Thursday, March 20, 2014

RESULT SEMESTER AKHIR UUM DH KELUAR...KEPUTUSANNYA....

Assalamualaikum

Syukur pada Allah swt ..aku panjatkan ke atasNya..atas rezeki yang Engkau berikan padaku Ya Allah...semalam semasa balik kerja.ada rakan sekelas aku wawa.whatsup..katanya result dh keluar..saspen nya..aku apa lagi tnpa lengahkan masa terus buka portal student UUM..mmg suspended sngt...seriously..mana taknya ada satu subjek tuh aku cam gaya nk failed ja..tapi Alhamdulillah..rezeki anak2..aku Berjaya..dn dpt 3.00 pointer jugak..syukur..syukur...

setelah 5 tahun aku berhempas pulas..penuh pancaroba..suka duka..sedih..pilu..kepayahan aku sebagai isteri, pekerja dan juga mama pada anak2ku.aku juga kena menjadi seorang pelajar..mmg saat yang penuh dengan cabaran yang aku perlu hadapi dengan tabah dn semangat yang jitu.

Penat lelah aku selama ini akhirnya aku akhiri dgn keputusan yang diterima kemarin..yes..alhamdulilah..thn ni aku akan menggenggam segulung ijazah Sarjana Muda Pengurusan Awam dari UUM...

Allah huakhbar..segala puji bagi Mu ya Allah..aku gembira..aku sngt gembira..sykur...:))


Kenangan bersama mak ayah..masa konvo UiTM Shah Alam 2003

Wednesday, March 12, 2014

PENGORBANAN SEORANG ISTERI...

Assalamualaikum

Berkorban apa saja ..harta ataupun nyawa..amboi..nyanyi2 jap di pagi hari ni kan..sedangkan perut menanti untuk diisi..(tersangt lapar ok) ...tajuk di atas mmg ada kaitan jugak la..aku kini berkorban demi untuk keluarga..cewah..boleh gitu..aku ada gitau..entry sebelum nih kan..pasal biznes..ala biznes kecik2 ja pun...boleh la nk tampung kehidupan yang penuh fana pada hari ini..hahah..kos hidup sngt tinggi...rumah, kereta, yuran anak2..makan minum, bil2..menuntut kita membuat sesuatu luar dari kebiasaan.

Sebagai pendekatan 2014, kami suami isteri menyahut cabaran untuk berubah..yez ..berubah ke arah yang lebih baik..dari semalam..hmm skrang nih kan..mmg husband aku mmg keja kuat..aku respect my husband..mana taknya..siang hari dia bekerja..as penjawat awam..pastu balik ja keja mandi2, minum2 petang jap..pukul 7 keluar untuk meniaga satay...(hasil gabungan ngna kawan sepejabat dia gak la)...fuh...mmg tgk rutin suami aku agak memenatkan...tapi tuh la ..ini semua untuk keluarga jugak..kan...hari minggu ..sabtu dia ada kelas lagi..hari keja..mmg pack...pagi2 mai breakfast ngan bini dia kan..(hehe)..ooo ya awal pagi uruskan safiiy ammar ke tadika..dari proses mandi, beli makanan bagai all his done..then...tengahari amik Kakak sufiya kt Sek ..pastu hantar lak ke KAFA.then..amik lak petang kt KAFA..itulah pengorbanan sang suami..aik..tapi tajuk pulak pengorbanan sang isteri kan..emm pengorbanan aku ialah.. sebelah malamnya aku all out la jaga anak2 ku..dari mandi, masak...bagaikan..satgi kui 12 malam baru la husband aku sampai umah..selalunya yang best msti bwk balik satay kt isteri yang setia menanti..hmm abam ku..dh la chek dok pi Mayfair..takleh kuruih gak cam nih.huhuhu..pepun..thanks hubs coz u did the best for our family...

aku pun..skrang nih kalau aku rajin la kan..aku akan buat sandwich jual kt pejabat or kalau ada mesyuarat kan..best gak..dpt gak side income..daripada kita dok saja..aku dh target tahun nih aku dh habis study..no more asgment..no more class..so aku nk focus kepada benda lain yang aku minat..kalau nk tahu..mak dan ayah aku mmg berniaga..dh perniagaan kami masih lagi aktif smpai hari ini..dh 30 tahun..mmg rezeki kami di kedai ayah aku..walaupun mak dn ayah aku ada bendang..tapi bendang hnya dua-tiga kali saja setahun hasilnya..tpi kalau meniaga..rezeki tak pernah putus.
so kalau yang rajin meniaga cam aku ..buat la..tak rugi....apa yang penting hati kita..kalau rajin dn usaha pasti akan ada hasil yang dpat dinikmati kemudiannya kan..

ok la..hari nih rabu kan.no WW hari..entry panjang kan..:))

satay..satay...........

