Sunday, June 28, 2009

Fyzz's Story


Minggu lepas ada kelas cam biasalah dua hari berturut2 ..kelas jumaat sampai kui 12..aku sampai selsema dn biasanya mmg berlarutan hingga berminggu2 ..hari nih baru la ok skit..tuh la aku lama tak hapdet blog..mmg tarak ada mood lansung nak mengadap blog hatta menghapdet sekali pun..pastu ada midterm exam…cam biasalah..tiga paper ada exam …dua paper tuh susah ya ampun…ada sorang kakak kelas aku nih..dh agak oldtown la kan..yer la dh 50 thn..ada ka lam exam tuh..kami kena jawab soklan abc hingga d..kira soklan objektif la..(Paper Public Management la) confirm susah gile..ada ke akak tuh..dier punnya la hentam sampai calit borang omr hingga ke E mujuq la aku cakpa’ cu bedah..kita punya soklan sampai d je..cu bedah kehairan dan terus ucapkan makasih padaku lalu merabe..kesalahannya itu....huhuhu..betapa susahnya.aku sampai terlena nak jawab soklan tuh eben dol abcd..(sejam -60 soklan.) mmg susah la wey..maklumla baca buku pun sambil corner baring kan…whatever la..nak wat gena komitmen banyak…


Next story…emm sebenarnya aku skrang ala2 cam stress skit la..ntah la banyak pkir kot..mmg badan aku susut banyak dh (ala baru 6kg) …akibat munkin banyak pikir(yer la pk asgment, pk keja, pk hal rumah ..anak laki..).. Prof aku kata…..” budak2 PJJ cam hampa ni..nak cuci otak karat hampa kena tunggu sampai part 3 baru la hampa semua ok” huhuhu lama lagi la cam tuh…hari tuh aku jjmpa Prof aku secara indvidu..kebetulan hantaq asgment kan..hmmm (sambil daku mendengus panjang..)

so apa yang perlu aku lakukan…akhirnya aku dapat satu idea nih pun setelah diajak oleh dua orang rakan sepejabat aku…iaitu mendaftarkan diri di Community Center…menatang apa plak kan..ghupernya…center nih untuk pusat penjagaan dan pengurusan untuk sesiapa saja la ..(yg daftar je la..aku pun..pe lagi kebetulan hari rabu last week (bos tarak whole week) aku pun pederas ngan geng2 aku la pi centre tuh..(aku tatau pe pun..kawan aku yakni kak ida yang beria2 ajak..so pi la kami..) fuh rupanya mmg best la centre tuh……memula aku masuk ada ceramah ..cam sesi perkenalan dan terus daftar kat situ la..and then sesi seterusnya check tekanan darah, BMI, kandungan lemak..tinggi berat..dan depa bagi jadual pemakanan dan jugak…nasihat la..hmmm best gak kan..kalau dulu aku pi Maha Klinik jumpa doctor just dpatkan khidmat kauseling..tapi kali nih…ada kaunseling, ada ceramah n ada aktiviti..hmmm bestnya…so aku ikut jadual yang diberikan..iaitu..setiap ahad…pegi sauna ..then hari khamis pegi aerobic..dan hari2 yang lain tuh…leh la pi gim…hmm sangatla menenangkan fikiran..dan leh reduce kita punya stress ..tul tak…? Yer la..kalau ikut khidmat kaunseling tuh bukan la kita follow sangat…mula2 tuh mmg beria2 la..tapi at the end..huh..hampes…anyway…yang plg aku suka of course la sauna..hmm serius best leh kuar kan peluh2 kotor kita…leh reduce stress..then hari kamis lak…lepas keja..lam kul 5.30 start la aerobic class..tapi kan pikir2 balik tamakkah aku..cam2 aku nak buat..tapi kita sebagai manusia apa salahnya..kan asalkan tak melanggar peraturan dan peradaban..tul tak?
· Sauna
· Aerobic
· Gim
Semuanya saya suka…hmmmm

