Wednesday, October 27, 2010

INILAH HAKIKATNYA...

heheh..tak la important sangt pun..

Korang penah alami tak cam aku alami nih....aku kan kalau bangun pagi ..cam dh di setting kan dh kt otak n minda aku..bangun ja tido..terus wat rutin..yg kdng2 separa sedar pn leh laksanakan..cth cam aku..bunyi ja alarm kul 6 pagi tuh..terus aku bgn lam keadaan mata separuh bukak..pegi ke hall..tutup lampu luar umah(kena pasang gak lampu luar ni..bahaya)..pastu pi ke dapur..tutup lampu belakang umah...pastu..ke heater..masak air panas..pastu...buat susu kat sufiya....dn seterusnya..kira hari2 jadi cam rutin.tak berubah...

emm korang lak..camner..ada tak cam peel aku nih..ya la..ikut rutin dn sngt tertib setiap perilaku tetiap pagi..atau berubah2..kongsikan la..just nak tau ja kan

Tp itu lah hakikatnya bergelar seorang ibu n isteri nih kan..kekadang balik umah petang2 bukan leh corner baring terus atas sofa..gerenti tak dok lagi la..sebaliknya settlekan dulu kija2 spt kutip baju di ampaian..hujan dh turunnnn...pastu siram pokok..pastu tgk kot2 ada sampah ke..

WANITA INSAN YANG ISTIMEWA..so kaum ADAM..hargailah isteri anda..

Tuesday, October 26, 2010

36 MINGGU OLREADY..

Ya benar..mmg dh 36 minggu dh usia kandungan bayi ku ini..ada kawan ofis aku nih..36 minggu dh beranak..tah2 aku pun ter awal gak mana tau..maklumlah aku keja berat...membajak sawah, berjalan2, wat keja umah..heheh..tp tuh la..dok rasa komplikasi gak skit2..ala cam senak2 ..sengai2 perut semua tuh kan..hmm tanda2 nak bersalin la kan..(hmpir terlupa maklumlah dh 5 thn kan..)

Barang2 semua aku dh packing lam bag pack..bag pack...(cam dora lak aku nyanyi nih)...

Kemarin aku amik cuti..sbb pi check up perut...utk 36 minggu la..alkisahnya selalunya aku tak amik cuti pun..tp memandangkan kemarin kak pia demam makanya aku pun bercuti la kan..cian gak kat sufiya..alang2 pi klinik tuh aku amik ubat sufiya dn check darah n urine test sufiya gak..cian dia kena amik darah..teriak la gak kakak sufiya nih..mana taknya sebotol kecik gak darah di ambil..then jumpa doctor..doc kata darah semua ok..cuma air kencing ja kotor skit..cian pia..hari nih dia tak pi sekul pun..rehat kt umah tok dia ja..takpa la kan..nak wat gena..

hmm..baru dh makan ja nih..nasi goreng paprik n barli panas...cuaca hari nih agak panas..di tambah ngan kai baju jubah mengandung nih..huhuhu..membara ja....

Thursday, October 21, 2010

GOOD BYE


Bos saya..En Ahmad Rakhli bin Hassan..(di tengah) di apit oleh dua timbalannya..Hj Rashid dn Kak ani (yg suka belanja saya makan..)

gOOD BYe My bos...

Minggu depan adalah minggu terakhir bos aku bekerja.  BUkan bertukar bukan berpindah..tp BERSARA WAJIB.

To my bos..moga terus sukses dlm kerjaya (beliau adalah penceramah dn harp akan terus aktif)..
Owh ya utk makluman bos aku nih..adalah ayah kepada Akmal rizal rakhli iaitu penyerang bagi skuad bola sepak Kelantan...ha kenal tak?

start jadi PA my bos since 2005 (MARA Penang)
2006 hingga la skang nih..(kira dh 5 thn lebih la kan..)

emm pasni dtg bos baru..tp tatau la sempat ke idak ..yer la aku kan dh nak cuti bersalin kan..

SIAPA DRIVE KETA BERKAKI AYAM?

Salam

hi hi....saja ja nak tanya..kalau korang drive keta la kan...korang pakai kasut atau tak?

macam aku lak..aku mmg tak selesa pakai kasut..tak reti la nak wak keta..rasa cam nak tekan minyak sekuat hati ja kalau pakai kasut..itew la perasaanku..

So cmner ngan kowang lak..??

tuh je aku nak tanya..tetiba aku teringat nak tanya soklan ni kepada rakan2 sekalian..

