Wednesday, July 31, 2013

TELATAH di BULAN RAMADHAN & MENU SIMPLE DARI DAPUR FYZZ

 
 
Assalamualaikum semua..hari nih aku lambat skit update blog..emm just nk citer menu2 sempoi yg aku masak dalam bulan Ramadhan nih..bukan apa sonok sngt kalau masak..rasa puas hati dan of course tahap kebersihan amat terpelihara kan..bukan nk kata kt bazar tak ok..tp tuh la spt kita smua tau..makanan agak terdedah kan..kalau nk beli pun kena la hati2 dan berwaspada....tengok la foto2 di bawah nih...
 
 
aku suka kartun nih.hahah.so funny..mmg la aku pun kadng2 terjadi penyakit ambik gambo gini..haha..di bawah adalah buktinya..thheeee...tp takdakla aku tolak muka somi aku demikian rupa....:)))

 Ok nih adalah paling sempoi dan membuka selera...ikan talang masin goreng..bersama cabai besar dan bawang..mmg kalau sahur makan gini mmg selera la jugak..kt tepi tuh serunding..(beli la kat Pekan rabu)


Sambal sotong...adus..aroma sungguh wangi dengan bawang2 yg diblender bersama serai..adus..
 cucur cempedak ...yang nih favourite my hubs and anak dara aku sufiya..

sotong segar dari Kuala...mmg fresh..aku wat gulai sotong bersama ubi kentang...terangkat yu...
 Serius..udang nih sngt huge....aku wat goreng ja..nk merasa kelebihan manisnya isi udang tuh..walaaa..
see..my boy..semangat makan Spagheti yang mama masak....favourite aku ok..dari buka puasa hingga sahur mengadap menu omputih nih ja..

ayam goreng berempah.yg nih somi yg perap rempah ratus nya..mmg sedap..ala2 mamak style heheh..then yg sebelah tuh aku wat sup fish cake n sosej...simple and delicious...
 
 
 
 
Kadang-kdang satu kepuasan bila kita memasak sndiri..walaupun penat tapi rasa berbaloi2 kan..

Tuesday, July 30, 2013

KISAH SI KECIK ...

 
 
Kisah si kecik adalah sapa lagi tak lain tak bukan ank bongsu manja aku nih la sufi amira..alahai..aktifnya dia..walaupun baru setahun..tp ligat cam gasing..pantas tuntas...heheh...kdang2 naik fenin mama n babah melayan karenah manja n ngada2 dia tau...
 
 
Dua hari lepas..masa lik keja..aku cam biasalah ke dapur nk masak nasi bagai..then toleh jap ke belakang ja..tup2..tau apa dia buat..baby mira bukak bekas beras ditabur cam nk bagi ayam makan tuh..habis satu dapur..sob sob2..teriak beras tuh..
 
Tuh tak masuk lagi pakatan dia ngan si abang..macam2 agenda tersembunyi diorang tau..pernah suatu malam ..time semua orang dh tido...dua adik badik nih bangun leh lepak kt karpet rumput aku wey..habis dikerjakan ...ngan roti yg ada ala2 cheese gitu..sabo je..sambil urut dada..
 
tapi tuh la..walaupun se ligat mana..selalu wat mama tensi tensi tau..tp mama saying sangt kat babymira yg comey wangi nih..hari2 kena uli2 kena peluk cium sbb geram..hehe
 
nnti diorang besar..msti aku merindui detik2 manis ini kan...(harap2 blog mama akan jadi kenangan buat anak2 ku nnti).
 
