Monday, May 30, 2011

KENAPA DIA..BUKAN AKU...

manja mama..ala2 cayang..cepat baik ya..

Kenapa adik yang demam..bukan mama..


Kesian sangt..adik demam lagi…sejak balik dari nursery petang kemarin badan adik panas..kata cikgu Byah, air mata adik mengalir ja..mungkin panas.balik ja umah…tanpa membuang masa aku terus bagi ubat demam kt adik..


Aku sangat risau kalau kejadian adik masuk wad pada awal bulan nih berulang balik..aku lebih rela aku yg sakit..aku yg demam..bukan anak aku yg aku sayang..yg aku kasih…tak snggup aku tgk mata yg kuyu, bibir yg merah..tangan yg halus itu sakit..

Malam tadi..aku dpt rasakan badan adik sangt panas..jam di hp menunjukkan jam 2 pagi..tanpa lengahkan masa aku buang semua baju adik..(tinggal pampers ja) pastu..aku bagi makan ubat demam..dn jugak terus jelum kepala adik dengan tuala basah…

Bangun ja pagi nih..alhamdulilah..adik dh ok..badan pun dh tak panas snagt…syukur alhamdulilah..

Kepada semua ..doakan moga Safiiy ammar cepat sembuh…AMIN

Sunday, May 29, 2011

TAHNIAH NORMIZA AZMI -X UITM PAHANG

Since last week lgi..sejak dpt sms dari miza yg kata dia bersalin baby kedua ..aku berkobar2 nak pi..tp baru kemarin aku berkesempatan pi tgk miza...kira baru 12 hari miza berpantang...

Actually miza kawan aku sejak dari sekolah menengah lagi..then sama2 sambung study kt UiTM Pahang nuh, tp skang rezeki miza keja di Hospital Sultanah Bahiyah, Staff nurse kt sana......
btw tahniah pada miza yg dpt baby boy, nama penuh tak hengat..tp nama pndeknya FARHAN..lahir normal 3.38 kg..cute mute baby miza..putih gebu.....wah bestlah miza dh dpt sepasang dh ..yg kakak nama Batrisya..umur 2 thn...

sonok la jumpa miza..n especially parents miza yg sangat la baik ...walaupun umah miza ngan aku dekat ja..tp sangt la susah nak jumpa yer la kan.miza kan keja shiff..so phm2 ja ...
emm ramai gak kengkwan yg bersalin tahun nih kan..selain miza, echa, zidah..what else..pepun tahniah..sonokkan ada baby..aroma baby yg menyenangkan... i like it..nnti leh proceed 3rd baby..heheh..


to izan..miza kim salam..n semua la yang len yg masih ingt miza...then note to izan..miza tanya..."izan la nih kuruih ka dh berisi"? aku jwb..heheh..jawapannya..aku kata..izan la nih..dh gebu's hehehe...jgn marh..gebu's la tomey kan..hehe
miza n baby..dn batrisya (anak sulung miza)
baby Farhan...ala2 sweet dream...at day
My hero ngan auntie miza..
Mama Fyzz & baby..emmm suka la baby..nak baby lagi la...hihihi

Thursday, May 26, 2011

RASA SANGAT BERSALAH..

Salam pagi di Hari Khamis....

Sebenarnya aku rasa sangat bersalah sangat..tadi aku dpt emel dari PA dari Institut Latihan MARA yang aku kena pi kursus..(Kursus 3E Extra Mind, Extra Mild & Extra Mile)..per tah..motivation course ka apa tah....nih untuk semua officer la...gred 27 ke atas ....then, nk bagi confirm lik..aku check kt website..mmg la nama aku nek ngan sorang lagi officer gred 41 (kak syikin)...lahai....why ME...why????

Masalahnya kursus kt Key el nuh..KL International Hotel..alkisahnya aku mmg la tak dpat pi...bukan tak mau pi..aku mmg nak sangt pi..kalau dulu bila ja nama nek kena pi kursus..aku la orng yg plg happy sekali..yg la..bukan senang kan nama nk dpt pi kursus...only a selected person kan...

Tp la nih payah la..anak ngan anak kecik..full bf..aku rasa sngt payah..dh tuh..rasa tak leh berenggang ngan anak aku nih..payah la..tp tuh faktor utama..yg keduanya...course yg kena attend nih...clash ngan aku punya midsem UUM..oooo NO..mana boleh..aku WAJIB pi UUM...tak pi mna bleh...so tadi aku call pegawai yg incharge bahagian kursus nih..kata aku tak dapat pi...terpaksa la kan...then pegawai tu kata..as usual la ..find out pengganti..and then....buat surat pengecualiaan..

