Tuesday, December 29, 2009

Diary seorang Mama..Penat kan...

Disebalik senyuman ada tersimpan impian..di sebalik impian ..
terpatri harapan..fyzz
* gambar hiasan : aicewah nih cengkonon menunjukkan seorang mama yg sgt rajin memasak la..hingga masak kt luar rumah..hehehe .owh ya time nih aku sedg memasak semasa kenduri di kg baru2 nih (psstt ekceli aku posing je tuh..hehehehe ..yg masaknya mak aku..kih2..syshhsss..

Penat kan..baru aku tau betapa penatnya menjadi seorang ibu..dulu masa kecik2 ..masa remaja..cam tak amik peduli sngt.kita tatau pun susah payah mak ayah kita membesarkan kita(cam kurang amik peduli la..maklumlah.asyik ingt nak main2 ja kan.) Seingat aku..kalau zmn sekolah rendah dulu..kalau hari jumaat, sabtu ja ..aku msti nak balik umah tok aku..sbb leh main ngan sepupu2 sepapat semua..dh menginjak remaja lak…suka lepak2 umah member sambil borak sambil cicah garam belacan makan ngn mempelam muda..tp tuh dulu kan..

Skrang nih..dh bergelar mama, malahan bukan takat mama tp setia dan usaha (setiausaha la) pastu jadi lak ‘mahasistua’ ..fuh memg mencabar betui kredibiliti aku..kdng2 aku rasa give up..tp kadng2 semangat tuh dtg semula..kalau pagi2 tuh keluar rumah time nak masuk keta tuh..aku rasa kalau mulut boleh sangkut beg..kompem digantungnya beg kt mulut aku.yer la ngan beg sekolah anak..handbag aku..bag asgment lagi (biasalah kdg2 bwk asgment wt kt ofis.., then beg make up lagi..

Citer bab buat asgment nih..ada 4 asgment kena submit 14 Januari nih..4 asgment tuh.mak ai..ada yg tajuk One Malaysia ..perspective masyrkt luar bandar la..kena wat presentation la..Communication…buku log utk projek baru2 ni..(mmg huru hara dok pkiaq..so far aku dok buat la gak..tgk la kalau sempat bila pia dh tido ke..aku leh la wat asgment..kdg2 time rehat kt ofis aku buat la asgment aku nih (yg penting aku hantar on time..kang lewat kena penalti tolak marks..huhu)


Tatkala dan waktu nih..aku dok bersenang2 jap(sementara nk meneruskan keja hakiki dn keja2 lain yg menanti)..bos aku pun baru balik dari Korea (hari nih baru masuk ofis...mjuq la tak baper nak bz sgt..tp tatau la satgi kan..
Moral of my story…hmm takpa biar bz cammana pun..asalkan ada planner perancangan..insyalalh semuanya berjalan lancar..


Ya Allah ya Tuhan ku Permudahkan perjalanan hidup ku..amin…

13 comments:

SuZiE said...

Mmg penat bile jd isteri + mama + pekerja + pelajar dlm satu masa.. btl2 mencabar.. suzie mmg salute kak fiza.. suzie ade hati gak nk sambung degree tp ntahla.. takut letih n penat n x t'kejar masa.. insyaAllah satu hari nnt.. xkn nk ade dip je kan.. mane tau pasni ade deg, pastu master.. hehhe.. berangan!

iz-AnN عبداللطيف said...

jot...lagi penat kalu hang ada anak 2-3-4-5...hehehe

.:fyzz:. said...

suzie: makasih suzie..u r so sweet...:) betul2..mmg tui2 mencabar ..oleh itew kak fiza mmg kena wat jadual waktu@planner utk handle semua tugas dlm stu masa..suzie smbung la study..tumpang anak sorang nih..masuk la UUm..kt KB pun ada kampus cawangan gak..takpa suzie..mulakan dgn angan2 ..insyallah akan berakhir kejayaan..

izan: tuh la pasai..aku tatau la kalau anak 2,3 dn 4 orng nih..(pstt ank ramai best gak leh depa bantu mama depa wat asgment kan.hahahah)kalau aku anak ramai aku nak wat jadual waktu anjal kt depa izan..sorang tuh kena masak nasi, grg ikan, yg satu lg kena bsuh kain jemuq kain..hehe (moleh tak cam tuh..:P)