 
 
 
 
acee...tuh tgk buat muka comey2 ..naïf ja...:)

 
tocang kecik..nih masa kt umah tok di kg

 
si comey mama..moga jadi anak yang solehah dan beriman dunia akhirat..amin

BERBUKA PUASA DI LUAR

 Me and Sufiya....see besaq kan pinggan..orang Arab mmg portion makan mmg besar kan:)

(Venue: Old Castle Restaurant (Makanan Arab) sebelah dengan Istana Anak Bukit , Kedah)
 
mai sikit babah...minta si anak..tetapi sang suami ttp posing dulu..harus..hahahaa


Assalamualaikum semua..

foto di atas adalah coret-coret semasa berbuka puasa ..tp tahun lepas derrrr....tahun nih..di pendekkan citer mmg tak koser la nk bukak posa kt luar...hattanya bukan tak hingin..tapi disebabkan kedua2 anak2 kecik aku nih makin aktif dan luar biasa dari biasa..huhuhu...waima buka posa kt umah pun cam tak leh di control ini kan pulak berbuka di luar kan...so moralnya tahun nih kami somi isteri wat pakatan hanya berbuka di rumah...kan senang ..

Pernah terjadi last year..kitaorang berbuka posa kt luar gak la..tempat pilihan adalah Medan Ikan Bakar, Kuala Perlis..sebelum berbuka order punya order..ikan tiga pat rasa..tomyam campur aduk...nasi,...sotong tepung bagai..last2 leh makan dua tiga mulut ja..anak2 wat hal..yg si abang dok wat marathon keliling meja..dn meja berdekatan..yg si adik baby lagi time tuh.mengamuk2 mintak didukung..kan haru biru kan..kami somi isteri nk makan camna..ngan keadaan tuh..so panggil waiter..bungkus bawk lik umah la..sambung stim ikan kt umah lak..hahahah..

tuh la..aku rasa tera anak2 aku masih kecik2 dn tak behave lagi nih..biar la berbuka kt umah dulu..bukan tak teringin.mmg teringin ..tp situasi tak mengizinkan..masa sufiya sorang2 dulu..pergi buffet kat hotel..makan kt luar selalu..tp dh ada anak kecik2 nk wat camna...

positifnya..duit jimat lagi makan kt umah..sbb leh masak sendiri..ataupun beli sikit2 kat luar...tak gitu...pepun...anak2..diorang masih kecik dn tak mengerti lagi..so kita yg dewasa nih la kena alert kan...kadng2 aku kesian tgk mak mak yg dok kendong baby2 sambil makan..teringt kat diri sendiri..heheh..

Ok la pepun..hari nih dh 21 Ramadhan kan...cepat dan pantas berlalu Ramadhan..teruskan dengan amal ibadah di bulan mulia ini ye peeps....ok till now..daaa

Monday, July 29, 2013

PERFUME FROM SIMPLYSITI



Assalamuaalaikum....

20 Ramadhan hari ini..bersamaan 29 Julai 2013..cepat benar masa berlalu kan..sepantas derauan air di lautan..sepantas kilat di langit nan biru..aceeh..nk berpujangga lak pepagi nih..

Well just nak share..nk kata baru tak sngt..bulan2 lepas la..aku ke Watson..aku kan regular customer and membership Watson :) then suatu tengahari tuh..aku pegi dn terus berkenan ngan perfume baru dari simplysiti ni....

Harga pun sngt la murah and worth ok..RM70++ for two..men n women gitu..wangi mmg wangi..aku suka haruman yg lembut ja..tak keras sgt...then, setelah guna kad Watson..bukan takat dapt mata yg leh kumpul..dpt lak less jadi RM65 hengget ja kan..so mmg berbaloi2...kowang kot nak beli utk diri sendiri leh la beli..at the same time dpt yang for Him..leh la hadiahkan kt husband tersayang tak gitu..

