Wednesday, April 20, 2011

AKU BELI RUMAH BARU????

Ruang Dapur



Ruang Tamu





AKu beli umah baru..tak la.. .....mana ada, kt atas nih rumah lama je la.....rumah yg sedia ada ja..bukan rumah baru pun...tp ada gak pasang angan2 nak beli umah satu lagi..insyallah ..tunggu la bila ada rezeki thn2 akan datang mana tau kan...



Tujuan citer hal rumah nih…….sbb terpanggil bila tgk entry kawan aku ni yang nak beli umah.. (eh lama dh n3 hang ..hehe)..yg dah beli dh bagus la..kalau yg lom beli lagi beli la..


 Bila kita kerja..at least kita nak tgk gak asset yg kita beli tui dak..tambah2 cam aku nih..yg keja gomen..laki pun gomen..senang la..sbb dpt kemudahan pembiayaan dr jabatan kita…


Aku nih pun tergerak hati nak beli umah bila tengok rakan2 pejabat aku pakat beli umah…masa tuh tahun 2009, time tuh umo aku 18 thn la kan..eh silap 28 thn…pastu setelah bincang dengn suami dn family..aku n huby decide beli umah..syukur alhamduillah skang dh 11 bulan..kira hampir setahun aku dok kt umah baru aku nih…


Walaupun umah aku bukan umah banglo atau vila mewah, tapi aku bersyukur sesangt sebb dapat beli dn dok umah sendiri..yer la..pk2 balik..kalau aku dok menyewa..telah2 kena bayar RM200-RM300 (kalau belah2 Kedah nih la)…kalau beli lak..RM500++ ja …so, drp aku sewa baik aku beli tui dak…



Mmg la..mak ayah aku ada pusaka kan tanah..tp kan…nak buat umah dn nak tambun ngan tanah2 la..kos buruh, pengangkutan..mau la cecah ratusan ribu rupiah..eh ringgit..tak mampu laei la den..so kesimpulannya beli la dulu mana yg kita mampu..

 So, as kesimpulannya aku menyeru la sekali lgi..pada semua kengkawan beli la rumah..tak beli tersangat la rugi..renung2 kan la….drp kita dok joli2 uwang kita baik kita spend untuk asset masa depan..mana tau nnti dah melambung2 leh jual..tak pun leh sewa ka..tui dak…owh yg dpt info nih..harga hartanah dn rumah bakal melambung Julai nih..biasalah harga minyak naik..tatau la kan..tui ka dak..


Emm aku sekadar ingin berkongsi saja…kan sharing is caring…




ni sofa kt ruang tamu....alahai dh lama dh sofa nih bila la nak beli yg baru....abaikan bantal2 tuh ok..:P
nih meja kt pia...dia study ke ..wat homework kt ruang tamu ja..tanak dok lam bilik katanya..

9 comments:

cikmOt said...

jot, umah sekilo baper skang...hahaha...

~aSHa~ said...

aku dgr bulan julai jugak bakal naik....jadi beli la sebelum julai...kalo idak..lagi tinggi bulanan kita..

.:fyzz:. said...

cikmOt: kah kah kah..izan hang nih..tah la sekilo baper..tp ikut nilai semasa la...ikut kawasan..

.:fyzz:. said...

asha: tui2 ramai kata cam tu la jidah..so pakat beli la..tui dak..umah hg tuh..still hg sewa kat orng ka...?

rose77 said...

teringin nk beli rumah....tp dah terbeli benda lain lah pulak....
Fyzz...harga rumah setiap tahun naik kan...nk2 rumah yg kwsnnya yg x kena banjir...taman tunku sarina...harga dkt sejuta pun ada....

NuR IzZaTi said...

Zti tag akak =)

http://nurizzati0920.blogspot.com/2011/04/jom-join-give-away-aimi.html

.:fyzz:. said...

rose77: tui tuh akak..harga umah naik 10% lbh kurang tiap2 thn..byk akak..makkk aih..tinggi nya reger umh kt tmn tunku sarina..tuh banglow dh rasanya...mmg la..kita sebelum beli umh kak ross.kena tgk risiko2 cam tuh la..tak kena banjir kan..mujuq umh fyzz bebas banjir..:P tidak jenuh la..hehe

NuR IzZaTi said...

kak..sy tag lagi.. huhu =)
kalau rajin join la =)

http://nurizzati0920.blogspot.com/2011/04/giveaway-nisachoc-zulfoto.html

.:fyzz:. said...

izati: ok ..insyallah yer dik..