Thursday, February 19, 2009

Apa yg patut aku lakukan??




Semalam mmg betui2 banyk keja...ngan minit mesyuarat, ngan update maklumat LPP la..mujurlah ita student praktikum UiTM bnyk menulun aku...makasih ita..maklumla budak ANugerah Naib Canselor...mmg cemerlang,gemilang dan terbilang la..sius nih..Degree in Finance..dier la banyak tulun aku..ok itu bukan fokus utama nak citer...tapi alkisahnya semalam aku mmg moody dan mmg amarah la..(dh la 1st bendera merah) paham2 je la kan..mmg hangin je satu badan...kisahnya cenggini...opis aku skang nih ada 6 org student praktikum..sorang under aku yakni ita tuh la..dier mmg OK sesangat la kan..then ada lagi 5 orang yg lain unit lain..emmm dua orang budak UUM dan tiga orang budak Poli....yg bestnya tiga org budak poly tuh..budak SS ..budak sains sekeruti la apa lagi..bebudak seketeri..tapi perilaku tak cam budak seketeri pun...yg tau..berborak2..berjalan2 makan2 dan sebgainya yg tak sewaktu ngan hal keja la..suka ym..bertenet..aku takpa la ..depa mana leh depa kan budak praktikal..huh..nk jadi citer sorang budak nih nama Nakiah ka kak kiah tah apa tah...TimB Pengarah aku bg keja la kat dier suh type surat jabatan..before tuh aku dh kata kalau tak phm ka ..mengong ka..blur2 ke hal surat2 nih tanya la aku....nk jadikan citer....aku mmg bengang la kemarin..(nih dh shortcut citer nih..) terima call dari jabatan INSPIN kata surat yg MARA antar silap tajuk apa bala tah..yg bestnya operator pejabat aku nih apa2 call msti pass aku kt aku..cam aku nih kaunter jawab soklan...dh la tuh surat dalaman dier guna letter head..tapi patut guna memo je..budak nakiah nih mmg la..last2 aku keloi dier masuk bilik aku la..aku mmg menegur dan sedikt amarah la..ditambah ada kak senior opis aku nih senang citer makcik la kan..tegur dier ngan memerli skit...so pe lagi menangis la budak tuh..(tak teriak depan aku tapi depan kawan2 dier)...huh..simpati la gak..tapi ......pe pendapat korang........apa yg harus ku wat............kt budak nakiah nih...??


A) wat tatau..nampk je dier buat tak nmpak

B) ajak dier banjer makan...(tapi dier yg bayar...kononnya aku mmg nak banjer tapi lupa wak purse)

C) teruskan sesi marah dan bagi dier banyak2 keja lagi..walaupun dier agak konpius..dan tak phm wat keja..

D) perli2 dan booo dier depan orang ramai..(cam yg nogha, nojah, emie, zidah dn ramai lagi ..masa kt uitm jengka dulu2 tuh..ala time. booo budak SS14 tuh(nama lin kot)..last2 lecturer dier panggil kita masuk lam kelas diorang amik nama dn no matrik kot..ntah tak hengat..

E) nasihat dier leklok cara wat keja yg betoi..jangan pakai hentam je ikut suka hati mak bapak tiri mentua sebelah mak lang dier je...


so pe pendpat korang..sian gak si nakiah nih...emmm cian kan...




24 comments:

Cik Puan Mimi said...

jawapan : semua di atas cikgu.. hehehehe

ala pijot, buat tak tau jerk la, patut dia kena hormat kita sebab kita pekerja kat situ, dia tu praktikal jek..

tapi cakap jugak la kat dia,lenkali sebelum pos apa2 surat, make sure refer/tunjuk dulu kat kau.. so that benda2 tu tak berlaku lagi. next time kalau jadik lagi cam tu, kau luku2 kepala dia tu..

umi airol.. said...

aku rasa A dan E..hehehe...biasalah buat silap kita kena tegur..kita dulu kan budak praktikal jugak..tapi setiap apa nak buat kena tanya dulu..takut salah oooo..praktikal pun macam keje jugak..jgn ambik sambil lewa ajer..

*Miss Geli^ said...

Pijot, ni nasihat aku kat ko...

Budak Praktikal ni, KO letak kan diri KO pada dirinya.
Kesalahan adalah satu perkara yang manusia tidak dapat lari, lelebih lagi, dia budak, baru belajar. Dia tak penah ada pengalaman kerja sebelum ni, jadinya memang dia tatau.
Kitakan pernah jadi pelajar, sepatutnya kita tau, kita penah ada perasaan tu, walau pelajar IPTA sekalipun, anugerah dekan sekali pun, ini lah masa derang nak rasa suasana kerja, ini FIRST TIME mereka. kita dah rasa kan? sekarang, tugas kita untuk membimbing derang.Jangan sombong dengan orang baru, walau kita kerja dah pat lima tahun pun. patutnya kita bagi sokongan, bagi tunjuk ajar, mana tau ,budak tu ada kelebihan yang bole membantu kita JOT.
Menegur tu bagus, tapi harus dengan caranya agar tidak membuat kan orang rasa benci, sakit hati pada kita. OK?

Bayangkan kalu perkara sama terjadi kepada anak/adik kita? sedihkan?

Kitapun kuat bersembang, bergelak ketawa pe? mereka masih muda, bagi peluang, bagi tunjuk ajar. OK?

