Monday, November 25, 2013

JADUAL YANG SENTIASA PADAT.

Assalamualaikum..
Minggu yang sungguh memenatkan..bermula hari Jumaat dari pagi sampai petang aku ada kelas di UUM, hari sabtu dari jam 5 pagi aku bangun ...pagi mula pukul 8 pagi aku ada MALAYSIA UNIVERSITY ENGLISH TEST di Kolej Sultan Abdul Hamid...tapi aku tak pergi keseorangan sbb yang hantar adalah suami dn anak2.  Kebetulan husband kena handle untuk interview untuk lebih 3000 lebih candidates...so mmg husband kena tgk persiapan dewan untuk tempat temuduga.

Ok fine.ujian MUET, ok Alhamdulillah..bermula dengan Reading component, pastu writing dan last sekali listening..speaking test ..last month.  so far ok ...boleh la..harap2 dpt result yang memberansangkan...

Then habis test muet kui 12.30..husband n anak2 dh setia menanti..lepas tuh ada kenduri kawin rakan sepejabat aku lak..ingtkan leh pi terus..rupanya husband ajak ke dewan untuk temuduga..katanya byk lagi tak settle..adus la..keletihan betui.......tp takpa la kan..husband yang drive..then aku dn anak2 rehat kat surau sementara menanti.  Lebih kurang kui 3 kami terus ke kenduri kawin member....

Penat sangat la...apa tak penat..malam lak aku ada kelas kt UUM ...dari pukul 8 -12 malam..macam nak pancit pun ada...anak2 aku n husband hantar kt umah mak aku kt kampong..sbb husband nk teruskan persiapan dewan..aku kata kt hubs aku..awat la kalut sngt..kan ada kontraktor pasang bagai..tapi dia kata mmg kena pantau and so so on la..penerangannya..:P

Kelas malam...mmg dh beberapa semester aku dn kawan2 aku cuba elak..dengan amik kelas siang..tapi semester nih no choice..aku ada tiga ja paper lagi untuk habis..(inshallah)..so mmg tak leh drop..nk tak nak kena gak attend kelas malam...habis kelas..mujur lecturer lepas awal..pukul 10.30 dh hbis..lega..

tapi smpai umah mak aku pun dh lewat..dh 1 pagi dh..mana taknya..husband aku ajak minum2 makan2 dulu ngan kawan2 dia..keesokkannya keja pulak.......

Usai selesai semuanya aku tidur dengan penuh keletihan...pack sngt jadual..

Ikut kata hati aku ..mmg dh down..tapi aku set dalam minda..supaya kuat semangat...betullah jangan ikut kata hati....tapi kita kena cekalkan semangat..esoknya aku pergi ke tempat kerja dengan rasa fresh ...bagi aku..mcam mana penat atau sibuk........aku percaya ada orang lain yang lebih sibuk, penat dari kita.....be positive.......

foto sekadar hiasan..ni la kad diskaun aku..byk outlet cam kfc, marrybrown, chicken rice shop, bata, focus point dn bykkkk lagi..leh dptkan diskaun bila display kad ini..just want to share...:))

Wednesday, November 20, 2013

DUNIA OH DUNIA...

Assalamualaikum

Lately rasa down..bukan apa..kadang2 kita keja teruk2..penat2 ..alih2 orang lain yang dpt nama...sangt la tak adilkan..tapi kita kena berfikiran positif ...walaupun keja kita manusia tak nmpak tapi Allah swt nmpak keja yang kita laksanakan....itu lebih penting..

hmmm dh la..usah bersedih berduka fyzz..lihat wajah anak2mu, suami dan ibu pasti terasa lebih sejuk hatimu yang gundah gulana ini...adus...dunia ooo dunia..pasti akan ada yang suka mengadu domba, tikam dari belakang, kaki bodek..ooo tidak...bagi aku itu semua dunia..biarkan mereka dengan dunia mereka...dari pandangan aku..orang2 sebegini tak lama...akan cepat di kemuncak dan pasti suatu hari nnti..mereka akan jatuh jua..malas nk pikiaq..just do my own work..keja yang tak pernah2 selesai.....
dari hal pejabat, anak2, rumahtangga...