::Mamalyna:: said...

pijot, kelako ngan statement ko, kalau boleh sangkut mulut ngan beg, beg pun nak disangkut kat situ kan...heheheh...memang penat wei as working mum...ko lagiler, dah bergelar mahakuehkaswi...nasib baik anak sorang kan, kalau ramai, haru beb!!!

aLoNg@Na said...

alg pn mmg salute hg pijot..klu alg mau nyer haru kejap kot...

tp mmg btol,even apepun yg kt nk buat klu ada planner seme bleh jln punyer...konsisten...

agknyer cmner la klu ada ank 3,4 org ek?...

mmg xdinafikan mmg pnt kita as 'working mum' ni....

.:fyzz:. said...

ejan: nih aku kopi paste dri ayat ko nih...mahakuehkaswi...pes time aku dengar kah kah..tuh la ejan wey..aku rasa cam ahli akrobatik pun ada pagi2...nak pi keja..kdg2 nak bersilat kuntau ngan pia lgi..yer la maklumla pagi2 dier kan mengantuk dn nyenyak lena lgi..so nak gerak pi sekul ..bagai di kata la..

.:fyzz:. said...

along: psstt along nnti kan adiah mis3 dari mama sufiya yer..walaupun tak istimewa mana..tp ianya ikhlas (sbb anda blogger ke5 yg komen sempena my 5th anniversary..(dh pos dh..)
hm tui tuh.mjuq la pjot wat planner kalau idak mau tunggang tebalik gak la..last month ..midsem exam..next month asgment melambak2 kena submit..(tp insyalalh ikut reminder n planner yg direncanakan..moga berjaln lancar..:)

..nOj.. said...

amin pjot... kiranye skang ni waktu lunch ko dh x tdo dlm surau la kan... dan diwaktu2 lapang ko tidak sempat menonton cite2 korea atau mearo attack... cian ko

.:fyzz:. said...

nojah: ha ah..baru aku pasan..dh lama dh aku tinggalkan tabiat tido siang kt lam surau skrang nih nojah..hmm wey hoby aku menonton citer jepun,korea spt Gaban, meoro attack, Oshin..tak penah aku abaikan nojah..hahahah...
tp tuh la tuh..(nih pun tgk cilok wat asgment nih..bos ku msti sangka aku sngt kosisten wat keja..hehehe

~aSHa~ said...

semoga impian ko tercapai pijot..nti bila dah ada degree dan ada keje senang..leh ko bersenang lenang..amik maid ke...bantu2 tlg kemas umah ke...anak jgn suh dia jaga..bahaya...tapi bantu kita la...angkat kain, lipat kain, balik umah, umah dah bersih...itu impian aku gak ni...tgh cari maid melayu yg sesuai..

.:fyzz:. said...

asha@zidah: makasih atas doa mu itew..insyalah lambt lagi wey nak dpt degree..buat masa ni mmg tak termampu lg la ada maid in mathantan nih..hehe..tp ke depan tatau la..( rsa tak amik kot ..cam tak konpiden je dng byk kejadian yg melanda hari nih..naik fobia..tp kalau maid melayu..susah nak dpt...owh ya..trend skrang nih zidah..amik orng indon dtg kat umah sebulan sekali or dua minggu sekali..diorang dtg cuci umah..dri A to Z..mmg clean n clear..baper puluh hengget tah sejam..aku nyer TImb Pengarah selalu amik..

~aSHa~ said...

pijot aku selalu amik makcik cleaner kat sini...aku amik 2 org tlg kemaskan umah...selalunya 2 minggu sekali...tapi sian gak tgk meke2 tu..tapi meke yg nak cari duit...sorang aku bagi rm30...keje dlm 4 jam la...aku amik dan hantar...sbb meke takde transport..pg keje dgn kete sapu..

.:fyzz:. said...

asha: eh yer ke zidah..ok la tuh..at least dpt pendapatan kt depa kan..tp nnti pun dh dok umah sndiri pun .aku wat sendiri je kot..maklumlah bukan banglo 3 tingkat..umah teres..tiga bilik je..heheh..kak pia n babah leh bantu.(tak bantu mau aku jadi singa jadian..hihiks)