Thursday, August 01, 2013

SHOPPING RAYA..

Assalamualaikum

Menghitung hari.lagi 7 hari ja kita nak menyambut 1 Syawal..hari nih dh 23 Ramadhan..sayu hati ini bila terkenangkan dh nak habis kita berpuasa..bulan yg penuh kemuliaan ini...

Sekrang nih leh katakana hari2 aku turun shopping raya..bukan niat nk boros ke apa..tapi itu semua mmg mengikut list yg telah aku sediakan...almaklumlah rehat tengahari kan 1jam aja..time tuh boleh la beli satu dua brang...so minggu nih tiap2 hari aku akan menjengah ke mall atau pun bazar2 yg menjual pelbagai barangan raya..

Kemarin ke Pacific, Star Parade..shopping baju anak2 ...RM200++ lagi ..emm so far setelah aku kira duit spend untuk raya nih dh over 1k...tak termasuk kuih muih raya lagi tuh dn tukar duit raya..adoi la...bukan nk membazir tapi mmg keperluan..cam baju anak2 aku ngan suami mmg beli lebih untuk anak2 sebab bukan pakai utk raya saja.tapi utk jalan2 atau ada majlis/kenduri kendara bagai kan...

mcam aku lak..aku kata aku buat baju raya smpai 6-7 pasang...mmg orang dengar byk tapi aku mmg sediakan lebih untuk baju kerja..maklumlah aku kan keja gomen kena lak banyk pakai baju kurung semua..ada kain yg harga murah..ada yg mahal skit..tak kisah janji selesa..

Nmpak gayanya hari ni kena sambung shopping lagi..sbb ada lagi benda tak beli ..sabaq je la..pepun..bersederhanala selagi mampu..jangan lepas raya gerit jari..heheheh..

10 comments:

izan mama mia said...

kekadang tgh syok shoping lupa budget main cerkup je semua

.:fyzz:. said...

izan mama mia: iya kan kak..fyzz nih pun..dh 3 orang anak..double triple bajet..tp mujur la dua2 kg kt Kedah..keja pun Kedah.so bajet tol dn minyk dh safe

~aSHa~ said...

itu la...mmg akan over...

aku pulak ada persiapan dari awal....baru2 ni tambahan utk kasut raya dan baju raya pertama....kasut raya padahal dah beli

.:fyzz:. said...

asha: nafsu semata2 kan..huhuhu..kalau leh kena la jimat cermat..nasihat kt diri sendiri jugak.hehe

wahida said...

fuh...lebih 1K? perghhhh....

aizamia3 said...

mesti terlebih budget kalau shopping baju.. biasanya untuk anak2ler.. ;)

.:fyzz:. said...

wahida: yer nok...aku rasa skit hover bajet nok..ko nasehat la aku skit..huhuhu

.:fyzz:. said...

aizamia3: ya..baju anak2 la ..hat depa la yg lebih selalunya..dh la baju kecik tp mahai..kan kan..

Puan Kutu said...

sy biasanya baju raya sepasang dua je.kerja pun shift,takde la byk sgt perlu baju buat p kerja.klu duty malam sbtu ahad belasah je pakai apa pun..

setiap kali raya saya tak pernah budget berapa,rasanya tak pernah membazir lagi kot.huhu

.:fyzz:. said...

Puan Kutu: saya mmg kena bajet lebih skit baju..sbb saya mmg sekali harung ngan keja..keja saya menuntut bju yg agak lebih..sbb kena attend program2..rasmi..

saya pun nk kata membazir..ala2 kadar ja belanja ikut kemampuan kan..:)