Thursday, August 20, 2009

Whut A LuVly..




hi..apa pendapat korang ngan deco2 dan curtain (tui kan aku eja) kat bwah nih..very luvly n nice kan...emm aku sesaja ja..kemarin la..ada leisure2 time aku bukak la tgk kt www.elyza.com ..yer la..tgk2 cuci mata kot2 la dpt idea nnti kan..aku bukan apa..hari Ahad nih..aku nak bwak somebody..as known as my frend jugak la..nak pegi umah baru aku..nak pegi amik ukuran untk wat curtain..so far..terlintas lam kotak fikiran aku...kaler gold..yer la.kaler gold leh masuk ngan semua hiasan lam umah kan..
Aku jugak minat corak English style..tapi tuh la..klau curtain yg English style umah lak ala2 Asian je..(takda furniture ke arah english susah gak kan..) so wat je yg simple n dimple tui tak..? yg penting tak membazir..maklumlah membazirkan amalan syaiton..
owh ya di sini ada beberapa..corak yg menarik minat hati aku..hmm skrang nih pun aku suka beli majalah Anjung Seri..bukan apa..suka tgk.dn at least boleh cedok skit idea kan.maklumlah nak upah Pro cam Eric leong tak mampu kan..huhuuh..
By the way..u olls suka yg mana...???? nice kan..

Ala2 Mahanthan style (ejaan cam salah je) mahanthan style nih..deco campuran antara New York style plus English style..asalnya...orang England yg move ke Amerika long time ago la..so wujudlah deco nih....mungkin curtain yg aku nak beli kaler cam gini la kot..



English Style..so sweet kan..suka sangat..tapi apakan daya..susah wooo nak beli semua perabot kaler putih2 gitu..maybe untk bilik leh kot..maybe bilik kak pia...pia kan gal.so pinky is suite ngan dier ..kan kan..




Asian Style..very simple ..n look like Zen Style also..curtain dier simple n tak crowded..



Contemporary Style..aku suka sangat...kaler merah2 cengini..sbb sofa aku pun kaler merah..karpet pun merah...suka la...tapi curtain .aku kurang suka sangat..tapi just nice la..






Urban style..yeah..not bad...aku suka jugak..nampak very sporty n funky kan..
Pertanyaan pada puan Hashazidah...zidah..awak dh pindah ke rumah baru ke..atau still tunggu cf lagi...saya lupa nak tanya..by the way..anything juz share wit me k..
Sebenarnya..nih impian dan maybe my wish la..insyallah ada rezeki lebih..boleh la deco cantik2 kan..apa yg penting..kita bajet betul2..pilih barng yg berkualiti .tak kisah la mahal atau murah..asal berkualiti dn cantik...ok la..till now.daaa..




6 comments:

~aSHa~ said...

to puan norhafizah....amboi kemain nama penuh tu...

pijot, aku suka design langsir yg ada sofa merah tu...aku minat yg tu..tapi ko mcm kurang minat...yg lain2 pun cantik...elyza semua cantik..duit pun cantik..uhuhuhu

cik pijot...aku dah dpt leh masuk dari bulan 5 lagi aritu..tapi aku tak duduk..aku cadang nak sewakan je..memandangkan aku ada komitmen dgn kedai..so mmg tak leh nak pg kuantan mcm selalu..uhuhuhu..mcm2 aku korban dah skrg ni..harap2 berbaloi dan ada hasil...insyaAllah...so itu la jawapan aku..aku dah dpt CF..boleh duduk pun..cuma nak sewakan je..aritu ada org nak sewa..senyap plak...skrg nak pg kuantan tu nak p tampal ayat UNTUK DISEWA je....uhuhuhu..kalo dlm tempoh setahun takde org sewa....so masa tu insyaAllah kedai aku maju...(kalo maju, AMIN)...aku leh la balik ke rumah sendiri selalu...tima kasih..

panjang lebar komen aku kali ni...spt berbentuk luahan plak..sbb sedih gak tak dpt duduk lagi walau dah boleh duduk...cuma masa je xde lagi...

yang benar tulus ikhlas,
cik jelita ashazida a.k.a. mama cantik


'mama cantik' <---ini ayat danish ye...bila aku tanya, mana cantik, bunga ke mama? dia jawab...'mama cantik'

Echa said...

pijot.. aku suke gambo ketiga. simple sangat.. hang pun nak yang simple kan... camtu lawoooo giler.. hehehe

aLoNg@Na said...

amoi-amoi pn norhafizah kita..nama penuh gk ni versi si zidah tu..

pijot,alg klu bab2 deco mendeco ni mmg sgt teruja..even umh sdri xla dideco setara mana pn..tp mmg suka sgt..

pndpt alg la kn,yg simple mmg cantik..tp sofa merah tu mmg alg mnt juga..cntik even simple ada sedikit elemen eksklusif...tp curtain tu alg xbper bkenan,spt nmpk crowded sgt kot..lgsir biar mcm yg Asian style tu...tp color match kn la ngn sofa..

