Wednesday, October 30, 2013

KPI KURSUS 2013


Assalamualaikum

Syukur sesangat..tdi aku update Laporan Penilaian Prestasi 2013 secara online (HRMIS)...pergh..ngam2 kursus aku untuk tahun nih ..7 hari..ok la kan..aku nih mmg la tak pergi mana tahun nih..maksud aku kursus2 yg diadakan outside dari Negeri aku la...semuanya kebanyakan kursus dalaman saja..
kalau dulu..masa anak aku sorang ..aku la raja yang pi kursus......kat mana tak pegi..satu Malaysia...ngan Dinner2..secretary's week la ..macam2 lagi..tapi kan sejak aku dh beranak pinak..(anak haluih2) nih aku mmg tak mohon dn kalau diofferkan aku byk menolak.  ada setengah orang suka pi kursus..ya la selain dapt tambahkan makluman , pengetahuan, dapat bersua dengan rakan2 dari pusat lain..and then..maybe leh kenal kawan baru semua kan...tapi tuh la..aku pun sama..mmg tersangt suka..mana tak sukanya..dpt relax kan minda..........makan dihidang......aktiviti2 menarik..........

camna pun..yang pasti this year kursus aku dh cukup 7 hari..itu yang penting..kowang yg keja gomen cam aku msti dh cukupkan? yer la itu kan kpi kita..........

Sekarang nih aku dh semak semua SKT, LPP ..mmg dh 95% complete..cuma nk submit ja lagi.....tahun nih byk gak program aku jadi urusetia dan ajk..aku ok ja..as long as kita bagi tenaga kita kepada jabatan dan membantu organisasi kan........'berkhidmat untuk Negara, cemerlang, gemilang, terbilang"...

Tuesday, October 29, 2013

KELAS LATIHAN RENANG



Assalamualaikum

Humai..supermak da bz la minggu sudah dn minggu ini....apapun nk citer gak pasai anak dara aku si sufiya nih..alkisahnya dari minggu lepas lagi dia gitau cikgu suh beli baju renang..katanya nk ke swimming pool..aku ni bukan tak caya..tp tak dak memo atau surat aku kadang2 wat derkkk aja...
tapi kemarin balik ja dari transit petang..sufiya hulurkan aku memo..surat kebenaran menyertai kelas latihan renang...surat permission waris..tatacara , baju renang bagai la kan..

Aku sebenarnya ok ja..tapi bab baju renang tuh..sufiya tak ada la plak kan..maklumlah aku tak berapa gemar sngt dedahkan anak2 ngan aktiviti main2 air nih..bukan apa..bukan tak bg lansung..anak2 aku kan kecik2 ..haluih2 lagi..kan ka marabahaya..kannn..

Pastu kemarin gak aku call cikgu yg in charge untuk kelas renang nih..aku tanya la mmg kena bagai ka bikini...ops...baju renang..:)..ckgu gitau..takat pakai seluar tight yg getah n baju rumah sukan pun hokey......fuh lega..bukan apa nnti membazir ja............then cikgu pun gitau program tuh one off ja..kira ikut silibus dalam subjek PJK ..ok la kakak sufiya ..pesan mama..hari Khamis nnti dok elok2..jangan hover2 sngt...

Emmm sedang asyik terfikir.cuti sekolah nnti nk bawak anak2 jalan ke mana ya...emm anak2 kecik yg adik2 sufiya nih hover acting skit..jepung kepung depa..tp kesian lak kalau tak kemana..tgk jadual mama dulu..kalau tak clash dengan kelas, ngan jadual weekend..boleh la kita jenjalan yer anak2 mama yg tersayang...

Monday, October 28, 2013

TUGASAN@ASSIGNMENT UNIVERSITI..

Assalamualaikum

Lately aku mmg a bit bz..hal keja..hal rumahtangga, dll lagi..biasalah..aku kan supermak..hehhehe..minggu nih pun aku bertugas di UTC so bulan Oktober nih 2 kali la bertugas..ok la rezeki kan..masyukkk gak tuh..

aku nih mungkin jenis agak fokus...sebenarnya untuk final semester di UUM yakni semester 10 nih la aku ada baki lagi 3 paper..asgment bagi setiap subjek secara purata ada 2 ke 3....so overall lebih kurang 6 tugasan la..byk gak kan..tapi aku punya pendekatan mmg tak suka buat keja last minute..tak kira la asgment..keja di ofis hatta keja di rumah sekali pun...aku ada pegang satu falsafah nih..since aku belajar diploma dulu lagi ' procrastination  is a thief of time' atau maksudnya Penangguhan atau melengah2kan masa adalah pencuri masa...ya betul aku setuju 100%..janganlah kita buang masa kita atau lengah2 kan sesuatu keja yang diberikan ...cam solat jugak ok..kalau dengar ja azan..seeoloknya terus tunaikan tanggungjawab kita sebagai muslimin ..hamba pada Nya..

Berbalik pada tugasan..aku dh submit via email tugasan Communication kt Prof aku before dateline 17 November 2013..kira aku hantar kt lecturer aku hampir sebulan awal..emm takpa la..aku nk fokus lagi satu lagi tugasan berkaitan leadership...yang nih group asgment......semua benda nih mmg aku kena bg komitment...mcm aku yg anak ramai nih..amatlah sukar nk buat tugasan kt rumah..jadinya..kt pejabt la aku buat....terutama time rehat aku pun bila semua orang dh balik ofis...terpaksalah..di rumah anak2 perlukan aku...

Harap2 aku dpt siapkan semua tugasan dan dpt score semester ini dengan lebih cemerlang..amin..amin...doakan aku yg kawan2..

Thursday, October 24, 2013

RAGAM ANAK-ANAK..