Ok ...ni ada lagi kena top up barang make up..blusher dan compact powder..emm biasalah pompuan kan..make up dan wanita tak dpt dipisahkan..:)))

Sunday, July 28, 2013

SUFIYA DAN BILIK TIDURNYA



Sufiya anak dara aku nih mmg jenis pengemas orangnya.tgk bilik tidur dia..kemaskan..emm kalau kereta atau rumah bersepah..msti dia akan bebel kat aku..emm cam sapa tak tau perangai dier..hmm terpandang muka sendiri..hahaha.mana tak tumpahnya kuah kalau tak ke nasi..pia mmg very talkative cakap byk..dn very friendly....kdng2 sensitive like me...mudah mengalirkan airmata cam mama dia jugak...

nnti sufi amira dh besar leh kongsi bilik dengan kakak sufiya..bilik pun besar jugak..sonok skit ada teman.tp buat masa skrang sufiya la the only one lam bilik dia...ingt balik aku kecik2 dulu..first time aku tido bilik sndiri masa dajah 3..masa tuh mmg sonok sngt leh hias bilik cara yg kita suka..sebelum tu aku kongsi bilik dengan kakak aku.......

Tp tuh la budak2 kan..mcam2 la yg dia tampal kt dinding..huhu sabaq ja la....

EIFFEL TOWER..AKU DATANG...

 
 
Assalamualaikum..salam 19 Ramadhan..kurang lagi 11 hari kita akan menyambut Syawal kan...syahdu saja..sbb aku suka sngt Ramadhan.bulan yg penuh rahmat
 
 
tgk tajuk di atas..tak boleh blah kan..hahaha..ya tak salah kalau ada impian kan..sejak aku berumur belasan tahun lagi.aku mmg bercita2 nak ke Paris...and part yg aku  nk melawat of course la Eiffel Tower di tengah ibu kota cinta ni...dulu masa cintan cintun ngan bf yg merangkap hubs aku skrang nih..aku selalu gitau dia ..kami akan dtg sini one day...
 
tp tuh la hari demi hari..bulan demi bulan..tahun demi tahun.tak sampai gak...huhuhu..byk factor nya..first...kos ke Paris sngtlah tinggi..mana la nk mampu kan..huhu..klau verangan lam mimpi leh la kot..hahah...tp insha allah one day..nk gak pi sana...bwk anak2 holiday kan...
 
emmm...k la...stop dulu pasai verangan tak sudah nih....skrang aku nk habaq mai..kurang lagi dua minggu lebih gitu aku akn final exam di UUM..wish me luck friends....takut gak..ritu rasa stress sgt ngan asgment yg dasyat byknya..nih exam lak..ada gak la subjek kira2 nih..aku dh la..''rabun'skit bab kira2 nih..nk kata buta..teruk sngt kan..hehe..pepun..kena byk wat study tui dak...
 
ok till now daaa...
 

Thursday, July 25, 2013

SET SEDONDON BAJU RAYA from GENE MARTINO

Assalamualaikum semua..Alhamdulillah hari nih hari gaji.pastu good news lagi PM umum dapat bonus@duit raya RM500 bagi penjawat awam cam aku ni..syukur sesangt..hatta 5 hengget..50 hengget..kalau dh dibagi kan..sapa tak mau...syukur kami suami isteri dh dicampur dua dh 1k..maklumlah dua2 penjawat awam..

Ok nk citer..kemarin@semalam...hatta balik ja dari keja..suami ajak ke butik GENE MARTINO..yg betui2 opposite seberang jalan umah aku ja..hehe...tengahari time lunch hour kami dh ronda hampir satu Aloq setaq dh..last2 dh survey mana patut..petang bis keja terus bawak anak2 ke GM....

kt sini senang..baju raya satu family adalah sedondon..tak perlu pening2 kepala..tp tuh la..kami dh beli pun kemarin..so lewat la..patut beli awal lagi baru size byk..nih dh 15 Ramadhan baru nk hegeh2 kan..hehehe..tapi takpa asal ado...

plan awal nk beli baju si abang ..baby dan abah ja..tp last2 amik semua la....total kesemuanya RM587.00..kira set sekeluarga...untuk 5 orang...baju yg dipilih dn kain2 pun sangt berkualiti..kain tenun ....mmg soft..sejuk......nnti la dh raya kitaorang satu family pakai..tapi mmg simple sngt..ok la kan asal sedondon..baju raya aku kan ada lagi 6 pasang kat tailor..tp tk la ikut tema..hat tuh ikut suka hati ajo....

tengok tuh..patung kt luar menggayakan baju set sekeluarga...comey kan..

pastu ada cam contest lak...a.k.a lucky draw..at the same time dh beli more than RM200 dapt la kad keahlian Gene Martino.leh kumpul mata katanya..