Pepun dh bfast ke lom..aku order ja hari nih..ngan kengkawan yg pi Pasar tani kt aloq setaq nih..nasi Kerabu..

Wednesday, October 20, 2010

MAMPUKAH AKU..?

Mampukah aku..itulah menjadi persoalannya…


Spt korang sedia maklum..aku baru saja masuk Semester 4 di UUM…dn semester nih ada 5 subjek menanti…dn of keros la..byk assignment yg perlu aku buat kan..

TP MAMPUKAH AKU MENERUSKAN …yer la aku dh nak beranak bulan Nov nih..insyallah..pastu aku terpaksa skip la kelas utk bulan Nov…dh tuh plak kan..ada kuiz..ada beberap tugasan yg perlu kena submit..

Tatkala ini..aku tak meluahkan apa yg aku rasa pada suami, pada mak atau ayah…pada kengkawan di pejabat..tp pada korang rakan2 di alam maya @bloggers sekelian…

Kadang2 ada yg cam nak bagi down aku gak..eh..mampukah nak study, nak wat asgment..ada baby2 nih..aku sedih gak la bila orng kata cam tuh..at least..say la something yg buatkan aku semangat..conth..baguslah ..awak belajar…kuatkan semangat..chaiyook..chaiyook ke kan..

Semester nih ..(sem 4) ada lak subjek EKonomi…giler haper..kuar plak teori2..pengiraan..ala gini la..Q2+P2=4Q2 tah apa wey..giler la..aku tgk muka lecturer..rasa cam nak tembus dinding je..sbb aku tak pham…adus…harp2 aku dpt la catch up..subjek nih..kalau JIDAH..msti dier suka subjek ekonomi nih aku rasa..tp kalau aku, izan, nojah..kompem..juling bijik mata ..huhuhu



Ok la..aku nak teruskan wat keja..nak siapkan sijil budak tamat Praktikal..pastu satgi nak pi breakfast lak…

Well..kengkawan..plz..sentiasa sokong rakan anda ini..bagi aku..doa kalian amat bermakna..makasih u ols..

Tuesday, October 19, 2010

SIAPA SUKA FESYEN KAFTAN?

Aku..aku...sambil ankat tangan kiri dan kanan....

Yes..aku mmg suka fesyen kaftan nih..cantik kan...skang nih mmg trend..tp tuh la..aku ada sehelai je...tak la mahai mana pun..kaler purple..

Memula kuar fesyen kaftan nih kan..aku kata la lam ati....aik cam baju nak tidoq ja..ala2 baju kelawar gitu..tp setelah ditransformasikan nmpak begitu stylo dn mylo lagi..kan kan

fesyen baju kaftan nih..aku rasa sesuai bagi orng yg tinggi2...kalau missgeli @noj..mintak maaf lah..heheheh....wey jangan saman aku..heheh..yer la korang kan comey comey (ayat cover ) ...

Ingin Bergaya Cara Muslimah?

Cantikkan gaya2 di atas nih...
Ingat walaupun kita bertudung..tak semestinya kita tak leh bergaya ..tui tak..

Tp lately..sejak mengandung nih la kan..mood nak berfesyen or bergaya nih kureng skit la..biasalah kan..badan dh overload..so paham2 je la..(cam kata2 kak dibah nor..lam iklan Libreese..)..ehhehe

Pepun..aku penah tgk jidah kai yg fesyen A tuh...cantik la jidah..ala masa hg mai ofis aku ritu tau...bos aku pun puji..nih aku baru nak gitau nih..heheh..

DASAR PENGEMIS..

 
Image dari Google:
Image dari GOOGLE:
Pengemis di China..yg paling stylish dn stylo atau erti kata lain kacak di dunia..(nih aku penah baca paper pasal pengemis nih....tgk la..gaya dia cam model mat saleh kt sebelah tuh je..)

Pagi-pagi tadi menyusuri jalan ke tempat kerja..spt biasa la dengar celoteh AM Kru (fafau, FBI dn AG)..berkaitan pengemis…


Ianya membincangkan topic Rakyat Malaysia mmg pemurah dn sanggup la bagi sedekah kepada pengemis-pengemis jalanan nih.

Hakikatnya dalam satu penyamaran wartawan Utusan Malaysia..kurang 2 jam saja..dpt meraih lebih RM100 dr meminta sedekah..pergh..leh imagine tak..mmg kalah la gaji pegawai kerajaan…

Jauh di sudut hati mmg la kesian..tambah2 yg mintak sedekah ngan anak kecik lagi..dok kt kaki2 lima tuh kan..tp kita mana tau..tah2 ada sindiket ke..selalunya cam tuh la..tmbh2 ada yg pura2 cacat..huh..mmg mengjengkelkan..



