Monday, May 10, 2010

Elaun PA ditarik balik...BIAR BETUI???

Salam Semua..

Cenggini ceritanya...alkisahnya kawan blogger kita gak la yaitu KAK ANIM yang juga sorang PA kt salah sebuah jabatan kerajaan di Kedah nih..(kak anim..akak jabatan apa yer..fiza lupa la..)

cam nih..kak anim nih tanya kt aku..sbb hujung thn lepas kan...dia bersalin kan ..then utk makluman jugak la.kak anim nih pun PA jugak ok...

Then, bila dia call JPA..berkaitan Elaun PA yg kita dpt lam RM120 dipotong sepanjang tempoh 2 bulan cuti bersalin..kak anim sendiri call ngan JPA (Unit Saraan), so jawapannya YA..mmg kena potong...

..so aku perlu kan confirmation korang..terutama sekali yg arif seperti zidah, izan, nogha dll lagi...sila la respond..kesian gak kak anim ..risau gak dia..(aku pun cam risau gak la kan..dh bulan Nov nih nak beranak..byk woo RM120.)


Kerjasama daripada anda amatlah dihargai..

Sekian tima kasih..:)

20 comments:

~anna&anuar~ said...

olosssss... sian nye.. mane blh kejam gitu.. dah la org tu beranak, pastu kena potong lak elaun... x ikhlas btol la nak bagi kannnn...

..nOj.. said...

mengapa tidak diletakkan nama aku disitu? tapi takpe, aku tak berkecil hati. tetap ingin menjawab. ye betul elaun tu bakal dipotong. ini adelah kerana kalau nk dpt elaun tu, kna keje tanpa boleh cuti selama 28 hari. tak silap aku la. ala mcm elaun tanggung tugas gak wei. xleh cuti. kna keje direct sebulan. sekian. harap paham. mcm ai aritu bersalin pun mmg dipotong elaun tersebut

lin_cute said...

ooo gitu ker noj.....byk gak tu dua bulan kena potong....ishhhh.....kena fikir lek ni nak pregnent ke tidak ni...hehe (tapi after that on balik kan elaun tu....)

Ibu Kimie & Balqis said...

Thanks Fiza sbb buat entry nie....mmg kena tarik balik masa kita cuti bersalin..2 bulan jer..betul apa yg Noj ckp tu..sebab lebih dari 28 hari dan sememangnya masa kita bersalin tu kita tak jaga boss pun kan dan org yang tanggung kerja kita akn dapat elaun tu...klu tak potong sekarang nnt pencen tetap akan dikira juga...perkara ni patut di war2 kepada semua PA...

p/s : akak kat perangkaan la..

~aSHa~ said...

ermm pesal aku tak pasan langsung ni...rasa nye mcm biasa je gaji aku...ehehe..serius gaji bulan2 pun aku tak ingat...apa tah lagi...elaun2....ehehe aku amik tau bila perlu...tapi nanti aku try emel kawan aku ye..

~aSHa~ said...

ini jawapan kawan aku yg berada di JPA...

"ish...mana ada....
tak adillah kepada mereka tu...
yang jadi pengganti PA semasa mereka bersalin pun dapat elaun/upah kan....
hem... mana diorang dengar? daripd sumber mana?"

SO MMG TAKDE..AKU RASA ORG YG TANGGUNG KEJE PA TU TAK DPT APA2 KOT...KAT TMPT KAMI..SIAPA TANGGUNG TEMPAT KEJE..DPT LA SEPARUH GAJI PA

iz-AnN عبداللطيف said...

kalu gitu lambat lagi la aku nak cuti bersalin buat kali ketiga...

aLoNg@Na said...

nama aku jg tdk diletak sbg rujukan..xper,dgn besar ati ingin membuat confirmation kt sini..YA,memang elaun itu akan ditolak spnjg tempoh kita bercuti...elaun itu hnya layak dibayar sekiranya ckup keje utk 28 ari..xcukup mmg kna potong..so elaun tu akan diberi kpd sper2 yg gnti tpt kita (jg bos kita)...

sekian...

.:fyzz:. said...

anna: kijam..mmg kijam kan..dh bagi tuh bgi la kan..nk ptg2 lak ...huhuhu

noj: ha ah kan..aku patut letak nama ko di posisi pertama..ooo jadi tui la dn mmg kompem la yer..tp missgeli @ nogha kta tk potong tuh yg heran.com tuh..cam tak logik dn konkrit ja potong elaun kita kan...tak leh jadi nih..

lin_cute..: kalau ada orng rampas tmpt ko lin..tak leh la ko dpt elaun tuh smpai sudah..heheh..tuh la..beranak je lin..ada rejeki len dtg lagi nnti..ko nak berank ke lin..aku doakan ko lak pasni..

