Sunday, March 18, 2012

KEPERLUAN BABY



Salam bahagia dan ceria semua...actually kt bawah nih as reminder for me la...maklumlah lagi 3 bulan lebih kurang aku akan deliver my 3rd baby..so aku harus dan wajib la beli keperluan for my baby kan...tp yg lawak nya..eh tak lawak..nih seriyes..aku lom beli apa2 lagi pun..tak tipu..sungguh....emm..tp tuh la..jgn la dok tagak2 lagi kan..nnti dh tak larat..mmg kureng la mood nak suping kan...so ingt end of this week nk ajak Mr hubby temankan suping la...

aku bukan apa..byk lagi keperluan baby masa Safiiy ammar ritu..maklumlah safiiy kan baru lahir 1 tahun 4 bulan yg lalu..so barang2 seperti set tilam, besen, bouncer, baju2, stroller, carrier baby, semuanya masih lam kondusi yg baik ...

So ..maybe aku just top up beberapa lagi la barang2 baby..cam botol susu, napkin, baju2 baby semua tuh kan..semua list2 tuh aku dh letak lam purse aku dh..

waaa..sgt excited nk dpt baby baru nih...kewangian bayi makin menghampiriku..tp aku rasa kesian kt safiiy ammar..dia tecik lagi..tup2 nk dpt adik..rasa cam berbelah bahagi tak kasih sayang antara dia dengan adik dia nnti..cam kak pia takpa la..dh besar..gi pun..dia ada masa 5 tahun bermanja ngan aku..emm moga dipermudahkan semuanya..hrap2 kasih sayang aku pada semua anak2 akan dibahagi setara dan seadilnya..

Di bawah nih antara yg aku listkan...sebagai rujukan diri dan jugak kepada bakal2 ibu diluar sana....check this out..



1. Pakaian


-Baju lengan panjang

-Baju lengan pendek

-seluar panjang

-seluar pendek

-set sarung tangan dan kaki

-barut



2. Peralatan mandi

-tuala

-besen

-cecair mandian

-bedak bayi

-minyak bayi



3. Peralatan tidur

-selimut

-kelambu

-alas tilam

-getah

-set tilam




4. Peralatan penyususan bayi

-botol susu

-berus botol

-Breast pump



5. Peralatan Penukaran lampin bayi

-kain lampin

-lampin pakai buang

-pin
Senarai keperluan bayi di hospital


* 2 helai tuala mandi

* 2 helai selimut

* 20 helai kain lampin / pampers



* 4 helai baju / baju sejuk

* 4 pasang seluar panjang

* 4 pasang sarung kaki dan sarung tangan

Senarai keperluan ibu di hospital

* 1 helai tuala mandi

* 1 helai tuala muka

* 20 keping tuala wanita bersalin (dengan gelung) dan tali

* 3 helai baju tidur (boleh dibuka di bahagian hadapan, memudahkan menyusu bayi)

* 1 helai pakaian biasa

* 2 pasang stokin

* 1 pasang selipar

* 2 helai coli khas untuk menyusu

* 2 pasang pelapik coli

* 5 helai seluar dalam pakai buang

*2 helai kain batik
* sikat

* berus gigi dan ubat gigi

* barang-barang mandian / kosmetik (bedak,sabun dll)

* pakaian untuk pulang ke rumah

* bahan bacaan


Senarai yang perlu dibawa oleh bapa

* surat rujukan doktor (GL- bagi pekerja gomen cam aku la)

* kad pengenalan anda

* kad pengenalan suami anda


* wang ( ini wajib dee..penting **

10 comments:

~aSHa~ said...

tak lama dah kan....selamat mengumpul kembali baju2 baby

.:fyzz:. said...

asha: Ha ah zidah..tak lama dh..kejap ja 3 bulan tuh kan..
orait..mmg dok list down nk nih..msti comey baju2 baby nnti..:P

zaidah said...

dah lama zai tak berblogging...dengar citer nak dapat orang baru lagi...tahniah fiza.....

MaryaYusof said...

As salam Fyzz,

Seronoknye dgr org nak sambut bb baru! Semoga selamat & baik2 shj buat kamu Fyzz :)

Wang mmg penting! Jgn lupa tu...hehehe Biasa mmg org xletak dlm list tau...hahaha... :D

♥cikmOt♥ said...

aku nak nengok gambar perut hang...tak kira tak kira...

.:fyzz:. said...

zaidah: yer kak zai..insyallah..bulan 6 nih dpt baby baru..:)

.:fyzz:. said...

MaryaYusof: wsalam marya
amin amin..moga semuanya berjalan lancar..
tui2..wang very2 important..kan :P

.:fyzz:. said...

cikmot: huh..hg nih..ada2 ja rekues tau..heheh...insyallah ada mood nnti aku bergambar ya..theheee..

izan mama mia said...

anak ke3 rasanya keperluan tak byk nk beli br..msh blh gn yang abg/kakak..shoping brg baby mmg best..izan dulu siap buat video lagi...hikhik..mmg teruja lebih...permintaan sekali lagi...letak ler pic ibu mengandung yang kiut tuu..^-^

.:fyzz:. said...

izan mama mia: tui2..mmg fyzz tak byk pun spend brg2 utk 3rd baby..maklumlah brg kakak abg dh ada kan..

hehhe...insyallah2 nnti saya letak pics..tp ramai kata saya gitu ja..perut tak baper nmpk sngt pun..:)