Thursday, December 01, 2011

JOM MASAK-MASAK

Last week kan cuti tiga hari...sepanjang tiga hari tuh aku mmg masak la..tambah2 suami balik kan..so time tuh la aku akan masak menu2 yg teringin nak makan..selalunya aku masak yg simple2 ja...masak nasi of course la ngan lauk pauk..tp yg pasti aku masak yg simple ja...cam goreng daging, sambal tumis ikan bilis, kailan gorg ikan masin , gorg ikan, gulai , cam tuh ja la...


Then hari jumaat lepas aku teringin nak makan bubur kanji..korang tau kan bubur kanji..mmg sedap dimakan bukan takat orang dewasa cam kita ..tp jugak anak2 kecik...safiiy ammar and babah sngt la suka...kebetulan masa kt ofis last week kami pakat masak ramai2 bubur kanji ni..then melalui pemerhatian aku pun belajar la wat..ala senang ja..


BUBUR KANJI UTAQHA
Aku guna bahan2 yg simple2 ja & style masak pun cara aku gak..

Beras (aku guna dalam 5 pot kecik)
Daging
halia
Bawang putih & bawang Besar
Ikan bilis
Santan

CARA2
Masak beras ngan kuantiti air yg agak banyak (nih kena agak2 la yer)

Halia dipotong sederhana dan dimasukkan bersama beras tadi

Bawang putih dan bawang besar direnjis2..dipotong halus2..then aku goreng daging tadi asing kt kuali yg berlainan...
pastu dh beras tuh dh cam empuk aku terus lak campakkan daging2 (dipotong sesuka hati..nipis2 pun ok) ..then terus masuk lam beras tadi..

Dah mendidih, empuk last sekali gaulkan santan lam bubur kanji tuh

pastu ikan bilis gorg asing (utk ditaburkan masa dh siap nnti..sebagai hiasan taburkan daun sup@daun bawang..

selamat mencuba...

p/s: Esok jumaat, aku nak masak bihun sup lak..insyallah






4 comments:

♥cikmOt♥ said...

tunggu aku datang raya cina ni noo..hehehe

fiza said...

Sedapnya, bley try buat nnt nih.

.:fyzz:. said...

cikmot: ya ..ya dipersilakan..hg mai gitau awai2 ..leh la masak apa yg patut..:)

.:fyzz:. said...

fiza: hehe..dipersilakan..sngt la senang..:)