Thursday, September 12, 2013

MEMBACA JAMBATAN ILMU..

Assalamualaikum semua...

dh Khamis cepat masa berlalu...hari nih last day keja..esok dh cuti...well just nak share aku mmg tersngt suka membaca ...tak kira apa jenis bahan bacaan paper, magazine, novel, motivation book ..tp bila time buat asgment..aku terpaksa memaksa diri membaca jurnal2 dan artikel yg heavy ..oh noooo noo..tp pepun ttp membaca..

Budaya @ sifat membaca aku yg tinggi nih sejak aku sekolah rendah lagi..tmbah2 masa darjah 6 aku dipilih sebagai Ketua Pengawas Perpustakaan, mmg time tuh aku 'menguasai' library di sekolahku...mmg extra buku la yg aku pinjam.......smpai satu tahap mak aku mengamuk dek kerna keralitan aku membaca...(tuh citer dulu..mak aku marah bersebab..mana taknya anak dara dier asek dok baca novel2 ja kan..keja2 umah terabai...jangan meniru aksi sebegini ok..

So..bila dh dewasa..dh kawin semua..aku msih meneruskan minat membaca...di rumah ada satu almari @sudut yg aku sediakan sebagai ruang bahan bacaan aku..mcam2 buku dn majalah ada..buku masakan pun byk hhee...senang nk rujuk..kebetulan sudut nih dekat ruang makan dekt rumah aku..anak aku terutama sufiya pun rajin baca...tak dilupakan buku2 ilmiah spanjang pengajian aku di UUM pun ada..tpi yg uitm dh non ado...sbb aku jual kt junior dulu..so menyesal hokey..sobs sobs..

Ya..nih hobi mak ton...nk wat camner kan..kalau sesapa yg tak minat msti tak terjebak cam aku..tp tuh la everybody have their own interest rite..so just respect what people did..bagi aku membaca nih tak rugi..alas an tak ada masa..tak sempat adalah sekadar alas an..Hendak seribu daya..taknak seribu dalih.. am I rite..so mengambil kesempatan cuti semester nih.aku baca novel lak...SUAMI AKU USTAZ..fuh..tak hengat kan..dh lebih half way..aku baca kt ofis..time break atau sebelum kui 8 pagi..hehe...kat umah diganggu oleh áskar2 kecik'...novel nih kena baca sorang2 tanpa ganguan kan..:)

Apa pun...kita perlu tanamkan sifat suka membaca..bukan pada kita aja tapi pada anak2 kita jua...bak kata pujangga.......Carilah ilmu dari dalam buaian hingga ke liang lahad..maksudnya..carilah ilmu dengan bahan bacaan yg berguna dn berfaedah..demi untuk kelansungan hidup yg bermakna..eh hat baca novel tuh.....ok gak what..kdgn2 sebagai panduan pada diri kita..contoh suami aku ustaz..byk memaparkan etika2 wanita Islam yg sejati..just want to share...

Ok la..daaa...need to break for my bfast..:)

Di bawah antara bahan bacaan favourite daku...
 
Sgt bagus utk kita yg bergelar ibu...kadng2 kita lupa adab dn cara sebagai muslimah sejati..melalui bacaan spt ini dpt mengingtkan kita kembali..inshallah



My kiddos..kena la juga ada kan..contohnya nih hasil rembatan di Popular baru2 ini..c...ada buku 1hari 1 resepi..Sihat itu Mahal...(love this book...diet pling baik..antara yg di share adalah berpuasa..for more info kena beli..
 
msti ramai dh baca..tp aku masih lagi dimukadimah..hahaha..
 
 

 
sedang membaca......ada lagi suku....best jugak..not too bad...

 
This is one of my favourite..anak2 adalah anugerah Allah swt...berilah peluang dn ruang pada mereka utk mengetahui apa yg diminati apa yg disukai...bicara dengan cara yg terbaik untk mereka akrab dgn kita...kena baca for those yg mak2 like me..heheh

The corner: sudut bacaan yg meletakkan beberapa buku dn majalah aku..salah satu corner kegemaran di teratakku...

9 comments:

@lfidah @dim said...

saya pun baru membaca balik..tapi novel lah..hehehe...kalau baca buku lain dok tertido..sedangkan bc novel pun terlelap gak..hehehe..skrg menggila beli novel2 yang ado..hehe

.:fyzz:. said...

Ifidah@dim: terus2..best gak kan..leh isi masa yg terluang..:)

izan mama mia said...

membacalah sebelom anca dibacakan..hihihih..akak pun suka bc novel je..hihi

.:fyzz:. said...

izan mama mia: itu semestinya..:)))...novel mmg la favourite kaum hawa kan..

Puan Kutu said...

sy pun suka baca..tp novel dh malas,suka baca blog boleh?haha baca gak kan..skang ni bahan bacaan cuma majalah pa&ma..yg ni je beli tiap2 bulan

mmg bagus ada sudut bacaan macam ni kt rumah,nk didik anak jadikan membaca sebagai amalan kita ibu bapa kena l atunjukkan cth yg baik..

semoga melahirkan anak2 yg tggi ilmu..:)

diana said...

kalau ibu bapa suka membaca otometik anak2 pun suka membaca..

.:fyzz:. said...

puan kutu:ya..baca blog pun bhan bacaan kan..saya pn suka beli pa&ma...

.:fyzz:. said...

diana:ya..mmg ank2 pun akn ikut mama..:))

.:fyzz:. said...

puan kutu:ya..baca blog pun bhan bacaan kan..saya pn suka beli pa&ma...