Monday, January 18, 2010

Tok ..andai itu takdirnya..

* Tok bersama sufiya(masa baby2) arwah wan..dn aina..
Bertemu lagi di ruangan blog setelah hampir seminggu lebih tidak meng update..tidak menerjah blog2 rakan2 seperjuangan..


Utk makluman aku baru saja berakhir demam membuat asgment pada saat akhir dn juga..melalui kelas2 terakhir minggu ini..lagi dua minggu Final Exam UUM utk Semester 2…tak sangka dh bis dh sem 2 kan..


Hari ini 18 hb…keluar result scan berkaitan sakit yg menimpa tok aku…(rujuk blog sebelum ini.)..pagi tadi ayah aku hantar tok n mak aku ke sepital..aku pulak akan amik diorang kat sepital..


Lebih kurang pukul 12 mak ..kol aku suh amik dh kt sepital..masa mak call tuh mak gitau result scan tok dh keluar dh…katanya tok mengidap bengkak rahim atau pun ketumbuhan rahim…sedih kan…kalau tok msih muda ..masih kuat..munkin tok akan dpt melalui nya dgn lebih kuat. Tp tok dh menjangkau usia 77 thn.


Hari khamis nih..bersamaan 21 Januari 2010 tok akan ditahan di wad..kesian tok…sapa nak jaga tok malam2..tadi masa kt rumah mak..selepas aku hantar tok dgn mak balik…..aku tgk tok tertido di katilnya sambil memegang biji tasbih…sebelum masuk ke pejabat..aku cakp..tok….nnti hari kamis cik bawak tok pi hospital..munkin aku salah sorang cucu yg boleh membantu…kakak aku mengajar..lagipun dier tak berapa cekap nak drive..adik yg kecik kt sekolah rendah lagi..naik gerek(basikal) pun asik jatuh..manakala Mila pulak..masih di Uitm..munkin aku lah harapan tok
Tok kata pada aku..lepas tok operate nnti..tok risau ..malam2 nak pangil misi(nurse) susah…aku ckp lah kat tok..takpa..tok pakai dulu yg lampin orang tua tuh…..tok kta..termenung sambil berkata..tok tak biasa….apalah daya aku…aku sembunyikan perasan sedih..simpan air mata aku dari jatuh depan tok..


Tok msih berselorah..tak tunjuk ketakutan..kegusaran..tok kata..kalau mila ada senangla..mila boleh temankan tok di hospital..kata2 tok tadi..buat aku tersentak..kalau tok tak mati..sempat la buat operate.............................terkedu aku...


Hari ahad depan..24 Januari 2010 tok akan dioperate…kengkawan..doakan moga tok aku selamat..sbb tok tak layak utk menerima dugaaan di sisa2 usia nya ini..tok berhak utk hidup tenang..sbb aku sayang tok….

14 comments:

..nOj.. said...

sedih plak aku, aku doakan tok ko sehat pjot. aku doakan operate tu boleh membuang dan menyembuhkan tok ko. aku yakin tok kuat, dulu dia leh lawan musang, aku yakin kali ni dia mesti leh lawan penyakit tu

::Mamalyna:: said...

semoga tok ko dipanjangkan usia...amin...

.:fyzz:. said...

noj: ko nih nojah..aku memula sedih..then aku gelak la plak bab musang berjanggut tuh..makasih la atas doa ko pada tok..aku yakin tok takkan ada apa2..moga tok kuat dn tabah harungi penyakit nih..owh ya..lupa nak gitau..doktor pakar gitau..yg penyakit tok ada sejak 20 thn lalu..cuma skrang je yg detect..cian tok...:(

.:fyzz:. said...

mamalyna: makasih ejan..amin..moga doa ko dn kengkawan akan termakbul..amin..

Echa said...

aku doakan tok ko kuat... dan sehat walafiat... moga dipanjangkan umur yeeee... aminnnnnnnn...

~aSHa~ said...

SEMOGA tok ko sihat..leh bermanja2 lagi dengan dia..hingga sufiya membesar...


risau gak sakit rahim2 ni kan..kita yang muda2 ni ppun belum tentu rahim mcmana..sbb tu la kena berpantang elok2...

mesti tok ko dulu jaga elok2..dah tua baru dpt kesan..kalo zaman skrg ni..muda2 lagi dah ada sakit rahim2 ni...

tapi ini semua kerja Allah..dia ingin menduga manusia dengan pelbagai penyakit...

aLoNg@Na said...

jot,alg doakan moga tok pjot akan kmbali sht lps operate tu nanti..mg operation tu akan bjln ngn baik...alg pn yakin,tok pjot msti bleh lalui seme ni,dia msti kuatkan smgt..ko msti slu bg perangsang kt dia...

sian kn,dlm diam dh 2othn lbh dia dok smpan pykt tu tnpa diketahui...

tok alg pn tgh tenat skang ni..doakan tok alg jugak ek...

moga 'We' juga akan semakin sihat nanti...

p/s: We tu pggilan alg pd tok alg

.:fyzz:. said...

echa: tinkiu beri much atas doa ngko tuh..aku nih risau..tpi sbg cucu..aku sembunyikan kerisauan dn ketakutan aku depan tok..hmm aku yakin tok akan OK..insyallah..

asha: tok aku nih keja kuat masa muda..pegi bendang..bela lembu, kambing..tp tok aku tak penah la sakit atau demam2 teruk masa mudanya..mungkin ALlah nak duga tok di usia2 emas cam nih...hmm tok pun ada sorang ja anak...yakni mak aku..
tuh la..zidah ko doakanlah tok aku dipermudahkan bila menjalani pembedahan ahad nnti..aku yakin doa kalian akan membantu tok utk lebih tabah dn kuat..

.:fyzz:. said...

along: insyallah moga 'We' along..n tok pjot akan sembuh dari segala penyakit yg menimpa..(we along sakit tua ke?
yer la dh hampir 20 thn baru leh kesan sakit tok..patut la tok tak selera nak makan..tok dh kurus..tk cam dulu..
insyallah kan..Allah akan tolg orang yg sabar cam tok...n insyallah we along pun akan sembuh ..:)

SuZiE said...

smoga tok kak fiza sihat kembali lps operate nnt.. kuatkan semangat.. suzie x penah kenal sape tok suzie sbb dua2 atok meninggal time mak n abah suzie kecik lg.. skg suzie cuma ada sorg nenek je.. tu pon x sihat mne.. :( br kuar hospital..

.:fyzz:. said...

suzie: thanks Yang...hmm kt Kedah..kalau tok..tuh maknanya nenek..Tok adalah pompuan..
yer ke ..nenek suzie pun tak sihat ye...yer la dh tua kan..cam2 penyakit ada..kita tua nnti pun cam tuh la..kak fiza doakan tok kak fiza n nenek suzie smbuh.sihat dn sihat sejahtera..amin

~alyna~ said...

fuh bergenang airmataku tatkala membaca coretanmu..hehe..arini br smpt aku menerjah blog hg..aku doakan tok hg menjalani pembdhan tu dgn tenang dan selamat..semoga Allah pnjgkan usianya..amin..

.:fyzz:. said...

alyna: amboh ibu aliya nih..bz ngn baby hingga lupa nak terjah blog aku dh deh..hehe..ye la makasih pina atas doa hg tuh..ahad depan tok aku operate la..moga tok aku sihat dn tabah menghadapinya..AMIN..

k. Anim said...

kak anim doakan agar tok fiza selamat dan berjaya dalam operation tu nanti...amin...