Tuesday, March 09, 2010

Andai Aku Bukan Setiausaha....

* nih munkin konon2 gaya seorang lawyer la kot..:)..cita2 masa kecik dulu la ...

Mmg dulu dlm list Record Book kat sekolah ..mmg aku tak listkan lansung cita2 ingin menjadi seorang Setiausaha..dlm usia 8 atau 9 tahun..mana la tau apa menatangnya kerjaya seorang setiausaha itu…tp yg peliknya..aku leh lak tulis cita-cita nak jadi Pramugari…(heran kan..kecik2 dh pham apa itu peramugeri..heheh) malahan tak silap aku nih la top list aku masa kanak-kanak yg sering aku tulis sebagai cita-cita Ku..


Wartawan – Sekrang pun jadi gak wartawan tak bertauliah ..suka bertnya .bergosip..hehhe


Guru - aku rasa cita2 nih semua orng akan tulis kan..kira kerjaya cikgu amtla fofular


Peguam - nih pelik gak la..munkin aku berminat tgk peguam yg pkai black n white ngan ada atas kepala cam rambut gulung tuh kot..hahaha..tp skrang aku mmg sgt menggemari warna base hitam dn putih..munkin tempias cita2 jadi peguam nih kot..


Selepas SPM..cita2 ku mula berubah mungkin mengikut peredaran jaman 90 an kot..tatkala abis SPM..aku masuk course banking (INTERBANKERS) amik sijil..time tuh bercita2 nak kerja bank la katanya..dalam pada masa yg sama aku jugak (citer nih tak penah la dipublishkan pada kengakwan) saja nak citer je…emm aku pi interview sebagai policia..polis la..tap pangkat bawahan la..YES SIR..hhahah..time tuh aku pi ngan 3 org kawan aku yg len yg ingin bergelar polisi gak kot..time tuh interview kt Ibu Pejabat Polis ALor setar la..aku lepas ujian pertama ketinggian 161cm..berat badan time 18 thn tuh lak..52 kg (la nih jgn ditanya ok..) then ada la beberapa ujian lagi..fuh tidak aku dh polis kot skang nih kan..hahah


Tetiba ja..kuar result SPM..ngan result pangkat 1 (17 Aggregat) semua credit kecuali math yg pass..makanya aku pun mik lak kos Sains Seketeri (di Kampus Uitm Jengka Pahang) ..tuh la alkisahnya..tp aku bersyukur ngan kerjaya aku nih..bukan apa..ngan kerja ku ini aku dpt mencari rezeki buat anak aku..dn membantu keluarga..dn mengumpul serba skit aset utk masa depan kan..


Itew la citer aku..sebenarnya kurang imaginasi menaip blog dua tiga menjak nih……..owh ya..kepada bloggers sekelian..kalau tak keberatan..share la ngan tuan punya blog apakah cita2 anda semasa kecil.. atau mungkin masih menanti cita-cita itew menjadi nyata..kongsikan bersama....

9 comments:

iz-AnN عبداللطيف said...

saya nak jadi polis...lalala

.:fyzz:. said...

izan: polis trafik ka polis biasa? hehe

SuZiE said...

cita2ku sejak azali lg mmg nk keje opis.. nk jadi pegawai konon.. tp jd kuli la pulak.. wakakaka...

bj tu pkai g opis ke?? suzie slalu pkai skirt labuh+kemeja.. xpun slack+kemeja.. belasah je pkai camtu.. hehehe.. ala2 keparat a.k.a koprat..cehh! duk kaunter kan persan cam keje bank.. so far, xde sape marah..

Lissa, Azah, Ct, Angah, Kak Chaq said...

kalo aku bukan su mungkin aku dah ada butik pengantin kot...heheheh....aku ni memang jenis suka sngt bila dapat conteng muka orang nih...hehehe...andai aku dapat....

umilia said...

aku pun nak jd polis..mgkin sbb aku aktif dlm pakaian beragam ms sek dlu..means dlm kadet sek..kadet perhutanan n so on la kan..tp disebabkan aku ni rabun aku tepaksa lupekan hasratku..jd su ni mmg tak pnh aku pk lgsg..aku tak suke nak begaya..bemake up bagai..tp last2 nila rzki aku..so kenela ikhlas kan..

eh pijot..ko bdk pndai..nape ko tak dpt kos lg mncabar dr SS ek..bkn aku kate kos SS ni tak mncabar tp rs nye ko leh dpt la kos undgg2 ke..ekonomi ke..

.:fyzz:. said...

suzie: ooo yer ke..suzie muda lagi ada byk masa lgi nak bergelar officer..ha ah kai pi ofis cam tuh la..ikut mood la..selalu gak kai skirt ngan kameja...kdg2 ada sheikh alim pkai jubah..kadang2 kebaya nyonya (time nak sexy) kdg2 baju kurung..kadgn2 kebaya labuh..kalau bju korporat kai ngan slack la..

azah: ha ..masih sempat tuh kira future ambition la tuh..tambh2 hg ada talent make up2 nih..go ahead..mummy dareez leh punya..heheh.. pasni ka..mana tau ada Azah's BUtik Pengantin ka kan..

.:fyzz:. said...

umilia: ish ramai tui cita2 nak jadi polis kan..keja yg mulia ..tui kata ko tuh..kena ikhlas kan..aku lama2 dh mula minat ngan kerjaya SU nih..munkin leh conteng muka ngan make up2 kot hahah...
emm pandai ke..aku sederhana aja lia..tuh la..baru skang aku smbg degree..uji tahap aku balik heheh..

*Miss Geli^ said...

ok..ni kira aku kena tag la ni??

baik ko tag

.:fyzz:. said...

misgeli: tag menatam pa..tp kalau ko nak di tag..yer aku tag ko.sila jwb di blog ko..apakah cita2 jaman kanak2 ko..