Wednesday, October 27, 2010

INILAH HAKIKATNYA...

heheh..tak la important sangt pun..

Korang penah alami tak cam aku alami nih....aku kan kalau bangun pagi ..cam dh di setting kan dh kt otak n minda aku..bangun ja tido..terus wat rutin..yg kdng2 separa sedar pn leh laksanakan..cth cam aku..bunyi ja alarm kul 6 pagi tuh..terus aku bgn lam keadaan mata separuh bukak..pegi ke hall..tutup lampu luar umah(kena pasang gak lampu luar ni..bahaya)..pastu pi ke dapur..tutup lampu belakang umah...pastu..ke heater..masak air panas..pastu...buat susu kat sufiya....dn seterusnya..kira hari2 jadi cam rutin.tak berubah...

emm korang lak..camner..ada tak cam peel aku nih..ya la..ikut rutin dn sngt tertib setiap perilaku tetiap pagi..atau berubah2..kongsikan la..just nak tau ja kan

Tp itu lah hakikatnya bergelar seorang ibu n isteri nih kan..kekadang balik umah petang2 bukan leh corner baring terus atas sofa..gerenti tak dok lagi la..sebaliknya settlekan dulu kija2 spt kutip baju di ampaian..hujan dh turunnnn...pastu siram pokok..pastu tgk kot2 ada sampah ke..

WANITA INSAN YANG ISTIMEWA..so kaum ADAM..hargailah isteri anda..

14 comments:

ciK mOt (",) said...

ok, aku citer sal bangun pagi dulu ek
rutinnya...bangun pepagi jek, selimutkan anak2...pastu kutip botol2 susu dak irfan...p singki, basuh2 seme botol...pinggan mangkuk memang takde k...sebab dah clear malamnya...gitu gak rumah dah kemas pada malamnnya...
dan amik beg anak dan anak...masukkan baju dan segala mala perkakas derang sekiranya tak sempat buat pada MALAMNYa...kalu dah siap pada malamnya, baru amik beg letak atas meja seme...kuarkan kasut anak2 dari dalam rak kasut...amik tuala, baru p mandi...dah siap mandi, kejutkan hubby, suh bangun, mik air panas, tuk mandikann anak2...pepagi mang tugas si somi mandikan anak2..

ciK mOt (",) said...

eh ni baru rutin tiap pagi...
lum rutin balik keje lagi...hahaha...

..nOj.. said...

nk suh cite kt sini ke pjot? panjang ni. hehehe.

bunyi je alarm kul 5.30, celik mata sket dan tutup alarm tu. kul 5.45 baru tul2 bgn. tgk anak tdo kt mane, kt tepi dinding ke atas lantai ke, selimutkan dia. terus pg toilet kencing, gosok gigi, mandi. solat. masuk dapur masak tuk sarapan. sediakan bekal2. kemas dapur. buat susu anak stenbai tgu dia bgn. kul 7, kejut asben. buat air dia, sediakan sarapan dia. mandi skali lg - aku mmg mandi 2 kali setiap pg. jgn pelik. siap mandi mekap, bersiap2. panaskan enjin kete sambil letak seme beg dlm kete. jemur kain. baru gerak pg keje. slalu gerak sama2 ngan asben meski dia arah yg lain.

wei pjot, jadik mak ni kan, mmg slalu la kena ketepikan hak sendiri. kdg2 blk keje, dgn nk terkencing nye, terpakse tahan. siapkan dulu mkn anak2. baru leh nk mandi ke nk kencing ke. heheh

~aSHa~ said...

ehehe kalo pijot mintak rutin harian mmmm gak tak cukup ruangan komen ni memasing..rasanye kena buat ruangan sendiri di blog sendiri..eheheh tugasan harian manusia tak pernah nye ringan....

ciK mOt (",) said...

jot, keje yang tak pernah abis adalah keje seorang surirumah tangga...walaupun kita ibu yang bekerjaya...
cam kata jidah tu...

