Thursday, September 30, 2010

SELAMAT PENGANTIN BARU RDA..


nih farah pun ada ngan baby dier..hish heran aku..farah makin slim river..nih jeles nih..hehe
Rda dn suami terchenta...

Di kesempatan nih aku nak ucapkan Selamat Pengantin baru buat Rda & his lovely hubby of course...moga kekal bahagia hingga ke akhir hayat..

Berseri-seri pengantin baru..kaler plak black n so daring....kepada geng2 X uitm..cam nojah, ejan, izan..zidah..n lain2 lagi msti ingat kat Rda kan...

Tuesday, September 28, 2010

DUGAANKU..

salam...

Aku sebenarnya baru balik dari Klinik ja nih..alkisahnya sufiya la..demam panas yakmat..sejak malam tadi..dh la malam tadi tak dak karan(elektrik)..tp mujuq la sejam lebih ja..then aku ngan sufiya tido la awai ..tp sufiya nya tido tak jerap2..tak nyenyak la kan..heran gak ..pastu mengerang..pegang2 suhu badan panas sngt...cian kt pia...

Malam tadi dlm pukul 3 -4 pagi..abah sufiya pun jelom la kepala dier ngan tuala basah bagi kurang suhu panas...then pagi tadi..ingat kan dh ok..rupanya still panas lagi badan sufiya..aku plak bangun mmg lambat dh kui 6.30 lebih..rasa letih sangt badn..tp gagahi jua..then kami bertiga pun kuar la ke pejabat gak..kebetulan abah sufiya ada kursus dua hari kt Aloq setaq nih..then kt ofis lak..mujur bos cuti..so tak la segan nak bwk sufiya kt ofis kan...sementara nak pi klinik sufiya tido atas sofa lam bilik bos...cian sngt kat kak pia..mmg lali la..

lebih kurang kui 10 lebih aku pi klinik..mjuq pi awai..badan pia ..suhu mencapai 39 darjah..panas woooo..pastu doktor kata takut tarik per kan..then masuk ubat lam punggung..cian kak pia..mama cian ngan kat sufiya..

Now..dh kat ofis..walaupun ke klinik..aku sempt lagi suping tadi..hehe..beli pampers newborn, gift set baby utk kawan aku n tilam set utk baby baru ku...ala...dekat ja Mall tuh ngan klinik MAHA tuh kan..hehe

Dugaan...dn cobaan betul kan..aku pun amik ubat gak tadi..memandangkan dh 3 hari aku selsema....emm hari tuh cirit birit la..demam la selsema la..tp takpa..aku kena kuat semangat kan..

Monday, September 27, 2010

OPEN HOUSE Ofis KU..

Tatkala ini ..suasana di ofis ku agak sibuk dgn persiapan Jamuan Hari raya yg diadakan hari ini..yang pasti mmg meriah dn happening ngan lagu2 raya berkumandang hingga segenap pelusuk pejabat..


Aku plak nak kata sibuk sngat…satgi2 kot..sbb aku AJK bahagian Sambutan..alahai kena sambut menyambut la plak..aku nak makan….menu2 yg terhidang pasti menggongcangkan gelodak di jiwa…antaranya..NASI DAGING, LAKSA, MEE REBUS, SATE, KETUPAT, LEMANG, RENDANG, AIS KACANG dn lain2 lagi..

Kepada kengkawan sila la jemput datang ke open house pejabt aku jika kelapangan pada hari nih….yg jauh2 plak amik bau dari kejauhan la..

Korang lak open house kt ofis dh buat ke lom?

Sunday, September 26, 2010

Anak Gadisku..

Berbicara tentang anak gadis kecil ku sufiya adriyana yg aku sayang sangt nih membuatkan hati ku berbunga riang...dia lah peneman aku di kala aku suka dn duka..sentiasa memberi semangat kepada mama..

Kejap ja masa berlalu kan...sekrang sufiya dh 5 thn..10 thn lagi dh jadi anak remaja 15 thn....dn seterusnya...hari Jumaat lepas masa aku sedang memotong sayur di dapur..cam biasa..sufiya akan 'tolong' aku jugak la kan...mcm2 benda diborakkan dengan dia..pelbagai soalan pia ajukan pada aku..." macam mana adik keluar? pasai apa moon keluar pd waktu malam...pasai pa matahari ada di waktu siang..aisey..aku pun kdg terkedu ngan soklan2 dr sufiya..sungguh saintifik dn ekstrem sekali....pstu aku pun ajukan soklan kt dia gak...Sufiya nk kawin dk...........pastu pantas anak gadis aku menyahut " nak..nak kawin ngan Haikal..em em..aku rasa haikal nih classmate dia nih..hahahah..pandai la...adey la..budak jaman skrang kan..