Tuesday, March 11, 2014

CARA MENGURUS ANAK LELAKI



Assalamualaikum

Anak lelaki tunggal aku nih byk peelnya..walau safiiy ammar baru 4 tahun, jelas ketara sifat dia yang ingin conquer semua benda..contohnya, kalau bab mainan msti kalau berebut dgn adik..asyik2 dia yang menang..kalau makan pun dia yang nak lebih..kalau tidur msti nk dekat ngan mama...kalau adik baby manja2 ..dia pun nak jugak..

Cara aku mengurus anak lelaki kecik aku nih simple ja...dia msti respect adik n kakak dia..kalau dia buat salah msti ada punishment dan kalau dia buat something yang baik..contohnya, tlg mama buat keja..akan ada reward......simple ..bagi aku anak2 semuanya sama..tak kira lelaki atau perempuan ..kasih sayang diberi setara.

Safiiy ammar, tiap2 hari mmg ke sekolah dengan abah dia..pagi2 kalau bangun pun mmg abah yang uruskan dari mengejutkan, dari usik2..peluk2..manja2...bagi dia mandi, sampailah bagi bfast dn hantar sekolah abah yang uruskan...sebenarnya pendekatan sebegini penting utk bagi eratkn hbgan ngan ayah kan..taknak la manja hover2 ngan aku kan..lagipun ..adik sufi amira lagi kena uruskan..yang tuh byk peel dan karenah maa...

Apapun, kita perlu hargai terutama anak lelaki kita..selalunya, balik dari keja aku akan ambil safiiy ammar, time tuh adalah msa antara mom and son...hug and kiss to my boy...

Nota: Safiiy ammar sewaktu di Majlis Aqiqah anak sepupuku...

Monday, March 10, 2014

#PRAY FOR MH370



Assalam...

Amin.amin..moga diberikan petunjuk ...berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul..bertabahlah pada sanak saudara dan sahabat handai..penumpang MH370...kita sebagai rakyat Malaysia yang prihatin berdoalah moga diberikan petunjuk..

amin yarobalalamin

Thursday, March 06, 2014

CARA MENGURUS MASA BAGI WANITA BEKERJAYA...




Assalamualaikum

Hari ni no no wordless Wednesday...ada la cerita nk di sharekan..cewah..tapi tuh la kan..tajuk di atas kan macam iya iya kan..hehe

Just nak share..as a career woman mmg jadual aku  sentiasa padat so kena la manage kan masa sebaik mungkin, antara kerjaya, anak-anak, suami dan ibu bapa..dan tak dilupa kehidupan social kita dengan kawan-kawan.

macam aku sendiri, mmg masa sentiasa pack, kalau yg membaca dn follow blog aku tau kan..aku bekerja as secretary, part time student di UUM dan halftime housewife..so mmg la masa sentiasa penuh.  skrang nih aku and en somi ada pelaksanaan baru iaitu menjadi USAHAWAN..next entry la aku kongsikan..

Oh ya, sebagai wanita bekerjaya, kita sngt sibukkan..dengan meeting, kursus, program2..mmg pack dn agak memenatkan..

so sebagai solutionnya ..aku akan pastikan...

Suami:  setiap hari..(breakfast selalunya) aku akan spend time ngan suami..makan bersama-sama...kira every day dating together2 la kan..

Sufiya: anak sulungku yg dh dajah 3: every Thursday, aku akan spend time outing ngan dia..makan sekali or window shoping...(sbb apa Khamis..sbb kt Kedah, hari khamis adalah half day..keja smpai 3.30 jew..

Safiiy Ammar & Sufi Amira:  Memandangkan anak2 aku masih lagi kecik lagi kan...2 & 4tahun..tiap2 hari..aku akan beriadah kt luar rumah dengan diorang..main bola, jalan2 sometime bwk ke taman permainan berdekatan rumah.