Masalahnya..sekali lagi..masalah okey...dh dua kali utk tahun nih aku mintak xcuse hadir kursus...first yg Secretarial course....emm then pegawai tuh cam kata la kt aku...its will effect u la kan...haihss...entah la...apa komen kengkawan?

aku sangat bersalah nih..kalau aku nak pi gak KL nih..aku terpaksa ankut my anak2 dn of course suami yg sentiasa menjadi peneman setia..camner aku nak wat nih...ANY BRILLIANT IDEAS??

btw..untuk makluman...Kursus yg di offer nih..handle by HM Tuah...alahai ruginya....

Wednesday, May 25, 2011

KAKAK SAYANG ADIK..

"kakak sangat sayang adik...sbb adik sangt comel dan wangi.." itulah kata2 kak pia ...
Kakak akan jga adik baik2..kakak akan bagi susu kt adik.sbb kakak sayangg kt adik..
Kakak peace..sambil paksa adik tgk kamera...sbb kakak sayangkan adik..
Adiklah segala-galanya..setelah 5 thn jadi anak tunggal...kakak ada adik...
Kadang2 adik rimas dengan kakak..waaaaaaaaaaaa...
Mcam mana sekalipun..kakak dan adik..are best friend 4eva..love each other...

Tuesday, May 24, 2011

REZEKI DI HARI SELASA...

Hari nih mmg rezeki 2 orang belanja aku..memula bfast then...lunch...Syukur alhamdulillah...

Memula pagi nih..kak Ani, my Timbalan Pengarah ajak makan kt Kopitiam...so mmg tgh lapar pe lagi..terus drive nek Honda City kak ani ke destinasi yg dituju la...aku amik nasi kerabu, ngan puding roti..ngan nescafe....thanks kak ani..sykur kenyang...

Then tengahari lak...ada lunch date ngan ITA n kak ani lagi....kali nih ita belanja..ita nih dulu student praktikum dari UiTM yg under my training..skang nih ita dh bergelar lecturer kt UUM..so proud ok...bulan September nih ita akan smbung belajar peringkat MASTER kt UK..pstu continue terus wat PHD ..congrats ita..kak fiza sangt bangga...she's brilliant and genius...
owh ya kami bertiga makan kt Pizza...emm nih baru ja masuk ofis..

foto2 akan diupload kemdian...jadi kenangan antara aku n ita (especially kak ani yg akan pencen by next week)....

LEWAT KAWIN-SERIUS

Hai kengkawan...itulah tajuk yg di chat kan masa HOT FM AM Krew pagi tadi..sesambil drive dari umah ke Ofis...halwa telinga melayan telatah FBI di corong radio...emm topik nih agak menarik hati aku....
Actually, tajuk di atas nih jadi headline UTUSAN MALAYSIA hari nih (aku pun tak sempt bukak paper lagi..@pun online baca paper lgi)  Ok back to topik ..kata FBI sekarang nih trend pompuan kawin lewat dh jadi ikutan muda mudi...menurut kajian Lembaga Penduduk Negara -LPKN wanita dari umur 25-29 thn , 30% masih belum berkahwin...so nih agak seriyes okey...

Tdi through hotchat ramai caller yg byk bagi komen..antaranya..."high demand ' la ..kebanykan wanita skang nih dh establish kan..ada degree, master..gaji lak tinggi so high cost of living la kan..jd ramai lelaki yg takut nak dekat..dh tuh ada yg kata tak dak jodoh, hantaran tinggi..dll lgi..

So aku nak tanya..apa pendapat korang..ngan trend yg aku rasa mmg serius nih...yer la...katanya jika masalah ini ..kawin lewat terus meningkat akan mengakibatkan masalah dari segi INSTITUSI KEKELUARGAAN...

Cam aku sendiri..aku kawin agak muda..pada usia 23 tahun..then dpat anak 24 thn..that's normal la kan..so u ols lak camner....? serius kan masalah nih..harp2 sngt pada kengkawan kita yg masih lom kawin pd usia 3 series nih..moga Allah cepatkan jodoh mereka. AMIN...

Monday, May 23, 2011

UNSENSORED PHOTO

Tengok la anak bujang aku nih..kalau mandi kan main gumbira lagi..sonok la.leh berendam lam bath tab kecik dia tuh...

Hari nih...23 Mei, aku bawak ammar ke Klinik .cucuk yang 6 bulan.  patutnya dia kena inject pada 8 mei ritu..tp memandang kan manja mama nih warded so kena la delay ke tarikh len lak..