So renung-renungkan lah..kalau jumpa lagi pengemis…kita nak bagi atau tidak sedekah kpd mereka..

Monday, October 18, 2010

TUDUNG ALA2 BIARAWATI...


Sharing is caring...

Hi kengkawan bertemu lagi di pagi isnin yg ceria ini..(ceria kah?..bg yg ceria teruskan dengan keceriaan..tp yg berduka..ayuh segarkan minda..buka kan mata..jgn berduka..mari bergembira)

Lately..ramai tui yg pakai trend tudung cenggini kan...ala yg sanggui tertunjai kt belakang tuh la (dh rambut pendek sanggup pakai sanggui palsu bagi nmpk conget kt kepala kan..dah tuh jerut leher ngan brooch nak bagi nmpak leher..ala2 gitu la kan..

Aku pun ada gak tudung cenggini..then penah kengkawan kt ofis tegur aku.."fiza, awt tak pakai brooch..bagi nmpak leher..kemas skit...sanggul lak bagi tinggi skit..la nih kan trend cam tuh" ..aku pun "owh ya ka..tp fiza tak pandai la.." betui la aku kurang reti skit nak bagi ketat kat tengkuk tuh..gi pun tak selesa kan..

By the time aku tak terfikir lagi..bertrend tudung cenggitu rupa..mengkiaskan atau seumpama biarawati..emm..so kepada kengkawan..renung-renungkan lah...harap2 kita semua dpt menjauhkan sesuatu yg terlarang dn menyerupai sesuatu yg bukan dari agama kita ISLAM.

wallahualam...sharing is caring..

Thursday, October 14, 2010

SELAMAT HARI LAHIR PUTERIKU YG KE 5 THN..

WAJAH-WAJAH SUFIYA ADRIYANA..DARI USIA 1 HINGGA SEKARANG...

Selamat Harijadi buat puteri kesayangan mama n babah..SUFIYA ADRIYANA BT SHUHAIFUL ANUAR.yang ke 5 Thn..

Aku sayang sangat kt buah hati, pengarang jantung aku nih..sufiya la peneman mama di kala kesunyian, kegembiraan...

Doa aku sebagai seorang ibu setiap kali mengadapNya..moga Sufiya akan menjadi anak yang solehah,mendengar kata..bijak sempurna..

Kasih sayang mama pada sufiya akan kekal abadi selamanya...

SELAMAT HARI JADI SAYANGKU..

*Hari nih 14hb Okt bersamaan harijadi sufiya..kebetulan lak aku ada pendaftaran kt UUM...esok n lusa  lak ada kelas kt UUM..makanya kemarin aku beli ja makanana2 ringan dn sebiji Kek  Spongebox kat sufiya..hari nih ..sufiya celebrate dengan kengkawan n cikgu kt sekolah ja la.nk buat cammana..keadaan tak mengizinkan...ingt malam nih dh plan dgn babah..nak bawk sufiya celebrate kt luar..

Wednesday, October 13, 2010

BERMULA SEKALI LAGI..

salam..

Esok 14 Okt..bermula sekali lagi episod baru aku sebagai seorang pelajar@mahasistua kt UUM.  Alkisahnya esok pendaftaran..dn lusa 15 dn 16 Oktober bersamaan hari Jumaat n Sabtu aku ada kelas di UUM.

emm..dh masuk Semester 4 dh....yakni pelajar thn kedua la kan..dok rasa diri ini masih 'freshie' di UUM lagi ok..hhahah..perasan..owh ya this semester aku amik 5 subjek jugak..

antaranya ialah..: Economy for Public Admin, English Com 2, Office Management, Pembangunan Masyarakat IV, and last but not leaast...Perlembagaan..itew la antara subjek2 yg akan aku amik utk sem.nih

aku proceed gak ..walaupun dh sarat mengandung..nak wat gena kan..kalau tangguh rugi plak..pastu ..kelas plak sebulan sekali.maksudnya for next class..aku kena la skip satu kelas sbb lam tempoh bersalin@berpantang kan...

Semoga dipermudahkan jalan buat ku untuk meneruskan cita2 aku utk menggengam ijazah Sarjana Muda Pengurusan Awam (Kepujian)..doakan kejayaan ku kengkawan...

