Wednesday, June 30, 2010

HOW TO MAKE WOMAN HAPPY..msti baca nih..

To make a woman happy ............ .. A man only needs to be:


1. A friend

2. A companion

3. A lover

4. A brother

5. A father

6. A master

7. A chef

8. An electrician

9. A carpenter

10. A plumber

11. A mechanic

12. A decorator

13. A stylist

16. A psychologist

17. A pest exterminator

18. A psychiatrist

19. A healer

20. A good listener

21. An organizer

22. A good father

23. Very clean

24. Sympathetic

25. Athletic

26. Warm

27. Attentive

28. Gallant

29. Intelligent

30. Funny

31. Creative

32. Tender

33. Strong

34. Understanding

35. Tolerant

36. Prudent

37. Ambitious

38. Capable

39. Courageous

40. Determined

41. True

42. Dependable

43. Passionate

WITHOUT FORGETTING TO:

44. Give her compliments regularly

45. Love shopping

46. be honest

47. be very rich

48. Not stress her out

49. Not look at other girls

AND AT THE SAME TIME, YOU MUST ALSO:

50. Give her lots of attention, but expect little yourself

51. Give her lots of time, especially time for herself

52. Give her lots of space, never worrying about where she goes

IT IS VERY IMPORTANT:

53. Never to forget:

* Birthdays

* Anniversaries

* Arrangements she makes








& HOW TO MAKE A MAN HAPPY:

1. Leave him alone !!!!!!!!!!!!!! (CEH..hok nih mmg la..aku setuju..hahahah)

Tuesday, June 29, 2010

Barang Baby Baru

For Sleeping/Nursery:


Blanket

Mosquito Net

Tilam+bantal+bolster

Comforter set

Bathing:

Cotton balls

Cotton rolls

cotton buds

baby bath tub

hair brush/comb shower gel/shampoo

baby powder

minyak telon/minyak yuyi

diaper rash cream

bulb syringe

waterproof mattress pad

wet tissue

lotion oil

Feeding

Milk bottles (S/M/L?)

Bottle brushes

baby travelling bag

bottles sterilizer

Clothing:

Diaper newborn size

baby cap

barut

baby napkin

mitten/booties

shirt and pants etc...

For mommy:

Breast pads

Nursing bras

slipper

maternity pads

disposable panties

dettol etc..





Hospital Lists

Kelengkapan Ibu

- Sanitary pad (susen)

- Tuala mandi

- Kain batik

- T-shirt

- Air panas

- Stoking

- Selipar

- Toileteris

- Baju tebal/sweater

- Biskut/roti

- Breast pump

- Nursing bra

- Panties (disposable) -

-Plastik kosong

- Thermos + mug

Kelengkapan Baby

- Diapers baby (spital tak sediakan)

- Baju baby - 4 helai

- Lampin baby / Barut

- Tuala mandi baby

- Selimut

- Sarung kaki dan tangan

- Toileteris + baby oil(botol besar)

- Botol susu kecik

- Baby wipes

Setelah 5 thn berlalu tak bergelar mama..aku hmpir ilang ingatan apakah barng2 baby yg perlu aku sediakan khas buat bayiku nnti...mujuq la ada KAWAN aku nih yg sudi membantu..mengkoi..toche..gracias..emm la nih dh 5 bulan dh.aku dok bajek lam 7 bulan aku akan beli la brang2 keperluan baby nnti kan..

For those yg nak sponsor ..jangan lah segan silu untuk menyeponser kan nya hokey..thee.ehehhe..

owh ya kalau ada tambahan lagi sila la gitau ok..tq

AMARAH YG TERAMAT...

Salam

FUHHHHHHHHHHHHHH mendengus panjang….Kompem kemarin aku bengang gila babas blekship on the tree..fuh..seriyes..aku bebetul bengang dn amarah yakmat
Amarah aku kemarin membuatkan pelatih praktikal yg under aku tuh tekezut cipanzi la..sbb ya la..aku kalau makian kuar abis segala mala perkataan yg mmg *&$%% @**$%$ semua la..mmg tut tut tut la..giler haper…mana aku tak bengang..

