Sunday, June 19, 2011

DUGAAN BUAT SUFIYA..

Sufiya di katil hospital..

Senyuman tp dalam kesakitan..cian manja mama...

Moga sufiya kembali ceria spt dulu...AMIN..

12 Jun , hari ahad lepas…satu lagi dugaan melanda hidup aku…Sufiya..puteri kesayangan aku pula di masukkan ke hospital…DUGAAN sekali lagi..


Tiba2 hari ahad 12hb tu..aku dikejutkan dgn panggilan telefon drp cikgu Tijah, cikgu kelas sufiya . Dia kta sufiya muntah byk sngt kat sekolah…Panic..of course la kan…tanpa lengahkan masa..aku terus ke sekolah pia…sedih sgt .tatkala kawan2 yg lain sdg membaca Ayat Alquran..pia kesorangan kt kelas.wajah..sngt pucat…nak menitis air mata…

CIkgu tijah kata…dia suh pia rehat dulu..sementara tunggu aku dtg…amik ja pia kt sekolah terus aku bawak pia ke Klnik Pakar Kanak2 Dr Adnan…satu lagi kejadian muntah berlaku…di depan kaunter kt klinik…di situ juga sufiya diberikan ubat tahan muntah, angin dn antibiotic…

Sempat lagi lepas ke Klinik aku bawa sufiya ke Pizza…hajat nak makan..sbb aku tersangt la lapar..kebetulan mila adik aku odw ke alor setar..so dia join gak…time tuh sufiya mmg sgt letih..maklumlah dah dua kali dia muntah…

Malang betui..and spoiled my mood nak makan pizza..sbb tersangt la lembab..aku dh ‘call’ tiga kali..tp still lemau..pe lagi aku terus blah..dh pi ja kt KFC sebelah pizza tuh..time tuh pia dh longlai..pening..letih..tp aku suapkan jugak fries ngan ayam…tp skit ja pia jamah..



Dalam keta…sekali lagi pia muntah…ya Allah..hbis makanan dimuntahkan…tanpa lengahkan masa..aku buat keputusan nak balik ja umah…tgk keadaan pia yg serius tuh…terus aku pi amik adik kt nursery dn terus balik ja kt umah..

Kt umah…pia muntah sekali lg…..sedihnya hati …awat la jadi cam nih..why my doter..not me..Ya ALLAH..andai aku yg merasa apa kesakitan yg anak aku rasakan..Ya ALLAH aku rela menerimanya...kali nih pia dh totally lembik…aku baringkan dia kt toto kt depan tv..bagi dia rest…dia asyik merengek..suh aku picit kan kepala..badan dia panas…mmg demam…aku basahkan towel dn lap2 badan pia bagi kurang skit panas..

Petang tuh…kakak aku n family mai melawat pia…tp pia tido jugak…letih akibat terlalu bayk kali muntah…

Pada malamnya…sufiya mcam tuh juga…taknak makan apa2..hanya seteguk air yg diminum pia..tiba2..aku tgk sufiya..dlm keadaan longlai..mata yg terpejam…keluar darah dari mulut dia…YA ALLAH..tersangt panic…bergetar satu badan aku…aku terpaku…terus aku pangku pia..keluar lagi darah dari mulut dia..sekali lagi..

Aku menangis..pia dh lali…letih longlai..aku baringkan pia…terus aku telefon mak dn ayah..dn kak liza my neigbour..suami lak time tuh odw balik….

Sampai ja my hubby..dia kta tak leh buang masa kena bawak sufiya ke hospital..


Malam tuh juga pia ke hospital…terus ke emergency..di temani oleh mak ayah aku..sedih sgt..apalah dugaan yg menimpa aku dn keluarga…last month adik masuk hospital..4 hari tiga malam..nih kak pia lak..apakah hikmah di sebalik kejadian ini Ya ALLAH..

Pia masih lagi muntah di hospital..mmg dia kena admit ….terus malam tuh aku dgn suami..dn safiiy ammar berkampung di hospital Sultanah bahiyah…

Setelah di interview doctor..itu ini..bla2..pia di masukkan ke wad 5D..adik dia last month 5B..haihs…then pia kena drip air…..pastu yg kesiannya malam tuh sufiya terpaksa pakai oksigen..sbb jadi cam semput…tak penah2 seumur dia jd gitu..ujian Allah…

Setelah 3 hari 2 malam di hospital..hari selasa petang sufiya dpt pulang ke umah…tp kena follow up balik 5hb julai nih..sama tarikh ngan adik…Risau gak takut effect kt perut atau usus..tp setelah ujian urin, darah dn najis..sufiya tak dak masalah ..alhamdulillah..tp...doktor kata mujur la hantar cepat ke hospital..sbb kalau lambat air dlam badan dh kering..takut effect buah pinggang...


