Sunday, November 15, 2009

PTPTN..dh bayar ke belum?


PTPTN, aku rasa nih la first loan yg aku amik..lama dh terfikir nk cakap topic nih..tp biasalah terlupakan..ok dipendekkan citer..korang amik tak PTPTN?.msti ramai yg amik kan..ex student uitm cam KU pun amik..padahal, hostel, makan ditanggung..tp still amik jugak kan..duit tuh boleh melancong, melencong, suping2 kan..heheh..aku dulu of course amik gak..tp aku still ingt..duit loan yg dpt aku simpan lam ASB, RM500..alhamdulillah buku tuh stil tersimpan hingga hari ini..amount sahaja dh berubah. Tp yg bestnya loan dpt..tp PAMA(ayah mak ) di kg still bg gak duit belanja tuh yg best tu…tp tak la banyak sngt.dh tau anak dh dpt pinjaman belajar.

Tp menjadi isu, pasal loan ptptipu eh ptptn nih.pasai interest yg tinggi la 4%, tp setelah dikaji, mengkaji dn segala bagai..interest telah diturunkan kepada 1%.then aku pun dh call ptptn sendiri, kata staff mereka..agreement baru akan dihantar kepada pelajar2 berkaitan perubahan interest ini. Ok la kan..sedar gak ptptn nih..

Owh ya sedar tak sedar, lagi setahun lbh loan ptptn aku nih abis..so far aku steady potong gaji every month (melalui slip gaji) total pinjaman aku RM12,500 then bulan2 aku ptong RM138.01.
Alhamdulillah start keja MARA thn 2003 aku start bayar. Mungkin ada yg kata, tanak bayar la apa la kan…terpulangla..bagi aku keberkatan tuh amat penting..sbb kita meminjam atas dasar kita ingin menyahut jihad fisabillah iaitu belajar.oleh itu, bayarlah pinjaman anda..ewah, style ustazah mai dh..heheh.

Kalau dulu satu Semester dpt RM2,500 mmg kaya dh kan.leh tukar hp baru, leh turun key el suping2, ada yg tlong mak ayah beli perabot baru..dn lain2 lgi tuh sekrang nih…dpt gaji bulan2 pun kurang skit dari tuh..tp bagai di kata la..pun tak cukup kan..hmm so kesimpulannya, aku menyeru kepada kengkawan yg belum, sedang, telah membayar…tunaikan tanggungjwab anda. Cam wakil ptptn plak..heheh….

16 comments:

~aSHa~ said...

ye ye aku dah abis bayo....loan aku tak sampai 12,500 tau..aku just rm7500 je...uhuhuhuhu 2 semester BIASISWA pama..org cerdik je dpt biasiswa ni, sape xdpt kena la mohon loan...hehehehe....cerdik la sgt kan sampai gred bersemester semester

.:fyzz:. said...

ZIDAH: OWH zidah tahniah...ko kira juara la sbb dh bis dh bayo..aku nih tinggal sethn lebih je lg..kita kan bijak jidah..tuh la uitm tetap perlukan kita.xtra dua sem.gitu..oo yer aku ingt ko dulu mik skit je kan loan...

Ibu Kimie & Balqis said...

Fiza... p terjah blog k.anim.. ada something 4 u....hehhehe

.:fyzz:. said...

kak anim: fiza dh terjah dh..ish ish tak sngka first time masuk lam contest antara blogger..leh menang..tq tq..pe la hadiahnya yer..:)

SUXX said...

erk blom byr kot. statement tak sampai2. taw2 sudah kena byr fullpymt.

gua risau takod tak blg g Haji je nanti.

♫♪Cik Puan Mimi ♫♪ said...

akak pun potong gaji pijot .. RM126.50.. alhamdulillah tak lama lagi pun dah nak abis dah.. senang hati..

p/s: bila potong gaji, dah tak risau kan..

.:fyzz:. said...

SUXX: hmm cuba la chek ngan ptptn..awat sya dari awai2 lg dh dpt statement ptptn...takpa buat ja byaran..yg penting selesai hutang..betui dak?

kak mimi: alhamdulillah..dh nak abis dh..fiza pun insyallah lagi setahun ja.pasni lega skit clear slip gaji...kak mimi pun amik RM12,500 kan..

ايزان عبداللطيف said...

alahaii....lum bis bayaq lagi...dalam poses nak abiskan ni...

umilia said...

aku pun lum hbs byr lg..ntah lg bape ntah..rs byk lg..sbb aku lmbt wat ptg gaji..huhuhu..

..nOj.. said...

brape ringgit ptptn bayo ko tuk entry ni pjot... hampeh... terasa aku... huhu

.:fyzz:. said...

NunRoalifzal(sebutan jawi) (norizan lam bahasa melayu nya: hg potong gaji ka bayaq sendiri wey?

lia: ooo hg baru buat pemotongan gaji ka..takpa la at least dh start bayaq

nojah: dpt la skit2 komisen dr ptptn..pasni aku nak lakon iklan komersial ptptn lak..aku org lalu lalang kt kaunter ptptn..hahahaha..hahahah

ida81 said...

ingatkan duta ptptn mana tadi hehe. Ida pun ambik ptptn ni..ambik rm20k tau sbb degree..huhu.masa keje dulu bayar rm200sebulan..lepas kawin berhenti tak bayo..sekali naik balik jumlah dia.Alhamdulillah awal tahun 2009 hubby bayarkan semua sekaligus..lega :-)

lin_cute said...

ala...aku lum abis bayo lg....tapi memang interest tinggi tul...aku kekadang tu termiss lah bayo tapi bulan selanjutnya bayo lek...tup2 interest dah lebih dari kena bayo bulan2....tension tul..cam ner nak abis bayo ni......gila punya PTPTIPUUUUUU...GERAM TUL aku dibuatnye....

.:fyzz:. said...

IDA: ida dulu degree kt UPM kan..yer la degree msti lg tinggi..20k..fuhhh akhirnya mr anuar menyetelkan nya..best2..so takdak la hutang dh..:) heheh kira duta kecil ptptn la..

Lin: pekata ko pi bhgian Kewangan ko..then ko mintak diorang buat potongon terus melalui gaji..kan senang...melalui lhdn la..nnti ptptn akan hantq agreement baru..sbb interest dh turun ke 1% drp 4%..

umi airol.. said...

pijot, aku pun start potong gaji 2003, aku pun loan rm12,500, bulan2 bayar rm131.04, tapi kenaper ko tinggal setahun lebih sedangkan aku ikut dalam perjanjian 31.12.2012 baru abis bayar...ko skang balance tinggal berapa..ke ko dah update interest 1%, so abis bayar lagi setahun lebih..citer skit kat aku..

.:fyzz:. said...

lia: kalau ikut aku abis bayar bulan 30 nov 2011...emm tak sure pasai apa..sbb munkin before kita potong gaji tuh maybe ada perbezaan munkin..hg tgk amount aku bayaq rm138.01 sen manakala ko lak rm131.04 sen..even berbeza 7 hengget je ..tuh pun ptptn dh kira kot..btw nnti ptptn akn hantar agreeemnt baru kt kita..maybe kita akan dpt balik perbezaan byaran kita..yer la interest dh reduce kan..utk makluman lanjut sila hubungi ptptn.heheh