Tuesday, September 08, 2009

Di Suatu Ketika dulu: Menjelang Hari Lebaran

Foto kenangan masa dok Key El dulu2..masa nih aku masuk Roda impian..eh silap teman member masuk Roda Impian..(menang 16k tuh kawan aku tuh..) . Kak mimi (housemate msa di Key yel..allahyarham Hani mohsin, n me ..

Di suatu ketika dulu menjelang lebaran….tetiba teringt zaman bujang dulu2 masa dok kt Key El la …aku ingt lagi hari pertama posa dah siap beli tiket ‘kapal terbang darat’ aka bas la..hehe..maklumlah kang beli lewat dua tiga hari je alamatnya kena naik bas tambahan la…ingat lagi tambang bas dari KL ke A.staq RM25 hengget pi balik kira RM50 la..memori2 lama masih tersemat di jiwa aku..maklumlah walaupun dok kt KL tak sampai 3 thn tapi bnyk kenangan2 di sana..masa tuh aku bertugas sebagai PA di bahagian Kemahiran di MARA HQ..emm dok area Pandan indah..then pindah dok Menara Orkid, SENTUL.difikir2 balik, hmpir 7 thn lebih aku dok di perantauan..bermula ngan study di uitm jengka (3 thn…agak lama kerna saya ‘terlebih pandai’ hahaha repeat2 paper ar per lagi) then pastu terus dpt keja MARA HQ..2 thn lebih..then dh kwin pindah ke MARA PENANG..then bulan 6 , 2006 pindah ke MARA KEDAH..hingga kini..harap2 kekal la..insyallah..kira baru balik kg halaman..owh ya masa mara HQ..saya nih bertugas ngan puan NOJAH la..tpi puan nojah unit lain….tpi skrang nojah dh berhijrah ke Unibersiti Malaysia Pahang..balik kg jugak..

Pengalaman2 lalu bnyk mengajar erti kehidupan..erti kesusahan, kesenangan, hidup berkawan, perlu independent..dan tabah dn macam2 lagi rencah kehidupan…yang kalau digaulkan leh jadi rojak madu yang enak…heheh

Back to story, tpi tuh dulu2 la kan skrang nih tak perlu lagi susah payah cenggitu..maklumlah dok tanah tumpah negeri sendiri Kedah Darul Aman..kira tak perlu susah2 nak beli tiket bas, nak meredah perjalanan yang jauh dan beratus2 kilometer…”mak, cik nak balik petang nih..tak sampai ½ jam sampai dh hehehe..maklumlah dekat ja..

Bagi kawan2 yg dok perantauan spti dok Putrajaya, Kl..dl lain2 tempat msti banyak persediaan kan..? dari segi expanses perjalanan, keselamatan..apapun..PANDU SELAMAT JIWA SELAMAT..dan BIAR LAMBAT ASAL SELAMAT..

Bila kenang2 balik zaman dulu2 tatkala nak sambut Lebaran mmg pelbagai perkara bermain di minda..yang pasti menjelang LEBARAN..yang dingat oleh kita…duit raya, ketupat, lemang, rendang, nak ziarah menziarahi kengkawan….

YANG PASTI LEBARAN KALI NIH AKAN MENJELMA LAGI….

9 comments:

*Miss Geli^ said...

sob sob..aku kena raya kat PJ dulu..apakah rasanya beraya di perantauan??

uwaaaaa???

.:fyzz:. said...

PJ hilton...hmmm takpa..petang plak balik la Pekan...fair n square..tpi sedih laaa...sob sob..aku tanak bayangkan..huhuh

.:Iz-AnN (",):. said...

hahaha padan muka nora...tulah kaweng orang bando...ihkss...aku pes raya kat jengka..seken terus balik penang...

~aSHa~ said...

lor izan..tahun ni tak jumpa hang la ye?

::Mamalyna:: said...

aku taun nie raya pahang, tp ari raya pertama jugak balik raya ke kedah sampailer abis cuti...lama benor aku duk kat kedah nie...

.:fyzz:. said...

izan: lor awat sat sngt kat jengka zan..kt penang..umah akak haris la noh..
anonmymous..: sometime we can remember our previos time (happy2 time la..so tak jatuh sakit la )..just a little bit memory to remember..but dont worry im looking forward to my great future insyallah..anyway who is it..and why u dont put ur name..if dont mind?
asha..: nmpak gayanya dok leh jumpa mu la zidah..

.:fyzz:. said...

Mamalyna: takpa hg tawaf la umah kwan2 kt Kedah nnti sept umah nurul, mieza, azah, aku heheh

~aSHa~ said...

sape tu pijot?

kurus jugak arwah mohsin ni ek

.:fyzz:. said...

zidah: ala kawan lama di uitm jengka dulu la..ha ah kurus ja..tak la berisi pun...tpi arwah hani mohsin mmg baik tak belagak..then msa jmpa dier time tuh siap2 puji2 aku lagi..tanak la sebut kang owg kata pera saan plak hehehhe