Wednesday, May 05, 2010

SHARING IS CARING...(khas buat bayi/anak kita)


salam


Hi Sharing is caring ..rite? aku just nak share kan maklumat yg aku perolehi daripada sumber Buletin Utama TV3 ..3, 4 malam lepas..tak hengat la baper hb.


Owh ya its all about walker..ala walker yg budak2 tecik dok dalam..yg ada roda..yg 'gitew2' ..hehe ala msti semua tau..tuh cam foto pia kt atas tuh la...kalau korang nk tau..menurut pakar Ortopedik ka fisioterapi..kira doktor la kata kan...sebenarnya..penggunaan walker sebenarnya tidak baik dan memberikan impak yg kurang positif kepada perkembangan kanak-kanak/bayi kita..maksudnya menghalang tumbesaran anak secara semulajadi cam tuh la..then anak bila dh meningkat dewasa atau di alam persekolahan kurang aktif...(tp pia very aktif yakamat..


Why? sbbnya...bila bayi tecik2 yg berusia lam 6-7 bulan cth yg baru merangkak...dh diletakkan walker..seolah2 memaksa baby berkenaan berjalan yang mana tidak mengikut norma atau..sifat semulajadi baby itew..(korang paham tak ni...aku use my own word to explain apa yg doctor itew katakan..


So kesimpulannya..kalau leh elakkan penggunaan walker utk baby kita...aku pun baru tau...sbb masa pia tecik2 dulu pun aku letak lam walker gak..tp dh tau info nih..


ok till now ..nnti ada info2 menarik akan dikongsikan di arena blog ini lagi...sharing is caring..

16 comments:

iz-AnN عبداللطيف said...

aku buh jek lam walker...alhamdulillah anak2 aku cepat jek berjalan...lalala

.:fyzz:. said...

izan: aku dok kata dah..msti ada yg tak pham statement/entry aku nih..bukan pasai lambat or cepat berjalan..tp for long term...bila anak dh besar la..pia pun cepat jalan gak..10-11 bulan dh leh lari2 anak.hehe..tp nih pasai fisioterapi..bila guna walker..cam push anak utk cept berjalan..tp hakikat anak itew lom bersedia utk berjlan..

*Miss Geli^ said...

erm...terima kasih atas info ini pijot..
insyallah, aku tak letak dalam walker..nanti aku letak dalam keta..cepat skit dia bawak keta..hahhaha

.:fyzz:. said...

missgeli: sama2 missgeli..tuh la sharing kan kering(caring)..ha ah kan..aku pun nak letak lam keta gak la..leh la jadi drebar kita nnti..hehehee..cha cha skagn dh leh menari cakpong dh ke nogha..lama tak tgk foto terkini dier..asik ko letak gmbr shahberukkhan la rosham not la..nnti letk cha cha lak..

umilia said...

yeke..ntah ek aku pun rs mcm aku pnh bc info ni..tak taula nak caya ke tak..hehehehe...

.:fyzz:. said...

umilia: aku bukan baca..tp aku tgk sendiri lam buletin utama...doktor pakar sendiri kata...bukan la bg effect yg teruk pada anak..tp tak berapa bagus ja penggunaan walker nih...tuh je la..just want to share..kalau rasa ok kita praktikan..kalau tak ok..just ignore..kan kan..

Ibu Kimie & Balqis said...

akak pun pernah baca juga..tp tuh la..bukan kita letak dalam walker 24 jam..ada juga masa2 kita bagi bebas bergerak...bagi dia merangkak, berdiri..berjalan ...ada masa yg perlu letak dalam walker kita letak la kan...supaya dia tak kacau kita masa tengah buat keja...

tak letak dalam walker langsung ..nnt rugi pulak kilang buat walker tu..hahhahaha...

SuZiE said...

info ni mmg BETUL.. doktor pakar kanak2 sdri yg ckp kat suzie time g check-up haikal dulu..

budak2 xpyh letak dlm walker.. xde kajian pon mengatakan letak dlm walker bdk tu akan cpt jln.. pastu x baik tuk tulang pinggang, kaki budak tu.. ye la, cam kite paksa budak jln sdgkan dia lum bsedia.. camtu la yg doktor pakar ckp..

lg satu, bile ltk dlm walker bahaya sbb budak slalu jatuh bile tlanggar bnda @ nk amik brg kat lantai.. btl x??

.:fyzz:. said...

kak anim & suzie..: ada pendapat pro n con antara kak anim n suzie..dua2 nya fiza setuju..kak anim berpndpt tak letak 24 hours pun..gipun senang skit kita nak wat keja..betui2 statement tuh..then suzie lak dpt info sendiri ngan doktor pakar...yap ..not good utk tulang belakang pe semua..n leh jatuh kalau baby nak amik barng ke apa kan..setuju2..

kesimpulannya..kita sebg ibu bapa perlu menitik beratkan keselamatan anak2..dn juga tumbesaran anak agar membesar dgn sempurna...melalui info dn maklumat yg diperolehi dpt diadaptasi dn dipergunakan demi anak2 tersayang..choose the best for our children..ceee panjang lak komen nih cam doktor pakar lak..heheh

♫♪ Cik Puan Mimi ♫♪ said...

ye la pijot, sesetengah ibu bapa, budak baru bulan dah dudukan dalam walker, sendal dengan bantal.. padahal tak boleh, tulang belakan belum keras dan tegaplagi.. apapun memang tak elok masukkan dalam walker tu..

♫♪ Cik Puan Mimi ♫♪ said...

budak baru 6 bulan

.:fyzz:. said...

kak mimi: yer la kan..betui tuh..baru 5-6 bulan dh letak lam walker..murbahaya kan akak..betui kata akak tulang belakang tak kuat lagi..mmg leh mengundang bahaya...

mass B said...

yeke kak.. tapi kan..tgk baby yg kat dalm walker tu sume aktifkan.. pia pn eh.. haha.. anak buah mas pn samer.. neway.. dorang cpt membesar pe.. blajo bedikari! huhu

.:fyzz:. said...

mass B: yer ke..mmg la kot..tp ikut pakar kata tak elok..tatau la kan..sufiya anak kak fiza pun guna walker gak dulu...tp dh tau info nih..terpulang pd individu la kan..:)

~aSHa~ said...

pijot aku paham...

walau anak aku berwalker..tapi aku amik positif apa yg ko ckp tu...

kira gini la kan..

perkembangan anak2 yg guna walker ini adalah sebenarnya di BANTU...gitu?

kalo menurut psikologi...anak2 kalo di bantu...nanti sampai ke besar mahu di bantu oleh sesuatu spt walker tu tadi...

so kalo anak tu belajar berjalan sendiri..spt dia perkembangan otaknye spt dia membina keUPAYAan sendiri...usaha sendiri..dan pk sendiri mcmane mau berjalan...

gitu ke pijot?

.:fyzz:. said...

asha: i really like ur opinion and ur information regarding this topic..yap u r rite...mujur ko paham zidah...izan sorang yg tak pham..heheh..tuh la..kira cam kanak2 yg dari kecik didedahkan ngan penggunaan walker nih lebih suka ingin dibantu...dn diberi bantuan..kira kurang berdikari skit la..besides, cam doktor pkar kata tak bagus utk tulang belakang..so kalau leh elakkan la kan..aku pun tatau la baby aku nnti...:) hrp2 dh dpt info so kena avoid to use walker la..tui tak jidah..