Tgk la aksi anak2 aku nih..sofa pun leh jadikan 'motor'..sabaq ja la..:)))

Adik baby pasrah la..follow abang n kakak sufiya..tgk kak pia..smpai terpejam2 mata..hmm kalau kena tangkap polis ..kena saman nih..heheh..maklumlah nek moto tiga orang..

p/s: mood tetiba teringat kt anak2 ku di sekolah dn nursery....moga mereka menjadi anak yang berakhlak mulia...terbaik dunia akhirat..amin

Wednesday, October 23, 2013

WW: MY Little Girl

 
Rambut se toet..kecik2 comey mama..:foto**raya haji 2013
My lil princess Sufi Amira...how fast time flies...dh pun 1 tahun 4 bulan & 16hari...moga terus membesar menjadi anak yang terbaik ..solehah buat mama n abah..takmo noty2 ya sayang..merap mama cukup pandai nih...:) kecik2 si cili padi..tp humai..makan kuat..:)) love u baby..

Tuesday, October 22, 2013

HARI RAYA QURBAN 2013

Hari raya Aidiladha 2013, aku sebenarnya tak ke mana2 pun raya haji kali nih melainkan..raya pertama selepas husband dn anak bujang aku ke masjid..(aku jaga baby kt umah ngan kak pia)...kami terus ke umah MIL lebih kurang 45 minit dari umahku.......dh beraya kt umah mak mentua..tq mak bibah yang buat laksa yang sedap....ngan nasi impit kuah kacang...dn tak dilupa samperit dan dua jenis lagi kuih..apa nama tah..semua my mil yang buat..thanks mak.............then seterusnya ke rumah mak aku lak..yang jaraknya lebih kurang 40 minit dari umah mak mentuaku.....

.mak aku lagi best...buat bihun sup ngan laksa...super super sedap..sayang mak... tuh ja la...umah mak n mak mentua aja..even aku bercuti direct 5 hari...(cuti yang diambil 1 hari ja..then lagi 4 hari mmg cuti yang mmg dpt cuti..Kedah dua hari cuti raya haji..then jumaat sabtu kan mmg cuti..so in the middle tuh khamis..just sehari ja aku amik..kali nih mmg tak jalan memana.......sebb husband aku nk final exam yang Engineering dia tuh..mmg katanya susah sangt la...aku tgk soklan sipi2 pun dh nak pitam hahaha..takpa la biaq dia focus ngan study..aku pun cam tak dak mood nk jenjalan..sbb letih la...byk betui agenda bulan nih..kelas, keja weekend kt UTC..hal anak2..and so so on...
layan foto2 RAYA HAJIKU..



My little family..fyzz, hubs..& lovely kiddos..nih masa pagi raya kt umah my mil

my mil masak sempoi ja.tp semua dia buat tau..ada nasi impit, kuah kacang dn smbal blis..laksa..dn kuih2 n kek semua mil buat..tq mak


ni lak masa tengahari dh skit..terus ke rumah ibu ku tersayang...posing dulu ya mak...adik ku mila and my boy safiiy ammar...

Laksa mak mmg superb...terima kasih mak..lebiu..

Aktiviti petang di hari Raya..suamiku mengail ikan di tepian parit dekat umah mak..tuh yg baju merah anak saudara ku Haziq..

Tuan tanah..nak gak berposing bagai...heheheh


Aku dan anak dara tersayang..sufiya...

cantikkan kampongku.......kalau nk mai Kedah singgah kt kampong aku...nescaya pasti terpesona ngan sawah padi yang meluas..menghijau saujana mata memandang...

Mak usu mila , mak dan aku.......posing ngan budak safiiy nih..my superhero..

My hensem boi...rambut baru potong..sehari before raya..kalau idak..mmg panjang dh rambut anak bujang aku nih..

Ibu ku puan Zaiton bt Osman...




COmey tak kak ton..hehehe..apapun raya haji nih walau tak kemana2 tapi puas hati sebb dpt bersama ngan keluarga tersyang..kebetulan kakak aku sekeluarga pun beraya sekali kt umah mak..best la ...tuh la cerita raya hajiku...:)) simple but nice ..

MUET TEST

Assalamualaikum.. Coretan pertama selepas hari raya haji...semalam 21 Oktober 2013 aku cuti tanpa rekod sebb amik exam MUET..pusat yang aku pilih Kolej Sultan Abd Hamid..senang skit.sbb dekat ngan ofis...alkisahnya..kemarinya Speaking test..then lagi tiga paper..reading, writing dan Listening bulan 11 nnti..humai.lambat lagi tuh 23 Nov.jauh lak gap kan..ok la leh la aku prepare.. Sememangnya kemarin masuk kt kolej..mmg terpinga2 gak la..pak guard lak bila tnya ujian MUET kat mana dia kata pi straight ja..last2 jumpa kantin student..hampagas.com tui la..dia bagi salah instruction..sabaq ja la ..rupanya buat kt STUART Library ..emm alkisahnya..most of student adalah lepasan diploma yang rata2 umur between 20-21..aku la sorang veteran perang hahahah..tapi yang best..ramai tak sangkarebel yang aku nih dh 32 tahun..dh ada tiga anak2..acehhh perasaan sekejap huwaaa..bila lagi nak perasaan kan..hehehe SO far speaking test..mmg ok la...as long kita speaking dan bagi point2 dengan sempurna..tips nya mudah..yang suara mesti jelas, eye contact , body language, at least bagi dua point supaya examiner terpegun..hehe...group aku tuh seorang lelaki dn tiga orang perempuan..Uitm sorang..then aku UUM lagi dua KOlej Universiti Insaniah... Habis speaking test..lebih kurang 12 lebih..aku terus bergegas amik pia..sbb babah dia lak ada exam..haihs pakat2 exam mak pak..kak pia pun this week exam..actually aku amik MUET sbb nak fulfil aku punya Degree..maklumlah aku dh semester akhir...silap aku gak ..masa kt uitm dulu aku tak amik muet..tuh la rugi...tapi tak leh u turn lek kan..yang penting aku suka new experience..at least give me more lesson to share with my kids and my friends..kan... ok la adios..get to go to breakfast..daaa..

