Then hari jumaat lepas aku teringin nak makan bubur kanji..korang tau kan bubur kanji..mmg sedap dimakan bukan takat orang dewasa cam kita ..tp jugak anak2 kecik...safiiy ammar and babah sngt la suka...kebetulan masa kt ofis last week kami pakat masak ramai2 bubur kanji ni..then melalui pemerhatian aku pun belajar la wat..ala senang ja..
BUBUR KANJI UTAQHA
Aku guna bahan2 yg simple2 ja & style masak pun cara aku gak..
Beras (aku guna dalam 5 pot kecik)
Daging
halia
Bawang putih & bawang Besar
Ikan bilis
Santan
CARA2
Masak beras ngan kuantiti air yg agak banyak (nih kena agak2 la yer)
Halia dipotong sederhana dan dimasukkan bersama beras tadi
Bawang putih dan bawang besar direnjis2..dipotong halus2..then aku goreng daging tadi asing kt kuali yg berlainan...
pastu dh beras tuh dh cam empuk aku terus lak campakkan daging2 (dipotong sesuka hati..nipis2 pun ok) ..then terus masuk lam beras tadi..
Dah mendidih, empuk last sekali gaulkan santan lam bubur kanji tuh
pastu ikan bilis gorg asing (utk ditaburkan masa dh siap nnti..sebagai hiasan taburkan daun sup@daun bawang..
selamat mencuba...
p/s: Esok jumaat, aku nak masak bihun sup lak..insyallah
4 comments:
tunggu aku datang raya cina ni noo..hehehe
Sedapnya, bley try buat nnt nih.
cikmot: ya ..ya dipersilakan..hg mai gitau awai2 ..leh la masak apa yg patut..:)
fiza: hehe..dipersilakan..sngt la senang..:)
Post a Comment