Alkisahnya tiga thn lepas aku jual keta Wira (nama aku) kt kawan kepada kawan somi ku..tp yg sembabnya nama aku tak ditukaqkan lagi..yer la tak cukup tempoh camner tah kan aku pun cam tak hamik pot ja..

…Ok fine tq..sejak pada itew kan..aku sering dpt surat saman ekoq had laju la ..langgaq lampu isyarat la..semua surat2 saman tuh mmg atas nama aku la sbb aku owner keta itew kan..surat2 saman itew semua sampai kt kg aku..fuhhh mmg geram tahap gila babas la kan..seriusly..


Then takpa la..nak jadi citer…as usual ayah aku merangkap orng yg selalu bayq roadtax n insurans keta aku..nih nak bayq la roadtax keta aku yg nak mampuih lam masa kureng seminggu je lagi…3 Julai nih mampus dh roadtax keta aku..

Huh yg aku marah nya..ayah aku kol…kata nama aku blacklist..hamjadah barua betui la jantan yg beli keta aku tuh..dh la saman byk gila..per lagi nama aku di senarai gelapkan la..tinted lagi ok..hahhaha

Adey la..bengang la..mmg kemarin abis la aku borong marah..termasuk ..semua la..jgn masuk dekat aku tgh marah..tp suami ku berjanji dier akan settle kan segera before 3 Julai ini..
Geram aku..seumuq hidup aku bawak moto dari aku dpt lesen umuq 16 thn..hingga aku drive keta 3 thn lepas la kan..tak penah lagi la aku kena saman..hatta saman ekoq pun..la nih gara2 orng gila yg jadah tuh aku yg kena…takpa..jgn sampai aku guna taktik pi rampas lik keta aku tuh..baru padan muka hang…

Sekian luahan perasan ku ini..tp dun wori aku nih marah jap ja..cept la cool kan…

moral of the story, len kali nak jual keta ka moto ka gerek ka..kena make sure tukar nama..pe2 jadi..tak di boh taik kt kita nnti..

Monday, June 28, 2010

MAYA KARIN BERCERAI?

Saat bahagiaMaya n hubby Muhamad Ali...nama omputih dier haper tah, ketika diijabkabulkan di ITali pada Ogos 2008...

Maya karin..pelakon jelita berdarah kacukan Jerman & Malaysia..(mak dier mummy penang nih..) tu la muka dier ala2 hindustani...
Owh ya..aku baca paper hari Jumaat lam Metro dn hari nih..kt Utusan...mmg Maya n suaminya dh masuk court ..em per lagi hal divorce depa la..
For the beginning..maya n hubby just bagi statement NO KOMEN..cam biasalah kan...
Tp hari nih aku baca katanya mmg dh kompem2 dh bercerai..cuma nak tunggu pengesahan per semua la kan...
Aku as peminat maya..mmg bersimpati la atas yg terjadi..kalau tak dak jodoh nak wat guana kan..
Mmg kes2 penceraian artis nih...sentiasa menghiasi dada2 akhbar lately..cthnya Aida Razdwil ngan Joe Radzwil..pastu anne ngasri..nih lagi la talak 3...
so Any comments...

Thursday, June 24, 2010

GERAMNYA AKU..

awat entry aku kt bawah nih jadi cam tuh...tetiba ja kosong....sakit nya hatiku tidak terkata..huh..ilang mood nak balik awai hari nih...tp ..good news nya...baru ja dpt cek RM826..syukur alhamdulillah...

ANAKKU BERKUKU PANJANG....


Salam
Tatau la apa nak jadi ngan anak dara aku sorang ni...(lama tak talk about my doter nih kan..)
Skang nih pia dh pandai simpan kuku panjang...lihat la foto di atas nih...dh la pnjang pastu melengkung plak tuh..haish..tak supan lansung..
huaaaa...tak dak la..tuh sebenaqnya kuku pelsu ja..saja ja hiburan buat kengkawan di pagi yang ceria di hari Khamis yg amat menarik ini...3.30 ptg menanti...
Pia so far so good..ckp byk yakmat..pelbagai soklan sering dikemukakan oleh ku..spt..baby kuar kt mana..pasaipa org sakit naik ambulans..pasai pa..pia tak dak lagi masa mama n babah kawin..dn pelbagai soalan cepumas..yg bisa membuatkan aku terpana ..kerna tak jumpa jawapan...huhuhu..itew la anak dara ku sufiya adriyana yg tersayang...

