Wednesday, September 01, 2010

KEBAIKAN KURMA TERUTAMA PADA IBU2 MENGANDUNG

Salam Ceria di pagi 1 September 2010 ini..macam mana hari anda..setelah 22 hari kita berpuasa kan..makin lama makin seronok berpuasa..dn rasa sayu utk meninggalkan Ramadhan yang mulia ini..hari ini nak share skit pasal kebaikan kurma..especially for those yg peknen cam saya..terutama buat kawan2 yg mengandung..sept lia, emie, nojah, izan ..eh bukan izan..dn sesiapa saja yg tak mengandung pun leh amalkan amalan nih..

Sabda Rasulullah SAW: "Berilah makan buah kurma kepada isteri-isteri kamu yang hamil, kerana sekiranya wanita hamil itu memakan buah kurma, nescaya anak yang bakal dilahirkan itu menjadi anak yang penyabar, bersopan santun serta cerdas pemikirannya."




KEBAIKAN KURMA KETIKA MENGANDUNG DAN BERSALIN

Adalah amat baik sekali jika puan mengamalkan memakan buah kurma semasa mengandung kerana ini akan memudahkan bersalin nanti. Semasa bayi dilahirkan, buah kurma juga dicalitkan sedikit di lelangit bayi.


Ingat tak kisah dimana Maryam hanya memakan buah kurma semasa melahirkanNabi Isa AS.


Buah kurma tidak mengandungi gula yang membahayakan malah ia merupakan makanan Rasulullah SAW.


Janganlah risau kerana takut diserang kencing manis. Makanan-makanan manis yang lain yang perlu dijauhkan.


Buah kurma tidak membahayakan kesihatan kerana ianya mengandungi banyak khasiat.


1) KURMA


Nabi Muhammad SAW bersabda: "Rumah yang tidak ada kurma di dalamnya, akan menyebabkan penghuninya kurang sihat".


Nabi Muhammad SAW bersabda: "Berilah makanan kurma pada wanita yang hamil sebelum dia melahirkan, sebab yang demikian itu akan menyebabkan anaknya menjadi seorang yang tabah dan bertaqwa (bersih hatinya)".


Abu Abdillah berkata: "Buah kurma adalah salah satu buah yang berasal dari syurga dan dapat mensirnakan pengaruh sihir".


Abu Abdillah berkata: "Orang yang memakan 7 buah kurma yang baik sebelum sarapan, maka pada hari itu dia tidak akan tertimpa racun, sihir dan tidak diganggu syaitan".


Imam Ja'far Ash-Shadiq berkata: "Barangsiapa memakan 7 buah kurma yang baik, maka cacing-cacing yang ada di perutnya akan mati".


Sharing is caring...

13 comments:

.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. said...

ishh...mana gambar hang time peknen ni...kalu malu, buh gambar perut pun jadilah...

.:fyzz:. said...

izan: hahaha tak malu aih..saja ja malas nak bergambaq la nih.sius tak dak mood..gambaq perut..ala..nnti hg mai tgk aku secara live la..kt aloq setq nnti..:)

*Miss Geli^ said...

aku pun suka makan kurma....

perasan tak kurma ni letak merata pun, semut tak urung?

.:fyzz:. said...

Missgeli: ko mengandung ke nogha..hehe
iyer ke..aku tak penah test lagi selalunya aku tutup kurma ..takpe blk nnti aku nk test..letak kurma atas meja dn biarkannya..tgk nk urung tak semut ..

umilia said...

mslhnye aku tak suke mkn kurma kali ni..paksa2 dpt mkn sektul je..tu pun da muak..rugi tul la..

..nOj.. said...

baiklah pjot. aku pn dulu tak suka mkn kurma. skang ni suka je. balik kang rasenye nk buat kodok kurma la. hehehe

wei aku pun rase sayu nk meninggalkan ramadhan ni. tak penah rase ginih

.:fyzz:. said...

umilia: ko alah lagi tuh lia..aku rasa nnti bila dh ok ko beli stok kurma..selawat nabi..kunyah 7 biji sehari.

.:fyzz:. said...

nojah: sayu kan nojah..rsa nak terus je berpuasa..wey..kodok kurma pun available kot..boleh je.tp molek2 nya kurma yg seketui2 tuh la ko makan...aku dulu pun tak suka..tp sejak makan kurma Yusof taiyob aku suka la kurma hehe

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

betul tu pijot, kalau makan kurma ni masa pregnant, bukan takat beri tenaga, tp anak2 pun boleh jadi bijak pandai.. mudah bersalin pun yer jugak tau..

.:fyzz:. said...

cik puan Mimi: tuh la kan..betapa bagusnya makn kurma..selalunya kita ignore..bila bulan posa baru makn..patut kena sntiasa ada kt umh even bukn bulan posa kan kak mimi kan..

*yg mudah bersalin tuh mudah-mudahan la..nurse dh gitau nih ank pjot akan besaq lgi dri sufiya..
sufiya lahir 3.51kg..adey la.

armouris said...

info tentang kurma di SIHAT SELALU - Khasiat Kurma

~aSHa~ said...

kat umah aku kurma di urung je oleh semut...

mmg aku pernah baca semut tak kan makan kurma...tapi skrg ni kurma mcm2 yg dicampo jugak...uhuhu

semoga susu ko byk...sbb makan kurma

.:fyzz:. said...

asha: campur bahan awet ke zidah...insyallah harp2 air susu aku byk sepertimana aku menyusukan sufiya dulu..AMIN