Pilihan baju2 kat Gene Martino nih bagi aku ok la..ada jugak pilihan utk kaum lelaki dan perempuan..


Tahun nih tema kaler lebih kurang peach2 lembut gitu..suami yg pilih kali nih..sejak kawin..asyik2 mama ja..kali nih turn abah lak..apapun..jangan lupa list kan barang2 yg hendak dibeli ok..jangan hover bajet ya..bye..jumpa lagi ngan next story mori

Wednesday, July 24, 2013

BAJU RAYA..


BAJU RAYA fyzz...harap2 dh siap..:)
Baju anak2...kena tambah lagi nnti...

Baju mama lagi....
Assalamualaikum semua

Wednesday dh menjelma...bersamaan 24 Julai dan telah 15 Ramadhan..syukur pada Allah swt kan..

Makanya..tak lama lagi nk raya la kan..tapi masih byk lagi persiapan yang belum lagi disiapkan...nak list skit kat bawah as my reminder..things to settle to buy...tahun ni kebanyakan baju aku tempeh kt tailor..setakat nih ada 6 pasang kt tailor..termasuk yg sufiya..cuma sepasang...then satu lagi jubbah...

1.  kasut raya anak2 (mama pun sama..blom ada lagi)

2.  Tudung raya sufiya & tudung mama

3.  Baju kurung sufi amira (my baby)

4.  Baju Melayu Safiiy ammar (my boy)

yang lain tuh ok la...kuih raya dh tempah...hmm cam byk lagi nih..ada orang suka wat early preparation..ada yg last minute..aku nih kira in the middle la..huhuhu...satgi tengahari dh janji ngan abah aka my husband nih gi shopping raya.......sempat ka..inshallah..beli yg mana dan..esok smbung lagi...yahoo..esok pay day...

apapun...jangan sesekali berboros..ingt ada lagi orang yg lebih memerlukan...tak gitu?

Tuesday, July 23, 2013

KISAH ANAK-ANAK KECIL KU..

 Sufiya dengan aktiviti menonton tv..manakala si adik safiiy ammar dengan aktiviti tidorr...zzzzz
 My girl..sufiya adriyana....alahai giyomi tui anak mama..cam korea tak hehehe


Sufiya, Safiiy & sufi..tiga orang buah hati pengarang jantung mama..love love...love...so much
Anak bongsu yang tersayang..sufi amira...dh setahun sebulan dh anak manja mama nih..

aktiviti tambahan main Ipad...gitulah kisah mereka..
 
Wordless...kdang2 bila bercakap hal anak2 tak terucap ngan kata2 sebab mereka adalah amat bernilai bagi kita kan..sapa tak sayang anak2 kan..walaupun kadang2 peel diorang buat kita jadi amarah ...tp bak kata pepatah..mereka lah madu dan racun bagi kita
 
 
Aku...walaupun penat melayan telatah anak2 tapi hilang kepenatan bila tengok diorang bercerita...tersenyum ..bergelak ketawa...seronok sngt...this moment akan tiada bila anak2 dh besar nnti..bila ingt..sedih pun ada...
 
 
Ok lah..satgi kui 4.30 nk balik .tak sabar nk amik anak2 aku tersayang..petang nih nk wat cucuq cempedak la buat juadah berbuka...:))

Monday, July 22, 2013

SPAGHETI..MENU BERBUKA



Lunch hour tadi aku ngan tiga orang lagi rakan ofis aku ke MyDin Taman Saga, aloq setaq..aku la yang ajak depa sebenarnya..misi utama adalah mencari bahan2 nak wat spaghetti
Yummeh...sedap kan...asek2 nasi ja..aku sebenarnya dah naik 'bintang'tgk nasi dn lauk2 yg sama tiap hari..boring..hari ni by hook or by crook aku nekad nk wat spaghetti..

owh ya kengkawan blogger yg ada instagram boleh follow fyzz kat id :fyzz81 ok...nnti leh tukar2 ig id..