Minggu ni mmg minggu yang agak padat...bermula hari Jumaat aku ada kelas di UUM pagi smpai petang...(fuhhh sapu peluh di dahi) dah tuh hari Sabtu lak 23 Nov, aku ada MUET Test untuk tiga lagi paper..sebelum nih Speaking test dh lepas..kali nih Reading, Listening and Writing...pahtuh..dh habis test tuh aku nk gegas ke kenduri kawin rakan sepejabat aku lak...malam lak..start kui 8 malam ada kelas di UUM.....

Penat..sapa kata tak penat..........tapi aku selalu set di minda..kalau aku teruk, penat..ada lagi manusia yang lebih penat dan teruk dari kita.......ada yang terpaksa menoreh getah, mencari ikan di bendang untuk sesuap nasi.......tp aku keja lam aircond, pi UUM dengan kereta..apa yang payah.....life must go on..kalau ikutkan hati mmg aku tak boleh pikul semua tanggungjawab ini..tapi aku selalu positifkan diri..fyzz u can do it..if the other people can do..why u...no matter what..i will never look back..but looking forward to achieve my goals..to be a successful career woman, student, and mom...inshallah...

WW: KATA-KATA INDAH UNTUK MOTIVASI DIRI

Assalam semua

Semalam ada Hari Inovasi peringat jabatan, then sebelum tuh ada ceramah Pengurusan Stress..oleh Dr Wise...Alhamdulillah byk ilmu yang berguna yang dpt dipraktikkan..nk citer lebey2 tak leh..kata pun WW kan..heheh..orait..nk smbung buat keja.........positifkan diri..indahkan peribadi..senyum selalu...

Sunday, November 17, 2013

ANNUAL DINNER DI TH HOTEL & CONVENTION CENTRE

Assalamualaikum

Hari Jumaat , 15 Nov 2013 telah berlansungnya Annual Dinner 2013 untuk MARA Kedah di TH Hotel & Convention Centre.. hotel ni mmg betul2 sebelah ngan airport kt Kepala Batas, Alor setaq Kedah.  Tema Malam tu adalah Red & Glamourous gitu.   Alkisahnya, sebelum dinner berlansung aku dn geng2 pejabat aku fenin gak la meronda cari baju dinner kan..almaklumla short notice gak kan....yang sempat aku prepared baju , tudung untuk aku..dan untuk anak dara aku, baju dan kasut...(humai..tuh pun ratus-ratus gak la mak habis..huhu...)

Petang lebih kurang pukul 6 petang, aku ke rumah mak aku ...hantar anak2 kt mak jaga jap(adik2 kecik kena tinggal la sbb biasala kan..depa mmg jenis cemuih dn cepat bosan, kang mengantuk la ..amukan la..for safety, import kt mak) ..bwk kakak sufiya dan of course la husband sebagai partner malam dinner aku tuh kan...husband mmg pakai baju yang agak santai ja..aku ja yang kain meleret2 kat lantai..heheh

Lepas solat Maghrib dalam pukul 7.30 malam kami gerak ke hotel..smpai kt hotel lebih kurang pukul 8.10 malam..hotel nih masih baru lagi...tempat pun cantik..dan layanan pun first class...satu meja 10 orang, cam biasa la kan..acara bermula dengan pelbagai acara, nyanyian la, persembahan anak2 yang 8 tahun ke bawah, cam fashion show la..dn lain2 lagi..lucky draw pun mmg meriah u ols...ada set sofa, tv lcd, penginapan hotel , mesin rumput ada hampa nk tau...tapi tuh la tuah ayam nmpak di kaki tuah manusia siapa yang tau....tang cabutan bertuah untuk semua staff tu.mmg la semua dapat..tp aku dpt rice cooker...alahai..berapa byk rice cooker daaa...hehe..tp yang penginapan...big2 prize tuh aku tak dpt maaa...sob sobs....not my luck on that nite...

Tapi luckily, dekat nak balik dh..husband aku dh ajak balik..katanya lewat dh..then, ada pengumuman untuk PAKAIAN TERCANTIK Annual Dinner..........teng teng.......mc sebut nama aku..untuk pakaian tercantik wanita, dan sorang lagi staff lelaki........omg..mmg tak sangkarebel la...nk kata baju glamour sngt tuh..biasa2 ja..tapi terima kasih la kepada juri2 yang memilih ahkak..hehe...

