Sunday, October 30, 2011

SEMOGA KAMI DAPAT BERSATU..

Babah & Adik


Semoga babah, mama, sufiya dan safiiy dapat bersatu macam keluarga yang lain...selama ini tak ramai yg tahu aku tinggal berasingan dengan suami....ntah la malas nak kongsi..ataupun biar la aku sorang yg tau susah payah yg aku tanggung selama ini...
Kami dah usaha dan bertawakal..skang hanya serah pada Allah swt...eh dont think negative..suami aku skang nih..berada di Kulim..manakala aku di Pokok Sena.....kiranya seminggu sekali ja sang suami pulang ke pangkuan anak2 dan isteri...Yes,, sad but true...nk wat camna..dh 3 kali mintak tukar..(termasuk tadi ..kami berdua pi jumpa sendiri ngan person incharge pertukaran nih...and stori mori serba skit susah payah aku handle sorang2....suami baru dua thn bekerja di sektor awam..b4 nih keja swasta....

emmm ..kadang2 sufiya tanya..'mama..awat babah tak amik dia kat school'.cian gak kan..munkin dia tgk kawan2 dia..ayah mai amik...tp dia.hari2 mama ...pagi mama..petang mama...nk wat gena kan..dah aku ja yg ada..

Aku mmg kena byk berkorban..kena kuat semangat..sebb semua hal aku handle sendiri..walaupun mak ayah aku dekat tp aku mmg elakkan susahkan diorang...sbb bagi aku, susah payah biar la aku uruskan sendiri...(tp kdng2 aku pi ja umah mak aku...lepak2 n makan2..tp tak la selalu..seminggu sekali gitew...)

Rutin aku tiap2 hari...Pagi2 ...seawal pukul 5.45 aku bangun  uruskan anak2...7.00 pagi ..keluar hantar anak2 di tempat yg berbeza..kdg2 dekat pukul 8 baru aku smpai pejabat...penat wey...serius mmg penat..kdg2 aku masak..selalunya aku beli....bila anak kecik berak..anak yg kakak nk makan nasi..tiba2 nak jemur baju...maybe ada yg kata ala besalah keja2 kecik gitew..tp kalau dihitung dicampur mmg byk keja aku ..len la kalau ada suami di sisi..leh gak dia tgk2 kan anak..atau smbil aku masak dia angkat bju..tukar pampers anak..but, all da things ..atas bahu aku yg pikui sorang2...

Ya Allah..aku bermohon pada mu jua..moga dipermudahkan pertukaran suami aku pulang ke pangkuan aku dan anak2...tambah2 adik yg sedang membesar..dn jugak sufiya....kdg2 aku sedih tgk jiran2..bila petang2...diorang bawak anak2 jalan2 ..ronda2 nek motor or beskal..tp aku nih...kuar 7 pagi..smpai umah dh 6 lebih..kdg2 cian kat kak pia..main la sensorang kt luar ngan kengkawan dia...aku kalau dh balik umah tak koser la nk kuar..penat la sngt..

Tp tuh la kan.. aku dan suami tak boleh cepat berputus asa..aku tau ada hikmah di sebalik ini semua..aku lebih berdikari..aku mampu buat sesuatu dengan sendiri...mungkin ujian Allah pada hari ini ..di kemudian hari mungkin ada sinar yg lebih baik...setelah 7 thn bergelar isteri kepada suami..aku perlu cuba memahami dan terus bersabar demi anak2 yg aku sayangi...mungkin hari nih ada family yg bersama..suatu hari nnti terpaksa berpisah..think positive kot la laki dpt nek pangkat ke..cam tuh la kan..
Pepun...aku akan terus berdoa pada Allah swt supaya dpt diberikan jalan yg terbaik buat kami sekeluarga AMIN ya robbalalamin..doa2kan la ya kengkawan semua..moga kami dpt bersatu..

18 comments:

♥cikmOt♥ said...

JOT aku doakan moga anuar dapat tukar ke alor setar...aku paham gimana payahnya nak handle anak2 sorang2...aku ni yang somi keje di kl yang hari2 dok sesama pun rasa peritnya...yelah nak anto anak2...amik anak2...uruskan anak2...somi kadang sampai umah dkat nak maghrib...ni anak dah bertambah makinlah tanggungjawab tu bertambah...

pray all da best for you ya...

.:fyzz:. said...

cikmot:.emm tq izan coz memahami..sbb hg rasa apa yg aku rasa ..tp bila malam hg ada abhi aka haris di umah..leh la tumpang berani..la nih sejak umh mak aku dimasuk perompak laknat tuh..aku jadi fobia la zan..pukul 4.30 ja tiap2 malam msti berjaga..ada anuar leh la jga anak2 sama2....amin..moga dia dpt tukaq ke aloq setaq..demi kami sekeluarga..