Monday, October 14, 2013

SALAM AIDILADHA DARI FYZZ & FAMILY

aloooo cute tui ának2 lombu nih" credit to google Aku masih lagi di ofis..tadi memenuhi permintaan anak dara kecikku nk celebrate bezday dia kt school.mama pun gigih la beli kek n extra kek lagi untuk cikgu n rerakannya..suka la tuh..:) kesian gak sbb awal2 pagi time rehat kt sekolah tadi dh call mama tanya ..mama nk mai dk bawak kek..? tak ka rasa bersalah kan..so bagi tak hampakan sufiya, aku pun menghntar dua biji kek coklat utk pia n rerakan...dan jugak cikgu dia...janji anak happy kan.. Masih di pejabat nih..ramai lagi kt pejabat..masih lagi keja..tapi mood raya sudah mali woo..:)) aku cuti esok,lusa ,tulat tungging, buyung..:))) 5 hari semuanya..then next sunday 20 Oktober baru keja balik.. Last Raya Kurban..aku ada buat kenduri qurban dan aqiqah anak2 aku kan..kali nih tak dak la lagi..sebb semua aqiqah anak2 dah settle ..syukur pada Allah swt..tahun nih husband kata nk buat nasi tomato..aku nih ikut la tak kisah..tp munkin raya kedua or ketiga..sbb raya pertama selalunya aku dan family akan balik ke umah mak aku dan jugak mak mentua..(mak kata nk buat laksa..perghhh..peberet ku..I loike...).. OK la di kesempatan ini aku ingin memohon ampun dan maaf kalau ada silap dn salah..pada yang berpuasa..selamat berpuasa...yang balik kg..drive carefully...take care.......selamat hari raya aidiladha..

HAPPY BEZDAY SUFIYA ADRIYANA

Assalamualaikum semua.. Just want to wish a HAPPY HAPPY BEZDAY TO MY LOVELY DOTER SUFIYA ADRIYANA yang ke 8 tahun...cepat masa berlalu..masih merasai kehangatan ketika melahirkan dia 8 tahun lalu 14 Okt 2005 pada jam 11.24 pagi... Make a wish to her at early morning dan pia sngt2 happy...dan request kat mama nk makan kat luar, nk bezday prezzie...nk kek bezday..kali nih katanya nk makan kt sekolah dia..time rehat..:)..inshallah mama akan tunaikan...(tp tuh la hari nih masih lagi bekerja..eben esok nk raya maaa..)...pastu aku cuti direct la 5 hari dua hari raya then khamis..campur jumaat sabtu..tak ke 5 hari kan.. 8 tahun..cam tak caya ja..lagi 10 tahun dh 18 tahun..gulp...how fast time flies..emm sufiya mmg tak byk ragam sngt tp kadang2 ada peel yang wat mama shock n tempered gak..heheh..biasalah kan anak2 nk membesar... seingt aku sejak dari kecik sufiya mmg jadi perhatian..konon2 dia kan comey cantik putih gitu(tp dh besar ni sejak aktif sukan..kureng la skit..hhehe )..so mmg masa kt Penang dulu ramai la aunty2 cina suka kt dia..:)....apapun comey ka tak comey ka..hati kena baik ya...sayANG Doa aku seperti mama mama yang lain ..of course la nk anak jadi yang terbaik, cemerlang dunia dn akhirat kan..semoga sufiya sentiasa dalam iman yang utuh sejak kecil hingga dewasa...jadi contoh yang terbaik buat safiiy dan sufi..adik2 mu...mama terlalu sayangkan cik sbb cik adalah anak mama yang pertama.. Kawan2 doakan anak ku sufiya adriyana menjadi solehah..terbaik di dunia dan akhirat..AMIN AMIN..

Sunday, October 13, 2013

SUPPLEMENT UNTUK KESIHATAN& KECANTIKKAN..

Assalamualaikum .. Cantik tak bermakna cantik di luar sahaja tapi dalaman kan...maksud aku penjagaan kesihatan yang sempurna...skang byk tui produk2 kesihatan kan..byk produk yang bagi kita tenaga tambahan dan untuk kelihatan berseri2 dari luar dan dalam.. cam aku sendiri yg dh beranak pinak nih..hehe..anak baru 3..then di samping sambung study...bekerjaya mmg la melalui rutin harian yang sangt pack dan padat...tak dapat dinafikan ada masa2 mmg stress ngan hal anak2 n kerja yang sentiasa never full stop and never end mmg memerlukan sesuatu untuk diri.. So far aku amalkan beberapa produk dan amalan yg aku suka lakukan..contohnya ke spa sesekali sekala..untuk massage..then untuk muka lak..aku akan pakai night cream (nnti I share k),..then toner..pelembab...BB cream and so so on la... Then untuk supplement Kesihatan nih..kt atas antara yang aku amalkan.. Aura White..leh search..byk kebaikannya..untuk wajah dn tona sekata..bagi kulit licin halus gitu..amalkan sebelum sarapan dan malam before tidur Vitamin C 1000 mg..Blackmores..dh aku share kt entry before nih kan...vitamin c as we ols tau mmg byk kebaikan dan sgt penting utk kita.. Examo from Era Edar........supplement ni very very good ok.bukan untuk aku aja malah utk anak2 aku...examo adalah makanan kesihatan untuk minda dan mencergaskan otak..cam aku kan dh mahasistua kan..hheeh..so mmg otak kdang2 agak 'berkarat'leh kata gitu..so kena la amalkan examo ni.inshallah mmg membantu.. Kita tak salah mencuba dan amalkan untuk kesihatan kan..badan kita pun cam keta..kalau tak service..kowang bayangkan keta tuh jadi cam na..begitu jugak pokok bunga jika tak dibajai..tak dijaga..mmg akan layu...(petik daripada kata2 rakan sepejbat aku yg dh berusia 52 thn..thanks for ur kindly experiences...) its help me a lot.. Apapun..kecantikan bukan terletak pada rupa paras semata2 kan..tp juga tingkah laku dan cara2 kita bercakap dan berinteraksi...kan..

