Wednesday, April 04, 2012

PENCINTA NOVEL ENID BLYTON ...

Salam ceria di pagi Rabu ini...kt aloq setaq hari nih...cuaca sngt cantik..dari luar tingkap suasana pagi yg indah masih lagi kelihatan...

emm hari nih just nak share hobi aku suatu masa dulu...citer nih aku rasa dh dekat 20 tahun dh...sejak zaman sekolah rendah....iaitu ttg hobi aku membaca novel terutama karya Enid Blyton....kalau korang ingt novel2 karya beliau adalah berkisar tentang kanak2 ...aku mmg cukup teruja dan sngt minat terutama sekali novel2 spt kisah 5 penyiasat, Kisah kembar di sekolah Tengku Asyikin, Pengembaraan ...actually bila aku baca karya2 enid blyton nih kita rasakan kita turut serta lam citer itu..feel dia lain kan..owh ya semua karya penulis yg aku baca yg dialih ke BM la..kalau omputih nih terkedek2 skit la kan dulu2...:)

tambah2 kt sekolah dulu masa darjah 5 aku dilantik sebagai perpustakawan dan masa darjah 6 lak aku jadi Ketua Pengawas Perpustakaan..makanya peluang aku utk pinjam. lebih pada orang lain mmg terbuka luas la...makanya..orng len pinjam 2 buah..aku leh pinjam 5-6 buah buku lam satu masa...

pernah suatu ketika aku ingt lagi mak aku mengamuk besar dn baling buku2@novel2 aku kt belakang umah..sbb aku ralit baca novel hingga tak wat keja umah..ya la mak mana tak bising tgk anak asyik terlentang baca novel..smpai nk tlg mak pun tak sempt..(kalau aku pun marah gak..yer la kan nak baca pun kena ada had jugak..nih pagi petang siang malam...

Bila imbau balik kenangan2 tuh rasa syahdu ja...bukan apa..rindu nk baca novel2 nih semula..selain aku pinjam di library sekolah ...aku jugak turut kumpulkan novel2 nih..(tp la nih aku tatau la ada lagi atau tak kt umah mak aku kt kg)...kadng2 bila ada pameran buku di sekolah aku msti beli..takpun ..ayah aku mmg suka bawak aku pi bandar dlu..dan time tuh la aku suh ayah aku beli buku2 cerita kt aku...

Siri Pengembaraan..hmpir ke semua siri nih aku baca...mmg sngt2 best..

Buku siri pelajar nih..mmg aku beli..tp tak semua siri..sbb byk kan dari form 1 hingga form 5..aku beli dh 3-4 buah..dn selalunya aku tukar2 dgn kawan2 lain..

Rasa cam penyiasat cilik ja bila baca novel2 penyiasatan nih tau..


nih la Enid Blyton...dia meninggal dunia pada thn 1968 tp.karya2 beliau masih segar lam ingatan..for the first dulu2 aku ingtkan enid blyton nih lelaki ...

21 comments:

izan mama mia said...

ingat juga..time sekolah rendah dulu..kisah 5 penyiasat ngan sorang polis tu mmg best..
oo..ini rupanya penulis tuu...
Fyzz ni sebaya izan ker muda lg?hihih...

.:fyzz:. said...

izan mama mia: menarik kan karya enid blyton nih kan..
emm lebih kurang ja kot..:)lahir thn 80 an...

~aSHa~ said...

dulu masa belajar..seronok baca buku penyiasatan....

SYANI said...

Dulu masa sekolah rendah memang suka sangat buku penyiasatan ni especially Enid Bkyton, Alfred Hitchcock & Nancy Drew [tapi yang bahasa melayu punya la]

.:fyzz:. said...

asha: ya la menggamit nostalgia lama...em skang nih bhan bacaan kita lebih kepd keibu bapaan kan..:P

.:fyzz:. said...

syani: Yes sama la ..fyzz pun mmg penggemar buku2 penyiasatan tuh..(Malay version)

fiza said...

Suka gak baca buku penyiasatan tu. Antara yg saya ingat 5 sekawan tu ☺☺

.:fyzz:. said...

fiza: 5 sekawan tuh mmg top..sya pun sngt suka..

~aSHa~ said...

-------
ipad kids 38 termasuk kos pos

.:fyzz:. said...

asha: emm ok gak tuh..harga pun berpatutan...

adianiez AIDA said...

fizz ~ dulu2 aida tak beli, sebab parents org susah. rajin la gi library sekolah and kutub kanah kat area rumah. pinjam & baca :) memang glamer enid blyton ni. citer dia simple & senang faham.

LYAfrina said...

msa sek rendah dulu pon lya suka baca buku penyiasatan mcm ni..mmg bnyk gak beli n pinjm library.. tp naek k sek rendah..beralih arah..yela..time tu mula nk mabuk2 cintan.. hik2... baca novel air mata la..

♥cikmOt♥ said...

aku pun selalu baca weii...best...

IntaNBerliaN said...

syxsk sgt bc novel sbb bila bc mesti ngantuk..hihii

.:fyzz:. said...

adieniz AIda: oo aida pun peminat novel2 karya enid blyton gak ya..mmg mengujakan karya2 dia kan...

.:fyzz:. said...

Lyfrina: sama la...nek sekolah menengah pun fyzz baca novel cintan cintun gak...cam karya ahadiat akasha..kan kan..

.:fyzz:. said...

cikmot: aku tau hg msti suka punya...best kan izan kan..

.:fyzz:. said...

intanberlian: heheh lawak la..tkpa tak minat ..baca majalah pun ok gak..

B' Lvenia said...

Bestnya cita yg ditulis olh enid blyton ni. Walau dah 7 thun berlalu kali terakhir sa baca novel hasil tulisan beliau, masih segar di ingatan watak2 dlm 5 penyiasat. George,Arthur,Anne,Julian n Timmy.

Ridzuan Astakona said...

Kt mne boleh dptkn siri Pengembaraan tu??

Ridzuan Astakona said...

Lama dh cri siri Pengembaraan ni...kalau sesapa ada link pn boleh bgtau..tq