~aSHa~ said...

pijot...aku pun memahami...suami aku selalu outstation....sob sob...terkejar2 ke sana ke mari...dgn kedai dobi lagi....ni anak tiga..aku tekad tul2 nak jual...tak terhandle...terkejar2...tambahan bila suami takde la wei....terpaksa angkut semua....dgn kena handle dia bergusti n gaduh2 dlm kete lagi...sgt peninng woooooooooo....stress jugak wei.....skrg ni baru dpt pembantu...tapi balik hari...yg tak bestnhye..balik hari tu, ikut time keje la....jadi aku rasa mcm susah..so skrg ni tekad nak cari maid indon...mmg duk umah terus kan....xde la balik hari....

~aSHa~ said...

dan sbb tu jugak blog aku tak update...aku duk dlm pantang atau bercuti 3 bulan ni..bukan duk saje2 wei....walau keje di ofis 'rest' tapi keje di dobi tu semakin menimbun...rezeki anak ke3 kot...sampai kul 1 mlm mrk (pekerja) buat keje wei

iduraz said...

oo, kamu pon tk duk skali ngan suami yerk..hurm..takperla, kita sama-sama doakan suami kamu dapat duduk skali nagan kamu n anak2....kita kt sini dok incharge psl permohonan pertukaran gak, so tau la camana kamu rasa..be strong k...

.:fyzz:. said...

asha: ..wey panjang tui karangan ko..cam tak caya izan kan..hehe..iya ka zidah..aku ingt aku sorang ja bernasib cenggini..rupanya kengkawan aku pun sama..yer la ko ngan anak 3 dh..baby kecik lagi..emm kita kena sabar byk2 la kan zidah....oo senagn la ada bibik..leh la buat keja umah..bagus2..zidah baper kos amik bibik..? saja nak tau..:P

Suria bte Karim said...

erm ciannyer dia...
sabar lah, byk hikmahnyer...
kalu x silap sy, slepas cmform atau slpas 3 thn bkhidmat baru leh mntak tukar...
coz dulu sy pon gitu...
sy di n. 9 n hband di perlis...
sebulan 2 kali hband trun n.9... tgh preggy lg...
tp sbnarnya buat kita jd lagi strong...
skrg sy da dpt dok ngn suami di perlis... n bsyukur...

umilia said...

aku doakan ko kuat pijot..sume ni ade hikmahnye..aku gak doakan ko n kuarga sntiasa dlm lindungan Allah..

♥ Elin ♥ said...

sgt besar pengorbanan awk nih.
insyallh, mungkin ada hikmah disebalik setiap dugaan yg diberi.
kite jgn cepat berputus asa.

dan sy juga akn berdoa agar kalian dpt berkumpul 1 family seperti org lain.
inshallah.

.:fyzz:. said...

iduraz:ya ka..oo iduraz incharge pertkaran ya..tuh la msti byk surat2 mintak tukar kan..em ya..saya kena b strong selalu..:P

..nOj.. said...

insyaAllah pjot. ko sabar la ye. moga satu hari nanti Allah akan menjawab doa ko

.:fyzz:. said...

suria: akhirnya awak dn suami dpt bersama..syukur sngt..sya pun harap2 gitew la..masa mula2 kawin dulu..sya dok KL..then lepas dua bulan dpt tukar ke Penang..kami somi isteri dpt bersma lam 1 thn ja..then sya dpt tukar balik kedah..emm hrp2 somi dpt brsama ngan kami semua.amin

.:fyzz:. said...

umilia: makasih atas doa ko lia...tq so much

.:fyzz:. said...

Elin: thanks..that y saya selalu anggap saya adalah 'supermak'..:)

.:fyzz:. said...

Elin: thanks..that y saya selalu anggap saya adalah 'supermak'..:)

.:fyzz:. said...

Noj: hmm tuh la..tiap kali solat ..aku mohon kami semua dpt bersatu..amin..tq atas doa ko tuh jah..

fiza said...

Fyzz...doaku smoga family mu kembali bersatu. Daku yg suami selalu OT & balik lewat hari² pon dah terasa kepenatannya.

Banyakkan berdoa yer, insya'allah...mana tau rejeki dpt tukar.

.:fyzz:. said...

Fiza: tuh la kan..ada laki kita kurang la skit beban kita kan..koman2 pun depa leh la tlg skit2 keja umah..
iya ..amin..hrp2 dia dpt kembali brsama fyzz n anak2..