Thursday, October 10, 2013

PETUGAS DI UTC



Assalamualaikum

Hari Khamis dh no..ish masa berlalu begitu pantas...hari ni aku ok..mood ok..keja pun smooth aja..alhamdulilah..

Minggu ni aku akan bertugas di Urban Transformation Centre (UTC) actually first time aku bertugas di sana setelah dilancarkan pada bulan ogos tahun ini.  aku mewakili MARA di pejabat kami sendiri.  sepatutnya aku bertugas sejak bulan Ogos tapi oleh sebb aku final exam kt UUM so aku minta ubah ke bulan Oktober..

Minggu nih turn aku hari Sabtu (12 Oktober 2013), pastu minggu sekali lagi 26 Oktober 2013, aku akan ditugaskan pada shift siang bersama seorang lagi rakan sekerja.  kira bulan nih kena dua kali la cover untuk keja hari minggu...bagi ok ja..seronok gak..dpt bertemu pelanggan MARA then dpt bagi informasi dan berkongsi maklumat memberikan satu impak dan kepuasan pada aku.  Tp..psstttt yg bestnya dapat claim over time..(masyukkk dn agak lumayan gak..) bolehla..tp amaun terpaksa dirahsiakan..hehe..tp actually ikut gaji pokok x jam bekerja ..lebih kurang gitu la..ok la kan..

Majoriti staff di pejabat aku sebulan akan bertugas sekali atau dua kali aja rotation ..so ok la kan...kira adil dan saksama la..yang penting dua orang petugas yang ditempatkan dapat menerima untuk tujuan pembayaran contohnya bayaran pinjaman mara dll lagi.

Pejabat kami di tempatkan di tingkat 4, byk lagi pejabat2 kerajaan lain contohnya LHDN, Tabung Haji, JPJ, ..Kedai buku 1 Malaysia, Klinik 1Malaysia..dn lain2 lagi...

Minggu nih aku plan nk bawa sufiya temankan aku...dia pun dh besar leh temankan mama..adik2 lak aku hantar kt umah tok...mjur la umah tok tak jauh kan...untuk bulan nih kedua2 hari kena hari Sabtu..kira ok la sebb kalau dok umah pun husband aku tak ada..sbb dia ada kelas every sabtu..

Pendekatan kerajaan mewujudkan UTC adalah sngt releven dan membantu orang ramai yang ingin berurusan terutama pada hujung2 minggu..dan yang pastikan akan beroperasi sehingga 10:00 malam..so sesapa yg ada urusan dn sibuk waktu keja leh dtng on weekend ..kalau di KL UTC kt Pudu kan..

Bagi aku lak kebaikannya..dpt la extra income...hehe tak gitu..dn pada masa yang sama dpt mendekatkan lagi diri dengan masayarakat seterusnya membantu menyalurkan maklumat kepada orang ramai.

sekian,...daaa..

4 comments:

izan mama mia said...

terbaik...

aizamia3 said...

sesekali buat kerja luar pun menarik gak kan.. asyik dok dalam aircond je.. ;)

.:fyzz:. said...

aizamia3: benar2...saya suka sumthing yg baru untk di explore..:)

PUANSTOBERI said...

kat umah akak ada mini utc. nati nak buat pasport ngan IC kat situ je lah. hikhik :D