Wednesday, December 10, 2014

Blog Tersayang...Fyzzeva



Assalam

Hampir sekian lama tak update blog rasanya..nk dekat setahun..bulan nih Disember..bulan terakhir untuk tahun 2014..apa yang aku nk katakana..aku masih sayangkan blog aku ini..teramat sayang..nukilan di sini menjadi semangat dan inspirasi pada aku untuk meluahkan sesuatu yang terbuku di hati dan naluri aku..

Oh ya...aku dh menamatkan Pengajian di Universiti Utara Malaysia , Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Awam dengan Kepujian..konvo pada 12 November 2014.  Syukur sangat..

Sekadar hiasan foto di atas masa bercuti ke Cameron Highland beberapa bulan lepas...Moga ada semangat lagi untuk menulis di blog aku ini

Regards..

fyzz eva

Tuesday, April 15, 2014

SALAM PERPISAHAN



Assalamualaikum wbt

Dh memasuki minggu kedua bulan April, how fast time flies..lama gak tak update blog, atas beberapa kekangan yang tak dpat dielakkan.

Hari ini, 15 April 2014, hari terakhir my big bos bertugas sebagai Director di MARA Kedah, aku berkhidmat dengan bos kurang 2 bulan ..2 tahun.  nak kata lama sngt tak la..tpi bagi aku byk jugak perubahan dan transformasi yang bos aku buat untuk aku dan pejabat aku.  Jasa bos hanya Allah swt yang dpat balas.  Doa aku moga bos selepas persaraan dapat rehat secukupnya..boleh melancong ke tempat idaman. dpat meluangkan masa berharga bersama keluaga.

Sekian coretanku hari ini...:))

Thursday, April 03, 2014

SABAR ITU SEPARUH DARIPADA IMAN..

Assalamualaikum

Aku tertarik dengan kata-kata hikmah yang dipetik di fb..dua hari lepas.......bila kita ditimpa musibah atau kesulitan..beristifar lah..(Astarfirrallah hallazim) maka dengan itu dpt menghapuskan satu titik hitam dalam diri kita...masya Allah

Sesungguhnya kita sebagai manusia perlu bersabar dan bersabar selagi mampu..aceeh..cam ustazah lak kan..hehe..sekali sekala apa salahnya..lama kan aku tak update blog..since dpat result aku dh graduate dari UUM la kan..aku teruja kot hingga lupa pada dunia blog yg aku kasihi..

selain itu, aku bz sbb attend course di Langkawi bersama Dato Fazleey u ols...nnti aku share kan..emm ok la..no words sngt hari ini..moga kita semua akan selalu ceria dn lupakan kesedihan dan teruskan kegembiraan...

Thursday, March 20, 2014

RESULT SEMESTER AKHIR UUM DH KELUAR...KEPUTUSANNYA....

Assalamualaikum

Syukur pada Allah swt ..aku panjatkan ke atasNya..atas rezeki yang Engkau berikan padaku Ya Allah...semalam semasa balik kerja.ada rakan sekelas aku wawa.whatsup..katanya result dh keluar..saspen nya..aku apa lagi tnpa lengahkan masa terus buka portal student UUM..mmg suspended sngt...seriously..mana taknya ada satu subjek tuh aku cam gaya nk failed ja..tapi Alhamdulillah..rezeki anak2..aku Berjaya..dn dpt 3.00 pointer jugak..syukur..syukur...

setelah 5 tahun aku berhempas pulas..penuh pancaroba..suka duka..sedih..pilu..kepayahan aku sebagai isteri, pekerja dan juga mama pada anak2ku.aku juga kena menjadi seorang pelajar..mmg saat yang penuh dengan cabaran yang aku perlu hadapi dengan tabah dn semangat yang jitu.

Penat lelah aku selama ini akhirnya aku akhiri dgn keputusan yang diterima kemarin..yes..alhamdulilah..thn ni aku akan menggenggam segulung ijazah Sarjana Muda Pengurusan Awam dari UUM...

Allah huakhbar..segala puji bagi Mu ya Allah..aku gembira..aku sngt gembira..sykur...:))


Kenangan bersama mak ayah..masa konvo UiTM Shah Alam 2003

Wednesday, March 12, 2014

PENGORBANAN SEORANG ISTERI...