Saturday, October 12, 2013

KERJA DI HARI MINGGU

Assalamualaikum.. Hari ini hujan agak lebat..tp kejap hujan kejap berenti..di awal jam 6:50 pagi aku telah keluar rumah dengan anak2 ku..buat apa cuti2 gini keluar..cam aku citer kt entry sebelum nih aku kena bertugas di UTC..bulan nih aku kena bertugas dua kali...husband pun keluar seiring dengan kami tadi..tp ngan kenderaan yang berlainan la sebb dia menuju ke kelas dia yg mmg tiap2 hari Sabtu..last week aku mmg tak dak weekend sbb jumaat dan sabtu ada kelas di UUM.. destinasi pertama adalah ke rumah mak aku..hantar safiiy ammar dan sufi amira ngan tok dia..sonok la dpt dok ngan tok...:)) aku smpai umah mak tadi..dh terhidang nasi lemak dan nescafe panas favourite aku...tq mak....hari ini aku bawak sufiya temankan aku di UTC.. Sampai ja tadi..cuaca mmg mendung..hujan dh berenti...ku parkirkan kereta betul2 depan utc..tak larat aku nk menapak jauh kt ofis aku ...walaupun jarak nya kalau jalan kaki 5 minit gitu..sampai2 ja..fuh..kena menapak nek tangga lak ke tingkat 4...pecah peluh pagi aku...escalator dalam pembaikan kekdahnya..sabau je mak jemah..pastu..smpai2 lak..sorang petugas yg sama shift ngan aku pi mana tah..terjenguk2 aku..dh la lom punch card....tong ..ting...dpt idea turun lak kt pejabat LHDN kt utc gak..tumpang punch card..leh gitu..heheh..mjur la depa sngt baik hati...emmm naik ja atas terus call rakn pejabt mintk no tel ct fatemah yg bertugas dengan aku...syukur dia sampai selepas itu...rupanya keta dia rosak tah apa...em lega sbb aku dh punch card..kami yang bertugas jumaat n sabtu nih..kalau shift pagi 8;30 hingga 3;30 petang..pastu kalau malam..3;00 hingga 10;00 malam... oo ya..hari nih aku bawak sufiya temankan mama..maklumla first time bertugas..so mmg nk ada teman..hehe..gi pun time break nnti nk bawa dia beli barang2 personal..n preparation raya haji serba skit... emm masalah keja hujung minggu? emm bagi aku ok ja..suka suka..sebb dapat elaun overtime yg masyukkkkk..then leh jumpa customer seterusnya bagi info2 pada mereka kan.. OK la i nk smbung keja..emm keadaan skrang..masih lom ada sesapa pun yang mai..cuma kebisingan yang nyata di luar sbb ada renovation escalator....pencemaran bunyi..don don like ar.. bye.,.selamat berhujung minggu

Thursday, October 10, 2013

TIPS PENJAGAAN GIGI

Senyuman yang cantik dan manis apabila gigi anda tersusun dan tersergam indah..hehe boleh gitu...Gigi merupakan satu aset penting kerana gigi yang cantik akan memberikan keyakinan untuk kita senyum,bercakap dan berhadapan dengan orang. Kebersihan gigi juga menyumbang kepada masalah bau mulut sebab tu penting untuk kita menjaga kebersihan mulut, gigi dan gusi...Bagi aku sendiri, selalunya kt ofis..sebelum solat Zuhur, msti gosok gigi ataupun di waktu lepas makan time lunch atau bfast...........dn tk silap aku di sunatkan kita bersugi sebelum solat..(kena check balik nnti)..kt bawah ni antara tips yang aku try search kt google dan kita leh la amalkan...

Pemakanan

Pemakanan mesti dijaga, kurangkan makanan yang agak manis dan melekit kerana akan menyebabkan ia  melekat di celah-celah gigi.. Bukan dilarang makan, cuma kurangkan pengambilan. Contohnya coklat atau apa-apa sahaja makanan yang melekit yang menyebabkan korang tercungkil-cungkil gigi guna lidah selepas makan. Seeloknya, minum air putih dan berkumur-kumur setiap kali lepas makan. Ini dikatakan penjagaan atau pembersihan gigi sementara.

Berus Gigi

Kerap memberus gigi dapat menjamin kesihatan gigi. Menggosok gigi penting sebab ia menjaga kesihatan gigi dan gusi. Berus gigi setiap kali lepas makan dan ini akan membuatkan anda rasa fresh dan mulut sentiasa bersih setiap kali lepas gosok gigi. Sekurang-kurangnya beruslah gigi 3 kali sehari. Pagi, tengah hari dan sebelum tidur.Dan yang paling penting sebelum tidur sebab, sisa-sisa makanan yang berbaki dapat dibuang. Jadi tak dalah bakteria berkampung lalu terjadinya karies di situ.



