Tuesday, March 02, 2010

Bagaimana Ingin Menjadi Usahawan ONLINE yg berjaya..??


ekuisme nih mata aku yg asli tau..lihat tuh mmg hazel yg asli..heheheh..gunakan la konteks len cap fresh look..
ok back to topik di atas...plis be more serious ok...sila betulkan kedudukan dn posisi anda ..jangan dok sengih2 kerang busuk dh..nih zon serious nih..senyum skit2 takpe..
Bukan apa aku tgk kengkawan aku pun dh mula menjinakkan diri di arena biznes online nih spti..Puan ashazida,(izan tatau la yg hg ajaq aku jdi ka dak wat link nih heheh) and aku pun..berminat ngan biznes online..tp dok study dn dok pk what kind of bznes should i involve..but rite now..just want to share some info wif my fwens..
cenggini..di short cut kan citer la..a few weeks ago..aku tgk MHI di TB tiga kan, ada penasihat blog/website biznes online bagi tips...
..then ada a few tips yg diberikan yg aku hengat la ok..antaranya ialah:-
1) Blog/website perlu dn mesti ada wajah tuan punya web berkenaan..logiknya pembeli akan lebih percaya dn konfiden akan brangan yg di jual itew.
2) kalau leh tuh..brngan yg hendah di peragakan msti ada 1 page ja..jgn lebey2 ..pembeli malas nak selak page berikutnya..
3) Penghantaran brangan yg dihantar msti cepat pantas dn tuntas....jgn la pembeli order hari nih..thn 2011 baru dpt..hehe..
emm pe lagi yer..aku pun dah tak hengat dh....puan hashazidah tlg tambah..
Sekarang nih biznes online amat fofular di Malaysia dn sngat hangat di negara Jiran spti INdonesia dn singapura...oleh itu amiklah peluang ini maklumlah blog memasing dh ada..majulah diri dalam perniagaaan...

21 comments:

iz-AnN عبداللطيف said...

hahaha...jadi..jadi...kali ni hang tak blur lagi...TAHNIAH...

aku ingat nak bisnes online jual orang ar...ok tak???

.:fyzz:. said...

izan: jadi..jadi kan izan..tak sangka aku dh ilang penyakit blur..hehehe..jual orang..boleh ..cam jual khadam tuh ke?

Ibu Kimie & Balqis said...

Kak anim ingat pun nak buat online gak sbb barang dah ada kan...tapi???? (ada tapi2 lak)....hold dulu la...

SuZiE said...

jom bt bisnes online... hehehe.. tp suzie skg ni dah malas nk update blog.. busy memanjang..

aritu kursus skali ngan kak yati.. duk sebilik skali tau.. bile lak nk jmp kakak yg sorg ni???

.:fyzz:. said...

ibu Kimie & balqis: lor apa yg tapi2 lagi kak anim..go ahead la..insyallah..mana tau kan..ada rezeki lam arena online ni..we will support u..

suzie: hi suzie..ha ah..kak yatie ada gtau gak kt kak fiza..so how's ur course..? ok tak..jln2 penang ke? tuh la tuh..tingin gak nak berbiznes online..buat gak..tp tak publish kt blog pun..just through email..tgk la nnti..insyallah..biznes online suzie ok ke..? msti byk smbutan kan..

{ e'mie } said...

aku memang dari dulu minat bisnes online ni pijot..tapi yer lah..kengkadang faktor modal pun satu hal...barang n harga runcit memang dah ader tempatnyer..masalahnyer ialah modal ler..takper..aku sabo dulu..adalah rezeki aku tuh..buat bisnes lain dulu yang mana sempat...

Ieza said...

memang teringin nk join bisnes online ni..tapi cam xde idea jer nk buat camner..

~aSHa~ said...

pls pijot...
1st takde mood skit pagi ni...

2nd aku dah terautopublish cite hepi aku...feel nyesal...shit

3rd..i need ur help now n forever.. jgn tulis nama penuh..nanti org google mudah sgt...ce try google nama aku...aku tgk mudah nama aku kuar ni...eheheh yg lepas2 takpe ar..tak leh nak tarik balik...

boleh ke? nanti kita sambung ye...but rite now...im feel down n down..

