Tuesday, March 13, 2012

BILA MC...

Salam semua..

Kemarin kan..aku MC..aku rasa tahun nih first time aku dpt mc..

Cenggini kisahnya..semalam aku pi check up kt Klinik la...last time aku pi kt Panel klinik (Dr Adnan) tp kali nih..aku kena pi la kt Klinik Gomen lak kan...maklumlah buku merah sngt penting bila kita nak bersalin nnti (maklumat2 berkaitan pregnancy ) ...gi pun bila pi Klinik Kerajaan nih..mmg complete set la depa check..dari berat, hb, urine test, pakar gigi, pakar zat makanan and len2 lagi...

So kemarin ...aku pi la Klinik Ibu & Anak kt Alor Setar..sebelum nih aku pi check up kt area umah aku..tp memandangkan..aku keja di Alor Setar...and anak2 pun sekolah kt sini so aku decide check up kt sini la...

As usual aku kuar umah kui 7 pagi...ngan anak2 sekali semua pada pagi kemarin..plannya..sebelum pi klinik nk breakfast dulu ngan husband n anak2...takpa dh setel bekfes..aku hantar si kecik safiiy ammar ke nursery...then mr hubby pi keja la balik kan...kak pia..temankan mama pi klinik..tq sayang...tak la boring dan 'kejong' mama dok kt klinik tuh kan..

SO bermula la episod yg panjang di klinik gomen yg kita sedia maklum la cam na kan..bermula ngan amik nombor giliran..(aku no 20) time tuh...aku smpai lam kui 8.10 minit gitu la...mmg time tuh dh ramai dh umat manusia...alahai..takpa la...bermula ngan timbang berat badan..ok maintain..turun 1kg..hmmm heran gak...pastu...nih rentetan atau kronologi aku kt klink kemarin

- timbang berat badan
-Ambik darah utk Hb
-Urine test
-Jumpa Staff nurse setelah dpt result -
-Staff nurse check peyut and dengar nadi baby...
- Kena briefing2 skit pasai pemakan..sbb HB aku 10.7 ja..kena 11 ke atas baru ok
-Then jumpa pakar zat makanan
-Jumpa Doktor gigi
-Jumpa Doktor ..scan baby (masa nih la aku mintak mc kt doktor ..sbb aku kata aku kureng sihat dn tak larat kan..:P) tui la ..mmg letih beb tgk la rententan nih..
-Last sekali (dh pukui 12.15 tengahari..) aku pi farmasi amik ubat..

tudia...4 jam wey aku berkampung kt klinik kemarin..berbaloi la kot aku mc...gi pun aku alami systom anemia skit2 dh nih..tah la..aku sejak anak pertama hingga la safiiy ammar...dn kali nih my third baby...msti la alami anemia nih..kurang darah kekdahnya..hi...kena makan byk la ikan2...kerang, sayur2 hijo2..bijiran gitu la....

hmm hari nih no more mc..aku dh kembali ke arena kerja ku semula..sebagai seorang PA yg berkemat..hahah..leh gitew..hmm lawak ..lawak gak..tp aku rasa penat la..bukan apa..biasalah kan..dh mengandung2 gini..badan letih2 kan...i need rest..i need some space...kalau la dpt pi holiday kt mana2 kan best...

10 comments:

izan mama mia said...

hai fyzz..dh sedia maklum kalau dah ke klinik, mmg jenuh menunggu...harap lepas ni kesihatan fyzz kembali ok ...demi anak yang dikandung.. :)...

~aSHa~ said...

owh sama la kita...kurang darah merah...hb rendah

aku suka p klinik ptg2...kat sini kalo ptg2 khas tuk org bekerja...tapinya kalo mengikut rentetan cerita ko tu...rugi lak pg petang..kalo dpt MC...dah petang apa barang nak mc lagi kan...kalo dpt pagi.ptg dah releks kat rumah...

semoga sihat2 selalu yer laling

MaryaYusof said...

As salam Fyzz,

Semoga sihat & ceria selalu! Jg bb dlm peyut tu leklok tau! :)

Teringat ms Marya preggy dulu, smp ade org pgl sy Queen MC...hahaha! Marya berulang dr Sbn ke KL setiap hr, 4 bln kaki dah bengkak... Tak larat giler, sebab jelah nak MC...Klau g KK mmg lama nak tunggu, tp dorang check detailkan :)

.:fyzz:. said...

izanmamamia: tuh la alkisahnya dh sedia maklum kan izan..hmm mjur next appointmnt lg 3 minggu..
ok tq..fyzz akan jga diri bek2 n bb jugak:P

.:fyzz:. said...

asha: aku nih kalau pi petang payah lak jidah..ngan nk kendong anak2 ish2 lagi la menyusahkan..so bek aku pi sensorang ja kan..hmm tuh la..tui la..kalau pi ptg rugi lak mc tuh..heheh..
pepun tq atas doa hg..insyallah semuanya lam kesihatan yg bek2 aja.

.:fyzz:. said...

MaryaYusof: iya ka..nak wat camna marya..dh kesihatan tak mengizinkan..so terpksa la mc...emm tui la..KK mmg detail..tp yg harunya..bab penantian satu penyeksaan la..huhuhu

mummY daniSha said...

hi salam kenal fyzz..biasala preggy memang lain mcm sikit hehe

.:fyzz:. said...

mummy danisha: hi salam kenal dr saya jugak buat mummy danisha..
mmg pun..bila mengandg nih lain anak lain caranya kan..

♥cikmOt♥ said...

kalu hang tak sehat susah lah...
seper nak nengok anank2

.:fyzz:. said...

cikmot: aku sihat ja aih..cuma kdg2 letih ja zan.dun wori ya my pren:P