My mom: setiap hari Jumaat atau sabtu..aku akan ke rumah my mom..lepak sama2..borak2.makan menu yang mak masak......emm best sngt..untung dok dekat mak kan..dlm masa yg sama leh lepak2 ngan my adik2..

Kawan-kawan: selalunya time lunch hour aku akan keluar ngan kawan2 rapat aku..window shopping atau makan2 sama2..

This is how I manage my time kan...apapun, jangan bagi alasan tak sempat sedangkan..masa yang Allah berikan kepada kita 24 jam sehari..betul tak?

back to Jadual bulan MAC nih...program yg dalam perancangan ialah

aku akan mengikuti kelas memasak anjuran GIATMARA...bestnya leh belajar masak masakan Cina, western ..bestnya...masak2 pastu msti leh makan kan..heheh

then, aku ada session slimming kt Mayfair lagi...next week hari Khamis...

Hari sabtu minggu nih aku bertugas di UTC...berkhidmat untuk Negara di hari minggu..:)

Pastu 22.3 ..ke Penang ngan family my sister, mak , adik2  semuala...

apapun..hargailah masa kita..gunakan dengan sebaik mungkin..jangan bagi alasan2 klise yg negative...u can do it...

Monday, March 03, 2014

TEMPAT MENARIK UNTUK DILAWATI DI KEDAH...


Venue: Tanjung Dawai jetty & Pantai Merdeka, Kuala Muda Kedah

Assalamualaikum

Type laju2 nih ..satgi ada lunch date ngan my sis lak..haish..aku lately a bit bz sngt ngan hal2 yang pelbagai jenis , gaya dan ragam..tapi cammana bz sekali pun aku tak akan lupa moment untuk dihabiskan bersama familyku yang terchenta..

kalau refer tajuk kt atas, cam tak leh blah kan..hehe..at least leh jadi panduan pada sapa2 yang nak mai kat Kedah,,yang sinonim ngan Langkawi ja kan..ada lagi tempat2 lain yang pasti leh dilawati oleh anda di luar sana..di sana di sana..:))

Hari Jumaat baru2 nih....husband ajak ke Pantai Merdeka dan Tanjung Dawai, fyi u ols..PM dan TD terletak di daerah Kuala Muda, so kalau aku ke sana lebih kurang sejam gak la dari Alor setar kan..ikut highway..

Kami smpai lebih kurang pukul 4 petang..sbb mmg bertolak dh lewat, dh jumaat kan..abah budak2 nih singgah solat Jumaat semua then baru leh gerak.  pastu aku singgah RnR Gurun solat zohor...

Then sampai ja, kami terus menuju ke Medan Selera kt Tanjung Dawai, yang bestnya medan selera nih betul2 sebelah laut yang mendamaikan..ngan angina sepoi2 bahasa kan..makan pun bertambah selera..tapi tu ar..bawak anak2 kecik..kena la makan laju2..maklumlah anak2 aku nih super-duper aktif maa..sabaq ja la..

kat Tanjung dawai ni kat sepanjang jalan mmg di jual hasil jualan spt keropok lekor, kopok ikan, ikan bilis, dn pelbgai lagi menu warisan hasil lautan kan..mmg harga tersngt berpatutan...aku beli la serba sedikit keropok2 buat ole2 kt diri sendiri dan my mom kan..

Pastu next destination kami adalah ke jeti........diingtkan jeti dari Tanjung dawai ke Pantai Merdeka nih hanya la RM 2 hengget untuk satu hala.....tersangat murah bangat ngan .mana nk dpat tui tak..so kami semua ada lima orang kiranya pergi balik cuma RM16 hengget......adik baby tak termasuk..katanya baru 1 thn 8 bulan..so FOC la..

Island hoping yang sngt mengujakan..last travel ngan bot gini masa kt Langkawi..island hoping dari pulau ke pulau..so eksaited kan..

Pepun..walaupun jalan2 yang sempoi kami anak beranak mmg happy..wlaupun si kecik tuh kadang2 buat peel gak..grrreram mak tau..biasalah anak kecik..kadang2 diorang cepat letih dn mengantuk..so kena la spare susu bagai kan..

Ok la till now my story..tatata..