Thursday, April 26, 2012

KESIAN ANAK AKU..



my lovely doter...Sufiya Adriyana...

Citer tengahari tadi la...lebih kurang pukul 11 tadi my hubby call katanya cikgu sekolah kak pia call katanya pia muntah2 kt sekolah n tak sihat...alahai risau mama dan tak keruan jadinya..pastu ..mr hubby tanya nak buat lagu mana..so nk lagu mana lagi kena pi amik la..pastu mr hubby pun pi amik dia kt sekolah..then terus wak pi Poliklinik Mutiara mik ubat demam n muntah...

Emm..kadang2 risau gak kat kak pia nih..dia nih suka makan roti..(feel mat saleh kot)..dh tuh nasi makan gak setelah kena tegur dn nada suara aku melangkaui  pitch 10 baru la nk makan kan..(bila makan nasi pun byk peel..tak guna tangan..kena ngan sudu...ish2 pia pia..aku rasa adik dia safiiy ammar makan pulun lebih dari dia lagi..

takut gak..kot cacing ka..dok ingt nk bagi dia makan ubat cacing yang Zentel tuh eh zental ka apa tah ejaannya..ho la dia kan baru 7 tahun..badan lak...ala2 slim world gitu..kot2 la cacing kan..lama dh pia tak makan ubat cacing nih...apa pendapat kowang..kot2 anak aku nih cacing kot kan..tuh jadi takut nk makan..

Tadi lunch tadi..aku pi Kedai kek n bakery beli roti kat kak pia...Memandangkan dia suka bangat makan roti ala2 minah salleh..aku pun beli Mexican Cheese buns ngan pizza mini (sardin) kt dia..hrap2 dia ok dh and cepat2 recover..kita nih as mama mmg risau kalau anak2 tak sihat kan...

18 comments:

umilia said...

bdk2 biasala pijot..anak2 aku pun ikut angin..bile nak mkn byk tak benti nak mkn..bile dtg tak nak mkn dia lgsg tak nak mkn..ko kene gi klinik / farmasi tanye psl nak mkn ubt cacing tu..

Puan Kutu said...

bg la zentel.ubat cacing mmg kena bg setiap 6bulan.cacing bukan saja mengurangkan selera makan,tppunca anak sakit juga..

tp budak2 rasanya biasa je klu seleranya tu kurang sikit or tak suka makan.anak sy waktu tak sihat je kurang makan..klu tak all d time berselera..)

LYAfrina said...

moga dia beransur sihat yer...

mmg usia mcm ni blh kena cacing..ekceli dewasa pon.. apa y lya tahu..kalo krg mkn..n muntah2..mybe jgk disebabkan cacing..cbalah bg dulu ubt cacing..n tgk perubahan lps tu camner... mcm lya, bg ubt cacing kat asya 6 bulan sekali..

Marya Yusof said...

As salam Fyzz,

Kesiannya kak pia... syafakallah~

Marya pun risau gak ni dgn Iman yg sgt kurang mkn... Ingat nak beli ubat cacing gak bg die mkn... Mkn cikit je... Sekali sekala je nak mkn byk... Bdn tu dah sekeping dah Marya tgk... Segala vitamin dah bg mkn...ntahlah... Doa dia sihat jelah...

wahida said...

sian ngan pia...semoga dia cepat sembuh...

ko teruskan berdoa yer...insyaAllah, tak teruk tu...

Lady Rina said...

memang risau kalau anak demam...anyway get well soon pia...

.:fyzz:. said...

umilia:emm ya la kan..aku kena refer doktor dulu tnya camna kan..tp so far kak pia dh ok dh...

.:fyzz:. said...

Puan Kutu: emm tuh la sufiya asik2 tak sihat ja..cian gak..saya kena amik dh la zental nih..

.:fyzz:. said...

Lyafrina: kak pia dh ok..tp tuh la ..dia mudah kena demam atau selsema ...riso gak la kan..anak2 nih sapa tak risau kan..
btw thanks for care..

.:fyzz:. said...

maryaYusof: wsalam
tq amigo..
insyallah anak2 kita ok kan..kita ni as mama mmg risau la kan..tgk anak tak selera makan :(

.:fyzz:. said...

wahida: tq nok..
tuh la doa2 la semuanya OK..tgk la nih dia dh ok..cuma aku pantau la kak pia nih..sbb dia nih kalau main..ya robbi tak hengat...last2 badan letih ..tak larat..jadi demam..:(

~aSHa~ said...

ala sian kakak...

anak aku pun payah makan nasi pijot wei...tapi sekurang2nya anak ko nak makan roti2 tu...bagus jugak tu..roti bagus jugak...nasi pun ada buruk dan baiknya..kalo ikut sunnah makan roti..takde beras2 ni masa zaman nabi..ehehehe sihat walafiat jerk...

maybe cacing la kot..biasa la budak2 ni kan main2 kat luar...

.:fyzz:. said...

LadyRina: thanks my fren..insyallah pia dh ok..:)

.:fyzz:. said...

asha: tuh la zidah..rasanya cacing dh nih..
emm dulu kak pia tembon ja..la nih dh jadi slim gitew..huhu...
tuh la mujuq dia mau gak makan roti dn biskut...

Norsalmi said...

Salam fyzz..
Apa khabar kak pia? Harap dia dah ok..
Anak2 akak pun macam kak pia juga.
Masa kecik tembam2 tapi dh besar, kurus kering.
Yang penting, jangan lupa setiap 6 bulan bagi ubat cacing..
Kurus takpe janji sihat..

mummY daniSha said...

samela fyzz...danisha pun susah makan gak....tp nasi die suke hehee..die susah nak breakfast....muntah2 x semestinye cacing...danisha pun xmakan lg ubat cacing..sekali je,masa die umur 2 taun....sy takut sebenarnya nak bg ubat cacing heee...sebab sy geli cacing eeeee...masa dulu makan ubat cacing,hubby tlg cebokkan cha..sebab sy takut heee..terukkan ?hehe

.:fyzz:. said...

Norsalmi: wsalam kak...
kak pia dh ok dh..cam tuh la dia..jap ok jap ko...antibodi badan dia kurang skit..
em tuh la fyzz mmg nk bagi dia zentel dh..tuh la kena letak reminder lam hp dh stiap 6 buln bagi ubat cacing kan..

.:fyzz:. said...

mummydanisha: takpa pasnih bagi danisha ubat cacing..at least kita aware ngan anak2 kita kan...