AC MIZAL BERGELAR DATUK

Tahniah buat AC Mizal..

Mmg unsangkarable la beliau bergelar datuk..tp tuh la dh rejeki beliau kan..skang nih pun ..beliau mmg bergiat aktif lam perniagaaan..muda2 dh jadi datuk..tp nama Datuk AC Mizal nih cam 'catchy ' skit la kan..


Menurut pelakon dan pengacara AC Mizal beliau tidak sabar lagi menunggu majlis rasmi penganugerahan dari istana Sultan Pahang pada hujung tahun ini untuk memakai “title” Datuk di hadapan nama nya.


Menurut beliau gelaran tersebut adalah rezeki dan baik untuk mendapat kepercayaan dalam bines beliau atau pun Datukship adalah tangkal pelaris produk beliau.



Sunday, October 10, 2010

KEPUTUSANNYA...

...izan..nih la tv berkenaan.mmg sejibik seketui la..sama cam nih...IMAGE FROM GOOGLE

Salam di Pagi Ahad 10.10.2010..pergh  cantek la ini tarikh..ramai gak orng kawin tarikh nih...kan kan..termasuk angkarawan negara kita Datuk Sheik muzafar n dr Halina kan..tahniah..

Eh bukan topik tuh nak dibincangkan...tp berkaitan KEPUTUSAN aku nak beli TV ritu

Resultnya ialah.....

jeng jeng jeng..aku telah membeli sebuah TV jenis LCD@plasma la kot kan...ala yg flat2 screen tuh la...32 inci jenis TOSHIBA.....

Syukur sesangat..setelah ditimbang tara..pendapat kengkawan dn melalui perbincangan ngan suami..dn anak aku sufiya yg meronta2 nak tgk tibi kan..akhirnya dpt la seketul tv baru..

pasni tidak la kebusanan lagi...

Thursday, October 07, 2010

AKU DAH NAK BERSALIN....

Ya betul la tuh..aku dh nak bersalin..insyallah 11.11.2010 nnti...(halamak..kalau tarikh nih..tak dan la nak beraya Haji)..

So, esok bersamaan hari Jumaat bersamaan 29 Syawal dn 8 Oktober akan diadakan Majlis Doa Selamat /Bacaan Yasin +makan2 kt umah mak aku di kg ...

Sebenarnya mak aku nih setiap kali anak2 dia mengandung (selalu 7 bulan ke atas la kan..) mak aku akan adakan majlis bacaan Yasin utk mendoakan kesejahteraan baby dn jugak ibu mengandung itew..dulu masa aku mengandung kan sufiya pun mak wat gak..masa kakak aku mengandungkan ketiga2 anak dia pun..tak silap aku mak aku wat gak..

Harap2 semuanya akan selamat..ramai dok tanya aku takut dak nak bersalin..maklumlah dh 5 thn kan..aku kata la..biasalah..sapa tak takut kan..tp kena la tawakal kepada Allah swt...tui dak

k la.selamat berhujung minggu buat kengkawan yg cuti jumaat n sabtu..

daaaaa..

Wednesday, October 06, 2010

HAPPY BESDAY ZIDAH..

First..pagi2 lagi sesampai di ofis..tatkala aku dok merekodkan Faks Masuk lam buku Faks..dengan terkesima aku terus teringat hari ini adalah harijadi salah seorang sahabatku..Puan Zidah..or nama glamour nya Asha gill hehe..

Serius zidah..tulis2 je tarikh 6.10 tuh tup2 terus ingt harijadi hg...yer la..tarikh 6 di awalan tuh sama ngan harijadi aku..yakni 6.5..tp tuh la thn je lain2..aku kan thn 1991..hahahah...ko lak 1981..hhaha gelak lagi..atas keperasanan diri ini..

harapan aku moga hg akan berjaya..dipanjangkan umur..happy sokmo..menjadi mama,isteri dn pekerja yg terbaik ...

Fyi..zidah adalah salah seorang sahabatku di UiTM Jengka Pahang, and one of top bloggers..(kan zidah kan..)
HAPPY BESDAY SAHABATKU..

TANYA PENDAPAT KORANG...

Betul ke..tv jenis plasma ..flat screen ..jenis2 gini tak tahan...betui ke wey..aku tatau tuh la aku tanya..