Wednesday, June 23, 2010

AMARAN BERTULIS..!

Sejak dua tiga menjak aku menjadi mak buyung nan montel bak ayam ternakan nih kan..aku amat tingin kalau kawan2 bercerita bab2 makanan tau...

Dan sesungguhnya rakan2 ku yg suka bercerita bab makan lam blog spt IZAN , ANNA & typewriter, NOJAH da vincci..FUH seriyesly..aku mmg kepingin dn teringin hatta foto maggie yg nojah snap tuh pun aku kepingin tau..

SO amaran...kalau korang letak lagi foto2 makanan yg menarik..jgn salahkan aku yg terlebih gemoks ..tatkala ku mengandung ini hokey..

Sekian, terima kasih.
1Malaysia rakyat didahuluikan pencapaian di utamakan..

FyzzWorld...

BAKI GAJI...n berita gumbira..

Di dalam purse baki duit tinggal Rm0.80 kupang ja lagi..campuq duit siam 10 baht bersamaan duit kita sekupang ..

kesian kan..esok baru gaji...

Nak keluaq hujan lebat...tgk baki slip bank..gaji lepas ada skit ja lgi..RM234.61 seng...

ops lupa..berita gumbira...rentetan daripada perpindahan umah.aku akan dpt cek claim dari HQ..RM826 hengget..syukur rejeki...sesape nak aku banjer..sila la dtg umah aku ya...heheh

KCT 1..BIDAAN DI MENANGI OLEH ....

foto hari Bahagia Dato CT dn Dato K...

salam


hI..dh hari Rabu dh kan hari nih..sok 24hb bersamaan Khamis..hari blik awai (3.30 petg) dn jugak hari GAJI kan..yahoooo.com...


OwH ya ..pagi tadi..setelah mengalami mengalami siptom lapaq yg melampau ..aku pun turun makn ngan kak ida....emm yer ..makan nasi campur dn pelbagai lauk dgn jayanya....


di samping itew..terbaca la paper HARIAN METRO..berkaitan bidaan yang no plat keta KCT 1 tuh...yap ..yg dato ct dn Dato K bida tuh la...(rujuk blog Jidah kemarin)


result show...tak syak lagi...Dato K..menang dgn bidaan..RM66,550.00.............fuh...rege dekat sejibik umah dh tuh...


so any komen...atau no komen..

LAPAQ..

Tatkala dn saat ini perut ku sungguh lapaq lagi mendidih...aku cuma makan seketui cucuq saja pagi tadi..

ya..mmg tak memadai..aku perlukan sepinggan nasi dn lauk pauk yg berbagai jenis dn rupa..

Lapaq...lapar..lapau..tlong...

Tuesday, June 22, 2010

WHY? WHY? LOVE..


Last week..aku baru ja beli DVD citer bersiri Taiwan nih…WHY WHY LOVE..ala ketiga2 watak utama drama Taiwan nih adalah pelakon citer Devil Besides You..yg amat ku minati itew..
Sebenaqnya dh lama dh aku cari dvd citer nih..merata dh aku tawaf satu Pekan Aloq setaq nih..mmg la jumpa dvd nih tp subtitles tadak..aku kan tak phm bahasa cina..Siam aku paham la..hahahaha…

Tiba2 minggu lepas tatkala aku jenjalan kt City Plaza , aloq setaq..aku singgah kt kedai DVD cetak rampok nih..dn jumpa!.. pastu ada subtitles Bahasa IBunda ku bahasa portugis …eh silap bahasa melayu la kan..wah ini sudah baek….so aku beli la..RM9 hengget je..24 episod semuanya..
La nih malam2 ja lepas semua keja setel..pia dh melabuhkan tirai matanya..aku pun lepak ngan jayanya depan tv la..tgk citer nih…takat nih dh 7 episode dh…emm mmg best la..


p/s: fyi..aku la nih leh la jimba2 jap kan..sbb baru abis midsem UUM..so nih kira aktiviti release kan otak la kan…J..hobi menonton ku dari kecik hingga besaq tak dpt disangkal lagi…bak kata anuar , suamiku dn mak aku..kalau aku tgk tibi..cam aku 2 gak nak masuk lam tibi tuh..