Utk bilik pia tu,pink color mmg suite gila..cntik sgt..utk blik ko pn sesuai...pink color mmg sweet sgt..like it..like it...ala2 English gitu..

Yg Mahanthan style tu pn ok..dinding kosong so curtain dia ada corak sket2,ok..nice color too..gold jg peberet color i..hehehe

alg ni ha ngh dok plan ktner la nk bli umh..hubby dok sbok nk bli kt phg,katanya nti dh pencen nk blik phg..nk tggu pencen bru leh dok umh sdri ker?...klu bli umh pn myb sewakan dlu kot..sygkan umh kita nk sewakan kt org,klu org tu mcm kita xper la jugak..skali dia sewa umh kita,hancus seme..rosak sana sini..fuh,letih mikir....

pepun thniah to pijot n zidah..sbb dh bjya miliki your own aset..umah tu aset yg plg bharga....

.:Iz-AnN (",):. said...

wahhh...tak sabar nak p umah pijot ar...

♫♪Cik Puan Mimi ♫♪ said...

Pijot.. akak suka langsir yang 1st tu.. cantik designnya... akak pun suka langsir dari elyza.. english style dan kainnya pun tebal.. mesti pijot tak sabar nak masuk rumah baru kan..

Salam Ramadhan buat pijot & keluarga.. semoga puasa tahun2 ni lebih baik dari tahun2 sebelumnya.. insyallah

.:fyzz:. said...

Puan Hashazidah Abdullah: fuh cam karangan budak dajah 6 mawar merah la wey..hehhe..by the way..dh siap ka umah hg..sius aku tak tau..yer la kan aku tak tanya..tp tuh la sayang la umah baru tak leh dirasmikan lagi oleh ngko sefamily..nak wat guana kan.dh ada urusan lain yg perlu diberi keutamaan..and yet..apsal aku tatau ko bukak kedai nih ..hashazidah..since when..and what kind of biznes..hg ada gitau aku ke? Atau aku lupa..biznes dobi kan zidah..kalau salah harap maaf la.pepun aku doakan biznes yg korang running akan berjaya AMIN...niway..as conclusion..hg nak sewa la umah ko tuh yer..so ko plan nak sewa baper ratus ribu rupiah?
yang benar tulus ikhlas,
cik jelita ashazida a.k.a. mama cantik…yg nih aku kopi paste yg hg type ok..aku rasa hg dh ‘rasuah’ Danish nih..suh panggey mama cantek…hehe..tapi ye la aku akui hg mmeng la santek…tpi aku gorgeous..hahahahah boleh tak cam tuh..huhuh kang ada yg batal posa nnti..

Puan echa: yer ke..ok gak la..nice kan..and so simple..seingt aku.umah ko..curtain pun kaler putih kan…

Puan Along: Along..pjot pun suka yg comtemporary style tuh.yg sofa merah tuh la..cantek kan.tpi cam along gak..aku tak baper nak suka sangt curtain tuh sebb too crowded kan..curtian asian style is nice n suite..kan kan..sama la cam aku, deco mendeco nih mmg menjadi minat..walaupun umah tak seberapa nak deco pun (tapi janji kemas dh la..drp habuk2..tersusun rapi) bukan apa..kalau umah huru hara..kita pun jadi tak tenang la umah kita…
To along..aku sajeskan..ko beli la umah..sebb kan along makin hari harga umah makin meningkat..mmg kalau for long term of course kita nak balik kg kan..tapi kan lambat lagi..at least nnti ada ‘pasif income’ yer la dh pencen then umah yg along beli kt area Selangor or kl leh wat income.yer la wat sewa kan…kalau kt Selangor..beli la apartment..sbb kalau umh teres msti harga melambung2 kan..takpun..nnti dh tak nak duduk jualkan aja umah tuh..harga mesti double triple nyer along…
Pijot nih pun.masa dok kt Mara Ibu Pejabat Kelumpo and MARA Penang…dulu pun tak penah fikir nak beli umah..tapi bila balik Kedah..then tgk kakak n kawan2 beli umah terus kobar2 nak beli..semangat nak dok umah sendiri..pjot bukan apa along..kalau sewa umah nih..kita bayar kat owner every month.tapi umah tak dpt kt kita..tapi kalau kita beli umah..umah jadi hakmilik kita…tui tak..so balik nnti along print out statement aku nih then tunjuk kat hubby yer..hehhehe..

Puan izan: Mai la..tapi mai la umah aku yg baru nnti..baru la semangat skit..umah sewa biasalah…insyallah hujung tahun nih aku pindah…

Puan mimi: ha ah la akak..pijot pun suka yg curtain yg 1st tuh ..kak mimi dulu tempah curtain kt elyza kan.pjot tengk dh kat blog akak…..
Selamat Menyambut Bulan ramadhan jugak pada kak mimi sefamily