Cara yang betul?
  • Gunakan vertical technique. Gosok ke atas dan ke bawah atau lebih tepat membulat  (circular motion). Sekaligus dapat mengurut gusi-gusi sekali. Urutan pada gusi penting sebab boleh stimulate blood flow dan menyihatkan gusi.
  • Cara horizontally tak bagus, kerana boleh menyebabkan:
i) lapisan enamel pada gigi terhakis ( abrasion )
ii) bulu berus gigi (bristles) boleh mesuk ke ruang kecil antara gigi dan gusi.
  • Jangan gosok terlalu kuat. Gosok dengan sederhana supaya tidak melukakan gusi dan menyebabkan lapisan enamel pada gigi terhakis.
  • Pilih bristles ( bulu berus gigi ) yang lembut, nylon dan round-ended supaya tak akan merosakkan gigi dan mencederakan gusi.
  • Gosok juga lidah anda sebab boleh menyahkan bakteria yang ada pada lidah yang  menyebabkan plaque dan calculus serta mulut berbau.



Gunakan Floss dan Interdental Toothbrush

Menggunakan dental floss adalah cara terbaik nak keluarkan sisa makanan yang tersekat di antara gigi.Ia  juga boleh digunakan untuk membuang plaque yang terbentuk begitu juga dengan penggunaan interdental tooth brush.

Untuk cara yang lebih details tentang penggunaan floss. Refer website ni Dental Flossing.

Gunakan Pencuci Mulut Berflorida
Sekurang kurangnya kumur dengan pencuci mulut berflorida sekali sehari sebelum tidur  tapi mesti digunakan selepas beberapa minit berus gigi. Bukan sebaik sahaja selepas berus gigi kerana ini boleh menyebabkan reaction antara pencuci mulut dan ubat gigi. Di nasihatkan 30minit sebelum dan selepas menggunakan mouthwash ni, jangan ambil sebrang makanan. Pilih pencuci mulut berflorida  yang tiada kandungan alkohol sebab boleh menyebabkan ulcer untuk yang mempunyai gusi sensitif.

Elakkan Minuman Bergas atau Soda

Minuman bergas atau soda mengandungi asid seperti asid citric dan asid fosforic. Asid-asid ini akan perlahan lahan react dengan gigi dan menghakis permukaan gigi. Banyakkan minum susu, air putih dan jus.

  • susu = boleh menguatkan rahang anda
  • air putih = nuetral dan tiada microorganisma
  • jus =memberikan nutrient yang diperlukan oleh gusi dan gigi

Elakkan Merokok

Antara penyebab utama gigi dan kerosakan tisu mulut ialah merokok. Merokok jugak akan meninggalkan kesan kekuningan kepada gigi (jangka masa yang lama) dan melemahkan gigi. So gigi akan rapuh dan mudah reput.(tak tahan aku bila sumbody yg baru lepas rokok then berbicara..emm naik fenin den)

Kunyah Gula Gula Getah

Ada chewing gums yang tidak mengandungi gula yang sesuai digunakan untuk dikunyah setiap kali selepas makan yang bertindak untuk membersihkan gigi kamu.

Elakkan Pengambilan Alkohol

Alkohol boleh menyebabkan radang pada gusi, lidah dan tisu tisu lembut di sekitar mulut. Pengambilan alkohol yang banyak berkemungkinan untuk mengakibatkan kanser mulut. (arak dan seangkatan dengannya adalah HARAM..

Buat pemeriksaan Setiap 6 Bulan @ 2 Tahun

Ini adalah cara yang terbaik sebab membolehkan kita untuk buat scaling (cuci gigi) dan membuang plaque dan calculus yang terdapat pada gigi serta menampal gigi yang berlubang.

Kenapa kena scaling?
Bila scaling ia membolehkan kita membuang segala plaque dan calculus yang terkumpul pada gigi. Calculus ialah benda keras bewarna putih, kuning atau hitam(dah tahap serius) pada gigi. Paling biasa timbul di bahagian belakang gigi depan sebelah bawah dan kalau tak dibuang boleh menyebabkan pelbagai masalah gigi dan gusi.

Masalah gigi seperti sakit gigi, gigi berlubang, calculus ini terjadi sebab kita memandang remeh tentang penjagaan gigi. Bila dah sakit gigi, mulalah nak tension. Orang batuk pun rasa nak marah. Untuk elakkan sebarang masalah gigi, mulut dan gusi rajin rajin lah jaga kebersihan dan berus gigi... sebenarnya aku lam planning nk jumpa doctor gigi..ala nk pi yang Klinik Gigi 1Malaysia ja pun..menurut kata kawan2 aku..mmg service sngt cepat dan agak baik dan memuaskan..let's try..lagipun for government servant cam I nih free aja...emm last aku wat scaling 2 thn lepas...emm so moh la kita..
 

PETUGAS DI UTC



Assalamualaikum

Hari Khamis dh no..ish masa berlalu begitu pantas...hari ni aku ok..mood ok..keja pun smooth aja..alhamdulilah..

Minggu ni aku akan bertugas di Urban Transformation Centre (UTC) actually first time aku bertugas di sana setelah dilancarkan pada bulan ogos tahun ini.  aku mewakili MARA di pejabat kami sendiri.  sepatutnya aku bertugas sejak bulan Ogos tapi oleh sebb aku final exam kt UUM so aku minta ubah ke bulan Oktober..

Minggu nih turn aku hari Sabtu (12 Oktober 2013), pastu minggu sekali lagi 26 Oktober 2013, aku akan ditugaskan pada shift siang bersama seorang lagi rakan sekerja.  kira bulan nih kena dua kali la cover untuk keja hari minggu...bagi ok ja..seronok gak..dpt bertemu pelanggan MARA then dpt bagi informasi dan berkongsi maklumat memberikan satu impak dan kepuasan pada aku.  Tp..psstttt yg bestnya dapat claim over time..(masyukkk dn agak lumayan gak..) bolehla..tp amaun terpaksa dirahsiakan..hehe..tp actually ikut gaji pokok x jam bekerja ..lebih kurang gitu la..ok la kan..