KASIH KE SYURGA 1ST GIVEAWAY

2. longggokan duit lima ploh hengget
aku teka RM35,000
1. longgokan duit syiling lima posen
aku teka RM148.20

CUMA TINGGALKAN KOMEN & TEKA-duit syiling bape hengget jumlahnye-duit kertas bape hengget jumlahnye5. paling wajib, tinggalkn link anda kat komen..senang utk dijejaki.....tu sajoooorrrrkkkk nokkks...
HADIAH AKAN DISEDIAKAN UTK 5 PEMENANG(aku akan sediakan hadiah yg agak besttttt....promise!!cthnye : bedsheet ke, coklat praline ke... waaaahhh gituuuu.. best kann??)
tarikh tutup : 13 JULY 2010 (Ahad) kol 12.00 mlm....
mari la juiiiiiinnnn...(ayat cikpuan anna..hehe)

p/s: boleh la yer..akak ter terbalikkan yg kertas di atas..manakala yg syiling di bawah..kira OK la kan..hehe

owh ya nih link blog anna..kengkawan..join jgn tak join..

http://kasihkesyurga.blogspot.com/

Monday, June 21, 2010

JADI CIKGU LAGI..

Ho la..jadi cikgu lagi..ingt tak entry before nih yg aku citer aku jadi mentor/cikgu pada sorang student praktikal dari UUM..ok..this week zulaika student praktikal yg dok under aku dh rotate ke unit len dh..

Kemarin mai lagi sorang student ..kali nih dari Politeknik Arau..bernama Ku Suraya..aisey dh dua orng dh budak praktikal under aku yg nama sungguh la aku berkenan…zulaika..n kemarin lapor diri kt aku Ku suraya..call as su je..beliau mik kos sama ngan aku yakni DIPLOMA SAINS SETIAUSAHA..

Justeru, student itu automatic dok ngan aku la lam tempoh praktikal selama 6 bulan …fuh..jenuh aku nak training..so far aku bagi dh keja2 hakiki aku kt dier..kira bantu aku la…

Emm so aku kena la tunjukkan attitude yg BAEKKK ok..maklumlah mentor nak ajar protégé kan kan..heheh


Pepun I will give the best for those yang praktikal under aku..from O to 100% information..

Kalau korang ingt ada student praktikal last year..Rozita from UITM yg aku training kini dh jadi lecturer kt UUM..then dah sambung PHD sbb dier student cemerlang ..then terus dpt offer phd..di smping menjadi tenaga pengajar di UUM..kak fiza bangga ngan ita…sekampung ngan aku lagi tuh..till now still keep contact…malah byk bantu aku kalau lam bab2 asgment..cthnya bagi guideline..then tlg pinjam buku kt UUM..tq ita..


Moralnya..perturunkan la ilmu kita kepada sesiapa saja yg memerlukan..insyallah..akan mendapat kebaikan di sebalik niat ikhlas kita itew..

Sunday, June 20, 2010

20 MINGGU DAH...

Salam Bahagia..

Tak sangka kan..pejam celik pejam celik usia kandungan ku dh mencecah minggu ke 20...last week aku pi check up kt Klinik Kerajaan for the first time utk bukak buku MERAH..

tuh la lambat kan..saja aku malaih nak pi awai2 sbbnya alasan aku..sbb MALAS..leh tak cam tuh? yer la before nih aku check up kt Panel Klinik ja..