Ok tak moo citer panjang..tgk la beberapa foto yang sempat di snap oleh aku dan husband...:))

 Ok tak baju ahkak....bertingkek tingkek skit kain nya..ngan perincian manik2...PAKAIAN TERBAIK /TERCANTIK ANNUAL DINNER..pilihan juri..tq so much for this compliment...
 Anak dara aku nih pun tak mau kalah gak...tuh rantai mama....shawl pun mama punya..cuma baju ja aku beli sebelum dinner...:)
 Suasana sepanjang dinner berlansung....(opss..gambar makanan aku tak sempat snap..:(
 alo foto tiga beranak tuh 'gegaq'skit..all red
 Bersama kawan2 dan anak2 yang comel2 belaka..":)

Serba sedikit coretan ANNUAL DINNER 2013, berjumpa lagi di tahun hadapan..my big bos, suruh aku pertahankan lagi pakaian tercantik next year..gulp..

Wednesday, November 13, 2013

WW: NADIKU, KEKUATANKU



Throwback, awal tahun 2013, baby mira pun tecik lagi..merekalah sumber kekuatanku..tersayang dunia akhirat..love till Jannah..inshallah..:)

Venue: Pendang Lake Resort

Tuesday, November 12, 2013

ANNUAL DINNER 2013

Assalamualaikum...

Selasa nan menjelma.........alahai hari Jumaat ni ada Annual Dinner la.......kt hotel la kan...short notice jugak..mmg dh tau since dua  minggu lepas..dh tu bagitau ada tema lak..last minute...theme Red & Black, modern style& glamour ..fuh..kiranya start hari nih aku kena survey la baju apa yang aku nk pakai...modern style? alooo...lari skit tema leh kot kan...dh jumaat nih aku bertugas di UTC..habis ja bertugas kui 3 petang kena rushing balik amk hubs and anak2 hantar kt kampong jap..sbbnya aku akan pegi dengan husband, dan sufiya ja..adik2 aku tinggalkan kt tok..bukan apa kesian kt yang kecik2 ..diorang nnti msti la mengantuk bagai kan...ada yang amuk2 la..so for safety mmg aku n hubs buat keputusan hantr kt mak aku jap..ala bukan lama mana..dinner start around 8 lebih smpai pkui 12 gitu la..

Emmm...hujung tahun gitu bukan saja annual dinner ..ada gak...jabatan aku wat trip ke Hatyai 29 Nov nih..tapi staff ja la..dok pikir2 gak nk pi ke tak..sbb bulan Jun tengah tahun nih aku dh pi Hatyai...tanya kt husband aku dia bagi aja..tapi aku la cam nak ke tak nak..tapi tak pi cam rugi sebab ditaja sepenuhnya..dari makan, penginapan dan pengangkutan..tak ke best kan...tapi shopping sendiri mau ingat la..duit sendiri la..heheh

Ok la..satgi pukul 9.30 nk turun ada jamuan pembukaan café baru...kawan aku punya..Pelangi café...rezeki di awal pagi..

Red & black...my favourite colour....:))

Monday, November 11, 2013

SUAMI AKU USTAZ

Assalamualaikum

Hari Isnin telah menjelma bersamaan 11 Nov 2013...dh nk sampai penghujung 2013..byk benda yang masih berlegar2 di minda..ada yang terlaksana, ada yang tidak dan bakal di bawa ke tahun baru yang bakal tiba.

