Wednesday, February 01, 2012

SELAMAT HARI WILAYAH

Assalamualaikum semua..

wahh seronok la pada kengkawan yg dok kt 3 wilayah nih kan..WP KL, Labuan & Putrajaya..cewah cuti la kowang kan...takpa manfaatkan cuti hari nih ngan aktiviti yg berfaedah ya..bagi aku yg dok aloq setaq nih..as usual keja la..:P

memori di Kuala Lumpur hampir 9 tahun yang lalu masih dalam ingatan..Pada tahun 2003 aku memulakan karier di Ibu Pejabat MARA Kuala Lumpur...time tuh baru ja habis belajar kt UiTM ...alhamdulillah rezeki murah dpt keja ngan mara...time tuh aku tak kesorangan..Nojah pun turut sama keja di MARA...

Pelbagai kenangan sepanjang aku dok di kelumpo..walaupun lebih kurang 3 tahun aku dok sana..tp pelbagai pengetahuan, kenangan pahit manis yg aku dpt selama dok di key el nun..

Dari dok kt flat kt Pandan indah...hingga la kt Menara Orkid kt Sentul...kenangan naik LRT pepagi masa pi keja..terkepit di celah pintu lrt tuh dh jadi perkara biasa..ya la kan nak ligan train..hehe..

Pengalaman balik kg ..tunggu bas kt Puduraya...time tuh tambang bas dari KL ke alor setar RM25 ..la nih dh hmpir RM50 hengget tak silap aku..huhuhu...

bila break ja..msti pi jenjalan cuci mata...window shopping..kt Sogo...bila hari jumaat break panjang..leh mengukur jarak smpai Jalan TAR...emm best sngt bila ingat2 balik kan...

pastu kdg2harungi hujan lebat masa balik dari keja..(selalu kan jadi banjir kilat) ...hbis la basah kuyup kalau tak dak payung..tera nak smpai kt stesen bandaraya..all that things..still in my mind

Cahaya bergemerlapan di kuala Lumpur

tapi itu semua kenangan..skrang aku telah kembali ke kampung halaman..bukan taknak dok kl..tp hati aku lebih kepada tanah tumpah negeri kelahiranku..munkin nak lebih berbakti kepada kedua orang tua aku..di sini aku mampu beli rumah..kalau dok key el nun..tatau la bila tahun aku nk beli umah kan..gi pun aku minat umah yg ada land kan..kt kl of course kena dok umah bertingkat2..maklumlah aku kan asal anak kampung..dh biasa dibesarkan di persekitaran luar bandar.so jiwa aku lebih kepada kg halaman..bukan nak kata dok key el tak bagus kan..but everybody have their own perception tui tak..if my word tak betul..maaf la ya..

Emm lama dh merantau kan..dari uitm pahang 3 tahun, KL 3 tahun...pastu Penang setahun lebih..akhirnya aku kembali ke negeri Jelapang Padiku..




10 comments:

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

best la dpt cuti..
huhuhu..
kite ahad ni dpt cuti gak, maulidur rasul.. =)

.:fyzz:. said...

Lely Ummi ALya: tak la saya tak cuti..sya dok aloq setaq..
ahad nih ..saya pun cuti..waaa sonok kan..

fiza said...

Lagi seronok klo dpt duduk kat tanah tumpah negeri sendiri kan.

.:fyzz:. said...

fiza: betui fiza..ckp pun leh guna loghat negeri sendiri...:P..

ibu MZW @ farah idayu said...

akhirnya kembali ke tanah tumpah negeriku ye ;) tempat jatuh lagi dikenang kan..cewahh!

MaryaYusof said...

Salam fyzz,

Betul tu fyzz, walaupun org kata KL best, negeri sendiri lg best :)
Saya suka kedah, aman tenteram & yg best ade padi, saujana mata memandang :)

Dulu pernah pg oustation kat alor star, depa byk p mkn kat 1 tempat tu... apentah namanya, yg sy ingat pokok apentah...sedap, masakan kg... ikan keli fresh :)
Tak suka mkn ikan keli jd suka...tp xboleh tgk kepala die lah..hikhikhik

.:fyzz:. said...

ibuMzw@farah idayu:hehe.tui2...sireh pulang ke dagang..:)

.:fyzz:. said...

MaryaYusof: iya ka..nnti kalau mai kedah..jangn lupa singgah umah fyzz
sama la..saya pun tak leh tgk kepala ikan keli..geli..hehehe..

~aSHa~ said...

org key ell pun cari rumah kedua yang jauh dari kesibukan...spt di janda baik..kebanyakkan tanah di situ dimilik oleh orang luar...tapi tmpt tu mmg best..kekampungan betul situ...

.:fyzz:. said...

asha: iyer ke zidah..maksud nya org key yel pun nk dok kt luar bandar la kan...baru tenang jiwa..:P