Majoriti staff di pejabat aku sebulan akan bertugas sekali atau dua kali aja rotation ..so ok la kan...kira adil dan saksama la..yang penting dua orang petugas yang ditempatkan dapat menerima untuk tujuan pembayaran contohnya bayaran pinjaman mara dll lagi.

Pejabat kami di tempatkan di tingkat 4, byk lagi pejabat2 kerajaan lain contohnya LHDN, Tabung Haji, JPJ, ..Kedai buku 1 Malaysia, Klinik 1Malaysia..dn lain2 lagi...

Minggu nih aku plan nk bawa sufiya temankan aku...dia pun dh besar leh temankan mama..adik2 lak aku hantar kt umah tok...mjur la umah tok tak jauh kan...untuk bulan nih kedua2 hari kena hari Sabtu..kira ok la sebb kalau dok umah pun husband aku tak ada..sbb dia ada kelas every sabtu..

Pendekatan kerajaan mewujudkan UTC adalah sngt releven dan membantu orang ramai yang ingin berurusan terutama pada hujung2 minggu..dan yang pastikan akan beroperasi sehingga 10:00 malam..so sesapa yg ada urusan dn sibuk waktu keja leh dtng on weekend ..kalau di KL UTC kt Pudu kan..

Bagi aku lak kebaikannya..dpt la extra income...hehe tak gitu..dn pada masa yang sama dpt mendekatkan lagi diri dengan masayarakat seterusnya membantu menyalurkan maklumat kepada orang ramai.

sekian,...daaa..

Wednesday, October 09, 2013

Bikin AMARAH ja..

Assalamualaikum...
bukan amarah apapun..ni hah..BlogSpot hari nih awat tak tau..nk upload gambar berejam lamanya..last2 aku kansel..fed up ar..nk marah la gini..haishhh..bagi aku entry without foto kurang skit asyekk.

ada la nk stori..tp dh tak ada foto..simpan dulu citer berkenaan..ok hari ini ok ja..smpai ofis awal skit dari semalam...semalam mmg punch card merah sbb hujan +jammed...plus hantar anak2 di beberapa tempat..moralnya hari ni kuar awal lagi dari biasa...

Sampai pejabat terus jumpa Timbalan Pengarah discuss hal keja hari ini dan perancangan kerja ..so so on la kan..then terus jumpa Timb Pengarah Khidmat Pengurusan lak..ada discussion dgn beberapa officer..emm dh settle tuh terus pi melantak nasi pepagi buta ngan my hubs...nk kata pagi dh 10 pagi la...alahai lapaq ke nasi la pulak pepagi..nasi campur la pulak tuh..ikan bawal dan sambal tumis bilis n ayaq asam...kenyam mak jemah..

Ok la..heran gak aku nk BlogSpot nih..sabau je la...

Tuesday, October 08, 2013

TEMPAT MENARIK UNTUK DILAWATI DI PULAU PINANG.

Venue: Masjid Terapung, Tanjung bunga Pulau Pinang...sufiya & Safiiy ammar
Masa bwk anak2 jenjalan awal tahun ini...


Lunch tadi hubs ajak lunch..maklumlah dh beberapa hari tak bfast ngan dia..sbb isteri dia jadi bz woman dua tiga hari nih..sorry la wahai suamiku...terpaksa rela..

Ok just nak share..sebelum aku balik ke kampong asal aku skang nih..aku nih kategori perantau la jugak kan..start dari zmn uitm aku kat uitm jengka yang penuh kehijauan ..3 tahun aku di Pahang..then hbis2 ja study aku sempat dok kt kampong jap ja..then dpt offer kt HQ, KL..aku dok key el..lam 3 tahun lebih kurang..pastu...dh kawin..aku mohon tukar balik Penang..sbb suami keja sana...makanya sempat la dok kt penang..hampir2 dua tahun.....
..kt Penang..tak dpt dinafikan byk sngt tempat menarik..........kalau dulu balik keja..msti suami akan amik dn pasti kami tak lepaskan peluang nak makan2 kt Padang kota lama, pastu mengambil anginpetang kt Batu Feringgi...pekena ikan bakaq kt Ismail ikan bakaq kt Pantai Seagate, menyusuri bukit bendera melihat tinggalan sejarah lama...menarik kan..tpi seperti yg umum ketahui..Penang nih yg tak bestnya padat sngt...dan selalu jammed..kira ala2 KL la gak kan...

Ni dok sebut penang..penang nih..rasa cam nk bawak anak2 jalan penang..last bawak diorang masa bulan 2 ritu.....byk gak kenangan2 di sana.....akhirnya good bye penang...kini aku pulang ke pangkuan family di kampong halaman..teringin gak nak dok di perantauan..tapi target aku MARA London ok.haahah..verangan..hmm tapi mana tau kan..mimpi jadi nyata..

Ok just nk share some experience kt Penang..kalau nk melawat tempat menarik...

1) QueenBay Mall - untuk kaki shopping la...Mall yang terbesar di utara..

2) Bukit Bendera - Melihat panorama indah Pulau Pinang

3) Teluk Tempoyak - Restoran dan chalet yang berada di tepian pantai...ikan2 yg sngt segar di restoran..

4)  Balik Pulau -Gerai Laksa Pokok Ketapang...mmg masuk JJCM ..laksa dia mmg piawww laksa penang mari...

5)  Padang Kota Lama- Panaroma indah di tepian pantai..sambil menikmati pasemboq dn makanan laut yg lain.