Ibu kimie@balqis: kak anim..akak nyer dh kena ptng dh ke..mmg ptong dua bulan berturut2 la yer..ke ptg masa gaji akak time bersalin ritu?

asha: yer la ko nih..nnti hg email kawan hg tanya kompem2 yer...amboi hg tatau ka elaun2..hg jidah..bak sini kalau dh lebih tuh...hehhe

.:fyzz:. said...

asha: wey zidah...yer ke wey..konpius tp ramai kta mmg tak dpt ni..r u sure heboh kata kwn ko kt JPA kta cenggitu..bis tuh kak anim n nojah dh kena ptong ..cenggana tuh..

♫♪ Cik Puan Mimi ♫♪ said...

ok ni pemahaman kak mimi pulak .. elaun tu so far akak bersalin last (2006) tak kena potong.. tp ada kawan akak cakap, mulai tahun lepas memang elaun tu dipotong .. alasannyer elaun PA tu dibayar kerana kita berkhidmat untuk jaga boss. so 2 bulan tak jaga boss, buat pe dibayarkan? logik jugak.. elaun bukan gaji, elaun hanya dibayar untuk sesuatu tugas khas.. kalau ikutkan pekeliling masa naik gred haritu rasanya ada dijelaskan.. macam nojah cakap la, tak boleh cuti selama 28 hari..

berkaitan dengan pengganti kita tu, mereka tak terima elaun PA kita, tp elaun tanggung kerja iaitu kalau tak silap penggiraannyer 1/3 daripada gaji basic seorang PA

.:fyzz:. said...

izan: hg nih beranak je la izan..rejeki len mai lak nnti

along: heheh along kalau aku sebut ramai sngt nnt..tp aku bg coth izan, asha tuh je la..ok la len kali sebut korang semua...

.:fyzz:. said...

kak mimi: maksud nya akak..kita kena refer balik la pekeliling n double check..sbb pijot pun bersalin bulan 10,2005 elaun PA time tuh RM75 dpt je..tak kena potong pun...emm so conclusionnya???? zidah kata tak potong..ada yg kata potong....

♫♪ Cik Puan Mimi ♫♪ said...

rasanya masa zaman2 kita bersalin dulu, tak kuatkuasa lagi.. tp semenjak tahun lepas, kawan2 akak memagn ada yang kena potong..

akak rasa la, bergantung pada jabatan.. samada dorang alert atau tak perkara ni. ada yang memang particular pasal pekeliling mereka potong la.. tp kalau yang jenis tak kisah, mereka bayar jer.. so terpulang pada jabatan pijot nanti..

tp akak ada dengar jugak, klu tak potong sekarang nnt pencen tetap akan dikira juga

Ibu Kimie & Balqis said...

K. anim pun baru tau minggu lps ja..tak potong lagi mungkin gaji akan dtg..k.anim dapat maklumat ni pun dari lawam web JPA bukan dari mulut ke mulut...klu nak bukti sah mcm yg k.anim faks kat fiza tu boleh buka lawan web JPA p kat soalan lazim...klik2 la kat bawah2 tu sure ada...

.:fyzz:. said...

kak mimi: tadi pijot baru call MARA..bhg BSM la then tanya la..pasal hal nih .pstu depa kta tak potong..hmm tp tuh la cam kak mimi kata takut2 nnti bila dh pencen baru potong...


kak anim..tuh la..fiza pn baca soalan pertanyaan drp website JPA yg akak fax kat fiza pagi tadi..tuh la kan...mmg katanya kena potong...

~aSHa~ said...

ehehe actly ikut bos la wei...

ok tak ayat gitu?

begitu jugak dgn elaun trengkas..ikut bos..

selama ni aku dan kawan2 pa tak kena lagi kat JPA..yg kata buat pekeliling..ermmmmm

maybe la kot pekeliling baru...eheheh

nanti esok aku tanya org yg pengkaji pekeliling plak..yakni penceramah

*Miss Geli^ said...

oh ye ke?aritu aku cuti bersalin takde pun kekurangan dalam uwang aku..ada je duit...camne?

.:fyzz:. said...

asha: so ..ko dh tanya dh ke zidah..pengkaji pekeliling..so apa jawapannya..

tak leh kata ikut bos gak..sbb ntah la..bos pun kdgn2 tatau..nih bhg perjawatan/BSM yg tau..lebih arif..tui dak jidah..

.:fyzz:. said...

missgeli: elaun PA ko tak kena tolak yer..Ok la..bagus2..aku pun call MARA HQ semalam..kta elaun PA akan berjaln gak seiring dgn cuti bersalin..

tp yg heran kak anim..jabatan perangkaan kena ptong elaun PA masa dier cuti 2 bulan..