.:fyzz:. said...

pergh...setiap romenang..cik mot, Nojah, asha mmg sungguh membuktikan bahawa kaum hawa cam kita nih mmg byk tul tanggungjawb dn perjalanan yg ditempuhi hari2..mmg rutin kita tak penah abis..tui kata cik mot tuh..dn bak kata zidah lak.kena wat entry kt blog sendiri nak citer perihal rutin kita nih..cam nojah lak...pergh..smpai mandi 2 kali..tuh la nk menunjukkan peluh kita nih..adalah titisan peluh ibu mithali..cewah..

nih kira ala2 aku wat penggulungan la..hehe

Zaidah said...

klu nak dikatakan memang dari celik mata sampailah tidur balik memang kerjanyer tu ade ajelah...

*Miss Geli^ said...

ok biar aku citer rutin pagi aku untuk MASA SEKARANG sebab sekarang kan aku duk ngan yang arif lagi...kalu duk umah sendiri meibi lain plak rutin..

memula kat tinga aku bunyi alarm hp, aku tau jam dah tunjukkan 545, biasanya laki aku kunci 545, pastu dia tido balik, dia bangun betol betol pada pukul 6. pastu aku tarik si kecik duk dekat skit ngan aku, then selimutkan dia..aku tido lagi..aku dengar laki aku mandi..bila dia siap mandi, dia pakai suar, baru dia kejutkan aku..nak kejut aku sampai aku masuk bilik air, punya la liat..amik masa gak dalam 10 min..lepas tu baru aku bebetol bangun dalam 6.30 gitu..pastu aku mandi, dah mandi, mesti kecit dah bukak mata, aku pakai baju, then lepas aku siap pakai baju, laki aku kuar tinggalkan aku terkial kial pakai bedak sambil diganggu oleh tecik..
dia pun pegi brekpes yang disediakan oleh MIL aku..

pastu bil adah siap pakai bedak lebih kurang, aku amik kain buai, kain kotor bawak ke dpur..pastu laki aku ulur air milo pada aku, pastu pak mentua aku amik anak kecit aku, pastu aku masuk bilik semula pegi btolkan cadar, sebab mak mertua aku sangat particular pasal cadar..pastu aku setat enjin keta...dan babai babai kecit, terus g keja...

aku tatau la macam mana huru hara kalu aku duk umah aku sendiri semula nanti

.:fyzz:. said...

zaidah: yer la akak..dari celik mata smpai la pejam mata..takkan abis keja kan..tuh la kaum wanita bergelar ibu

.:fyzz:. said...

Missgeli: wey hg nih terbalik la..orng len gerakkan somi..ko lak sang suami gerakkan ko..heheh..cayalah..thumb up..
tp tuh la aku tau..ko bab nak bgn pagi nih susah skit..sejak jaman uitm di hati..heheheh..pepun..dh jadi mak2 nih kita mmg dh berubah rutin dh kan..huh so fenat..

umilia said...

aku ngn cikgeli same..alarm bunyi laki aku yg bgn mndi..pstu br kejut aku..aku siap2 mndi solat sume br kejutkan anak..yg suami aku akan kemas2 dapur wat susu anak..aku siap2 kan anak..psu anak2 da siap brla kiteorg lak siap2..gitula setiap pg..pstu klu ade bekal nak bwk laki aku la yg sediakan..yela da dia yg duk kat dapur pg2 tu kan..suami mithali kan laki aku tu..hehehehe...

.:fyzz:. said...

umilia: mmg somi mithali susah nak jumpa somi cam tuh..patut la ko nk dpt baby lagi..sbb dia willing to do anything..cayalah lia..

Cik Kiah said...

kak, bila kita jadik wife dan ibu nanti camtu eh... tak tau la mas camner.. hope leh jadi cam akak.. btanggungjawab...

.:fyzz:. said...

cik kiah: ala cik kiah..bila dh kawin n ada anak nnti..automatik kita akan jadi more responsible..insyallah mas nnti pun akan btjwb sbg is3 n mama..:)