Tp oleh kerna buku merah amat penting so aku pun kena la bukak kan...so far so good..semua test aku wat la..urine test.yap bebas Hiv...takdak kencin manis hatta masin sekalipun...pastu mik darah..huh yg nih saspen gak la..byk gak la darah ku di ambil...hasil ujian darah..katanya...HB aku 10.9 jek..so kena 11 ke atas baru molek..

kali nih utk second baby nih aku berdikari skit..aku pi klnik kesekoran eh kesorangan tnpa peneman suami di sisi..before nih..aku tak penah miss call ..my hubby will acompany me together2 hehe...tp kali nih aku pi sendiri..lagipun dkt yakmt klinik kesihatan Pokok Sena itu dgn umahku.kalau jalan kaki atau berjoging..cept je smpai..

emm next appointment 27 Jun nih..alahai malas la..tp nak wat guana kena jumpa doktorkan...

ok till now adios...

p/s: proses kegemukan telah bermula...

Thursday, June 17, 2010

KEJA TAKAT 3:30 PETANG SAJA..

Ya kengkawan itu lah hakikatnya..di Kedah (Kelantan & Terengganu) yang mana Negeri yg cuti am hari Jumaat…mmg balik pukul 3:30 petang

Tp opsss..awas bukan tiap2 hari ok..tp hari Khamis ja..bermakna hari nih aku leh la calooo awai..hehehe..syoik gak..yer la balik awal kan..tp hari2 len tuh cam biasala balik kui 5 gak..
Alkisahnya…pekeliling nih berkuatkuasa bulan Mei ritu..before nih…kami hari Ahad break lama..dari kui 12 suku hingga 2:45 ptg..kira cam rehat jumaat kt belah2 Kl..dn negeri2 sewaktu dngan nya la…

Sekian utk makluman..:) esok cuti…tp aku tak cuti pun..sbb kena harungi kelas dari jam 8 hingga 6 petg..(ngan submit asgment dn midsem exam) huhuhu

Tuesday, June 15, 2010

BACK TO ARENA..

iTS almost two weeks..i never hapdet my blog..huh..a lot of things to do ..to settle..to finish and to make it clear..but i knew and i realized that i really miss my 'little' blog..even i know nobody miss me..rite..? but if my fwends out there who still remember me..i do appreciate it very much...(huh lenguh mulut ckp omputih..dh la broken kan..heheh

OK la..hi hi kengkawan semua..lama bebeno rasanya tak menjengah..terjengah dn dijengah rasanya..

Aku bukan apa..bz tahap dajah 6 anggerik dh nih..ayat ulangan..aku bz ngan asgment..(i really focus about my assigment until forget about my midsem exam)...

pastu akhirnya..rumah aku dh selamat dihuni dn majlis doa selamat sempena masuk umah baru dh settle..alhamdulilah..

Skang nih demam WORLD CUP kan..aku tak la tgk .tp aku mmg berminat gak...kiranya aku kalau baca paper..atau dptkan info terkini dri mobile phone la ..pasukan mana yg score per semua kan..tp gitu2 ja..

SEmpena cuti sekolah nih gak..Ya ALLAH..bapok nyer banyk kenduri kan..ada yg sempt aku pi dn ada yg tak sempat...mmg sonok makan kenduri nih..yer la..bukan selalu dpt mkn 'nasi minyak' kan..baru2 nih pi kenduri kawan sekolah kawin..leh la jumpa sahabat2 lama yg dh lama tak jumpa...ada yg dok KEy EL..ada kt putrajaya..ada kt melaka..ada kt kedah gak..tp jarang jumpa..tp mmg sonok la..

hmm aku rasa takat tuh je kot..satgi nak sambung wat keja..dn kalau dan nak sambung wat asgment yg 25 pages tuh..lecturer nih patut suh buat 5 ms dh la nih huhuu..jenuh aku nak mereka dn mengarang...

daaaa...adios..

