Wednesday, November 13, 2013

WW: NADIKU, KEKUATANKU



Throwback, awal tahun 2013, baby mira pun tecik lagi..merekalah sumber kekuatanku..tersayang dunia akhirat..love till Jannah..inshallah..:)

Venue: Pendang Lake Resort

Tuesday, November 12, 2013

ANNUAL DINNER 2013

Assalamualaikum...

Selasa nan menjelma.........alahai hari Jumaat ni ada Annual Dinner la.......kt hotel la kan...short notice jugak..mmg dh tau since dua  minggu lepas..dh tu bagitau ada tema lak..last minute...theme Red & Black, modern style& glamour ..fuh..kiranya start hari nih aku kena survey la baju apa yang aku nk pakai...modern style? alooo...lari skit tema leh kot kan...dh jumaat nih aku bertugas di UTC..habis ja bertugas kui 3 petang kena rushing balik amk hubs and anak2 hantar kt kampong jap..sbbnya aku akan pegi dengan husband, dan sufiya ja..adik2 aku tinggalkan kt tok..bukan apa kesian kt yang kecik2 ..diorang nnti msti la mengantuk bagai kan...ada yang amuk2 la..so for safety mmg aku n hubs buat keputusan hantr kt mak aku jap..ala bukan lama mana..dinner start around 8 lebih smpai pkui 12 gitu la..

Emmm...hujung tahun gitu bukan saja annual dinner ..ada gak...jabatan aku wat trip ke Hatyai 29 Nov nih..tapi staff ja la..dok pikir2 gak nk pi ke tak..sbb bulan Jun tengah tahun nih aku dh pi Hatyai...tanya kt husband aku dia bagi aja..tapi aku la cam nak ke tak nak..tapi tak pi cam rugi sebab ditaja sepenuhnya..dari makan, penginapan dan pengangkutan..tak ke best kan...tapi shopping sendiri mau ingat la..duit sendiri la..heheh

Ok la..satgi pukul 9.30 nk turun ada jamuan pembukaan café baru...kawan aku punya..Pelangi café...rezeki di awal pagi..

Red & black...my favourite colour....:))

Monday, November 11, 2013

SUAMI AKU USTAZ

Assalamualaikum

Hari Isnin telah menjelma bersamaan 11 Nov 2013...dh nk sampai penghujung 2013..byk benda yang masih berlegar2 di minda..ada yang terlaksana, ada yang tidak dan bakal di bawa ke tahun baru yang bakal tiba.

Oh ya just nak share.........aku baru habis baca novel ini..SUAMI AKU USTAZ....ok baca novel tuh normal la bagi kaum perempuan cam aku nih kan.....mmg aku adalah pencinta novel sejak zmn sekolah rendah...tapi sejak aku kawin dn anak tiga nih aktiviti membaca novel aku dh mula terhad....jawapan klasik dari semua orang...tak ada masa...arghhh alasan kan....:)  and satu lagi rahsia ...novel ni aku habiskan setelah 8 bulan.........tak percaya..betul...aku mula baca pada bulan Mac 2013...then aku stop sbb byk asgment UUM..then aku smbung balik..aku stop lagi sbb nk final exam..and so so on...tapi sejak aku kurangkan atau dalam erti kata lain aktiviti berinternet (whats up, instagram bagai) aku dh mula membaca novel balik....skang nih aku baca Adam dan Hawa.........tapi tuh la tak habis2 lagi..dh masuk minggu kedua dh nih...bukan tak dak masa....Allah swt bagi kita masa 24 jam sehari..kita boleh beribadah, bekerja, memasak, melayan suami dn anak2 , ber chill dn sebagainya lagi..aku kadang2 boring sngt bila orang kata tak ada masa la..sbb keja byk la itu la ini lah..yang tak boleh blah bila masih lagi anak dara ataupun maybe kawin baru anak sorang ke..(oppss sory yer kalau ada sesapa yang terasa..) aku cuma luahkan apa yang aku Nampak dan perasan .......conthnya aku ada bagi satu komen kt fb, kat pangkat bagi aku ..adik2 la...dia mmg suka wat status panjang2..cam essay pun ada..then aku komen..wow..menarik nih...kalau rajin mengarang gini leh tulis kt blog..then...fine la kan..dier boleh jawab leh..tak ada masa la akak...keja byk ..tak minat..oooo so so boring...bukan dia sorang..tapi ramai lagi yg suka bagi alasan gitu..cam di pejabat aku nih.......masa aku anak sorang..dia dh dua orang...dia selalu cakap...fiza tak apa la anak sorang boleh groom dan make up bagai........dia aku tgk agak 'belemoih'skit la kan..........tapi.....bila aku beranak 2 dn now 3 orang anak..aku ada masa ja untuk diri.......come on la ...don't give a silly reason.....bosan tau tak..aku kalau bosan..mmg ketara nmpak kt wajah aku nih..huh...ops lari topik..pepun..this novel agak menarik..byk penerapan nilai2 Islam dan banyak jugak diselitkan kisah2 Nabi, hokum Halal Haram..cara menjaga adab2 sebagai sang isteri mahupun suami...emm tak rugi kalau nk membaca..pada sapa  yang ada masa ok..kalau tak dak masa ..byk alasan..good bye..hehe

ok la selamat bekerja.tak kiralah anda sebagai suri rumah, cikgu, PT, bos atau sesiapa saja..just happy2 ok..have a nice day..assalamualaikum..:)

Sunday, November 10, 2013

SELAMAT HARI JADI yang ke 3 tahun...SAFIIY AMMAR



Assalamualaikum..