Bagi aku..time kita muda dan masih semangat cam nih la kita perlu lakukan sesuatu yang bermakna dalam hidup kita..kebahgian dan kesempurnaan dapat dicipta seandainya kita dapat menyesuaikan dan menguruskan dengan bijak dan sempurna ..tui tak?
Nak citer lagi nih…lagi dua minggu lebih kena submit lagi tiga asgment…mjur la kali nih dua group asgment then satu je individu..yang before2 nih semuanya individu..kemarin..ada meeting ngan group kumpulan aku kat Old town..mujuq la wat dekat ngan umah aku je so leh la lepas menguruskan hal rumah tangga dan sufiya ..aku pederas kuar pi jap..diskas2 lam 2 jam then balik la…kami wat rangka projek paper tu dulu then at the end ada presentation..group nih besar gak ada 9 orang..tpi yg mai 5 org je..yg lain tuh ada hal yg mmg kata depa tak dpt dielakkan ..what ever la kan…then petang tuh azah..ajak pi umah dier kata ada kenduri pulut derian..tapi last2 azah gitau bukan siang tapi malam..alamak kalau malam mintak maaf la..saya kena keja utk suami saya..hahahahahah laawakk je…heheh..sbbnya laki saya pegi keja malam tuh…so maaf azah..leh kali kita jumpa lagi…kemarin sabtu kan..jumaat lak..ada kenduri kat umah mak aku..mmg all out la wat keja………..tp selebihnya saya wat2 sibuk je..sonok la dpat jumpa adikb eradik……..kakak n adik2 aku….hala ke mila plak dok tuntut nak hadiah natang pa kat dier sempena dapat dekan…ish tak koser la aku..aku kata takat banjer Mc D yg rege Rm6.00 tuh boleh la…ok la kan……..hmmmmmmmmmmmm ok la panjang gile citer dan luahan perasaan aku nih..ok adios my lovely blog…

· Gambar sekadar hiasan semata2..gambar lama masa raya tahun lepas kot….

9 comments:

IdzaRis79 said...

bestnya...

balun la suma..janji sehat

~aSHa~ said...

esok akan ku baca dari rumah..esok aku cuti..aku akan baca dgn penuh dari hati sanubari...

~aSHa~ said...

Meh la mencuba sauna di umah ku ehehehhee...selagi sihat...cuba je apa2...selagi muda...aku tgh usha kelas mengaji n piano ni...tambah ilmu didada...pesalahkn...nk pjj tgu laki aku sama2....n anak dah beso n reti bahasa...reti cuci punggung sendiri..kalo tak penat yakmat aku ni

~aSHa~ said...

pijot tlg skit...ni perihal tambah ilmu gak ni...MARA ada sediakan kursus dobi tuk bumiputra kan? tlg bagi tahu mana nak tgk kat web mara tu..puas belek ni....

ada ke peg n hUBby aku nak berbizness tapi takde asas dobi...rasa nak lekuk2 je kepala...ish....dia ingat senang agaknye buat servis....tlg skit ye....begitu jugak sauna.aku nak amik sijil ni..plssssssssssssssss i need ur help...tq

.:Iz-AnN (",):. said...

ko ni sha...pemalas tul...sian kat pjot tu...

.:fyzz:. said...

idaRis79: ha ah tui tuh balun je semua kan.hhehe
zidah mak double M: zidah...aku dh tanya dh kat bahgian Usahawan tadi...then unit ushawan kata..hampa yg nak wat pusat dobi ka sauna ka apa..hantaq ja permohonan ke Pejabat Mara negeri yg terdekat cam hg dok ganu hantaq la ke ganu then hampa akan attend kursus Latihan Pembentukan Usahawan selama 10 hari..mmg banyk benefit la...hattenye..tak phm gak tepon aku...
jidah...ha la bagus gak..kelas mengajaji Quran ka..piano..wow sound interesting...bagus2 ..ya la selagi muda nih wat la apa yg kita suka tui tak...

.:fyzz:. said...

izan: ntah nya jidah nih..kan kesian kat aku kan..hehe..tak la aku dh olredy tanya dh bg phak jidah tadi.harap hashajibah puas hati...

fuzzypeach said...

hi fiza...at last jumpa gak blog fiza..sudi2kan la jgk blog akak.. hehehe...neway keep in touch k

.:fyzz:. said...

hi kak mas long time tak dengr citer sal akak( last jmpa masa fiza keja kat MARA HQ kan)....tetiba ada akak invite fiza lam facebook..niway tq still ingt kat fiza..fiza dh masuk dh blog akak..certain things is so touching..hope u'll patient n brave to face all problem ..ok keep in touch...