Ok la..moga menu spaghetti petang nih akan membuka selera aku ...hummm

SAMBUNGAN STORY KE HATYAI....

Assalamualaikum semua..

Atas permintaan seorang sahabat blogger gak...wahida ..aku sambung citer holiday ke Hatyai hujung bulan lepas....tak dpat nk update blog lately ..sbb bz yg tahap melampau dh ni..aku heran awat aku bz smpai gitu sekali...asgment toksah cakp la..belambak selambak..pastu sambut posa...fuh...kelas kt UUM..adey la..sabaq kena banyak..tak sabaq mau jadi king kong jadian dah aku ..huhuhu

back to story...as I mentioned sebelum nih...aku amik driver@pemandu pelancong Thailand abang Rejab...tp sebenarnya pemandu yg sebenar Abang Bri ..tp disebabkan beberapa hal..so change to Rejab nih la...(nama pun menarik..mujuq bukan Ramadhan..heeheh)...

for more info leh call Abang Bri nih

No tel Thailand : 0066862885938
No Malaysia : 012-3128910

Kami menaiki van ke sana..aku lupa van apa..tp sngt huge..selesa leh muatkan hingga 14 orang penumpang ko...
Ok kalau  nk pergi ke Thailand..ikut jalan darat leh ikut highway Bukit kayu hitam ataupun pintu sempadan Durian Burung..kami memilih gunakan Durian Burung..atas factor lebih cepat dan dekat sikit ngan umah aku kan....

Aku nk bagi suggestion la..kalau ikut Durian Burung..exchange money lagi rendah komisyennya.. spti yg kita tau...duit bath dh tingi skit dari Malaysia skang nih..(tekezut gak aku)..tp tuh la kenyataan...conth aku tukar RM1000 ritu kena plus RM30 hengget...kalau tukar kt Moneychanger kt Alor Setar lagi tinggi kadarnya...so better tukar kt sempadan la..tp kalau taknak rushing..better tukaq duit bath siap2 kan...

VENUE: HATYAI CITY
 caption ni diambil di tengah2 Kota Hatyai..alahai mak tak dan celik mata betui...sepanjang jalan tuh jual souvinier2 cam fm, keychain..dll lagi...rambang mata melihatnya

 sempat beli purse berjenama terkenal buatan siam..hehe..with Tengku Irnie..my offismate

 Giyomi..giyomi...fyzz..peace...

VENUE: FLOATING MARKET, HATYAI
 
 

 

candid camera...me..my doter sufiya..n my hubs..

 Next destinasi kami ialah Floating market...actually sngat menarik ok...sbb ada dua side..kt atas..tempat untuk shopping pelbagai barangan antaranya Thai silk..tshirt2...mutiara2..segala mala lagi la..sngt teruja.....end then the other side..spti gambar aku n family kt atas ni..kena turun tangga skit ada tempat jual pelbagai jenis makanan..yg ohsome..okkkk.....cam syurga makanan....saksikan kt bawah nih yer....for more story..


 see...tembikar nih ada isi air kt lam nya ok..bentuk doraemon..ultraman..hello kitty..only 250 bth bersamaan rm2.50 je..sngt murah ok sapa nk bagi...apa lagi bekas tuh lepas minum aku letak lam plastic skrang dh selamat jadi hiasan kt dapur di umah ku..:)))
 bukan letak air ja...tp diletakkan jugak aiskrim..kowang tgk aiskrim tuh wey..series sedap yakmat..dengan taburan kacang2..ngan rasa cam coconut shake yg cair di dalam mulut anda..opsss posa wey...hehehehe