Assalamualaikum

Berkorban apa saja ..harta ataupun nyawa..amboi..nyanyi2 jap di pagi hari ni kan..sedangkan perut menanti untuk diisi..(tersangt lapar ok) ...tajuk di atas mmg ada kaitan jugak la..aku kini berkorban demi untuk keluarga..cewah..boleh gitu..aku ada gitau..entry sebelum nih kan..pasal biznes..ala biznes kecik2 ja pun...boleh la nk tampung kehidupan yang penuh fana pada hari ini..hahah..kos hidup sngt tinggi...rumah, kereta, yuran anak2..makan minum, bil2..menuntut kita membuat sesuatu luar dari kebiasaan.

Sebagai pendekatan 2014, kami suami isteri menyahut cabaran untuk berubah..yez ..berubah ke arah yang lebih baik..dari semalam..hmm skrang nih kan..mmg husband aku mmg keja kuat..aku respect my husband..mana taknya..siang hari dia bekerja..as penjawat awam..pastu balik ja keja mandi2, minum2 petang jap..pukul 7 keluar untuk meniaga satay...(hasil gabungan ngna kawan sepejabat dia gak la)...fuh...mmg tgk rutin suami aku agak memenatkan...tapi tuh la ..ini semua untuk keluarga jugak..kan...hari minggu ..sabtu dia ada kelas lagi..hari keja..mmg pack...pagi2 mai breakfast ngan bini dia kan..(hehe)..ooo ya awal pagi uruskan safiiy ammar ke tadika..dari proses mandi, beli makanan bagai all his done..then...tengahari amik Kakak sufiya kt Sek ..pastu hantar lak ke KAFA.then..amik lak petang kt KAFA..itulah pengorbanan sang suami..aik..tapi tajuk pulak pengorbanan sang isteri kan..emm pengorbanan aku ialah.. sebelah malamnya aku all out la jaga anak2 ku..dari mandi, masak...bagaikan..satgi kui 12 malam baru la husband aku sampai umah..selalunya yang best msti bwk balik satay kt isteri yang setia menanti..hmm abam ku..dh la chek dok pi Mayfair..takleh kuruih gak cam nih.huhuhu..pepun..thanks hubs coz u did the best for our family...

aku pun..skrang nih kalau aku rajin la kan..aku akan buat sandwich jual kt pejabat or kalau ada mesyuarat kan..best gak..dpt gak side income..daripada kita dok saja..aku dh target tahun nih aku dh habis study..no more asgment..no more class..so aku nk focus kepada benda lain yang aku minat..kalau nk tahu..mak dan ayah aku mmg berniaga..dh perniagaan kami masih lagi aktif smpai hari ini..dh 30 tahun..mmg rezeki kami di kedai ayah aku..walaupun mak dn ayah aku ada bendang..tapi bendang hnya dua-tiga kali saja setahun hasilnya..tpi kalau meniaga..rezeki tak pernah putus.
so kalau yang rajin meniaga cam aku ..buat la..tak rugi....apa yang penting hati kita..kalau rajin dn usaha pasti akan ada hasil yang dpat dinikmati kemudiannya kan..

ok la..hari nih rabu kan.no WW hari..entry panjang kan..:))

satay..satay...........

Tuesday, March 11, 2014

CARA MENGURUS ANAK LELAKI



Assalamualaikum

Anak lelaki tunggal aku nih byk peelnya..walau safiiy ammar baru 4 tahun, jelas ketara sifat dia yang ingin conquer semua benda..contohnya, kalau bab mainan msti kalau berebut dgn adik..asyik2 dia yang menang..kalau makan pun dia yang nak lebih..kalau tidur msti nk dekat ngan mama...kalau adik baby manja2 ..dia pun nak jugak..

Cara aku mengurus anak lelaki kecik aku nih simple ja...dia msti respect adik n kakak dia..kalau dia buat salah msti ada punishment dan kalau dia buat something yang baik..contohnya, tlg mama buat keja..akan ada reward......simple ..bagi aku anak2 semuanya sama..tak kira lelaki atau perempuan ..kasih sayang diberi setara.

Safiiy ammar, tiap2 hari mmg ke sekolah dengan abah dia..pagi2 kalau bangun pun mmg abah yang uruskan dari mengejutkan, dari usik2..peluk2..manja2...bagi dia mandi, sampailah bagi bfast dn hantar sekolah abah yang uruskan...sebenarnya pendekatan sebegini penting utk bagi eratkn hbgan ngan ayah kan..taknak la manja hover2 ngan aku kan..lagipun ..adik sufi amira lagi kena uruskan..yang tuh byk peel dan karenah maa...

Apapun, kita perlu hargai terutama anak lelaki kita..selalunya, balik dari keja aku akan ambil safiiy ammar, time tuh adalah msa antara mom and son...hug and kiss to my boy...

Nota: Safiiy ammar sewaktu di Majlis Aqiqah anak sepupuku...