Lagipun ini bukan pasal hormat orang yang lebih tua atau kerja lebih lama, tapi budak tu tak tau nak berpikir lagi, tatau pasal politik pejabat!
Kalau ko tunjuk ajar dengan berhemah, aku rasa, derang akan lebih hormat ko, masa derang abis praktikal pun, mesti dia akan ingat kat ko.
Nasihat aku, panggil derang balik, terang elok2, ko ckp, bukan niat ko nak marah, tapi tunjuk ajar. tak perlu la nak belanja2 makan, cuma, lepas ni, ko bagi dia lebih tunjuk ajar.
OK?
"TIMBANG RASA ASAS PEMBANGUNAN UMMAH"

ikhlas,
Pakar Seks Keluarga)

Wawa said...

memang ler.. budak poli (seketeri) kan memang tak pandai wat keje lah.. boleh tak aku cakap cam tue.. kat opis aku pun dulu ada gak budak poli (seketeri ler) praktikal... asik dok ym..kalau tak dak keje bukan nak mai tanya ..boleh dok saja.. dok ym.. pastu dok sembang ..gelak mengalahkan staf tetap pulak...

Cik Puan Mimi said...

fuyooo, tengok tu bila pakar seks keluarga berbicara, kak mimi dengo pun terdiam tak terkata.. cayalah..

.:Iz-aNn (",):. said...

biarlah...dia pun nak idup jugak...hahah...

.:fyzz:. said...

wah wah ribuan terima kasih pd kawan2 yg sudi memberi pendapat/komentar/pandangan pd pertanyaan aku...jasa korang akan dikenang...alkisahnya tui la....menggarap pd jawapan dari pakar seks keluarga..missgeli..mmg aku setuju..dn jugak kengkawan yg lain..hmm munkin kemarin aku agak moody...mmg tak disangkal politik pejabat amat penting dewasa ini..setelah melalui liku2 hidup sbgai pekerja di gomen sektor..aku pun dh pndai bermain politik pejbt yg sungguh calenging nih..pepun..aku akan call back si nakiah nih dn tunjuk ajar ku sifu pd dier secara berhemah dn penuh nilai etika yg tinggi.

nota kaki: maaf yer wawa nih sapa ya..maaf tak hengat..ka wahida irna...??

.:Iz-aNn (",):. said...

wawa tu wahida irna la...hang dah makin nyanyuk kut...ekekek...

.:fyzz:. said...

tuh ka..wawa ka..apa habaq wey..hg bila nak balik yan...singgah la umh aku kalau balik noh...izan tuh la pasai..lupa lak.maklumla lama tak kontek wawa...oh ya lupa nak

.:fyzz:. said...

sambungan...lupa lak nak gitau hampa..miza..ala normiza azmi kawan kita yg kini bergelar staff nurse...miza la nih dh sarat dh..tak lama lagi nak beranak la..nnti insyallah dier bersalin aku pi la melawat dier..

~aSHa~ said...

pjgnye karangan....dulu dpt bahasa melayu gred bape..aku gred A2 pun tak seterror ni mengarang...

.:fyzz:. said...

pnjang ke wey...aku rasa di short cut kan cite tuh..dulu2 masa spm aku dpt A2 gak..heran tui..sebb Percubaan SPM dpt A1...cekgu aku kata tulisan aku ala2 cakar itik skit tuh la pemeriksa tuh penin kapla dongga dier hehehehe...so dpt la A2..pepun aku cam izan gak suka mengarang..

.:Iz-aNn (",):. said...

oit sha...ko kopi paste ayat yang sama kat seme blog kengkawan ek...ishh...
pijot...wahh miza dah sarat...kiranya turn dia dulu la dari aku ek...ishhh...behnya...

.:fyzz:. said...

HEHHE..munkin gak zidah kopi paste..munkin satu kebetulan..owh ya..aku rasa miza beranak awai dari hg..sbb la nih dh 8 bulan lebih dh...beh mmg beh..yer la miza kan penah keguguran hari tuh..masa tuh 2 bulan kot..pepun moga miza selamat..

~aSHa~ said...

wei boleh ko cite apa yg ko karang kat atas tak? ehehee

.:Iz-aNn (",):. said...

giler pemalas...huh...kose ar nak layan...hahaha...

.:fyzz:. said...

hekelleh...pemalas tui ko nih jidah...baca la tak bnyk pun karangan kat atas nih...baca ar...sunguh tragis kisahnya walaupun bukan citer separa lucah cam pah dan pak manap tuh..

Wawa said...

wawa tu akuler wahida irna.. lambat lagi kot nak balik Yan... nanti aku balik ..aku bagi tau ang no..

.:are_race:. said...

wawa ni bukan ka marka aku dulu...??ke org len....AHKS...bla..bla..bla

.:fyzz:. said...

oowh wawa ingt2 mna bleh tak hengat..ya la balik Yan habaq la aku..la nih aku dok kt Anak Bukit, Tman Aman...

are_race oi aku tatau..a a a tatau..wawa mana nih..nih wawa geng kami masa uitm jengka di hati..bkn x marka hg hehe

~aSHa~ said...

pijot..aku dah berjaya membaca....jawapan aku F --> suh dia pg kursus surat menyurat....ehehehe serius ni...ni perlian secara halus wei

.:fyzz:. said...

akhirnya..tepukan gemuruh utk zidah kerna berjya jua membaca karangan aku nih...thniah5...per la ko nih..dh la jwapan F(takde lam list) pastu ko nih pun dier kan budak praktikal so takleh la attend course..huh..so lagu mana nk wat tuh? hehe

~aSHa~ said...

budak pekerja khidmat singkat kat tempat aku ni leh je pg kursus wei...

.:fyzz:. said...

pekerja sambilan ke apa tuh..nih budak praktikal Poly leh ke.aku rasa tak leh kot..kalau leh pun aku yg watkan kusus tuh ...apamcm leh ke?