Thursday, March 06, 2014

CARA MENGURUS MASA BAGI WANITA BEKERJAYA...


 
 
Assalamualaikum
 
Hari ni no no wordless Wednesday...ada la cerita nk di sharekan..cewah..tapi tuh la kan..tajuk di atas kan macam iya iya kan..hehe
 
Just nak share..as a career woman mmg jadual aku  sentiasa padat so kena la manage kan masa sebaik mungkin, antara kerjaya, anak-anak, suami dan ibu bapa..dan tak dilupa kehidupan social kita dengan kawan-kawan.
 
macam aku sendiri, mmg masa sentiasa pack, kalau yg membaca dn follow blog aku tau kan..aku bekerja as secretary, part time student di UUM dan halftime housewife..so mmg la masa sentiasa penuh.  skrang nih aku and en somi ada pelaksanaan baru iaitu menjadi USAHAWAN..next entry la aku kongsikan..
 
Oh ya, sebagai wanita bekerjaya, kita sngt sibukkan..dengan meeting, kursus, program2..mmg pack dn agak memenatkan..
 
so sebagai solutionnya ..aku akan pastikan...
 
Suami:  setiap hari..(breakfast selalunya) aku akan spend time ngan suami..makan bersama-sama...kira every day dating together2 la kan..
 
Sufiya: anak sulungku yg dh dajah 3: every Thursday, aku akan spend time outing ngan dia..makan sekali or window shoping...(sbb apa Khamis..sbb kt Kedah, hari khamis adalah half day..keja smpai 3.30 jew..
 
Safiiy Ammar & Sufi Amira:  Memandangkan anak2 aku masih lagi kecik lagi kan...2 & 4tahun..tiap2 hari..aku akan beriadah kt luar rumah dengan diorang..main bola, jalan2 sometime bwk ke taman permainan berdekatan rumah.
 
My mom: setiap hari Jumaat atau sabtu..aku akan ke rumah my mom..lepak sama2..borak2.makan menu yang mak masak......emm best sngt..untung dok dekat mak kan..dlm masa yg sama leh lepak2 ngan my adik2..
 
Kawan-kawan: selalunya time lunch hour aku akan keluar ngan kawan2 rapat aku..window shopping atau makan2 sama2..
 
This is how I manage my time kan...apapun, jangan bagi alasan tak sempat sedangkan..masa yang Allah berikan kepada kita 24 jam sehari..betul tak?
 
back to Jadual bulan MAC nih...program yg dalam perancangan ialah
 
aku akan mengikuti kelas memasak anjuran GIATMARA...bestnya leh belajar masak masakan Cina, western ..bestnya...masak2 pastu msti leh makan kan..heheh
 
then, aku ada session slimming kt Mayfair lagi...next week hari Khamis...
 
Hari sabtu minggu nih aku bertugas di UTC...berkhidmat untuk Negara di hari minggu..:)
 
Pastu 22.3 ..ke Penang ngan family my sister, mak , adik2  semuala...
 
apapun..hargailah masa kita..gunakan dengan sebaik mungkin..jangan bagi alasan2 klise yg negative...u can do it...

8 comments:

Fiza Rahman said...

Salute ngan ko noks. Masih boleh study lagi. Teringin juga nak further study nih.

Puan Kutu said...

betul fyzz,klu pandai manage masa semuanya pun boleh..bagus fyzz siap ada masa tertentu utk suami,anak2,kawan2 n mak..mmg superwomen..:)

sy ni nak bagi alasan klise,tak dan nak BW sibuk dengan anak dara.asal bukak blog dia punya dengki menjerit2 mintak perhatian..terpaksa la shut down.haha

diana said...

penting untuk kita bahagi kan masa ni.kalau tak memang kelam kabut la ..

.:fyzz:. said...

Fiza Rahman: ala besa2 ja nok..ko pun boleh..ayuh smbung study:)

.:fyzz:. said...

PK:anak dara fyzz pun gitu la..hat kecik tuh la..kadng2 hover gak......hehe..pepun PK pun superwomen gak per...memasak..ngan ank kecik lgi kan..

.:fyzz:. said...

Diana: betul2...masa yg ada perlu diatur sebaik mungkin..

Ieda Zakaria said...

22/3 Inshaallah ieda ngan family pn akn ke penang...nk attend kenduri

.:fyzz:. said...

Ieda Zakaria: oo ya ka..fiza pun byk kenduri 22.3 nnti..