Jadi hari nih..aku ankut sekali ngan kak pia sekali ke klinik...cam besalah..memula jumpa Nurse..msti dier bagi advice untuk makanan bayi ...leh makan bubur nasi dh ..pastu tambah menu cam buah, sayur ext..insyallah , mama akan wat kan untk safiiy ammar ya...selalunya bila weekend sempat la wat..tp kalau keja...mama mmg bagi nestume je ...

Tadi cucuk..manja mama ..menangis la jap..cian kt dia..huhuhu..owh ya selalunya kalau pi klinik aku msti amik cuti..tp kali nih tak la..sbb bulan nih dh banyk kali dh cuti kan..so amik 'time off' je la..pia pun lambt ke sekolah tadi..aku pun tapau ja nasi then terus masuk ofis...

Skang nih safiiy ammar dh 6 bulan setengah...tadi timbang kt klinik dia dh 8 kg lebih dh...mama luv u so much....:)

Sunday, May 22, 2011

CUTI SAMBIL BELAJAR DI UUM,SINTOK

Bawak anak2 menonton Rusa (TAMAN RUSA UUM)..bukan lombu ok..mama posing..manakala anak2 tgk rusa..
Pia ..main2 ngan anak rusa yg macam anak lembu..hehe
nih baru nmpk cam real rusa..

FOTO MASA KT RUMAH TAMU PROTON UUM

Semua makanan hanya di tapau..mana la sempt masak kan..
nih lak hostel student yg opposite rumah tamu yg kami dok ...
kak pia n adik sedang bermain2 ...
nih dapur..takkan bilik tidoq lak kan...
Hall..suka la sofa..my favorite kaler red+black..

pia n adik..tgk tv...

Salam semua,


Minggu nih aku mmg tak dak weekend..maksudnya the whole week aku tak rest.mana taknya..5 hari keja..terus weekend.. terus ada kelas di UUM..penat wooo…mana tak penat..habis ja keja hari Khamis..terus aku bergegas ke UUM.

Sejak ada baby safiiy ammar ter encem dn termanja mama nih…aku terpaksa ankut la dia..tapi takkan nak bawa dia sorang kan msti la bawak my huby dan kak pia gak…(bukan apa aku tak snggup la nak berjauhan ngan baby..tmbh2 dia fully bf …cian dia kalau mama tinggai kan.

Alkisahnya..semester nih aku amik 4 subjek ja..semua 3 credit..yang tak bestnya start kelas malam khamis..so esoknya jumaat dn last sekali hari sabtu..kira tiga hari gak la aku berkampung kt UUM

Kali nih aku sefamily, sewa kt Kolej Proton …kt rumah Tamu, semalam RM60..kira ok la ..sbb rumah pun bersih, besar (3 bilik dan dua bilik air) lengkap ngan dapur,tv smua la..kira berbaloi la..pastu aku adjust lak ngan fellow..(kalau kt Uitm kira RS la..resident staff)..aku mintak dua malam tuh bagi la RM60..kalau ikut kena la bayar RM120 kan..mujur la dier consider…makasih en zakaria..gi pun dh la tengah2 bulan kan..so kena la bajet2..

Tapi rumah tamu yg kami sewa kt kolej Proton nih ..much more better la sesangat dari bilik yg kami sewa kt Kolej Petronas last month…sangt la beza..bukan apa..aku tak kisah..yang penting anak2 selesa..



Citer bab makan..kt dalam UUM mmg best…byk sangt tempat makan..yg favorite aku ngan somi …cafĂ© yang best dn sedap kt kolej Petronas…kt tempat len pun ok la..cam kt Varsity mall, kt Proton..harga makanan mmg murah sesangt..kira student price la.

Mmg tersangat la letih..malam khamis ngan kelas Fiskal….(cam kelas Eko la..tp advance lagi..huhu)..ngan kira cukai la apa la…penat badan penat otak..keesokkan harinya Jumaat…my favorite class..Proses writing…pastu petang tuh..gap ..then malam baru ada kelas…time gap tuh la..aku ngan somi amik kesempatan bawak anak2 jenjalan kt dalam UUM..even aku dh bergelar mahasiswi UUM sejak 2008…tp aku mmg tak jenjalan habis lagi kt dalam UUM nih..mmg byk la sangat tempt menarik..tasik, taman golf, pusat rekreasi..ngan mini zoo…mcm2 lagi la..

Malam jumaat ada kelas… kelas Ethics..lecturer lak prof madya..so aku rasa kelas ni pun aku suka..balik malam tuh dh kui 12 dh..ingtkan nak tidoq ja..tp sambung tgk Filem Pretty Woman lak….jadinya kui 2 gak la aku tido…huhu..esoknya kelas pagi kui 8..