 Kap ku ka..makcik..kin leaw...tuh makcik tu..aku beli ayam n daging salai /bakaq 10bth secucuk..kira kami tunggu di tepian sungai..n mekcik tuh lam sampan dia masak..dn..at the end prosesnya.....aku letak duit..then dia letak makanan..series dging nih..sngt sedap..perapan cukup sempurna...5 bintang...
 Maaf ya aku cam rakus skit makan di dalam foto ini..(leh katakana semua menu kitaorang cuba tau..sbb tersngt murah barang makan kt Thailand ni.......our next trial is TOmyam....walawey..aku nk pengsan sbb terlalu sedap..c...diorang just letak lam bekas gitu ja...hrga300bth...kenyam.....pastu udang pulak siap kopek bagai..dekat 10 ekoq kot udang2 yg gebu..adus...nk makan lagi la..sedap yakmat...anak aku besalah..dia bukan leh makan pedas..tuh makan lam kentang putaq tuh..ngan kuah cheese..sedap gak..200bth

 kami laki bini....suka ja hati sebb kenyam perut ..heheh
 tuh..byk lagi menu2 yg dijual...sepanjang sungai nih.aku tak pasti sungai apa..sungai Mekong kot..hehe
 kan aku kata..bekas nih comeykan..

OK la..setakat nih ja penceritaan aku ke short trip ke Hatyai...sngt mengujakan tau..harap ada rezeki leh pi lagi...inshallah...

Wednesday, July 03, 2013

ICE DOME HATYAI 2013 PART 1

Assalamualaikum



First time sebenarnya aku smpai di Hatyai dan ICE DOME nih..tempat nih kira baru lagi di Thailand..sebelum nk citer lebih lanjut..nk share info skit...Hatyai adalah bandaraya ketiga terbesar di Thailand..first mestilah Bangkok dan kedua adalah ChiangMai...kt Hatyai nih pengangkutan utama nya adalah tut tut...sempoi ja depa nek tut tut tuh..hehe..aku tingin gak nk nek tapi tak sempat ar..(sibuk shopping..hehe)..one more things..sepanjang jalan masa aku melalui kwsan2 perumahan penduduk Thailand nih ..yg aku pasan leh katakana tiap umah pasang parabola...ala parabola..(takdak tapisan dh chanel seluruh dunia kan)...kira hebat pada Astro lagi la ..:)...kalau kt Malaysia parabola diharamkan sbb leh mengundang bahana dan gejala social yg telah sedia ada ni...huhuh..ok sambung  balik  citer...

Destinasi pertama kali bila sampai di Hatyai adalah menuju ke ICE DOME..tempat nih ala2 ict ataupun kt Genting la lebih kurang kan...suhu di dalamnya adalah 15darjah celcius..seriously talk..so coooll...ketaq dibuatnya..kira cakap pun kuar ala2 asap kot mulut ...fuhh..sejuk tui..


Saksikan beberapa foto yang aku attachkan kt bawah nih..byk lagi sebenarnya...maklumlah ada pro yg tlg amikkan...:)....tq As...

Next entry sambung lagi...

Sufiya ngan tiket icedome...300bth for adult and 200 bth for children..so kami semua 800bth la..lam wang Malaysia RM80 hengget..

Kap kun kap...me au leaw...bergambar dulu before masuk icedome...
Me and my hubs...sebenarnya dah lama bangat tak amik gambar berdua..asik2 kepung anak2 ja kan..kali nih bwak photographer..As..leh la tlg snap gambar we ols berdua..

 
Best part..main luncur salji..mak takut nok...huhu..turun sekali ja..hehehe..kak pia la paling sonok..tah berapa round tah
cam nk wat klip video lak..hehe
aku suka sngat arca ice kt belakang tuh..cantik bangat ...
fyzz ....

 focus utama adalah the ship..abaikan mulut aku yg tak dan nk senyum tuh..what a beautiful arch....

arca ice berbentuk naga...pia dh kesejukan sangat dh tuh..walaupun pakai sweater dua lapis...
 Asean arch..
Lorong ice...