Oh ya just nak share.........aku baru habis baca novel ini..SUAMI AKU USTAZ....ok baca novel tuh normal la bagi kaum perempuan cam aku nih kan.....mmg aku adalah pencinta novel sejak zmn sekolah rendah...tapi sejak aku kawin dn anak tiga nih aktiviti membaca novel aku dh mula terhad....jawapan klasik dari semua orang...tak ada masa...arghhh alasan kan....:)  and satu lagi rahsia ...novel ni aku habiskan setelah 8 bulan.........tak percaya..betul...aku mula baca pada bulan Mac 2013...then aku stop sbb byk asgment UUM..then aku smbung balik..aku stop lagi sbb nk final exam..and so so on...tapi sejak aku kurangkan atau dalam erti kata lain aktiviti berinternet (whats up, instagram bagai) aku dh mula membaca novel balik....skang nih aku baca Adam dan Hawa.........tapi tuh la tak habis2 lagi..dh masuk minggu kedua dh nih...bukan tak dak masa....Allah swt bagi kita masa 24 jam sehari..kita boleh beribadah, bekerja, memasak, melayan suami dn anak2 , ber chill dn sebagainya lagi..aku kadang2 boring sngt bila orang kata tak ada masa la..sbb keja byk la itu la ini lah..yang tak boleh blah bila masih lagi anak dara ataupun maybe kawin baru anak sorang ke..(oppss sory yer kalau ada sesapa yang terasa..) aku cuma luahkan apa yang aku Nampak dan perasan .......conthnya aku ada bagi satu komen kt fb, kat pangkat bagi aku ..adik2 la...dia mmg suka wat status panjang2..cam essay pun ada..then aku komen..wow..menarik nih...kalau rajin mengarang gini leh tulis kt blog..then...fine la kan..dier boleh jawab leh..tak ada masa la akak...keja byk ..tak minat..oooo so so boring...bukan dia sorang..tapi ramai lagi yg suka bagi alasan gitu..cam di pejabat aku nih.......masa aku anak sorang..dia dh dua orang...dia selalu cakap...fiza tak apa la anak sorang boleh groom dan make up bagai........dia aku tgk agak 'belemoih'skit la kan..........tapi.....bila aku beranak 2 dn now 3 orang anak..aku ada masa ja untuk diri.......come on la ...don't give a silly reason.....bosan tau tak..aku kalau bosan..mmg ketara nmpak kt wajah aku nih..huh...ops lari topik..pepun..this novel agak menarik..byk penerapan nilai2 Islam dan banyak jugak diselitkan kisah2 Nabi, hokum Halal Haram..cara menjaga adab2 sebagai sang isteri mahupun suami...emm tak rugi kalau nk membaca..pada sapa  yang ada masa ok..kalau tak dak masa ..byk alasan..good bye..hehe

ok la selamat bekerja.tak kiralah anda sebagai suri rumah, cikgu, PT, bos atau sesiapa saja..just happy2 ok..have a nice day..assalamualaikum..:)

Sunday, November 10, 2013

SELAMAT HARI JADI yang ke 3 tahun...SAFIIY AMMAR



Assalamualaikum..

Semalam 9 Nov 2013, bersamaan hari sabtu adalah hari lahir Safiiy Ammar ,putera kesayangan aku yang ke 3 tahun..tiada ungkapan indah yang mampu aku ucapkan selain kucupan kasih buat anak yang ku kandung selama 9 bulan dilahirkan ke dunia dengan penuh rahmat dari ilahi...sempurna buat mama dan abah. 

Tengahari kemarin lepas zohor  aku, husband dan anak2 ke Tesco Mergong, A.Setaq ja.......bawak safiiy ammar, kakak and baby makan2 kt kepsi  sempena bezday safiiy...nnti kt nursery dia mst ada lagi bezday party untuk yang bulan Nov.......keluar umah lebih kurang kui 3 petang ..terus masuk ke KFC, husband amik yang Family set ja...makan2 semua..then bawak anak2 ke tempat permainan ..suka la depa........

Yes..a very simple bezday celebration..tp yang penting anak2 happy...:)....kan.....ok tahun nih dh habis dh bezday anak2..first Sufi Amira 6.6 ritu..sufiya 14.10......and then safiiy 9.11..oo ya bezday safiiy sama dengan kakak aku jugak.....:))...next year pulak ..

 
Makan2 time @KFC


Lepas makan..bawak diorang main games yang menjadi kesukaan mereka..dn mengundang keboringan mama skit2..hehe..maklumlah..lepas satu nk satu lagi ..humm
kan..main sampai hujan........menaiki 'vespa'di keliling mall..hehehhehe...

