Monday, August 09, 2010

AKU KURANG DARAH...

Salam Bahagia..

..aku dh check up utk 25 minggu kemarin...alhamdulillah dh masuk 6 bulan 1 minggu dh usia kandungan ku ini.

.tp dukacita la...

...aku nih HB dok merah lagi la..alahai ..10.8 hb..kena ceramah pendek ngan misi dh semalam..huh..nak wat camner dh hb kurang kan..

So kengkawan ada idea tak nak tambah hb nih wey...aku pun makan gak la sayur2 , ulam2 nih..kerang plak tak la selalu...last2 misi suggest suh aku beli ubat kt farmasi..IBERET nama ubat itew...katanya berkesan tambah darah..

dn kemarin gak..selain amik darah kena inject..lahai..tp takpa mama kuat kan sufiya kan..heheheh..tq to sufiya yg tak jemu2 temankan aku di klinik..berakaq juboq dok kt klinik kemarin..huh..

ok kalau ada tips nak tambah darah..jgn segan silu share ngan daku yer..

tq..

10 comments:

.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. said...

kena jugak makan kerang...demi anak yang dikandung..

.:fyzz:. said...

izan: makan la gak..tp tak selalu la izan..tuh kena makan hari2 la kerang ..huhu..

..nOj.. said...

ko mkn tak iron tablet yg klinik bg? yg tu penting gak nk mkn. mende2 lain mcm kerang, hati ayam, bayam. ko mkn jela tetiap ari. lg 4 bulan je kan. hehehe. sedapnye kerang dan hati ayam. seme aku suka

~anna&anuar~ said...

hati, bayam...!!!!!jgn la mkn kerang slalu sbb kerang belah utara ni byk toksid.. hati tu pun x bape elok mkn byk sbb takot thalasemia.. bayam la ok kot...

cpt2 sehat smule ye kak pijot...

Zaidah said...

pil vitamin yang klinik bagi tu jangan lupa makan...lagi satu makan bayam n telur...telur pun pastikan masak bebetul jangan separuh atau tiga suku masak...klu kerang tu bleh makan tapi bleh keracunan...n hati ayam klu bleh elakkan sebab organ dalam binatang tak berapa elok di makan....hati lembu bleh kot..

.:fyzz:. said...

noj: iron tablet tuh dh ber kampit2 aku makan nojah..tak menjadi jugak..asik kureng dr 11 celcius je..hahaha..lagi 3 bulan ja aku nk beranak nojah..kan ke aku dh 6 buln lebih ney...

.:fyzz:. said...

anna: yer ke kerang belah utaqha nih byk toksik..mujuq la jrg makan..kena elakkan..tahnya kak pjot sehat ja..misi tuh je yg kata gitu..hehe..ok semua tp kureng darah la..jdi nmpk pucat..kalau tak make up huhuh..mmg ketara la..pucatnya

.:fyzz:. said...

Kak zaidah: yer kak..vitamin klinik bg dh bis dh mkn..last2 misi suh makn vitamin IBERET..emm bayam..alahai tak lalu la..huhu..telur kena rebus la kan..baru la masak betul...

~alyna~ said...

fizah, aku pon sependapt gak ngan komen2 kt ats..byk mkn bym la espesially bym merah..ati xbrp elok..kerang pon ckit2 ble la..satu lg vitamin yg dia bg mkn ikut aturan dia..jgn ngelat plak..hehe..iron tu pntg utk tmbh darah kan..pedulikan yg org kta mkn vitamin ank bsq..tipu semua tu..aku mula2 ngandung dulu mkn vitamin ikut dan gak, takut bb besaq..last2 effect kt aku..xpsai2 kena mrh ngan misi..pastu aku mkn cam ikut aturan diala smp 9 bln..HB maintain ja 11.4-11.8...:)

.:fyzz:. said...

alyna: pina..bagus mu maintain hb 11 ke atas ..aku hrp bulan depan aku dpt nek la ke 11 ke atas..beto kata mu..sapa la dok wat mitos kata mkn vitamin anak besaq la..apa la kan.dongeng semata2..huh..