Sufiya ..bila marah aku..ya la bila aku tiba2 menjadi mommy monster..msti la nak marah dn amukan..msti pia..akan berkata...'nnti cik nak beli Mama baru" wah..pandai la dia..hahaha..

Tp yg pasti sufiya syang sangt kt aku...kan sufiya kan....dn sayang adik lam perut dia nih..kalau tanya pia nak adik apa..msti jawab nak baby girl....hahahaha..ntah la kan..kita nntikan lah..baby yg kuar nih..girl or boy..

Tuesday, September 21, 2010

RAYA 2010

 
*Kunjungan geng sekolah ke rumahku...nih masa raya ke2..kami and da geng mmg tiap2 thn akan konvoi beraya kt umah masing2..di tengah noraini (cikgu di Sabah) n Ku Yus -cikgugak kt KEY EL..aku ja Cikgi..hehe..time nih depa di jamu ngan sate ..


Ni plak masa Reunion geng sekolah lama..aku tak hirau dh posing2 bergambar..yg penting..Makan..
Konvoi kt umah Noraini..raya ke 2
Geng2 lama sekolah....
Suami tersayang dn Iman Somi pada Ku Yus..depa nih leh jadi model iklan ubat gigi nih..hahah
Kunjungan hormat izan n Ejan sefamily ke rumah ku..(ejan aku cedok kt blog hg nih..hehehe..hg jangn saman aku tau..:P
* Di pagi raya...bersama Mila, aina (adik2 ku) dn ibu dan sufiya tersayang...somi jd jurufoto tatkala ini...

Salam kengkawan semua...hari nih dh 12 Syawal kan..kejap ja ..baru terasa cam 1 Syawal saja lagi kan..owh ya di atas nih antara beberapa foto raya aku thn nih...

Mmg tak byk pun foto2 raya thn nih..bukan apa aku cam tak dak mood nak bergambaq..dh la 'Out of shape' dh kan..baju raya pun beli last minit..ha tuh baju oren tuh la..(sepasang ja baju aku..jika nak compare ngan kak pia..dia 5 pasang huhuhu)...kali nih mmg kami tiga beranak tak dak tema..takpa la tunggu thn depan lak..beraya ngan 4 orang lak..ada la Tema..time tuh hrp2 dh Slim world....hehe

Aku harung je citer semua nih..tak dak part 1 ke part 2 dh..nih kira part2 siku lipat la..semua diciterkan tanpa segan dn silu..Ok..cam biasalah...thn2 lepas dn thn nih aku di pagi raya msti kt umah mak aku..semayang raya semua..raya2 mak n ayah n adik badik yg len..terus pi umah mak mentua lak..(walaupun thn nih somi rekues raya kt umah mak n ayah mentua..tp..emm tuh la kan..aku tak biasa...KIJAM kah aku..tp at the end raya gak kt umah aku..makasih sayang..i lap u beri much..

pastu bermula la episod jalan2 ..beraya umah kengkawan adik badik...semua la kan...yg best Raya Ke 3 ..ada REUNION sekolah aku SMKJ 1994-1998..kira buat kt umah Na..my geng la..sonok sbb leh jumpa kawan2 lama..best sngt...kebanyakan dh bekeluarga dn beranak pinak...tp ada gak yg single mingle lagi..

Raya ke 4..izan sefamily dn ejan sefamily mai beraya kt umah baru aku...thn 2010 nih amat bermakna buat aku sbb first time beraya di umah baru..suasana baru..tq la pada hampa yg sudi mai..insyallah..ada rezeki aku pi jenjalan kt umah hmpa lak nnti..

Owh ya Azah (DSS10) pun mai umah aku....mai ngan dareez si debab baby dier n huby..tq yer azah..malam sebelum tuh aku dijmput oleh azah ke umah dier..tq sedap nasi tomato yg hg wat tuh..tambah dua pinggan aku malam tuh hehe

Kepada kengkawan..selamat bekerja semula dn selamat menghadiri Open2 house yg banyk nnti..daaaa..adios..

