Tuesday, March 11, 2014

CARA MENGURUS ANAK LELAKI



Assalamualaikum

Anak lelaki tunggal aku nih byk peelnya..walau safiiy ammar baru 4 tahun, jelas ketara sifat dia yang ingin conquer semua benda..contohnya, kalau bab mainan msti kalau berebut dgn adik..asyik2 dia yang menang..kalau makan pun dia yang nak lebih..kalau tidur msti nk dekat ngan mama...kalau adik baby manja2 ..dia pun nak jugak..

Cara aku mengurus anak lelaki kecik aku nih simple ja...dia msti respect adik n kakak dia..kalau dia buat salah msti ada punishment dan kalau dia buat something yang baik..contohnya, tlg mama buat keja..akan ada reward......simple ..bagi aku anak2 semuanya sama..tak kira lelaki atau perempuan ..kasih sayang diberi setara.

Safiiy ammar, tiap2 hari mmg ke sekolah dengan abah dia..pagi2 kalau bangun pun mmg abah yang uruskan dari mengejutkan, dari usik2..peluk2..manja2...bagi dia mandi, sampailah bagi bfast dn hantar sekolah abah yang uruskan...sebenarnya pendekatan sebegini penting utk bagi eratkn hbgan ngan ayah kan..taknak la manja hover2 ngan aku kan..lagipun ..adik sufi amira lagi kena uruskan..yang tuh byk peel dan karenah maa...

Apapun, kita perlu hargai terutama anak lelaki kita..selalunya, balik dari keja aku akan ambil safiiy ammar, time tuh adalah msa antara mom and son...hug and kiss to my boy...

Nota: Safiiy ammar sewaktu di Majlis Aqiqah anak sepupuku...

8 comments:

diana said...

ANAK LELAKI MEMANG RAMAI YANG KURANG RAPAT DENGAN AYAH.RASANYA CARA NI BAGUS SUPAYA HUBUNGAN ANAK LELAKI DENMGAN AYAH AKAN LEBIH RAPAT.

~aSHa~ said...

Anak2 adalah ujian juga buat kita dari Nya....byk menuntut kesabaran n kekuatan diri

.:fyzz:. said...

Diana: yes..that why ..fyzz bagi anak lelaki rapat ngan babah dia gak..at least bagi dad n son ada chemistry kan..

.:fyzz:. said...

asha: hang jangan taktau..kadng2 naik hantu gak kalau anak2 nih hover dn hyper terlbih kan..huhu..pepun kena byk sbaq..

@lfidah @dim said...

ammar saya memang rapat dengan papanya.sgt rapat.smpi dia sebut ni papa ammar.mama tak ada pulak dia kata gitu.kdg dia kt mama kakak..papa dia konker sorang...hehehe...

.:fyzz:. said...

Ifidah: iya ka..alo2 manjanya ammar..kira geng ngan safiiy ammar la..kalau anak lelaki rapat ngan ayah diornag mmg tersangt ok kan..:)

Puan Kutu said...

setiap anak istimewa,tak kira lelaki ke perempuan..peelnya mmg byk..untung fyzz suami sama2 berganding bahu uruskan anak2

.:fyzz:. said...

PK: ya la kan..tuh la berat sama dipikul..ringan sama dijinjing kan..