Wednesday, July 13, 2011

SETTLE..LOAN PTPTN

Syukur Alhamdulillah pinjaman PTPTN aku akan bakal habis pada bulan November 2011…kira lagi 4 bulan la plus minus kan..so far aku mmg konsisten potong gaji tiap2 bulan…


Masa diploma dulu mmg amik ptptn..RM12,500.00 bayaran bulanan RM138.01 sen..alkisahnya aku dh bayar since mula keja dulu2 lagi thn 2003…bukan apa malaih nak tangguh hutang piutang nih kan..

Dulunya as we ols know kan…kos pentadbiran 3% yang PTptn charge..tinggi doooo…mmg interest 3% sngt tinggi..then lepas di kaji tolak darab semua…akhirnya ptptn lam keputusan nya..(tatau bila lupa..tukar 3% kepada 1%

Owh ya aku salah seorang peminjam PTPTN yg layak untk di offer kan PINJAMAN UJRAH. Yang ditukar kan interest 1% tuh la..

Agreement ptptn hantar via email..before that..pt hntar surat dulu..mau atau idak Ujrah..hijarah nih kan..then aku setuju jawab mau la..mana tak mau rendah interest 1% ja…



Tp kan..dpt ja agreement…rasa malas lak nak wat….hampa tau saipa..sebbnya

First aku lagi 4 bulan nak bis dh bayar ptptn


Second : kena mati setem hasil la…(malas nk pi income tax


Third : kena lak charge perkhidmatan..lam RM300++ (haishhh charge pulak dah)

So conclusion nya..takpa la..malas ja…tak berbaloi lak aku rasa..kalau nk bagi tuh bagi ja la..tui tak.oo lupa lak…pengurangan interest nih start 2008 bukannya from beginning aku start bayar..means 3 thn plus2 la tempohnya..so dpt lik pun tak byk rasanya..

Takpa la..tak dak rezeki..yg penting nnti lam pay slip aku dh clear loan ptptn…alhamdulilah

Korang lak camna ..msti dh selesai byar ..or masih on progress…?

12 comments:

cikmOt said...

aku punya abis bulan may 2012 ni...sebab aku bayar rm126.50 jek sebulan...tak sabar nak abiskan ni...

aku pun konsisten potong gaji tiap bulan

.:fyzz:. said...

cikmot: tahniah...syoik kan bila bis ptptipu nih kan eh ptptn..
iya ka..senang kan potong gaji..tak yah pk dh kan..

iduraz said...

kiter nyer byk lagi..pon potong gaji rm151 sebulan..banyak kan..hurm, cecepatla abis, kasi clear slip gaji..opss, kitaa tk amik ujrah tu sbb monthly lagi maheii..

~aSHa~ said...

aku dah lama abis...aku pinjam skit je...aku kan lewat pinjam....

.:fyzz:. said...

iduraz:mujur la sya tak amik ujrah tuh..sbb mmg mahal pun..sya nyer dari 138.01 ke 155.00..bek tak yah kan..

.:fyzz:. said...

asha: ingt2..hg kan mik skit ja..rm5k ja kan.tak silap la..wah best2..tak yah pk hutg ptptn dh..

umilia said...

aku tak taula bile hbs..tak cek pun..hahahaha..

.:fyzz:. said...

umilia: tah2 dh habis lama dh..hg nih patut benda cam nih kena cek beb

eima said...

huhuh lmbt lagi abis sbb br je strat byr pun ..huhuhuhuhu

.:fyzz:. said...

eima: takpa eima...as long as kita dh start dh ok la..:)

LIP (^_^) said...

Ishhhh..mmg saat yg dinanti bila dpt gaji bersih sekepok byk xpotong sana sini...ni tgh tunggu langsai keta next year..lambat lagi..huwaaa..

.:fyzz:. said...

lip: waaa lagi best bila loan keta dh hbs...sya lagi 4 thn..huhuhu..
syoik kan bila gaji bersih..sonok ja tgk payslip..