Camnih..alkisahnya..beberapa hari yg lalu...tatkala aku ngan sufiya ralit dok tgk Siti Kelembai kt Tv9 tuh kan...tiba2 ..tv kt umah aku ..'plup' gelap..malap..ghaib ..habis tak dak apa yg leh ditengokkan..lam erti kata len..lingkup la kan..
Almaklumlah tv Robertson atau istilah tv cap ayam tuh dh lama..dh hampir 6 thn..sejak aku dok kt Penang lagi tv tuh 'berkhidmat ' ngan aku sekeluarga..walaupun 24 inci dn murah harganya..tp byk jasa dia kepada kami ..

So make it short..aku nih..dh lingkup dh tv tuh..makanya dok plan la nak beli tv baru kan..kejadahnya..dok umah malam2 cam haper lagi bila takdak tibi..mmg boring la ..tambah2 pia lak suka tgk dvd cam Dora, Upin Ipin itew semua..

oleh itu..aku dok plan kan nak beli la tv plasma or flat screen cam foto di atas ni..so pendapat korang gimana..sbb ada yg kata tibi jenis flat2 plat2 nih tak tahan..IYER KE..plz give me some advices..

Tq for all suggestions..and advices..i do appreciate it very much..

Monday, October 04, 2010

AKU PUN CEMERLANG JUGAK...

Alhamdulillah..cam poyo ja kan merujuk pada tajuk di atas...hahhaah..

Good news..kengkawan semua..result UUM untuk Semester 3 dh kuar..masih hot n spicy cam pisang yang baru goreng..

Alkisahnya aku kt surau tadi..dok landing baik punya..then kawan se Universiti ku call kata..result dh kuar..aku memula tuh nak amarah gak sbb ganggu sang puteri tengah beradu kan..tp ..tetiba rasa tak jadi marah..then..tanpa membuang masa aku meluru kuar dari surau...dn check out my result...

Ya ALLAH ya Tuhan ku..syukur sangt..result aku adalah 3.19 ..pointer......much more better than last semester ..syukur sesangat..satu dapat A and the rest dpat B+...alhamdulillah..

Sebenarnya rasa tak confident sem lepas..sbb aku alah dn baru memasuki fasa mengandung kan..tp berkat doa dari suami, mak ayah, family and of course..you ols my beloved frends.aku berjaya dpt result cam nih..yer la ..tak la secemerlang orang len..tp aku bangga...atas usaha aku ini..

tak lama lagi..(kurang lagi 2 minggu..masuk Sem.4 lak..alahai nak beranak dh nih..)

8 BULAN 1 MINGGU

Kemarin 3hb Okt ..check up kt klinik..as usual rutin ibu mengandung la kan..dh smpai kt klinik pastu terpacak tunggu..buat seberapa lama..then timbang2 berat bdan yg tersangt 'slim' nih pastu amik tekanan darah......dh tuh pegi kencing dn amik darah semua kan..(yer yer..rutin biasa yg agak membusankan...)

Aku amik time off la..dari kui 8 hingga kui 12 tengahari...

Alhamdulillah..cam aku gitau before nih..lam buku merah aku kan..HB aku kan kureng..tp kali nih..syukur sesangat hb dh naik ...dh jadi 11.3...kira report lam buku merah pun dh berubah dari MERAH  ke BIRU la..rasa lega..

Tp tuh la..cam tak sangka ja kan..dah 8 bulan lebih dah usia kandungan ku ini...mmg xcited yakmat la nih..ya la..kira menghitung hari ja...pasni welcome my little baby ..

pepun..doakan semuanya dipermudahkan yer kengkawan..AMIN..

ANUGERAH CEMERLANG MATEMATIK

Tahniah pada Mila.. my sis yang telah berjaya mendapat Anugerah Cemerlang Matematik Peringkat UiTM Shah Alam baru-baru nih...(cayalah hg mila)...

Mila...semasa Majlis pertunangan (Dec.2009)

Menurut mila..hanya 100 orang pelajar dari semua fakulti yang mendapat anugerah ini.  Mila nih antara 4 orang pelajar dari fakulti Matematik yang berjaya mendapat penghargaan ini..CONGRATS..

hmm jap ja mila dh nak tamat pengajian peringkat ijazah di Uitm...kemarin..aku dh proceed surat2 menjalani latihan Praktikum mila di pejabat aku...(dari bulan Dec 2010 sampai Mei 2011...abis praktikal abis la belajar...pastu kawin la mila kan..hehehe..ops..mak kata keja dulu baru kawin..

Mila ..kami berbangga ngan hg..moga hg sukses ok..nnti buat praktikal baik2..pastu leh keja..nnti hg dok bwh aku masa praktikal..(ada byk keja menanti.he thee..hehe.)