Hari sabtu..walau pun aku tidoq lambat sbb tgk pilem malam nya tuh..tp aku still bangun awal..kira antara yg terawal la pi kelas..last kelas Personalia…then…start kui 8 hingga la kui 12 tengahari..bis je kelas..aku n somi pun kemas2 la barang dn bertolak balik ke umah kami…

Fuh letih la…balik umah ..bukan leh rehat pun..biasala orang pompuan….tgk umah sepah msti nak kemas..jadinya..hari nih datang keja..tersangat la malas dn letih….huhuhu..

Rehat dulu sehari dua nih..pastu nak sambung wat assignment yg agak banyak..pastu bulan dpn kena study la sebb dh start midsem exam….

Owh ya..kepada kengkawan ku sekalian..aku nak ajak korang..moh la sambung belajar..kalau UUM ada kampus cwangan kt KL, Kota Bhahru dn Kuching..tak silap la..gi pun sonok la ..kelas sebulan sekali je…kita pun tak la rushing sngt….pepun…life long learning…bukan takat nih je kita belajar tpi hingga akhir hayat…

Itu lah kisah CUTI SAMBIL BELAJAR DI UUM..Mmg betul2 belajar la..hehe..



Thursday, May 19, 2011

GADISKU...

Dialah gadisku..SUFIYA ADRIYANA yang tersayang...
tak sangka..dh besar dh anak mama..
mama rasa sufiya sngt jelita dn anggun di mata mama
Teman mama masa kesunyian..
teman mama bila mama kesedihan
Mama terlalu sayangkan sufiya..
dh 6 thn dh anak dara mama nih..

Wednesday, May 18, 2011

PENANG HERE I COME..

Kadang2 kita happy..kadng kita sedih...itewlah hakikat kehidupan...ritu aku sedih sbb my baby warded...but now dia dh recover ..syukur alhamdulilah. Ok happy time lak..nih masa pi holiday kt penang baru2 nih..

Back to topik...sebenarnya trip ke Penang ni dh a few weeks ago...(1 May masa labour day)...tp baru la kesempatan nak upload foto..altermaklumlah sngt la bizi ngan keja hakiki di ofis...hal2 lain cam safiiy ammar masuk wad ritu

Penang ngan Kedah tak la jauh..kami plan somi isteri nak jenjalan nih pun short notice...bertolak pagi Sabtu then balik tengah malam..on the same day...ala dekat ja...alang2 cuti 3 hari wak la anak2 jenjalan kan...yg penting anak2 happy...walau pun si kecik tuh tak paham lagi..tp at least my SUFIYA enjoy...

ni masa atas feri..babah, pia n adik..
adik kontrol macho....heheheh
Baru ja smpai kt Tepi pantai..BATU FERINGGI
sufiya cayang...kata demam..tp nak mandi laut gak..
SAFIIIY AMMAR YG hencem...
mandi time..pia n babah..mama n adik penunggu brng2 ja..
alaaa..manja mama ..
kt persiaran Gurney..me and hubby
last but not least...makan steamboat...pergh..best sngt...



Monday, May 16, 2011

30 YEARS OLREADY....

Tanggal 6 Mei 2011 yang lepas...genaplah usiaku 30 thn..that's a fact...i turn to 3 series...caya pun ada ..tak caya pun ada...otak masih lagi dok pikir yang diri masih lagi 18 thn..hahaha..tolong la kan...pepun....to all my fwends..doakan moga aku sukses dalam semua bidang..insyallah dunia akhirat.
Sebenarnya 6 mei thn nih jatuh pada hari Jumaat, so aku cuti...tp sayang seribu kali syang..on that day aku demam la plak..akhirnya celebrate la aku di rumah bersama hubby dan anak2...thanks to hubby yg hadiahkan Purse Carlo Rino buat mama...and belanja KFC..walaupun hanya di rumah..tp aku happy...

30 thn....as i mentioned before...life for women begin at 30...maksudnya..di usia ini lah kita memantapkan kerjaya, membina rumahtangga , kecantikan dan sifat keibuan semakin menyerlah..tui dak..mana taknya..rata2 bila usia 30 thn..kita dh mempunyai profesion dn keluarga dan anak2.


APA YANG AKU KECAPI ..DI KALA USIA 30 THN..