Yang sebenarnya..pia food poisoning..nih akibat makan mee mamak yg jual kt stall kt umah aku la..aku pun terkena tempias..tp tak la seteruk sufiya …moralnya pasnih kita kena la hati2 kalau nak beli makanan kt luar..biasalah tahap kebersihan kdg2 mencurigakan..

Ya ALLAH ya tuhanku..aku bermohon padamu..kuatkan diriku untuk menghadapi ujian mu ini..kepada kengkawan doakan pia sihat dn kembali ceria…



*AKu hampir2 menarik diri /tangguh dari belajr kt UUM..dengan assignment yg masih tertangguh..midsem exam..(baru ja lepas kemarin)..syukur..keluarga dn kawan2 byk memberi dorongan..moga dugaan yg Allah berikan ini ada hikmah yg tersembunyi…

14 comments:

LIP (^_^) said...

Alhamdulilah pia dah sembuh,kena food poisoning mmg meletihkan..sian pia..

iduraz said...

sian pia..anak kalau sakit kita risau melampau kan...semoga pasni anak-anak kita sihat belaka..:)

Aku Memang BeGiNi said...

Alhamdulillah tak de pe2..teruk jgk effect food poisening nih yer...nase baik cpt htr pi hospital,sanggup lagi just mkn nasik and telur goreng buat sendiri, sbb mkn kat luar mmg allergic sgt, paling tak best ade perisa ajinomoto tuh, tahap kebersihan lagi yg kite tak tau camne ni diaorg masak,...

*Miss Geli^ said...

moga pia cepat sembuh...

ko sendiri kena jaga kesihatan ko pijot..nanti kalu anak tak sihat, mak tak sihat, sapa nak jaga korang jugak..ko jaga diri ye pijot

.:fyzz:. said...

LIp: mmg..sgt meletihkam buat anak sekecil pia..:(..

.:fyzz:. said...

iduraz: tq..doakanlah..anak2 kita semua sihat kan..AMIN

.:fyzz:. said...

AkumemangBegini: betui2..semalam balik ja dr keja..tingn nk beli makanan bungkus..tp pk2 balik..cansel..takut berulang balik..jd balik umah..masak nasik n wat telur masak kicp ja...ngan grg aym..kt luar ni mmg tahap kebersihan tk dpt dijangka...

.:fyzz:. said...

missgeli: teruja dpt komeng dr blogger tersohor cam ko nogha..hehe.
aku setuju kata2 mung tuh..mmg la kadng2 aku pun tak sihat..letih ngan keadaan aku skang nih..ngan kelas , ngan keja..ngan anak2 yg demam la..huhuhu..tp aku kena kuatkan semgant aku...demi mereka...tq atas nasiht ko

aLoNg@Na said...

syukurla pijot pia dh ok...alg yg baca ni pun dpt rasa apa yg ko rasa..alg pn pnh jd cmni ms danish admit psl muntah2...mmg gabra usah citer la..rs nk lucut jap nyawa...alhmdlh la pia ok..alg doakan dia akan semakin ok....

~aSHa~ said...

alahai sian kak pia...sib baik dah sihat....

tu la makanan kat luar belum tentu kebersihannye...

.:fyzz:. said...

along: mmg along..rasa sngt sedih.ALLAH swt saja yg tau..betapa sedihnya hati seorang ibu..yer la ..ingtkan masa danish..cian sngt..tecik2 lagi ...:(

.:fyzz:. said...

asha: alhamdulillah..pia dh back to normal..skang dh pi sekul..mmg pun..aku pun takut dh nak beli makann kt luar tmbah2 kt stall tepi jln..or pasar malam

cikmOt said...

adoi la...tul tu pijot...pepun hang kena jaga diri...sib baik kak pia dah sembuh...mak pak mana yang tak sedih kalu nengok anak tak sehat...hurmm...

sad but true weii

.:fyzz:. said...

cikmot: izannnnnn...tui la aku sedih la izan wey..sori la aku ingt nk gitau hg.tapi kalut2..pepun doakan semua nya ok n back to normal..

yeah sad but true...