Thursday, June 03, 2010

IZAN..AKU PUN DPT SETOBERI...

fuhhhh...akhirnya bahan bukti dh dpt...wey izan nih la foto2 yg tak seberapa tuh..maklumlah order ngan orng ja kan..order kt hg pun tak sampai2 lagi nih ehhehe..FM FM 8 ketui..hehehe

IZAN asyik2 dok layoq aku gambaq2 dier pi cameron highlands..huh jelez ai tau...pepun aku pun dpt gak setoberi, (fresh lagi hokey) di smping setoberi kering..dn jugak bunga mawar segar dari tanah tinggi kameron...

kawan aku Na..pi kameron baru2 nih..bukan haku yg pi huhuu..then oleh kerna kepingin nak makan SETOBERI maka order je la kt dier..

Hampes...dh 3 hari 4 malam aku aplod gambaq2 ..tak boleh2 hampesssssss..

Wednesday, June 02, 2010

AKU BETUL2 TAK CAYA DIA KAWAN AKU...


First of all..maapkan aku KAWAN sbb aku expose kan foto tatkala di usia sweet 17 thn 1988 nih eh 1998..tatkala form 5 kan..
alkisahnya....aku betul2 tak sangka kawan kita ini yg memula ku kenali sejak 11 thn yg lalu di UiTM jengka Pahang..di mana..fuh giler beb..brutal nak mampus...rambut pendek...tp bela ekor kt rambut..pastu muka bapok nyer brutal..cam samseng kg dusun..bersetongkol ngan Sarip Dol.....
tp...................rupanya adalah ahli nasyid masa kt Sekolah Menengah Clifford dulu2...
NOJAH..aku betul2 tabik spring kt ko nojah...aku bangga menjadi kawan ko...:)
Beliau berada di barisan hadapan sekali ..dari kiri..kira ala2 tekong la..yg tak hengat..tangan tuh..fuh genggam erat penuh tawaduk..jubah toksah kata la.tudung labuh tutup dada...
owh bangganya aku...

AKU KINI SEORANG MENTOR..

* foto sekadar hiasan semata-mata...

Tunjuk ajar ku Sifu...


owh bukan mentor kepada penyanyi protege cam rancangan tibi 3 ..(MENTOR) semua tuh..tp aku kini menjadi mentor kepada seorang pelajar Praktikal dari UUM yang baru masuk kemarin..ZULAIKA namanya..cantik la nama tuh....i like it..

Makanya..aku mmg kena train betui2 la.dn aku pun bagi tau la..kak fiza nih kalau marah mmg kena tahan telinga la noh........dier kata OKey..takpa la kan..bukan apa kita kalau nk mengajar dn beri tunjuk ajar nih kena tegas skit, betui tak?

So far..hari nih ngan kemarin aku just bagi dier wat failing, minit dlm fail..then aku nak ajar buat Buku Pendua..(lagipun 2 minggu je dier dok unit aku)

emm aku harap Zulaika dpt la sesuaikan diri kt environment di office aku nih..dn dpt grab apa yg diajar...


ok la..tuh je..sapa lgi nak aku jadi protege aku hangkat tangan?....heheh

Tuesday, June 01, 2010

PENGUMUMAN

*** senyuman manja anak daraku sufiya...time nih...aku , pia n babah dtg cuci umah..***
*****Foto di atas menunjukkan keja2 akhir oleh suami aku sebelum pindah umah..kena isi form 'defect' utk di submit kepada pemaju.**********

Adalah dimaklumkan bahawa saya dengan rasminya telah berpindah ke rumah baru di Taman Sena Impian pada 28 Mei 2010 yg lalu...

hati amat teruja kerna akhirnya setelah berpenat lelah..bertukang siang dn malam..akhirnya dpat mendiami rumah sendiri..

Kepada kengkawan, hari Jumaat ini bersamaan dengan 4 Jun 2010 (selepas Solat Jumaat) ..ada sedikit Jamuan dan Bacaan Yasin sempena masuk rumah baru (amik berkat)...oleh itu dijemput kawan2 dtg la memeriahkan mejlis...


Walaubagimanapun..sesiapa yg tak dpt dtg...do not hesitate@segan utk berkunjung ke rumah aku..tak kira la bila2 masa..hari raya ka..hari tak raya ka...pintu rumah sentiasa terbuka..tk buka tekan je loceng kt luar umah tuh yer..

Doakan semoga aku dan keluarga diberkati Allah apb berhijrah ke rumah baru..