Tuesday, October 08, 2013

TEMPAT MENARIK UNTUK DILAWATI DI PULAU PINANG.

Venue: Masjid Terapung, Tanjung bunga Pulau Pinang...sufiya & Safiiy ammar
Masa bwk anak2 jenjalan awal tahun ini...


Lunch tadi hubs ajak lunch..maklumlah dh beberapa hari tak bfast ngan dia..sbb isteri dia jadi bz woman dua tiga hari nih..sorry la wahai suamiku...terpaksa rela..

Ok just nak share..sebelum aku balik ke kampong asal aku skang nih..aku nih kategori perantau la jugak kan..start dari zmn uitm aku kat uitm jengka yang penuh kehijauan ..3 tahun aku di Pahang..then hbis2 ja study aku sempat dok kt kampong jap ja..then dpt offer kt HQ, KL..aku dok key el..lam 3 tahun lebih kurang..pastu...dh kawin..aku mohon tukar balik Penang..sbb suami keja sana...makanya sempat la dok kt penang..hampir2 dua tahun.....
..kt Penang..tak dpt dinafikan byk sngt tempat menarik..........kalau dulu balik keja..msti suami akan amik dn pasti kami tak lepaskan peluang nak makan2 kt Padang kota lama, pastu mengambil anginpetang kt Batu Feringgi...pekena ikan bakaq kt Ismail ikan bakaq kt Pantai Seagate, menyusuri bukit bendera melihat tinggalan sejarah lama...menarik kan..tpi seperti yg umum ketahui..Penang nih yg tak bestnya padat sngt...dan selalu jammed..kira ala2 KL la gak kan...

Ni dok sebut penang..penang nih..rasa cam nk bawak anak2 jalan penang..last bawak diorang masa bulan 2 ritu.....byk gak kenangan2 di sana.....akhirnya good bye penang...kini aku pulang ke pangkuan family di kampong halaman..teringin gak nak dok di perantauan..tapi target aku MARA London ok.haahah..verangan..hmm tapi mana tau kan..mimpi jadi nyata..

Ok just nk share some experience kt Penang..kalau nk melawat tempat menarik...

1) QueenBay Mall - untuk kaki shopping la...Mall yang terbesar di utara..

2) Bukit Bendera - Melihat panorama indah Pulau Pinang

3) Teluk Tempoyak - Restoran dan chalet yang berada di tepian pantai...ikan2 yg sngt segar di restoran..

4)  Balik Pulau -Gerai Laksa Pokok Ketapang...mmg masuk JJCM ..laksa dia mmg piawww laksa penang mari...

5)  Padang Kota Lama- Panaroma indah di tepian pantai..sambil menikmati pasemboq dn makanan laut yg lain.

6)  Persiaran Gurney.- lebih havoc..ramai pelancong2 omputih..rasa cam dok kt Hongkong pun ada...sejibik cam citer cina kt tv 2 ..heheh..

7) Batu Feringgi - leh mandi manda...leh lihat keindahan pantai yang sangt cantik dan menarik.

8) Teluk Air Tawar (belah Seberang Perai)- char keow teow Penang yang sejati..

dan banyak lagi tempat2 menarik yang boleh dilawati di sana...kalau mai jalan penang..tak rugi kalau lajak belah Kedah dan Perlis....nnti next2 entry leh share pasai negeri ini pulak...

10 comments:

diana said...

tambah2 Waktu siang..bersesak2 atas jalan dengan kereta YANG BANYAK TU.

.:fyzz:. said...

Diana: ya betui ..tambah2 atas jambatan ..sabo ja la kan..

wahida said...

i love penang's foods!!! sooo much!!!

lala yusof said...

dl sempat gi pdg kota lama sblm nak kna kejar feri blk kulim smula coz dh malam

izan mama mia said...

lama tak p peneng

.:fyzz:. said...

kak izan:pi la..

.:fyzz:. said...

wahida: the food is so so sedapkan..:))

.:fyzz:. said...

lala yusof: iya kan..kadnag2 kena ligan gak feri..kalau takmo nek feri leh ikut bridge

Puan Kutu said...

sy org nibong tebal,kira penang gak la even bukan kt pulau nun kan..bertahun jugak la tak jalan2 png,rasanya sejak bukit bendera train baru tu belum pernah lg jalan2 kesana..tggu Afia besar sikit kot..kecik2 ni tak larat nak dukung.hehe..

.:fyzz:. said...

PuanKutu: oo hangpa orang Nibong tebai..ho la kira Penang gak la walaupun hakikatnya sebelah seberang nih asalnya Kedah..tp disebabkan perjanjian Sultan Abdullah dn pihak British..selagi ada langit dn bumi..makanya seberang perai hak milik penang..hmm ok la..bagi besaq skit jalan baru best..