SuZiE said...

bisnes suzie n husband bjln lancar... makin masyukkk... hehehe.. kak fiza nk join sekaki x?? :P

~aSHa~ said...

i love u tulis hashajibah..ehehehee

iz-AnN عبداللطيف said...

udah2 la down tu hashazidah...leh gitu???

::Mamalyna:: said...

iyerrr...sebagai peniaga online dah lama tak berniaga nie...aku percaya ape yg ko tulis...sesungguhnyer entry ni ler yg ko tak cam sarkas...hehehe

.:fyzz:. said...

emie: ko ngan aku ..n zidah..n nojah..n sape lgi geng kita ejan mmg hotak biznes minded..betui kata ko tuh faktor modal gak mnjdi salah satu punca kn..xpa emie..slowly but surely..we can do it..

.:fyzz:. said...

ieza: hmm byk menda ieza cth kebaya ke..then emm cam tudung..pakaian baby ke..byk lgi la..yg pentig apa minat kita tui dak..

.:fyzz:. said...

asha: 1st..u must proud wif ur name

2nd ...dont feel regret to publish ur happy time in ur blog..

3rd..im sory..i just want to promote my fwen...of course U..to my fwends..but if this make u felt not comfortable ..its all my fault..btw i olready change it to ashazida..sory...


izan: tui tuh izan jgn la feel down n down kan...come on wake up girls..kita kena tabah dn kuat...cewah..cam penceramah bebas ja kan..hehe

mamalyna..: ke sarkesan dh takdak kan..more serious kn..foto mata tuh menunjukkan aku yg sedg serious..emm continue la smbug biznes online hg ejan..

suzie: wow u and ur hubby look very sukses..kak fiza turut happy..emm so far..husband kak fiza pun ada buat gak..so tgh support dier ja..akak tak aktif sngt..

*Miss Geli^ said...

pijot,
blog yang buat online bisness kena ada muka empunya blog ek??

ko takmo letak muka aku sekali kat blog ko ke?

.:fyzz:. said...

missgeli:hamjadah la ko ..hahaha..buek mende aku letak foto hg...hahaha..adey la..aku pun xtau ..tuh kata si penganalisis biznes online tuh..kalau leh letak gambar pengantin ke..gmbar potret ke..jgn gmbar terteleng kepala hadp blog udah la..(ko phm tak ) hahaha

~aSHa~ said...

owh aku down pun bukan la sbb dlm diri ni...tapi 'sekeliling'

walau bab org lain tapi oleh kerana kita semua rapat...aku jadi sedih dan nangis2...

pijot...tq tq..
hang jgn marah..bukan takmo femeskan nama sendiri...ehehehe...tapi aku takmo dicari2 sgt2...kalo ko try search pakai google mmg nama aku dah terang benderang byk ni...(konon2 dan macam femes la ayat ni kan)

~aSHa~ said...

owh aku down pun bukan la sbb dlm diri ni...tapi 'sekeliling'

walau bab org lain tapi oleh kerana kita semua rapat...aku jadi sedih dan nangis2...

pijot...tq tq..
hang jgn marah..bukan takmo femeskan nama sendiri...ehehehe...tapi aku takmo dicari2 sgt2...kalo ko try search pakai google mmg nama aku dah terang benderang byk ni...(konon2 dan macam femes la ayat ni kan)

oh ye

http://kedaimaisarah.blogspot.com

.:fyzz:. said...

asha: dua kali hg retype benda yg sama..yg 2nd tuh ada promoo biznes online hg lagi tuh..yer la aku pun turt terasa tempias what had happend kt kawan kita..emm mmg sedih..
hang nih aku mana la marah andai aku marah pun aku marah2 manja..aku nih cepat marah n cepat cool..dun wori b happy..:)

muna said...

Yeap, aggreeee.... Tapi kena ada email marketing. Ni baru dapat email discount 33% sekarang di http://www.getresponse.com/index/special-promotion Bukan selalu ada offer. Try free dulu 1 bulan