Sunday, March 08, 2009

Kaunseling Penurunan Berat Badan

Foto sebelum : masa itu tahun 2006, lihat la wajah ku sungguh tembon dn chubby kan..dagu pun cam nak lapis huhuhu
Foto selepas : baru semalam saya amik tau..nmpk wajah runcing dan tak tembon kan...
* tembon adalah bahasa kedah..atau bahasa bakunya montel..lebih kurang gitu la..

Atas permintaan kak mimi, aku akan ‘share’ beberapa info mengenai Kaunseling penurunan berat badan nih…orang kata ilmu jika kita kongsi, akan bertambah lagi ilmu berkenaan ..tui tak…sebenarnya aku start join program nih tak silap aku dari awal 2008 lagi..tp tak berapa konsisten la…tp since Jun 2008 aku agak ‘struggle’ utk fokus ngan program nih..maklumla badan agak debab..aku nih kalau berat bdan naik msti naik kt muka , mmg muka jadi chubbyla…so far berat badan tak la turun berbelas kilo ..tapi just 5 kg je..ok la kan ramai gak kawan yg tegur..ada member induksi yg tak jumpa sejak tiga tahun lepas kta aku dah reduce weight..ok di bawah nih aku nak kongsikan beberapa tips dn nasihat yg diberikan oleh doctor kt aku….



1) every day jalan kaki laju2 selama setengah jam..lantak korang la nak jalan kaki laju2 kat playground ke..kat umah ke.kat padang ke.ikut la..tapi kata tuan doctor kena jalan kaki laju2..plg koman setengah jam..tp cam kita yg keja nih..dn bz melayan karenah somi dn anak..bek jalan laju2 kt area lam umah dh la…macm yg aku wat….
2)kurangkan pengambilan nasi, conthnya dulu aku makan sepinggan setengah..dh kurang kan ke satu pinggan..kalau dr satu pinggan kurangkan ke setengah pinggan…seterusnya dri separuh pinggan nasi tuh kurangkan ke suku..(yg penting nasi jangan tinggal nnti leh pengsan wooo..lembut lutut, badan pun tak pejal..)
3) setiap 3 bulan sekali, jumpa doctor (cam aku dok wat appntment ngan doktor Mohamad Kadir Maha Klinik nih la..dulu klinik nih owner dier Mahadtir dn hasmah tau tuh la MAHA …) check tahap kolestrol, tekanan darah, BMI badan..utk make sure kesihatan kita stabil tak dak penyakit kan…
4) wat sit up…doctor kata very important sebb nk kurangkan lemak di perut…plg koman wat la 20 kali sehari..ala depan tibi sambil menonton tuh suh la anak ka laki ka dok atas kaki ..kita wat la sit up….ingt bangun sit up ..tuh separuh saja…rasa perut menegang..pastu turun balik..nih untuk mmberi kesan yg lebih lagi pd perut…selalunya aku wat 25-35 kali sehari…(kalau hari cuti tu wat la lebih skit kan..50 kali ke..)
5) jangan minum ais…caya atau tak aku mmg tak minum ais…mmg aku amalkan minum air kosong yakni air masak saja…tapi air Nescafe tarik takleh lupa la..hari2 mau pekena..heheh..tapi panas la..ais no more..kalau tingin gak aku minum ais sebulan sekali la..lepas dahaga…
6) Makan la makanan yg kaya ngan serat…yg plg aku ingt dn amalkan adalah makan roti Gardenia yg kaler cekelat tuh..mmg berserat la…roti tuh korang makan la waktu mlm..gantikan nasi…fyi, skang nih rutin makanan aku seharian adalah waktu pagi lam kul 10 tuh aku dh makan nasi putih, ngan lauk la..then sampai ptg la aku tak makan dh…then balik umh baru la aku mkn nasi ..kui 6 ptg..malam lak..selalu aku minum teh ngan roti je…kekdg tuh tak makan dh…


Ala..turun pun 5kg..bukn la bnyk sangt..maklumla bkn pi slimming program pun..hopefully leh la turun lagi 3kg…tpi nak badan cam kt uitm dulu tak dapek la…maklumla skang nih dah mak dara dh..beranak pinak dah..my last word ..tak kisah la badan gemuk ke kurus ..ataupun tembon sekalipun..yg penting sihat tubuh badan..amalkanlah cara hidup sihat..aisey cam iklan la plak…


14 comments:

Cik Puan Mimi said...

mekasih pijot, sikit sebanyak ada gak info yang boleh diikuti.. akak pun ingat nak makan roti jer malam2, tapi tu la takut jemu la plak.. hhehe insyallah kena turunkan berat sikit sebelum raya nanti.. kang tak cung plak.

sya's said...

pijot.. letak ar gambo satu badan.. sblom dan selepas....

.:fyzz:. said...

sama2 kak mimi...tui tuh..mmg jemu gak la asik2 makn roti je malam..ala leh tukar2 kak..mkn buah ke..biskut ke..tp selalunya pijot dh tk lapar sbb petng sblum Maghrib tuh dh makan..

~aSHa~ said...

aku sdg buat sit up ni...utk perut buncit...ehehehe...mmg sit up ni bagus..paling bagus 100 kali sehari okeh...tapi buat perlhan2 la...bukan serentak 100..30 + 30 + 40

.:fyzz:. said...

...turun 5kg je cha...kalau 15kg mmg berbeza ketara la..kalau 5 kg..turun mmg kt muka je la ngan perut...kalau letk gambo satu bdn pun...yg ketara..muka tak tembon...

.:fyzz:. said...

ya mmg betoi katamu zidah..mmg sit up nih amat penting bagi perut kita yg mmg ala2 buncit nih...100kali ..fuh kali buat ebery day..konsisten mmg perut jadi flat la..teruskan usaha..

~alyna~ said...

yala weh..mmg muka mu nmpk panjg ckit dr dulu..jeles aku..hehe..

.:fyzz:. said...

takpa pina..pasni mu leh diet balik..la nih tak leh lagi deh..mu kan peknen..pasnih mu pntang la molek2...

*Miss Geli^ said...

kena wat sit up?..erm..aku tetiap ari wat sit up..berbagai posisi..agak2 berkesan tak?

.:fyzz:. said...

nogha ko mmg la berkesan..ko takyah nak diet2 dh mmg sejak kecik lagi ko mmg kecik dn slim...huhuhu..yg kecik tetap kecik ngko ngan nojah..yg kecik jadi beso izan..heheheheheheeh..jgn mareh yg izan...

.:fyzz:. said...

chup2 aku agak blur nogha...ko wat 'sit up' maksud ko 'sit up' tuh ke...? huhuhu...

midot said...

wah..kuruih nampak..pijot..aku pi kedah & perlis last wiken..try tepon hang tak dpt lah..apa no handphone ko??

.:fyzz:. said...

hi midot lama tak dengaq citer hang..apa kabaq? ya ka pi Kedah..lor tidak leh jmpa aku ..hmm tak dak rezeki..nak wat mcmmana kan..no hp aku..? ko mintak kat izan..tak leh publish kt sini bahayes tau..aku kan kai no hp baru setelah hp ku dirampok...ko pegi kedah & perlis ada event apa?atau JJ(jalan-jalan) aja...

.:Iz-aNn (",):. said...

chehh...ngutuk aku ek...ciss...