Wednesday, March 11, 2009

hOMe sWEet HoMe


Hari isnin dua hari lepas…. cuti Maulidul Rasul kan…so aku serta suami dan kak pia mengambil kesempatan jenjalan la …memula pagi kami pegi Rekreasi Air Terjun Bukit Wang (akan diciterkan next page key) then balik kampong , umah mak saya la..then last destinasi melawat umah kami…alhamdulillah umah yang aku ngan suami beli dah hampir 70% progress….mmg rasa teruja, yer la dh lama dh tak tengok kan..nih la umah teres yang kami beli…actually aku ngan suami sign agreement last year (bulan 6, 2008) ikut agreement umah kami akan siap sepenuhnya 18 bulan…yakni satu tahun setengah la..means, hujung tahun nih atau awal tahun depan la. Nampak gayanya baru leh move ke umah baru nih..tu pun kalau cf semua dh approve kan…tak sabar rasanya…maklumlah umah yg dok skrang nih umah sewa..paham2 ja la umah sewa nih ..nama pun sewa tentu la umah orang kan..so kalau nak cat ke..nak modified semua susah skit kan…rasa teruja tengok umah echa, umah emie…syoiknya memasing ada umah yg sweet ttt… …so bila dh dok umah sndiri nnti leh la deco dan hias umah cantek2 kan..nak cat umah kaler pelangi ke..kaler hijau kuning ke semua leh kan…
Owh ya rumah yang aku beli nih..terletak tengah2 bandar Pokok Sena, ngan umah azah dekat la lam 10 minit ja kot..dari kg (umah mak ) lam 15 minit gitu..dengan umah kakak aku lagi la dekat 5 minit je..kakak aku pun beli area2 Pokok Sena gak…kira area bandar Pokok Sena nih semua kemudahan ada..ada sekolah, bank2, restoren…pasaraya(tapi tak la besar Midvalley ke Tesco)…mmg jalan kaki pun moleh la..dlm kepala otak aku skrang nih..bnyk mende nak pikir bila nak masuk umah baru nnti..of course la nak wat curtain baru, grill la..wiring la dll lagi..hmm msti riban2 gak…huhuh tapi takpa la..semua tuh wajib kan..takkan la nk dok takde grill kang penyamun masuk umah lak…
Insyallah bila umah dh siap..semua dh lengkap..(padahal lambat lagi..) jemput la pada semua kengkawan yang sudi nak mai Kedah, singgah di umah aku nnti…nih alamatnya key…Taman Sena Impian, Pokok Sena tau….

22 comments:

.:Iz-aNn (",):. said...

lor...naper tak beli kat aku sebuah...aku lum ada umah sendiri ni...hehehe...

~aSHa~ said...

aku teruja dan seronok tgk kawan2 dah ada umah..aku tumpang seronok..malah nak tumpang nyibuk gak leh tak...nyibuk nak tgk2 lagi...deco2..leh bincang2 pasal deco, langsir dan sbgnye..

baru2 ni...opismate aku dah siap umah, skrg tgu curtain je siap...dia tempah kat ELYZA, RM2400 ko jgn tak caya...terkezut beruk aku, tp yg best style uptodate la...nanti aku? eheheheeh langsir cap nilai 3 je...ahahahaha

.:Iz-aNn (",):. said...

wahhh...behnya...aku bila nak ada umah sendiri ni...uhukss...

..nOj.. said...

aku pun...

.:fyzz:. said...

zidah: mak ai..bapoknya mahai..umah dier banglow kot...tuh la curtain mahai..ish kalau aku beli kt nagoya atau kamdar je.baloi mmg berbaloi heheh...
izan: hmm beli la izan..nnti umah semakin lama semakin mahai...hg beli area kelumpo la..
noj: hmm ..yer la..

~aSHa~ said...

umah dia semi-D mcm aku la....
wei ini link elyza kalo mau tgk
http://www.elyza.com/html/member.aspx
cik pijot wei...beli kain dah tempah wei pun dah bape wei..same je..elyza tu..beli kain situ, tempah situ...so kalo ko nak beli asing...riban jugak wei...utk satu rumah..percaya la...ada org dah buat..tempah je dah rm1500..satu rumah, kain plak...eheheheheh

.:Iz-aNn (",):. said...

lor...aku dah suh hang belikan...hang tak beli ker???