6)  Persiaran Gurney.- lebih havoc..ramai pelancong2 omputih..rasa cam dok kt Hongkong pun ada...sejibik cam citer cina kt tv 2 ..heheh..

7) Batu Feringgi - leh mandi manda...leh lihat keindahan pantai yang sangt cantik dan menarik.

8) Teluk Air Tawar (belah Seberang Perai)- char keow teow Penang yang sejati..

dan banyak lagi tempat2 menarik yang boleh dilawati di sana...kalau mai jalan penang..tak rugi kalau lajak belah Kedah dan Perlis....nnti next2 entry leh share pasai negeri ini pulak...

SYUKUR ....

Assalamualaikum

Its Tuesday..Corporate day for all staff..ala pakai baju korporat je pun..hehe........syukur sangat2 hari ini Majlis Pelancaran 5S dan jugak Ceramah 5S oleh Puan Kasturi Devi from MPC Penang telah berjalan dengan lancarnya..gimik pelancaran, makan, set bilik seminar, and those things yang telah aku handle telah berjaya .Alhamdulillah...yez..I can do it...walaupun masa yang agak terbatas dan byk benda terpaksa di settlekan dalam short notice tapi semuanya dalam kawalan...kehadiran tetamu pun agak membanggakan melibatkan semua wakil dari daerah and state...

Fyzz u can do it..i trust myself..and lepas nih bayk lagi agenda2 dan perkara yang bermain dalam fikiran aku untuk merencanakan program 5s ....maybe aku akan cadangkan competition antara unit dan daerah untuk Pejabat Daerah tercantik..terkemas tersusun...dengan panduan 5S sebagai guideline..dan dalam masa yg sama bilik aku adalah gambaran dan contoh kepada orang lain...........gulps masalahnya bilik aku mmg comey..heheheh..boleh kata gitu..tp aku suka letakkan hiasan dan ala biasalah lady like kan..suka letak hiasan..cam frame2 gambar...keychain and so so on..so pasni sebagai garis panduan 5s ..boleh diletakkan assesori peribadi..tapi kena hadkan..dn not too crowded..

Ok la..need rest..pasni nak sambung settle hal Mesyuarat Pengurusan lak...adoi..penat nya..tapi ingat...ada diary or reminder..or at least a piece of paper on top ur table that remind u what to do first ..what to do then...is very important to know priority in ur daily task...believe me..this is a guideline to you which make sure..semua keja dpt dilakukan dengan sempurna dan teratur...
daaa..u ols..

Monday, October 07, 2013

Chocalate Indulgence from Secret Recipe



Sebijik kek chocolate indulgence dari Secret recipe..fulamak mmg la sedap sngt2.....kek ni masa sambutan bezday bos aku a few weeks yg lalu..

Seriusly aku sngt la suka choc indulgence nih..salah satu flavour yg aku suka selain New York Cheese ..

Tapi awas..harga kek SR nih ..alkisahla boleh tahan kan harganya..kalau sejibik nih almost RM80++ kan..for 1kg..tp puas hati la.......selalu aku kalau tingin sgt drop by kt SR and beli yg slice tuh aja..tuh pun kenyam sngt la kan..

hari nih asyek citer bab makan..sbb hujan..selalunya hipotesis yg akan dikaitkan adalah lapar..emmm rini tak kuar pun time lunch melainkan makan kt pantry ngan kawan2..nasi lemak bungkus and mee segera PAMA u ols...haha..leh cam tuh..pepun...esok nk singgah SR nk beli kek la..ya..se slice je ok...:)))

LUAHAN HATIKU...


Kepenatan yang melampau....minggu ini adalah minggu yg sungguh pack..sejak hari khamis aku terlibat dengan mesyuarat 5S, hari jumaat dan sabtu (kelas smpai pukul 12 tengahmalam)..hingga Ahad, mesyuarat Pengurusan..hari ini preparation untuk perasmian 5S peringkat jabatan..esok pelancaran 5S..fuh sungguh mencabar kredibiliti aku sebagai  seorang pekerja.  Kira minggu ni tiada istilah rehat pada aku..no weekend ..kelas pun smpai malam..penat sngt..penat otak ..penat badan..segala2nya..balik umah keja umah lagi..hat tuh lagilah kerja yg tak berpenghujungnya..dari basuh baju berbakul2..lipat kain, jaga anak2…mandi, makan..segalanya2nya…kalau aku kaya raya..dh lama aku amik orang gaji..bertambah penat kalau anak2 gaduh sesame diorang..penat nk jadi tarzan yg terpekik terlolong…kadang2 nak feed up..give up..aku ni manusia biasa ja..an ordinary woman..mana mungkin aku dpt buat semuanya..tp bila fikir2 dn positifkan diri…aku yakin aku boleh lakukan semuanya..satu demi satu…walaupun kadang2 ‘tercungap2’di pertengahan jalan.  Letih yang melampau kadang2 membuatkan aku hilang mood..tambah2 pada sesiapa yg buat aku sakit hati atau mengganggu emosi aku..waima anak2 sekalipun..entahlah kadang2 bila marah anak2 mcam diri kurang pintar..bukankah anak2 masih kecil kan..kadang2 bila marah..lalu teringat balik ..ya Allah..sabarlah wahai hati…

Tapi kan..aku bersyukur sbb kalau aku penat atau letih atau tertekan..mungkin ada orang lebih teruk dari kita…sebenarnya apa yg kita lalui hari ini adalah satu pengalaman yang berharga…kdang2 aku mencabar diri aku untuk buat lebih baik dari dulu…buat apa menoleh ke belakang kalau hari yang mendatang menjanjikan yang lebih baik buat kita…

 
Buat anak2 mama.sufiya, safiiy dan sufi..mama mintak maaf kalau mama kurang luangkan masa dengan ank2 mama..mama akan cuba jadi yg terbaik dan pendengar yang setia untuk anak2 mama yang mama sayang lebih dari segalanya..
nyawaku..
sufiya, safiiy & sufi
 

Thursday, October 03, 2013

PELAKSANAAN MESYUARAT 5S

Assalamualaikum wbt..

