Wednesday, December 09, 2009

Ku ingin mengurut......

Saat KU diijabkabulkan dengan Iman, (skrang Ku bergelar Pendidik nusa dn bangsa...nun jauh di key el meninggalkan sahabtnya di kg halaman terchenta..)
***KU dn aku ..(nih masa aku jd panten 5 thn yg lalu..)
Merujuk kpd tajuk di atas Ku yg dimaksudkan adalah…tadaaaaaaaaaaaaa Ku Normilawati bt Ku Jaafar, sahabat karibku sejak sekolah lagi…hehe bukan aku okey….

Alkisahnya, tatkala aku odw nk makan tdi aku terima sms berbnyi cenggini “A;kum ..wei dok sibuk ka dok tgh mgumpat heheh (gelak),,Wei..hg kenai mak bidan x yg bolh urut utk naik rahim?Aku ingt nak urut” tuh la bunyi sms dari KU..kira KU, mintak tlg la kt aku kot2 kenai mak bidan ke tok bidan ke ..boley la dier pegi mengurut utk menaikkan rahim kan…

Tuh la tuh, yg sbenaqnya..Ku nih keguguran, dh lebih 6,7 bulan lepas..kesian gak kat dia..la nih dok usaha la nak mengurut, makan ubat kesuburan kan..emm dier pun dh kawin hampir dua thn..

So apa pendapt korang..apa nasihat atau petua yg perlu aku beritau KU, hmm aku nih tak baper reti bab2 nih..maklumlah dengan izin Allah jua..aku kawin2 je..tup2 terus mengandung kan..syukur alhamdulilah..kekdang aku tgk kengkawan kt ofis..or kengkawn yg tak dak anak..diorang stress tau..cian jugak. Kita sebagai kengkawan hanya mampu mendoakan dipermudahkan untk memperoleh zuriat.

Apa komen korang??? atau pendpt yg membina? atau apa2 je la yg boley membantu "Ku"

11 comments:

..nOj.. said...

aku ingat KU adelah shotfom pd AKU... aku tgk2 muka, lain sgt ngan muka ko... hampeh tul...

wei naik rahim tu dinamakan sengkak... mmg penting mende ni bkn saje tuk org yg keguguran, tp gak tuk org yg br bersalin... aku penah buat ngan org tanjung karang selangor... bole la kalau dia nk pg

iz-AnN عبداللطيف said...

uikss...nojah jauhnya...tadop yang lebih dekat lagi ker ko ni???agak2 ar

.:fyzz:. said...

Nojah:saje je aku wat saspen..Ku adalah kawanku..
tj karang..hmm moleh la kot..KU kan dok belah2 ampang..nak pi ke tj karang tuh tak le jauh mana pung kan..(tp la nih musim cuti sekolah, Ku berada di kg tatkala ini..hmm yer ke nama sengkak..pes time aku dengar..heheh

izan: bukan aku yg nak mengurut..tp KU..kira dekt la ngan umh dier...:P

~aSHa~ said...

ermm dulu ko urut dgn sape...selalunye mak2 bidan je reti..org skrg ni payah cari yg reti..ko tak kenal ke...? time ko dulu?

mmg penting urut ni...sbb dalaman kita tak nampak..tu yg kena urus molek2....lagi satu..leh gak guna bertungku...cuba suh dia tertungku...sehari tu buat la 3-4 kali...

.:fyzz:. said...

zidah@asha: time aku 5 thn yg lampau..mmg mak bidan la..tp tok bidn tuh kg lain..tok bidan pun reti naik2kan peranakan ke? aku nih tatau hehe..aku dulu mengurut amik 3 hari je..pastu berpantang tuh aku bertungku satu hari tatau la tak terbilang (mak aku asyik huluq tungku je..)huhuhu

*Miss Geli^ said...

aku pung ingat gitu..tetiba kawin ngan iman..jadi cekgu plak tu...

jauh nojah tanjung karang...gile mung..
mesti ada kat kat tempat ko tu..ce tanya orang tua..ko kena tanya lisan la..sebab jarang orang orang tua baca belog...

.:fyzz:. said...

missgeli a.k.a nogha: terbahak2 baca komeng mu itew..yer tak yer gak kan..takkan la tok selamah..atau tok jah lenggang tuh nk baca belog kan..kena la tnya secara fes tu fes kan..baru la kita tau..maiklah gud idea

aLoNg@Na said...

mula2 alg xfhm entry ko ni,dh bc bebetol bru fhm...

alg dlu pn pnh wat sengkak ni kt sg ramal,sbb lmbt gk nk bleh lkt si danish tu...

nk bgitau ktner leh ngurut,ssh sket la..sbb mana lah ktorang knal yg dok dkt2 area korang kn..

nasihat alg,klu nk sengkak ni kena makesure jmper ngn yg betol2 bidan..jgn slah orang tau..bahaya...nti klu slh sengkak,peranakan bleh jatuh terus...

lg stu mak alg kata bleh gk kita wat slow2 sdri..tp jgn kuat2..just guna tungku mcm asha kata...letak tungku tu kt pangkal ari then tolak slow2 ke atas...klu xbrani jgn buat....sbnrnya klu kita wat sdri,kita bleh rasa tau...

.:fyzz:. said...

along:ewww ngerian la kalau wat sndiri..takut..nnti pjot cadangkan kt KU supaya make sure cr betul2 tok bidan yg expert lam hal menaikkan batu 'meriyam' nih..(owg kedah kata gitu)..
heheh musti memula along blur2 skit kan..eh biar betui Ku nih aku ke sapa kan ghupernya Ku my pren

.:~e'mie~:. said...

mak bidan lah kejenyer mengurut untuk orang bersalin ler, naik rahim ler..pastu macam zidah kata..try bertunku jugak..berurut elok pijot..manalah tau lepas urut2 tu dier subur skit..

.:fyzz:. said...

emie- ni short form nama ko ke emie..byk tui nickname ko..hehe..wey tuh la tuh..yer la ..insyalallah dgn mengurut leh naikkan rahim dn meningkatkan kesuburan kan..