Cik Puan Mimi said...

asha, pijot akak pun beli curtain kat Elyza.. kain dia memang cantik dan tebal. memang berbaloi.. walaupun mahal sikit, tapi kain tu tahan lama dan tak mudah lapuk, kusam.. nak tengok langsir tu.. pergi sini http://shw.mamafarhan.fotopages.com/16392019/sab-co-hirda-co.html

gambar ni masa besday farhan dan emily dua tahun lepas

yang ni plak sofa dari kain yagn sama..
http://shw.mamafarhan.fotopages.com/16596876/my-happy-family.html

~alyna~ said...

wahhh....besnya..umh semi-D ka wey..rs mcm nk blik dok kedah la plak...syok kn ada umh sdiri..ble deco mcm2..aku pun xsbq nk tunggu umh hg siap nih..nanti hupdat lg gmbr terkini deh

.:fyzz:. said...

makasih zidah bagi link ELYZA nih kat aku..nih tgh dok ushar2 la...aku plan curtain nnti aku tempah kat Mak kawan aku je...lagipun mak kawan ku tuh mmg wat full time keja dier wat curtain...mmg cantek banget curtain yg mak dier wat...semua design leh tgk lam buku yg mak dier sediakan..so jimat la skit kan..zidah umah ko msti siap ngan cf thn nih kan..behnya..selamat men 'deco' umah..

.:fyzz:. said...

izan: kalau aku kaya raya cam aku nih sedara si donald Trump ke Dodi Al fayed ke..takpun si Paris Hilton..msti aku hadiahkn ko sebijik umah..heheheh..
kak mimi: pijot dok Ushar link ELYZA..em mmg menarik sangat..kak mimi, pjot dh try masuk la fp akak nih tp takleh..cannot match la..kalau kak mimi tak keberatan..leh tak publish kt blog akak ..leh la akak…
Pina mrs ali: mu kelek la kedah..beli umah kat sini..maklumlah hartanah kt sini masih tak melambung2 lagi..mu kelek kedah leh dok umah atas tanah lagi deh…insyallah thn depn la gamaknya umh nih siap sepenuhnya pina..nnti mu jemput la mai deh..

Mama Lyna said...

kat kedah yek...nanti aku leh terjah umah ko. yang penting aku bukan penyamun tau...

.:fyzz:. said...

ejan aka mama Lyna: ha la ejan ..kat kedah la(laki aku, aku kan pure owghang kedah....hg jgn tak mai..dh blk Tongkangyard tuh singgah la umah aku..(thn dpn la gamaknya kalau nk terjah..)

.:Iz-aNn (",):. said...

aku nak wat umah sendiri ar...tanah dah ada ni...:P

~aSHa~ said...

aku pun ada tanah ni..dlm pasu..lepas tak nak buat umah 2 bijik tuk anak2? ehehehhehe... ada 4 bijik pasu...yg kosong lagi...tanah dah beli 5 peket jugak..

.:fyzz:. said...

Izan..lagi bagus wat kt tanah sendiri..leh wat umah ikut kita punya ‘plan’…lagi besar la umah hang nnti…

.:fyzz:. said...

Hampes la ko zidah..hahahahahah

Cik Puan Mimi said...

pijot akak lupa sebenarnya akak dah publish kat blog. heheh kau pergi kat sidebar sebelah kanan tu pastu cari label dan bahagian 'besday'.. bukak yang besday emily dan farhan tu.. pastu tengok la akak ada bergambar dengan family dan kawan kat sofa dan berlatarbelakang curtain tu.. tapi takde la clear sangat..

Cik Puan Mimi said...

jangan lupa click kat gambar untuk tengok dengan lebih jelas tau

umi airol.. said...

heheh..aku lagi best pijot..jahit sendiri langsir..tu yang ntah apa2..janji ok udah ler..heheh...umah aku tak besar..so, aku buat ajer lah setakat yang mampu..hehehe

ida81 said...

wah..bestnye rumah dh nk siap...huhu..bila la nk ade rumah sendiri ni..asyik 'merempat' di rumah org aje ni huhu

.:fyzz:. said...

kak mimi: tq kak mimi ok nnti pjot click ..msti cantek kan langsir umah akak...tq again
emie: fuyooo ko jahit sendiri yer emie..cayala..ok la tuh leh jimat dh uwang tuk beli langsir..alo hg emie..umh aku pun lebey kurang umah ko je la...
ida: emm lambt lagi ida..hjung thn ni baru la nk siap...nnti jmput la mai umah..takpa nnti suh abg ida beli umh kt aloq setaq gak key..tp tatau la en anuar nk beli kt japan..hehehe