Monday, October 26, 2009

Sesi Melawat dan Mengukur Curtain D' rumah Baru..

Semalam hari Ahad aku ngan kak ida (my officemate) pegi ke umah aku.. aku pilih hari Ahad sbb kat Kedah rehat panjang ..kira cam kt KL rehat hari Jumaat la dari kul 12.15 tengahari hingga 2.45 petang. So apa lagi..tanpa membuang masa kami pun menuju ke destinasi kami la Taman Sena IMpian. Dh lama dh plan, sbb nak ukur utk wat curtain. Asik2 dok tangguh ja kan..aku bukan apa dok tangguh2 nnti kang masuk umah dogoi ja..tak dak langsir kan..hehehe..kebetulan kak ida yg merangkap teman minum pagi nih mmg sgt professional bab2 buat curtain…so aku amanahkan la tugasan nih pd kak ida. ..smbil2 ukur langsir..aku tgk2 la progress rumah aku nih..alhamdulillah dh 90% siap dh..TAMAN SENA IMPIAN….tak sabar nak dok umah sendiri…J
Kak ida..merangkap Kawan sepejabat
..kak ida nih mmg talented la..bukan saja pandai menjahit (baju kurung kebaya, kain langsir) dier jugak ada rangkaian kedai (2 cawangan) then..keja MARA lagi..bagus betui...usahawan yg berjaya.

"view' dari dalm rumah ..emm sapa la jiran tetangga aku nnti yer? tp dont wory..semuanya line aku nih Melayu..so takdak konsep One (1) Malaysia la yer..:)bukn apa nnti kalau "who let a dog out hoooh hoooh..huish tak snggup la aku....phm2 je la kan...


betapa kusyuknya kak ida mengukur kt bahagian dapur..hingga aku snap gambar pun tak pasan..hihi.. kak ida..pasni kita pi suping kt Nagoya lak yer..nk pilih fabrik plak..



Owh ya..nih la bahagian dapor..msti tok ngan mak aku suka sbb bhgian dapor agak luas..leh la lepak2 kt sini nnti..tlg2 masak kan..insyallah ada rezeki nnti nak wat kabinet..










ni plak master bedroom..kt dlm bilik nih ada bilik air..rumah nih semua sekali ada tiga blik...bilik utama je ada bilik air..
sebetuinya aku mmg tak sabaq dh nk pindah ke rumah aku nih..bukan apa umah sewa skrang nih..frankly speaking la wey..rasa tak selamt ..yer la naik fobia ngan kes pecah rumah hari tuh tak abis lagi..then persekitaraan pun tak baper nak elok..owh ya pd kengkawan tak kira yg dok di ibu kota, di desa ..jemputlah ke rumah aku nnti yer..:)

12 comments:

K. Anim said...

Wahh..bestnyer..tak lama lagi dah boleh masuk umah baru..mesti dah dok plan nak deco mcm mana kan... hehehe

.:fyzz:. said...

kak anim: insyallah ikut agreement..buln 12 nih leh dok dh..tpi tattau la klaau cf lmbt ke.sbb semuanya siap dh..nnti jmpt la mai umh:)deco? tuh la kena pikir la deco cam ner berkenan di hati..:) tp yg pasti simple2 je:P

aLoNg@Na said...

behnyer ada umh sdri dh..ni aku xsbr dh ni nk bli umh ni...leh deco-deco sdri...sukerrrr...

.:fyzz:. said...

along: saje pijot nak bagi motivasi gak kat kwn utk beli umh ..let say la kan..kalau kita sewa umh RM300 tpi kita beli umh bulanan RM600..kita just top up RM300 je lagi.then jd hak milik kita tui tak along..takpe along.skrang nih baru umo 28..kalau booking thn nih insuran still murah lg..sbb makin meningkt umo mkin tinggi insurans..nnti along2 survey2 la..tgk pemaju mana yg ok..:)
nnti bg la idea gak yer camner nak deco2 umh..pjot tk baper nk pndai sgt bab deco2 nih:P

Lissa, Azah, Ct, Angah, Kak Chaq said...

wah..wah..sioknyer orang tuh...tak lama lagi leh duk umah sendiri...erm..kali ni habis la umah tu didekonya...kekekk.....erm..dekat la aku nak p umah hang bila balik kg yer....kekke....aku tak tau bila tawun plak...mungkin 5 tawun lagi la kot...erm..dah tua bangka tuh......erm...next month aku balik kg ler...pantang kat sana....mai tau....

.:fyzz:. said...

azah: nnti bg2 la opinion skit nak deco2 umah yer...aku la nih azah dok pk benda2 wajib dulu cthnya curtain, grill n kabinet dapor..(kena spend bnyk riban gak la ..moga2 dipermudahkan semuanya..aku rasa dri umh hg lam 10 minit ja kan..mai2 la nnti..lor azah..mana tau ada rezeki bb nnti hg leh beli umh gak..kan kan..
of course aku pi tgk hg n bb..semoga senang la bersalin nnti yer..

fuzzypeach said...

Akak setuju dari buang duit dok sewa umah tmbh sket blh dok umah sendiri...alhamdulilah akk pn da de umah sendiri cma mgkn bkn rezeki akk atas sbb2 yg x dpt dielakkan rumah tu akn dijual...x pela mgkn rezeki akk kat tmpat len...yg pasti akn beli gak umah sendiri lg satu hari nanti...

.:fyzz:. said...

kak masz: hi kak masz..yes,fiza setuju ngan statement akak tuh..kira tambh skit je duit then leh dpt aset kita sendiri kan..syukur fiza pun dok pk cam tuh la..dr menyewa kan...yer ke.akak pun dh beli umah..bagusla.tpi terpksa dijual..nak buat camner munkin bukn rezeki.insyallah nnti dpn beli lain yer..:)

rose77 said...

wah...mesti x sabar nak duduk rumah baru kan......

.:fyzz:. said...

ross77: hmm rasa teruja maklumla skrang dok umh sewa..then bila dok umh sendiri rasa sonok sgt.leh la deco2 ikut kehendak kita:)

::Mamalyna:: said...

pijot, deko cantik na...nanti raya aku mai serbu umah hang...bagusler pindah...sesak betul aku tengok umah kat taman aman tue...nasib baik laki aku terer sampai leh cari kat mane ceruk umah hang...

.:fyzz:. said...

PUAN EJAN: hg baru nak taw betapa sesak dn jem nenas nya area taman aman yg tak aman tuh..aku pun tak sabaq nak pindh..tp tak sempat lagi raya haji nih..maybe raya puasa leh la hg mai wak lyna lagi yer..deco cantik2? insyallah..tp yg besederhana je la ejan.:)