Semalam 9 Nov 2013, bersamaan hari sabtu adalah hari lahir Safiiy Ammar ,putera kesayangan aku yang ke 3 tahun..tiada ungkapan indah yang mampu aku ucapkan selain kucupan kasih buat anak yang ku kandung selama 9 bulan dilahirkan ke dunia dengan penuh rahmat dari ilahi...sempurna buat mama dan abah. 

Tengahari kemarin lepas zohor  aku, husband dan anak2 ke Tesco Mergong, A.Setaq ja.......bawak safiiy ammar, kakak and baby makan2 kt kepsi  sempena bezday safiiy...nnti kt nursery dia mst ada lagi bezday party untuk yang bulan Nov.......keluar umah lebih kurang kui 3 petang ..terus masuk ke KFC, husband amik yang Family set ja...makan2 semua..then bawak anak2 ke tempat permainan ..suka la depa........

Yes..a very simple bezday celebration..tp yang penting anak2 happy...:)....kan.....ok tahun nih dh habis dh bezday anak2..first Sufi Amira 6.6 ritu..sufiya 14.10......and then safiiy 9.11..oo ya bezday safiiy sama dengan kakak aku jugak.....:))...next year pulak ..

 
Makan2 time @KFC


Lepas makan..bawak diorang main games yang menjadi kesukaan mereka..dn mengundang keboringan mama skit2..hehe..maklumlah..lepas satu nk satu lagi ..humm
kan..main sampai hujan........menaiki 'vespa'di keliling mall..hehehhehe...

Wednesday, November 06, 2013

WW: KEYCHAIN COLLECTION



Assalamualaikum..

Hoyeyy..kemarin mak aku bagi yg Gua Kelam, perlis dan kawan aku yg merangkap x teacher sufiya bagi yg Sabah punya keychain..

Aku mmg pengumpul keychain..suka sngt tengok..c ..aku siap gantung lagi..:)) comey kan..

Monday, November 04, 2013

GENAP 10 TAHUN AKU BERKHIDMAT


Genap 10 tahun aku bertugas pada 3 November 2003.  Sungguh tak sangka sudah sepuluh tahun aku berkhidmat untuk negara. Walaupun tugasku hanyalah pekerja biasa tapi aku jua menaburkan bakti pada nusa dan bangsa.  Memulakan tugas di Ibu Pejabat MARA, Jln Raja Laut di tingkat 21( Bahagian Kemahiran) ..sewaktu itu aku tidak kenal sesiapa..malahan pada hari pertamaku aku diajukan pertanyaan mungkin aku kroni sesiapa..aku sangkal sama sekali kerana semuanya adalah hasil usaha aku sendiri sewaktu temuduga..tanpa perlukan kabel2…bagi aku itu lebih berkat kan..J

…hari demi hari..mmg seronok bekerja di ibu kota, tapi hati aku meronta2 ingin pulang ke kampong halaman…bos pertama aku adalah wanita..yang sebaya dengan mak aku..walaupun dia garang tapi tersangat la baik hati dengan aku…..pemurah.  genap sebulan lebih aku bertugas di KL..aku bertunang pada 22.11.2003..menjadi tunangan kepada suami aku yg dulu bertugas di Pulau Pinang…

Walaupun bekerja di KL, aku masih mampu menabung di ASB untuk persiapan perkahwinan..alhamdulilah…rezeki tak pernah putus…hidup di KL..bagi aku biasa aja..mmg la seronok ..dgn lifestyle..tapi aku sudah mula berfikir lebih panjang tentang masa depan aku……hati aku lebih kepada ingin berpindah ke Penang..lebih dekat dengan bakal suami…bukan tak seronok di KL..tapi sejak zaman study aku mmg selalu ke KL..dengan kawan2 dan masa itu pulak suami study di UTM jalan Semarak..jadi mmg dh menjadi kebiasaan…

Akhirnya, pada 18 Disember 2004 aku diijabkabulkan dlm suasana yang sederhana…aku masih lagi bertugas di KL, namun rezeki berpihak kepadaku…


aku dpat berpindah ke Pulau Pinang dan ditempatkan di Kolej Kemahiran Tinggi MARA , Balik Pulau.  Syukur pada ilahi……pada Februari 2005…….sememangnya pada 19 Februari adalah acara resepsi perkahwinan di sebelah rumahku dan rumah pengantin lelaki pada 23 Feb 2005…kehidupanku di Pulau Pinang hanya sesingkat waktu ..selama 1 tahun ½

Selepas itu aku bertukar ke  Negeri Kedah , negeri kelahiranku…Hari ini aku berada di MARA Kedah……..mungkin di sini rezeki aku..lebih dekat dengan keluarga, aku juga mampu membeli sebuah rumah..dan kehidupan aku lebih baik daripada sebelumnya..dikurniaan tiga orang anak…sudah tujuh tahun aku bertugas di Kedah…perasaan aku gembira sngat ..sebb di sini boleh dikatakan kos sara hidup masih lagi sederhana…

 

10 tahun…cepat masa berlalu kan..:)