Wednesday, September 08, 2010

AKU PUASA PENUH...

Sesungguhnya thn ini amat bermakna buat ku..sbbnya Ramadhan kali ni aku dpt puasa penuh..(lam erti kata len..takyah ganti la nnti yabedabedooo).

Sgt teruja sbb Allah swt bagi aku kudrat yg ckup kuat utk berpuasa pada kali ini..dengan membawa baby lagi lam perut..yg penting..aku gitau kt baby aku..'cian kt mama, baby kena faham mama kan puasa'..hmm faham anak kecik aku nih..dok diam2 elok2 ja lam perut..walaupun keaktifannya jelas nyata..

3,4 hari nak berakhir Ramadhan nih aku tido di umah mak aku kt kg..(ala umah aku ngan mak aku lam 10-15 minit je ..) bukan apa..aku amat teruja ngan masakan mak aku..cam daging bakaq, ayam percik, gulai ikan masin, cabai tumbuk, asam pedas dll lagi...mmg membangkit selera ku..tambah2 aku tak berapa nak selera sangt makan lauk pauk yg dijual kt PARAM..bukannya demanding..tp mnkin pregnant kali nih kot...biasalah kan...wanita mengandung kan byk karenah...

Tp...dlm tinggalkan umah 3,4 hari aku sempat la jenguk umah aku kemarin..maklumlah kefobiaan hal pecah rumah thn lalu masih bersarang lagi kan..kena la tgk2 gak umah..walaupun ada grill kan..sebaik tiba kt umah ..aku pun rehat2 dn landing2 la kt katil..tak semena2..aku terjaga dh kui 6.30 lebih..per lagi terkocoh2 la bersiap nak balik umah mak..

On da way balik ke umah mak aku tuh...dh kui 7 suku dh lebih kurang..setiap kali lalu msti ada 'port-port' mat motor melepak............aku tak kisah la..hangpa nak melepak sampai 7 hari 7 malam kt jambatan tuh..tp agak2 la time dh nak berbuka puasa nak Maghrib tlgn la hormat skit kan..nih tak melepak tak hengat dunia...MALAH BERBANGGA NAK GITAU KT ORNG LEN YG DEPA TAK PUASA..malah ada yg amik kesempatan nak race2 motor lak... maklumlah time2 gitu orng dh bersila nak buka puasa kan...huh..amarah tui..budak2 melayu yg tak tahu adat dan susila cam tuh..menci betui..

owh ya smpai umah mak malam tadi..diorang dh bukak puasa dh..lambat 5 minit...tgk mak dh wat ayam percik.wah sngt enak....

Tuesday, September 07, 2010

SALAM LEBARAN MINAL AIDILWALFAIZIN..



Assalamualaikum pembuka kata

Menghitung hari menanti 1 Syawal yang penuh syahdu...

Dikesempatan ini aku ingin mengucapkan  SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN buat semua rakan2 yg mengenali diri ini..terutama sekali geng2 DSS10 Uitm Jengka yg sentiasa memberi support dn memberi komen terbina, membina di arena blog ini..terutama buat izan, nojah, zidah, nogha, echa, ejan, along, azah, emie,lin,  midot, kak mimi, lia, dn semua yg pernah belajar bersama di uitm jengka suatu masa dulu ..Aku dengan rendah hati memohon ampun dan maaf  andai pernah melakukan kesilapan ..sama ada secara lansung atau tak..live atau siaran tertunda..:) moga kalian maafkan daku insan yg kudus ini..sob sob..

Tak dilupakan rakan2 bloggers yg baru dikenali di arena blog...u ols are great value to me...Selamat hari raya maaf zahir dn batin..

Jemput la datang ke teratak ku pada Hari lebaran..andai berkesempatan..

TUlus ikhlas suci murni tanpa was-was

Fyzz Eva

Monday, September 06, 2010

CIRIT BIRIT YG MELAMPAU..

Fuh..semalam bersamaan 5 Sept 2010..aku mmg ada temujanji utk pemeriksaan ibu mengandung ..maklumlah dh 7 bulan kandunganku ini...alkisahnya..aku pi ngan sufiya (skang nih sufiya cuti sekolah kan..) so leh la temankan aku..