Thursday, November 07, 2013

DULU LAIN SEKARANG LAIN...

Assalamualaikum wbt

Aku mmg sedar, aku hari ini tak sama dengan aku yg dulu....kalau dulu di zaman remaja, semua benda dibuat oleh mak aku..aku boleh dikatakan anak manja mak dan ayah..sebb byk benda mak yg buat dari masak, membasuh baju dll lagi..tapi sekarang baru aku sedar, aku terpaksa memikul tanggungjawab setelah bergelar seorang mama kepada tiga cahayamata..mmg 360 darjah berubah...
Seingat aku, di awal perkahwinan aku sering meninggalkan anak aku sufiya yg masih kecil di pangkuan mak aku dulu.....aku amat sibuk dengan kursus2 dan tuntutan kerja yang pada aku tak pernah2 habis..program2 jabatan, pulang hingga lewat malam .  tapi hari ini aku lebih focus kepada anak2 dan rumahtangga aku..apa yg hendak dikejarkan sangat dengan hal kerja, sedangkan hal anak2 terabai..betul tak..? terpulanglah pada individu.....kalau dulu mungkin aku muda, ya la ada anak pada usia 24 tahun, mmg ketara berbeza dengan aku hari ini.  Anak2 adalah keutamaan aku..

Byk program2 jabatan yang dalam negeri, seberang laut Sabah & Sarawak dan jugak ke Luar negeri terpaksa ak tolak..bukan taknak..sapa yg mau menolak tuah..tp bagi aku komitmen aku sebagai seorang isteri dan anak2 aku yg masih kecil dan masih menyusu badan.  ramai yg pertikaikan aku, arhhh biarlah..bukan mudah nk puaskan hati semua orang.  mjurlah aku mendapat bos yang faham akan situasi aku nih...

bila ingat balik zaman belajar dulu.....bangun ja pagi uruskan diri sendiri..pergi kelas, balik beli makan then pegi riadah, lepak2 dengan kawan2 di hujung minggu..tengok cd sampai lewat pagi (time weekend)..tapi itu semua kenangan lalu...mmg dah tak boleh U turn...tapi skrang ..bangun2 ja tido.....terus ke dapur, masak air panas, sapu sampah , basuh pinggan kalau ada di sinki, iron baju keja, hantar anak2 ke taska, sekolah, balik rumah uruskan anak2..haihhsshh..never never ending...tapi itu adalah hakikat sbb putaran hidup seperti roda..kadang2 aku mengeluh..kadang2 aku pasrah.........tapi yg pastiny aku sayang kehidupan aku hari ini..

Bila anak2 memanggil "mama...mama...mama...sejuk hati aku..indahnya dunia aku dikelilingi oleh bidadari syurga buatku...:)

Wednesday, November 06, 2013

WW: KEYCHAIN COLLECTION



Assalamualaikum..

Hoyeyy..kemarin mak aku bagi yg Gua Kelam, perlis dan kawan aku yg merangkap x teacher sufiya bagi yg Sabah punya keychain..

Aku mmg pengumpul keychain..suka sngt tengok..c ..aku siap gantung lagi..:)) comey kan..

Monday, November 04, 2013

GENAP 10 TAHUN AKU BERKHIDMAT


Genap 10 tahun aku bertugas pada 3 November 2003.  Sungguh tak sangka sudah sepuluh tahun aku berkhidmat untuk negara. Walaupun tugasku hanyalah pekerja biasa tapi aku jua menaburkan bakti pada nusa dan bangsa.  Memulakan tugas di Ibu Pejabat MARA, Jln Raja Laut di tingkat 21( Bahagian Kemahiran) ..sewaktu itu aku tidak kenal sesiapa..malahan pada hari pertamaku aku diajukan pertanyaan mungkin aku kroni sesiapa..aku sangkal sama sekali kerana semuanya adalah hasil usaha aku sendiri sewaktu temuduga..tanpa perlukan kabel2…bagi aku itu lebih berkat kan..J