Khamis..hari ini kena masuk mesyuarat 5S..aku merangkap Setiausaha..arahan HQ untuk pelaksanaan 5S berperingkat..ok fine..kita mulakan dengan 1s dulu..sisihkan dulu ok.pastu baru la leh susun , sapu, seragam, sentiasa amal..tak gitu...

So far, ok la ...majlis pelancaran akan dibuat pada 8hb oktober nih..then aku dh keluarkan surat pada MPC untuk bagi ceramah berhubung 5S nih..pendapat aku la kan...setiap orang perlu la menjaga tempat tugas masing2 dgn teratur, kemas, dn bersih..baru pelaksanaan 5S nih akan Berjaya...komitmen perlu diterapkan pada semua orang..kan...

Setakat mesyuarat pertama hari ini..

First mesyuarat bersetuju..mengadakan gotong-royong berkala pada setiap hari Khamis dari jam 2.00 hingga 3.30 petang...seterusnya, setiap kakitangan perlu amalkan amalan 5 minit sebelum bekerja dan 5 minit sebelum pulang untuk mengemas workstation masing2..dan beberapa perkara lagilah yg dibincangkan tadi..pepun..moga hasrat pejabatku untuk aplikasikan 5s akan Berjaya...

 
gambar ofis aku sebagai hiasan..boring gak takdak foto nih kan..nun..kat belakang adalah bilik aku..:)..
 
 
Mesyuarat 5S, Ahad nnti  mesyuarat Pengurusan pulak..alahai..sabar la ..esok kelas..lusa kelas..minggu nih adalah minggu yg memenatkan..

Wednesday, October 02, 2013

WW: ROSE MERAH BUAT SANG ISTERI..

How sweet...tiba2 ada sejambak bunga di atas meja ku..(pemberian dari suami terchenta..)..lebiu sayang

Throwback my bezday last May, 6...

TIPS MENJAGA ANAK DARA...

Amboi tajuk tak hengat kan..hehe..ya la aku kan ada anak dara yg telah pun berumur 8 tahun..yez my anak sulung..

Tips@ panduan menjaga anak dara cara aku senang aja:-

1.  Be Friend dengan dia..jadilah teman setia anak kita..masa dia suka masa dia ada masalah..dengar masalah dia..dengar cerita dia..

2.  Selalu "hang out"together2 kira girl day out la..selalunya aku akan outing ngan dia aja..kuar makan2 dgn dia...shopping2..beli apa yg dia suka.

3.  Jadikan mama@ aku la as her role model...contohnya habit aku yg suka membaca..so anak gadis @ anak dara aku pun secara tak lansung akan follow kita.

4.  Masak dan kemas rumah bersama2..anak2 dara mmg suka sngt kalau buat keja gini sama..especially sufiya..she love it so much..paling best buat kuih..potong2 sayur..suka la dia..:)

4.  Kasih sayang diberikan tiada tolok bandingnya..kasih sama rata..cam sufiya ada adik lelaki and perempuan...so tunjukkan kasih sayang dan cinta kita pada mereka.

5.  Paling penting...selalu kiss and peluk anak dara kita dari dia baby smpai la besar..sambil peluk katakan mama sayang cik...mama bangga ada cik (cik I panggil kt sufiya..kadng2 nama)....

............dan bayk lagi lah..apapun sesibuk mana kita di rumah atau di tempat kerja masa perlu diberikan kepada anak2 kita...komunikasi dan perhatian perlu sngt2 kita berikan..

note: sufiya sekang dok bz ngan latihan akhir tahun utk persembahan..masuk Nyayian n Dialog @lakonan...good luck sufiya..mama wish u luck ...persembahan 26 okt nih...

Tuesday, October 01, 2013

HELLO NEW ZEALAND...

Assalamualaikum semua..kabare? waras..huish cakap jawa lak kan..cam reti..btw aku sebenarnya nak amik kesempatan nk ucapkan tahniah pada member blog aku merangkap rakan se X UiTM dolu2 iaitu big big clap to MISSGELI...http://cikgeligeli.blogspot.com/  ....aku rasa ramai rakan2 blogger yg arif dan kenal kt akak geli nih maklumlah dier kan femes di arena blog suatu waktu dulu..tp sayangnya lately akak geli dh kurang aktif..

Ok ok..kalau nak tau akak geli ataupun yang aku kenali nogha @ nora dh berhijrah ke obersea u ols..seriously tak tipu..betui..ini bukan auta tau...jelez aku..nk pi gak NZ..untung akak geli..tp sebenarnya bukan la berhijrah terus di sana..tp dpat posting kt NZ selama 3 tahun tak silap aku..syoiknya akak geli dengan husband n anak semua follow sekali..this is a big chances and opportunity to her to get a lot of experiences there...actually aku pun sangt la teruja kalau dpt posting ke obersea..sngt2 hopeful ...tpi tuh la rejeki akak geli kan..kitaorang post yang sama..dh kata x uitm sekali..eh classmate gak tuh..dn merangkap geng kaki repeat paper hahaha...

K last my last word to akak geli..wish u luck...bak kata akak geli kt fb baru2 nih..tiket MAS ke NZ RM1k pi balik ja..wow..cam menarik..tuh la ada rejeki leh la jalan2 kt new jilen sana nuh..harapan aku agar nogha@missgeli akan menjadi penjawat awam yang taat setia pada agama ,bangsa dn Negara...wish u luck..