Sebenarnya..review pada kisah aku sebelum nih ..aku di nasihatkan oleh Misi utk beli ubat IBERET yg kat farmasi utk tambah darah...so takpa la..last week aku beli la..10 biji bersamaan RM10 hengget ..memula makan tuh ok la..tp tiba2 pas makan ..semua yg aku makan di nyah toksinkan dlm bentuk..Ta**...haishh...what happend yg terjadi...ok la hari pertama leh terima lagi..hari kedua cenggitu gak...hari ketiga...dn seterusnya hingga melewati seminggu..semua makanan yg aku makan dari bukak posa hingga la sahuq di buang..maka naik heran bin ajaib la...sakit habis juboq

So kemarin..aku pi klinik..lepas ja check up...tekezut cipanzi la..sbb HB aku jatuh ke 10.00..lam sejarah tak penah la serendah nih..aku tau nih gara2 makan ubat iberet nih la..sbb semua nutrien dh terbuang kan lam mangkuk jamban..huh..tak leh jadi .so tanpa segan dn silu aku pun berjumpa la ngan doktor..utk kabo kan masalah aku tuh..so dh citer itu ini..doc suggestkan aku stop la ubat tambah darah @iberet tuh..so amik ja ubat klinik yg biasa..huhuhu...so dpt la aku MC sehari kemarin ni hah...

alhamdulillah...hari nih aku dh stop ubat tuh dn..aku proceed makn ubat klinik ja..tak la cirit birit dh..tp sakit lagi la ...adey la..dugaan.dugaan...sabar byak2 kan..kawan2 doakan la aku dipermudahkan dn disihatkan tubuh badan dlm tempoh mengandung nih yer..

nota kakian: dam dam dum...klip pop klip pop mata..lagi 4 hari je kan nak raya..sonoknya...

Wednesday, September 01, 2010

KEBAIKAN KURMA TERUTAMA PADA IBU2 MENGANDUNG

Salam Ceria di pagi 1 September 2010 ini..macam mana hari anda..setelah 22 hari kita berpuasa kan..makin lama makin seronok berpuasa..dn rasa sayu utk meninggalkan Ramadhan yang mulia ini..hari ini nak share skit pasal kebaikan kurma..especially for those yg peknen cam saya..terutama buat kawan2 yg mengandung..sept lia, emie, nojah, izan ..eh bukan izan..dn sesiapa saja yg tak mengandung pun leh amalkan amalan nih..

Sabda Rasulullah SAW: "Berilah makan buah kurma kepada isteri-isteri kamu yang hamil, kerana sekiranya wanita hamil itu memakan buah kurma, nescaya anak yang bakal dilahirkan itu menjadi anak yang penyabar, bersopan santun serta cerdas pemikirannya."




KEBAIKAN KURMA KETIKA MENGANDUNG DAN BERSALIN

Adalah amat baik sekali jika puan mengamalkan memakan buah kurma semasa mengandung kerana ini akan memudahkan bersalin nanti. Semasa bayi dilahirkan, buah kurma juga dicalitkan sedikit di lelangit bayi.


Ingat tak kisah dimana Maryam hanya memakan buah kurma semasa melahirkanNabi Isa AS.


Buah kurma tidak mengandungi gula yang membahayakan malah ia merupakan makanan Rasulullah SAW.


Janganlah risau kerana takut diserang kencing manis. Makanan-makanan manis yang lain yang perlu dijauhkan.


Buah kurma tidak membahayakan kesihatan kerana ianya mengandungi banyak khasiat.


1) KURMA


Nabi Muhammad SAW bersabda: "Rumah yang tidak ada kurma di dalamnya, akan menyebabkan penghuninya kurang sihat".


Nabi Muhammad SAW bersabda: "Berilah makanan kurma pada wanita yang hamil sebelum dia melahirkan, sebab yang demikian itu akan menyebabkan anaknya menjadi seorang yang tabah dan bertaqwa (bersih hatinya)".


Abu Abdillah berkata: "Buah kurma adalah salah satu buah yang berasal dari syurga dan dapat mensirnakan pengaruh sihir".


Abu Abdillah berkata: "Orang yang memakan 7 buah kurma yang baik sebelum sarapan, maka pada hari itu dia tidak akan tertimpa racun, sihir dan tidak diganggu syaitan".


Imam Ja'far Ash-Shadiq berkata: "Barangsiapa memakan 7 buah kurma yang baik, maka cacing-cacing yang ada di perutnya akan mati".


Sharing is caring...