…hari demi hari..mmg seronok bekerja di ibu kota, tapi hati aku meronta2 ingin pulang ke kampong halaman…bos pertama aku adalah wanita..yang sebaya dengan mak aku..walaupun dia garang tapi tersangat la baik hati dengan aku…..pemurah.  genap sebulan lebih aku bertugas di KL..aku bertunang pada 22.11.2003..menjadi tunangan kepada suami aku yg dulu bertugas di Pulau Pinang…

Walaupun bekerja di KL, aku masih mampu menabung di ASB untuk persiapan perkahwinan..alhamdulilah…rezeki tak pernah putus…hidup di KL..bagi aku biasa aja..mmg la seronok ..dgn lifestyle..tapi aku sudah mula berfikir lebih panjang tentang masa depan aku……hati aku lebih kepada ingin berpindah ke Penang..lebih dekat dengan bakal suami…bukan tak seronok di KL..tapi sejak zaman study aku mmg selalu ke KL..dengan kawan2 dan masa itu pulak suami study di UTM jalan Semarak..jadi mmg dh menjadi kebiasaan…

Akhirnya, pada 18 Disember 2004 aku diijabkabulkan dlm suasana yang sederhana…aku masih lagi bertugas di KL, namun rezeki berpihak kepadaku…


aku dpat berpindah ke Pulau Pinang dan ditempatkan di Kolej Kemahiran Tinggi MARA , Balik Pulau.  Syukur pada ilahi……pada Februari 2005…….sememangnya pada 19 Februari adalah acara resepsi perkahwinan di sebelah rumahku dan rumah pengantin lelaki pada 23 Feb 2005…kehidupanku di Pulau Pinang hanya sesingkat waktu ..selama 1 tahun ½

Selepas itu aku bertukar ke  Negeri Kedah , negeri kelahiranku…Hari ini aku berada di MARA Kedah……..mungkin di sini rezeki aku..lebih dekat dengan keluarga, aku juga mampu membeli sebuah rumah..dan kehidupan aku lebih baik daripada sebelumnya..dikurniaan tiga orang anak…sudah tujuh tahun aku bertugas di Kedah…perasaan aku gembira sngat ..sebb di sini boleh dikatakan kos sara hidup masih lagi sederhana…

 

10 tahun…cepat masa berlalu kan..:)

Sunday, November 03, 2013

HARI IHTIFAL AN NAJJAH

Assalamualaikum
 
Baru-baru ini (26 Oktober 2013 bersamaan hari Sabtu,sufiya ada performance dekat Dewan MBAS, City Plaza, aloq setaq.  Sufiya mewakili Taska Al Hadhanah ..ok msti pelik kan awat la sufiya perform mewakili taska..yang sebenarnya sufiya transit kt situ..sek pagi kat sek SK Sultanah Asma..tp dh adik2 semua kt situ.......
 
Kebetulan hari sabtu aku bertugas kt UTC, then husband lak baru hbis exam so mmg kami free la..leh la tgk sufiya perform....kira dia jadi leader la utk persembahan2 tu........first sekali nyanyian nasyid Permata, dan second song tuh lagu Mother...tak silap la..pstu acara yg berikutnya lakonan..sufiya jadi cikgu...alahai tomey anak mama nih ok..:))
 
Mmg diakui anak aku nih mmg berbakat lam bidang seni nih...dan sukan..(baru2 nih dpt medal..congrats my dear)...
 
 
oo ya adik2 safiiy ammar, & sufi amira ..mama hantar kt umah tok..bukan apa nk masuk dewan2 nih...kang depa nih jenis aktif skit..mau ja marathon satu dewan tuh nnti..hehe..so utk ciri2 keselamatan mama hantar ke umah tok :)
 
Sufiya dengan jubbah yang ditempah untuk acara pada Hari Ihtifal......make up by cikgu2 dia la..:)
Mama tak lepaskan peluang bergambar ngan my anak dara...:P
Sufiya dengan cikgu2 yg sungguh comey lote...cikgu fatin, cikgu nurul, cikgu ina, cikgu su, cikgu Nabila dan cikgu siti..
Tak dilupakan bergambar kenangan ngan Mr hubs..


Apapun majlis berjalan dengan lancar........seronok tgk telatah dan bakat anak2 yang sungguh mengujakan..permata yang sungguh berharga...kurniaan dari Allah swt.