1) Keluarga..of course ada my hubby and my SAFFIYA..sepasang cahaya mata yang sangt comel
2) Sebuah rumah untuk melayari hari2 yang penuh bahagia.
3) Meneruskan pengajian di bidang yang diminati di Universiti.. baru nak wat ijajah...emm hrp2 sngt dpt sambung master...(insyallah)


apa lagi...itew la antara achievement yang diperolehi ku...insyallah..aku akan memperbaiki diri dari masa ke semasa...dan meneruskan hidup dengan bahagia...moga dengan bertambahnya usia ..aku akan terus spt dulu...HAPPY dn HAPPY...

****Present dari hubby ..purse CR

HAPPY BELATED DAY TO ME
FYZZ TURN TO 30....

SELAMAT HARI GURU

Kenangan semasa di sekolah menengah...dari kiri Fyzz, jaja n Norly (cikgu dh skang nih )


SELAMAT HARI GURU kepada semua guru2 di Malaysia terutama yang pernah mengajar aku dari Tadika (1987-cikgu Yah dn cikgu asiah), SKT (1988-1993-Cikgu Jah,cikgu Hassan, cikgu hussin, ustazah Jah, cikgu tat dll)...SMKJ 1994-1998-cikgu mariah, cikgu saripah, Sir Chan Kok peng, teacher noraini ...ext..

Kepada kengkawan my bff yang bergelar cikgu...Na, Noraini, Ku, norly, nazri, azizi..moga hampa sukses menjadi guru yang berdedikasi...

Cikgu ..jasa anda akan kami kenang selamanya....guru transformasi kepada anak bangsa....

Sunday, May 15, 2011

Sedih Tau dak....bila anak kena masuk HOSPITAL

Hari ahad bersamaan 8 Mei 2011, anak aku safiiy ammar di tahan di wad.....sehari sebelum usianya menjengah 6 bulan.
Alkisahnya..balik ja pada keja pada petang ahad pada hari tuh...ammar dh sumthing wrong somewhere dh..mana taknya..sepanjang perjalanan dari alor setar ke Pokok sena.....hmpir 3 kali adik muntah..tgk sampai lali dh....aku nih mmg dh saspen dh..sbb sejak dari kemarin adik mmg dh demam........aku pegang pun badan dia dh panas..

Balik ja kt umah adik dok muntah2 ja...minum susu ja muntah..kesian sangt..badan lak mmg dh panas...

Tanpa lengahkan masa dlm pukul 11 malam...tgk keadaan adik yg makin panas (check suhu bdn dia dh.38.5)..so pe lagi hantar la ke hospital Sultanah Bahiyah. terus ke Emergency....alkisahnya..pi la terus jmpa doktor..mmg depan doktor pun adik asik2 la muntah....(kakak pia lak...tok ngan wan mai amik tidoq kt umah depa)

So bermula la episod 3 hari 3 malam aku dn anak aku safiiy ammar di wad....kami di tempatkan di wad 5B..satu bilik tuh ada 4 patient..pastu ada la waris dok menanti gak..

owh ya mujuqla adik tak yah kena tambah air ka apa..cuma kena amik darah..then cuma makan ubat dn antibiotik ja..

malam pertama dn kedua..adik asik lah merengek..nak aku peluk ja..cian sangt..hidung dh la selsema..byk kahak...kesiannya........anak mama..

Alhamdulillah..setelah 3 hari di rawat di hospital.pada hari rabu 11 mei..dh leh discharged...syukur Alhamdulillah...

Kepada kengkawan....aku harp korang doakan moga Safiiy ammar cepat sembuh yer..i love u sayang mama...

Pepun tq kepada my husband yg siang malam bertungkus lumus menjaga adik brsama2...tq to my mom and mila yg jaga pia...emmmm pia tak sekolah la 4 hari...

adik bermanja dengan babahnya...alooo2 ciannya cayang..
Doktor2 yg merawat Safiiy..
Di buai mimpi..di katil hospital..

Sunday, May 08, 2011

SELAMAT HARI IBU

Buat ibu tersayang,
Zaiton bt Osman, mak, .......cik ucapkan selamat hari ibu buat mak..moga mak akan terus menjadi ibu yg terbaik untuk cik dn adik beradik yg lain..

sayang sangt kat mak...

Monday, May 02, 2011

CuTi LaBour Day..Pergi Mana?

Selamat Hari Pekerja dan Selamat bercuti pd semua..
aku kt Kedah dh keja dh hari nih..tp jumaat, sabtu dn kemarin dh cuti la...
owh ya..kowang cuti 3 hari nih pi mana?
cam aku n family pi Penang...(for more story...next n3...) sonok gak..leh spend time ngan family n bawk anak2 jalan2 kan..